Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Komputer stacjonarny

11 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
1,823 Wyświetlenia
jubi89

Witam,

jestem na kupnie komputera stacjonarnego.
Chciałbym się dowiedzieć na co mam zwrócić uwagę, a na czym mogę oszczędzić. Komputer byłby wykorzystywany do pokera i pracy w programach inżynierskich. Nie planuje na nim grać w gry, ale karta graficzna musi obsługiwać 2 monitory. Wstępnie 2x LG W2253TQ-PF
http://www.lg.com/pl/sprzet-komputerowy/monitory/LG-premium-W2253TQ-PF.jsp

Dzięki za pomoc

Odpowiedz
Cytat
10 odpowiedzi
lukasz93a

Jeżeli naprawdę nie chcesz grać w gry 3D to możesz oszczędzić na karcie graficznej, kupując płytę główną z integrowaną grafiką. Plusem tego rozwiązania jest również energooszczędność.

Jeżeli nie potrzebujesz ultra szybkiego sprzętu, dobrym rozwiązaniem mógłby być zakup procesora AMD A8 x4 A8-3870K Black Edition FM1 BOX. W cenie niecałych 500zł nabywasz wydajny procesor, który posiada w miarę szybki chip graficzny. Również płyty główne do tej podstawki kupisz w rozsądnej cenie.

Nie polecam za to oszczędzać na zasilaczu. Radzę kupić jakiś markowy. W miarę tanie i dobre są chieftec, ocz, corsair. Z takim zasilaczem bardzo rzadko będziesz miał kłopoty.

Raczej staraj się nie kupować gotowego komputera z marketu. Zdecydowanie lepszym wyjściem jest złożenie komputera z części.

Odpowiedz
Cytat
XerofaN

no ja jednak polecalbym pomyslec nad szybszym prockiem. nie wiem w czym pracujesz ale raczej te programy inzynierskie beda obciazac CPU wiec sprawdz czy obsluguja 2/4/ilestam rdzeni.

zasilacz warto kupic dobry ale skoro polecasz mu zintegrowana grafe to nie bedzie duzego zapotrzebowania na moc i nie ma mowy o OC takze nie szalalbym strasznie z jakoscia zasilacza.

no i jak kolega napisal na pewno lepiej posiedziec 2 dni na forum komputerowym i zlozyc kompa z czesci a nie gotowca z media martka czy tesco :P

Odpowiedz
Cytat
evog

Co do monitorów kup sobie lepiej 24''. Większa rozdzielczość i lepiej się pracuje.

Jeżeli nie chcesz grać to lepszy dla Ciebie będzie procesor AMD i tutaj już w zależności z jakich programów korzystasz możesz kupić 3/4/6/8 rdzeniowy.

Co do grafy to ja bym nie bazował na płycie głównej przy 2 monitorach. Kupiłbym jakąś tańszą ale uważał bym na to żeby miała 2x DVI lub DVI+HDMI.
Jeżeli masz większy budżet i planujesz w przyszłości rozbudowę zestawu do 4 monitorów to możesz zainwestować np. w Radeon HD7770 .

Odpowiedz
Cytat
sz3sz

dysk ssd !!!! droga sprawa, ale duzo wyzsza wydajnosc w pracy z danymi

Odpowiedz
Cytat
michal401

Jeżeli nie potrzebujesz ultra szybkiego sprzętu, dobrym rozwiązaniem mógłby być zakup procesora AMD A8 x4 A8-3870K Black Edition FM1 BOX.

Jest aż tak duża rożnica między AMD a Intelem, jeśli chodzi o komputer dla pokerzysty?

Odpowiedz
Cytat
XerofaN

Napisane przez evog
Co do monitorów kup sobie lepiej 24''. Większa rozdzielczość i lepiej się pracuje.

...

akurat rozdzielczosc sie nie zmieni ;) ale wiadomo ze im wiekszy tym lepiej

Odpowiedz
Cytat
lukasz93a

Napisane przez XerofaN
no ja jednak polecalbym pomyslec nad szybszym prockiem. nie wiem w czym pracujesz ale raczej te programy inzynierskie beda obciazac CPU wiec sprawdz czy obsluguja 2/4/ilestam rdzeni.

Tylko, że za intela trzeba zapłacić prawie drugie tyle. Autor zapytał na czym mógłby oszczędzić, a ten procek nie jest drogi, a jest wydajny, jeszcze do tego z niezłą grafiką.

Napisane przez XerofaN
zasilacz warto kupic dobry ale skoro polecasz mu zintegrowana grafe to nie bedzie duzego zapotrzebowania na moc i nie ma mowy o OC takze nie szalalbym strasznie z jakoscia zasilacza.

Nie napisałem, że ma być mocny, tylko dobrze wykonany, spełniający jakieś standardy. Nie mówię też żeby brać z najwyższej półki.

Odpowiedz
Cytat
evog

Napisane przez XerofaN

Napisane przez evog

...

akurat rozdzielczosc sie nie zmieni ;) ale wiadomo ze im wiekszy tym lepiej

no tak, tem 22" jest full hd

Napisałem tak bo sam mam 22" + 24" i maxymalna rozdz na 22" to 1680x1050 ale ten monitorek mam juz ponad 4 lata.

Odpowiedz
Cytat
jubi89 Autor wątku
jubi89

Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi.

Zgodnie z zaleceniem idę na jakieś forum komputerowe się dowiedzieć więcej.

Edit: polecacie szczególnie jakieś konkretne forum czy w pierwszym lepszym pisać?

Odpowiedz
Cytat
PiriPara