Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Kupno komputerka

11 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
752 Wyświetlenia
MateuszPaker

Siema

Żeby się nie powtarzać skopiuje część posta z mojego bloga.

Zastanawiałem się dlaczego nie chodzi mi 20+ stołów.Przecież mój komputer CHYBA nie jest aż takim rupieciem, złomem, żeby mi tego nie pociągnął.

Dane poniżej:

-Intel 2 CPU 4300 @ 1.80

-3 GB RAM DDR2 SD

-Geforce 7600 GT(256 MB)

-Dysk 150 GB

Nie wiem czy coś jeszcze wypadałoby dopisać.Dostałem go kiedy uczęszczałem do gimnazjum więc jest dosyć/bardzo? stary i wygląda na to, że nie jary.

Co bym mógł zostawić, a co wymienić?

A może wymienić wszystko?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

10 odpowiedzi
umothi

w tym momencie inwestowanie w podstawkę LGA 775 mija się absolutnie z celem. Jedyne co tu możesz zrobić to np wymienić procesor na serię E8xxx i grafę zmienić na lepszą np 8800gt/9600gt hd4850/hd4870 ale nie wiem czy to będzie bardzo odczuwalna zmiana (naturalnie będą to jakieś używki).

Jeśli chcesz zmienić kompa to podaj resztę parametrów którą masz, dokładnie chodzi mi o obudowę zasilacz dysk ( trochę więcej informacji ) naped - czy można zastosować je w nowym kompie.

Płyta główna, ramy, procesor i karta graficzna są do wymiany.

andrzej5

Na twoim miejscu podkręcił bym procesor jeśli jeszcze tego nie robiłeś. Ten procek jest wstanie dojść do 3,0GHz na standardowym chłodzeniu. Zależy też jaki masz zasilacz. Jeśli cały czas masz 1,8GHz to ustaw sobie powiedzmy 2,2GHz i zobacz czy jest różnica.

sojowyjarz

Ja bym zainstalował XP. Albo powyłączał bezsensowne efekty w viscie.

MateuszPaker Autor wątku
MateuszPaker

Dzięki wielkie za zainteresowanie.

Tak więc kolejno.

umothi

-Obudowa rozwalona, do wymiany tak czy siak.

-zasilacz to i-box o którym czytałem kilka opinii w internecie.Były zgodne, a wszystkie stwierdzały, że to szrot, rupieć, złom i najgorsze z możliwych gówien.

-dysk: WDC wd1600AAJS-00psa0(149 GB,IDE).Dane przepisane z EVERESTA.

-Napędu nawet nie sprawdzam bo jego historia sięga czasów nie tylko mojego gimnazjum, ale i podstawówki.Komunii? :D

Tak więc rozumiem, że do wymiany byłoby wszystko i mogę śmiało prosić ziomka o złożenie mi sprzętu.

Problemem może być określenie do jakich celów ma mi on służyć, bo chciałbym zręcznie ominąć temat pokera :).

andrzej5

Dobry pomysł, ale jest jedna przeszkoda.

Mianowicie zainteresowałem się tym temat i postanowiłem sprawdzić z czym to się je.

Długo nie posprawdzałem, bo w poniższym temacie na liście zasilaczy przy których podkręcanie procesora grozi spaleniem znalazłam ten przeze mnie posiadany.

1

i jeszcze tutaj kilka opinii o nim.

2

Troszkę strach.

sojowyjarz

Jestem użytkownikiem xp-eka.

Pozdrawiam

ikarPL

bron boze nie podkrecaj procesora na tym zasilaczu !!!

lista markowych zasilaczy

przede wszystkim zasilacz i faktycznie Vista to smiec - lepiej zainstalowac XP ewentualnie 7 ale tam tez mozna sie spodziewac problemow jeszcze ;-)

jezeli potrzebowalbys zlozyc jakis zestaw jednak to pisz do mnie na mejla lub gg 2637213 - zajmowalem sie troche kompami (sklep i serwis) to moge doradzic co brac ;-))

ale podejrzewalbym jednak ze to soft - ja mam jedno jajko3GHz@3.45Ghz 2GB RAM i smigam bez problemu na XP

andrzej5

Jeśli nie masz zamiaru grać na tym kompie w nowe gierki na full grafie to zastanów się nad kupnem markowego zasilacza i trochę lepszej karty graficznej. Sam mam tego procka na 2,7GHz na zasilaczu be-quiet 550W do tego 2GB ram(mniej od ciebie) i nie mam problemów z grą na 24 stołach.

Tego procka miałem. Sprzedałem. Miałem dobrą sztukę. U mnie na codzień śmigał 3.4Ghz bodajże. Trochę ograniczały mnie ramy bo procek poszedł by więcej na luzie. Ze starego kompa został mi w sumie zasilacz do sprzedania więc jak coś. Tagan BZ1100.
Służę fachową poradą. PC hardware to moje drugie ja :)

Co do kompa pod poksa. Ramy ramy i jeszcze raz ramy. Softy na javie pożerają je gigabajtami :P
Ja tymczasowo siedzę teraz na lapku. Core I7 720QM, 8GB DDR3, Radek HD4870 1GB. Sprzęt w zupełności wystarcza.
Każdy pokerroom to 2d. Grafika jest tutaj sprawą drugo czy nawet trzeciorzędną. Używany hd 4850 czy porównywalny Gf dadzą radę w zupełności. Ba nawet nowe integry w zupełności starczą.
Różnicę zrobi tutaj spory monitor. Pod poksa to inwestowałby, właśnie w monitor. Najrozsądniej jakiś 16:10 1920x1200. Najlepiej della, hp albo apple 30" 2560 x 1600 ;)

ikarPL

Troche mocny ten zasilacz jak do takiego zestawu ;-)))

No pod ten zasilacz pasowało by mocniejszy zestaw :P

MateuszPaker Autor wątku
MateuszPaker

Ojej, nieźle mi we łbie namieszaliście :).

Szczególnie w tym miejscu

ale podejrzewalbym jednak ze to soft

Ja jednak myślę, że trzeba wymienić części, bo w planach miałbym wymiatanie rekordowej ilości stołów w historii pokera, kiedy dojdę do perfekcji z jakością gry rzecz jasna.Tak więc myślę przyszłościowo.

Odezwę się do was na priv.

Dzięki wszystkim za pomoc.