Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Laptop do pokera ~do 4k

14 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
2,322 Wyświetlenia
Spontann

Przymierzam sie do wymiany mojego lenovo Y550 na coś wydajniejszego.

Przewidywany budżet to 3000-4000zł.

Komputer bedzie używany głownie do pokera. W gry raczej grać nie będe (moze sie zdazyć ale bardzo sporadycznie i nie jest to priorytet), od tego mam pleja .
Napewno zależy mi na szybkiej i bezproblemowej pracy (obecnie moj laptop włącza sie w jakies 3-5 minut co mnie irytuje+lubi czasem zwolnić co jest poprostu denerwujace). Zastanawiałem sie tez nad stacjonarnym bo na mobilności jakoś bardzo mi nie zależy ale widzialem ze zlozenie komputera na i-7 kosztuje 4k wiec podobnie jak laptop stad decyzja o pozostaniu przy laptopie.

W ostatnim czasie widzialem ze Y580 (podobnie z reszta jak 3,5 roku temu Y-550) rozchodzi sie jak cieple bułeczki, widzialem go w sklepie, równiez jak Y550 jego zewnętrze nie powala - obudowa wydaje sie być licha, tył ekranu sie ugina dośc znacząco, a chciałbym zeby laptop za 3,7k był porządny w dotyku . Jak juz pisałem z lenovo jestem ogolnie zadowolony, ale pare osob mi odradza lenovo na rzecz dell'a albo msi (choć jak pisze do lenovo sam nic nie mam, poza lichym wykonaniem, ale ogolnie jestem z lenovo zadowolony).

Jeżeli chodzi o rozmiar matrycy i rozdzielczość, nie ma to wiekszego znaczenia bo używam wiekszosc czasu zewnetrznego monitora 24" wiec 15'6" bedzie optymalnie myśle (co do rozdzielczosci widzialem w modelach Y580 ze dostępne sa w 1366x768 i 1920x1080 - tylko nie wiem czy jest duża róznica, zwlaszcza dla mnie kożystajac z monitora zewnetrznego.

Laptop napewno musi miec dysk SSD 128gb/256 + dysk 1TB (dysk SSD ewentualnie moge dokupic osobno)

Jeżeli chodzi o procesor to chciałbym i-7.

Myśle ze ~12gb ramu było by optymalne.

Przydał by sie windows 7 w pakiecie.

Jeszcze oprocz Y580 myśle nad dellem 17 cali 17R SE 7720. Procesory wkladaja te same np i-7 3610 i 3630, Grafika ciut gorsza - pare miejsc nizej w rankingu, nie wiem jak z wykonaniem bo nie widzialem go w sklepie, 17" to ogolnie zaleta bo czasami zdaza mi sie lobby przeniesc na lapkowy monitor, matowa matryca tez na + ale jak pisalem wyzej nie ejst to priorytet.

Dzieki za kazda pomoc, pozdro.

Odpowiedz
Cytat
13 odpowiedzi
Gratek

Jeśli byłeś zadowolony z Lenovo, to Y580 jest fajną opcją. Jeśli większość życia będzie to stać na biurku, to jakość obudowy nie jest pierwszorzędną sprawą.
Osobiście szukając lapka tylko do pracy, rozglądałbym się za jakimiś liniami biznesowymi Della lub HP.
Bebechy masz w tym trochę słabsze niż w sprzętach multimedialnych, ale wykonanie nieporównywalnie lepsze oraz świetny pakiet gwarancyjny.
Do 4k masz spory wybór Latitudów oraz EliteBooków.
Do tego do większości modeli możesz sobie dokupić stację dokującą (przydatne jeśli masz podłączony monitor, klawiaturę, głośniki, etc) i sporo akcesoriów.
Chcesz dołożyć ram albo wymienić dysk? No problem i w razie potrzeby nikt Ci później nie powie "sorry Dolores, ale grzebał pan w laptopie i nie naprawimy tego w ramach gwarancji".
W zeszłym roku nabyłem 8460w i wykonanie jest oszałamiające.
Pech chciał, że bodajże po 3 miesiącach padło coś na płycie głównej.
Jeden telefon, za 2 dni przyjechał do domu technik i wymienił całą płytę w niespełna godzinę.
Jak Ci zejdzie 3-letnia gw, to na allegro będziesz miał tonę poleasingowych (i nie tylko) części zamiennych i sam bez problemu to wymienisz, za nieduże pieniądze.
Imho przy obecnie bardzo wysokiej awaryjności elektroniki jest to ogromny plus.

Odpowiedz
Cytat
Spontann Autor wątku
Spontann

Dzieki za odpowiedz. Troche poszperałem na temat latitud'ow i elite booków ale latitudow wogole nie znalazlem np w x-komie, na allegro powiem szczerze ze konfiguracje ich sa conajmniej średnie, pewnie tak jak piszesz kosztem dobrego wykonania. Z elitebookami ejst podobny problem do ~4k (na allegro) wszystkie na tych 2 rdzeniowych i-5, a szczerze chcialbym ta i-7 conajmniej 3610. Natomiast w x-komie ceny elitebookow zaczynaja sie od wyzszego pulapu cenowego :P.

Odpowiedz
Cytat
Gratek

Dużo też zależy od tego czy wystarczy Ci procesor drugiej generacji, czy koniecznie chcesz trzeciej. Linie laptopów z nowszą generacją różniły się w zasadzie tylko jakąś drobną kosmetyką i własnie procesorem.
Możesz zresztą sam poprzeglądać np. e6520 -> e6530, 8460p -> 8470p, etc.
Opcją zawsze mogą być laptopy refurbished (Dell) lub renew (HP). Parę złotych możesz zaoszczędzić, ale musisz o tym poczytać, bo opinie są różne.
Brat już kilka razy kupował w Dell Outlet, zawsze był zadowolony, a nie licząc kosztów sprowadzenie, to sam sprzęt wychodził niekiedy prawie 2 razy taniej niż w Polsce.

Wracając do gwarancji, to przed ewentualnym zakupem dokładniej dopytaj o jej typ. Przy Dell najlepsza jest wersja 3-letnia NBD (Next Bussiness Day). Z tego co pamiętam to gwarancje Della trzeba przypisać do osoby, więc jeśli byś kupował od osoby prywatnej to zwróć uwagę na przepisanie.
W HP nie pamiętam jak ten pakiet się nazywa, ale działa na podobnej zasadzie, z tą różnicą, że gw jest przypisana do laptopa, a nie osoby.
Swoją drogą chyba ta sama zewnętrzna firma zajmuje się obsługą obu firm (ale tylko linii biznesowych, bo serwis np. pavillioniów HP to podobno dramat).

Co do QuadCore to mam mieszane uczucia. Fajne rozwiązanie jak chcesz kupić laptopa do gier, ale wiąże się to z wyższymi temperaturami i większym hałasem. Do biznesówek rzadko to wkładali, bo nie ma po co.

Y580 wciąż jest bardzo fajnym rozwiązaniem. Wszystko zależy od zastosowania. Poczytaj, rozważ plusy i minusy, przemyśl co będziesz robić z tym laptopem i podejmij decyzję :-)

Odpowiedz
Cytat

Dodam od siebie że sam używam Dell'a ( dokładnie Vostro)od 1,5 roku i jestem bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o wykończenie, użyte materiały itp jest bardzo solidnie i estetycznie, matowa matryca,36 miesięcy gwarancji ( wspomniana wczesniej NBD - nie musiałem korzystać bo wszystko działa bez problemów ) , wg mnie ma bardzo wydają bateria, a reszta no to Twoje wymagania odnośnie procka , ramu i całej reszty :)

A raz na jakiś czas ( u mnie bardzo sporadycznie , najczęściej podczas działania na baterii ) touchpad się lekko przycina na ok 15- 30 sekund . Tyle ,że dotychczasowo zdarzyło mi się to dosłownie kilkanaście razy , a bardzo często działa u mnie na baterii . Co zabawne to poza tym sam touchpad w użytkowaniu jest bardzo dobry.

Nie używałem tego lenovo więc nie potrafię porównać wykończenia, ale powtórzę , w Dellu jest bardzo dobrze .

Odpowiedz
Cytat
Asura2006

Napisane przez Spontann

Komputer bedzie używany głownie do pokera. W gry raczej grać nie będe (moze sie zdazyć ale bardzo sporadycznie i nie jest to priorytet), od tego mam pleja.

W ostatnim czasie widzialem ze Y580 (podobnie z reszta jak 3,5 roku temu Y-550) rozchodzi sie jak cieple bułeczki,

Dobry wybór... Y580 to TYPOWY laptop do gier i jest poularny bo ma mocna grafikę w dość niskiej cenie.

Przeszukaj 2 ostatnie tematy odnośnie laptopów tam jest wszystko napisane w takim samym budżecie.

Odpowiedz
Cytat
Spontann Autor wątku
Spontann

Troche poszperałem w internecie na temat tego della, zjeździłem parę sklepów zeby obmacać laptopy i teraz dopiero nie mam pojecia co kupic.

Z biegiem czasu przekonuje sie do DELL'a bo raczej decyduje sie na lapka 17,3" z FHD. Generalnie w Krakowie w saturnie, mm, rtv i paru mniejszych sklepach nigdzie nie mozna obejzec tego dell;a. W rtv ogladalem 17" 5720 i tu sie totalnie zawiodłem. Coprawda czytalem recenzje ze 5720 jest gorzej wykonany od 7720 ale w tym 5720 tył matrycy po zamknieciu uginal sie koszmarnie, klawiatura mniej wiecej od enter'a do numerycznej również uginała sie gorzej niz w moim y550 ! Jedyne co zasluzylo na pochwale to lepsze zawiasy. W tym samym czasie ogladalem y580 który jest moim zdaniem duzo lepiej wykonany przynajmniej od 5720 - tył matrycy ugina sie duzo mniej, klawiatura nie ugina sie praktycznie wogole tylko w tym momecie jestem przekonany do 17".
Na dniach wybiore sie do x-komu w nadziei ze tam obejrzę na zywo 7720 i mnie zauroczy. Przeczytalem 57 stron tematu apropo 7720 i tam ludzie go generalnie zachwalaja. Ogladajac jeszcze w euro rtv y580 i 5720 wpadłem na asus'a r70vj który przyznam ze wykonany był super i którego mozna kupic za ~3,3k zł (matryca tylko HD, mniejszy dysk). Widzialem tez asusa n76vz tylko tutaj ceny niestety zaczynaja sie od ~4,3kzł (FHD tylko ze z windowsem 8, a zalezy mi zeby zainstalowac win7) kóry tez jest wykonany calkiem dobrze. Teraz chyba głownym wyznacznikiem bedzie zoabczenie 7720 na żywo.

Tak jak pisalem mętlik w glowie mam okrutny dlatego kazda uwaga, wskazówka jest mile widziana.

Odpowiedz
Cytat
Gratek

Chciałem polecić nhl, ale widzę, że już otworzyłeś tam temat :-)
Czy jest sens brać 17,3" skoro głównie będziesz korzystać z monitora zewnętrznego?

Odpowiedz
Cytat
Spontann Autor wątku
Spontann

Wydaje mi się ze warto bo często na laptopowym ekranie mam otwarte (o ile nie zoomuje) lobby, table scanera a czasami jakieś stroński www. Poza tym za większym lapkiem przemawia to ze jest miejsce na sdd wewnatrz. Lenovo w tym przedziale cen owym będzie się różnił ciut grafika i błyszcząca matryca. Może masz jeszcze jakieś propozycje 17 albo 15,6, lub cos do dodania na temat wymienionych modeli?

Z NHL kozystalem juz 3 lata temu przy kupnie y550 wiec pierwsze co tam napisałem ale szczerze mówiąc marny jest tam odzew a przy dzisiejszej możliwości wyboru bez pomocy ludzi siedzących w temacie ciężko samemu zdecydować o najbardziej EV+ decyzji :)

Odpowiedz
Cytat
Spontann Autor wątku
Spontann

Zobaczylem della na zywo w ixowym sklepie. Jezeli chodzi o ogolne wykonanie nie jest zle ale jak zaczalem naciskac na klawiature to poprostu zwatpilem. Przy zwyklym pisaniu klawiatura sie strasznie ugina w miejscach przy literkach s d f g, a na numerycznej klawiaturze tez nie jest wesolo. Tak jak mowie byl to nacisk jak przy zwyklym pisaniu a klawiatura jakby plywala.
Teraz nie mam pojecia co wziasc bo przekonalem sie do matycy 17" matowej i srednio mysle o 15".

Zobacze co inni uzytkownicy 7720 odpisza ale po tym co widzialem nie chcial bym wydawac prawie 4k na sprzet z taka klawiatura.

Zastanawiam sie co jeszcze jest warte uwagi w tej cenie oprocz Y-580 a jak narazie to najpowazniejszy kandydat mimo matrycy...

Z 17" wlasciwie 2 asusy o ktorych pisalem wyzej mi przychodza do glowy. Ogladalem tez MSI GE70 (ma lepsza klawiature, nie pływa tak jak w dellu, ale plastik z ktorego jest wykonany jest dosc lipny)

Odpowiedz
Cytat
olczykandre

ja mam insporon 7720 i jest zajebisty ;] + ocz vertex 4 i po prostu wymiata :D

Odpowiedz
Cytat
Spontann Autor wątku
Spontann

oo super, dzieki za odpowiedz bo o tym samym myśle tylko jak zobaczylem ta klawiature w sklepie troche sie zawiodlem. Mógłbys napisac co myślisz o sztywności klawiatury i ogolnie o wykonaniu? Bo od paru dni nie moge z czystym sumieniem zdecydowac sie na ktorys z laptopow. Tez wlasnie chce dokupic vertex'a albo samsunga 840 :) btw dysk SDD masz w srodku w lapku zamontowany?

Odpowiedz
Cytat
olczykandre

co do sztywnosci klawiatury, no to fakt jest troche miękka no i czasem ciezko trafic w spacje jak dla mnie :P moj kciuk dosiega do koncowki spacji ktorej wcisniecie nic nie daje :P ale ja i tak mam podlaczona bezprzewodowke wiec nie przejmowalem sie az takimi detalami
najwazniejsze były dla mnie bebechy matrcya full hd i miejsce na 2 dyski
mowie tu i 17'

coz wiecej, wydaje sie dosc solidny, porządne zawiasy dobry procek porządna grafa blutufy srufy, 4x usb wszystkie usb 3.0, hdmi
przy dysku ssd wszystko śmiga super, wlacza sie 10-15 sekund (ofc ja radze wgrac od nowa system a nie clonowac ze zwyklego dysku na ssd bedziesz mial czysty system bez zbednego trashu typu soft della ;p

Odpowiedz
Cytat
Spontann Autor wątku
Spontann

dzieki za info :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat