Przymierzam sie do wymiany mojego lenovo Y550 na coś wydajniejszego.
Przewidywany budżet to 3000-4000zł.
Komputer bedzie używany głownie do pokera. W gry raczej grać nie będe (moze sie zdazyć ale bardzo sporadycznie i nie jest to priorytet), od tego mam pleja .
Napewno zależy mi na szybkiej i bezproblemowej pracy (obecnie moj laptop włącza sie w jakies 3-5 minut co mnie irytuje+lubi czasem zwolnić co jest poprostu denerwujace). Zastanawiałem sie tez nad stacjonarnym bo na mobilności jakoś bardzo mi nie zależy ale widzialem ze zlozenie komputera na i-7 kosztuje 4k wiec podobnie jak laptop stad decyzja o pozostaniu przy laptopie.
W ostatnim czasie widzialem ze Y580 (podobnie z reszta jak 3,5 roku temu Y-550) rozchodzi sie jak cieple bułeczki, widzialem go w sklepie, równiez jak Y550 jego zewnętrze nie powala - obudowa wydaje sie być licha, tył ekranu sie ugina dośc znacząco, a chciałbym zeby laptop za 3,7k był porządny w dotyku . Jak juz pisałem z lenovo jestem ogolnie zadowolony, ale pare osob mi odradza lenovo na rzecz dell'a albo msi (choć jak pisze do lenovo sam nic nie mam, poza lichym wykonaniem, ale ogolnie jestem z lenovo zadowolony).
Jeżeli chodzi o rozmiar matrycy i rozdzielczość, nie ma to wiekszego znaczenia bo używam wiekszosc czasu zewnetrznego monitora 24" wiec 15'6" bedzie optymalnie myśle (co do rozdzielczosci widzialem w modelach Y580 ze dostępne sa w 1366x768 i 1920x1080 - tylko nie wiem czy jest duża róznica, zwlaszcza dla mnie kożystajac z monitora zewnetrznego.
Laptop napewno musi miec dysk SSD 128gb/256 + dysk 1TB (dysk SSD ewentualnie moge dokupic osobno)
Jeżeli chodzi o procesor to chciałbym i-7.
Myśle ze ~12gb ramu było by optymalne.
Przydał by sie windows 7 w pakiecie.
Jeszcze oprocz Y580 myśle nad dellem 17 cali 17R SE 7720. Procesory wkladaja te same np i-7 3610 i 3630, Grafika ciut gorsza - pare miejsc nizej w rankingu, nie wiem jak z wykonaniem bo nie widzialem go w sklepie, 17" to ogolnie zaleta bo czasami zdaza mi sie lobby przeniesc na lapkowy monitor, matowa matryca tez na + ale jak pisalem wyzej nie ejst to priorytet.
Dzieki za kazda pomoc, pozdro.