Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] 11.50$ turbo 55

2 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
280 Wyświetlenia
Lookbehind
Oldschool Grinder

Witam, mam dla was pewno rozdanie z meczu, który dzisiaj rozegrałem,

jest to bodajże 5 rozdanie, Villain to Amerykanin, jest to jego pierwsze otwarcie na preflopie, pozostałe 2 razy, będąc na sb spasował. Raz sprawdził mój minbet preflop i spasował do cbeta. Skoro na 3 ręce na butonie otworzył tylko jedną, jego ręka zapewne posiada jakieś value, ja oczywiście nie odpuściłem żadnego butona.

Na preflopie na tych blindach call z piątkami dla mnie standardowy.

flop: gram check/call z planem check/fold turn jeśli spadnie jakaś ugly karta, jeśli by dalej betował, prawdopodobnie na turnie 2,3,10 gram check/call, jeśli betuje dalej. Jeśli on gra check back na flopie biorąc pod uwagę, że było to jego pierwsze otwarcie na 3, powinien tu cbetować zawsze, skoro tego nie robi to jego range zawężam do overcards, a high itp, nie wiem jak gra parki 44-99, ale z nimi też powinien tu cbetować. Często to będzie po prostu A high.

turn: spada 3, która jest jak dla mnie jedną z lepszych kart, postanawiam przejąc pulę, dodatkowo broniąc się przed fd i overcards. Bez większego info zawsze tu leaduje, bo uważam, że mam najlepszą rękę. Przeciwnik sprawdza no i tutaj pojawia się pytanie jaki plan na river. check/call or check/fold. Myślę,
że jeśli wejdzie fd albo jakieś overcards mamy tu w większości przypadków check/fold, ponadto uważam, że ten oponent nie będzie blefował na river zbyt często, rysuje mi się na typowego cs'a. Skoro to cs gram tu czasem na river jakiś śmieszny bet za 20-40, żeby dostać call od a high, rąk takich jak K2, czasem nawet Khigh.

river: karta marzenie... Jak wyciągnąć najwięcej od cs'a? zdecydowałem się na bet 400 do puli 280. Do ilu tutaj gracie, ja przeważnie betuje 160-180 na dobrych graczy, na aggro betuje 90-120. Jednak tym razem pomyślałem sobie jak wszedł mu oesd na A4, albo trzyma a3 to sprawdzi. Shoove wygląda mega mocno a nie chciałbym go spłoszyć.

Co sądzicie o tej łapce.

PokerStars No-Limit Hold'em, 11.5 Tournament, 10/20 Blinds (2 handed) - PokerStars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

SB (t1450)
Hero (BB) (t1550)

Hero's M: 51.67

Preflop: Hero is BB with 5, 5
SB bets t60, Hero calls t40

Flop: (t120) 2, 3, 10 (2 players)
Hero checks, SB checks

Turn: (t120) 3 (2 players)
Hero bets t80, SB calls t80

River: (t280) 5 (2 players)
Hero bets t400, SB calls t400

Total pot: t1080

Results below:
SB mucked K, Q (one pair, threes).
Hero had 5, 5 (full house, fives over threes).
Outcome: Hero won t1080

1 odpowiedź
Bielanek
BlackMember

Bardzo ciekawa ręka. Według mnie linia jaką obrałeś jest bardzo dobra.

Mam jednak dosyć mocne wątpliwości co do Twojego planu when CB. Tj. ch/c flop i fold przy over card. Z jednej strony jest to tzw. "standard", ale czy aby ma to sens? Spróbujmy rozbić tę sytuację na różne możliwości po CB(załóżmy 80t$) i naszym call. Pula wynosi 280t$.

a) spada over card 16/47 = 34% i przegrywamy pulę po second barell'u przeciwnika.

b) spada blank 29/47 = 61% i wtedy vs 2over mamy jakieś 83% equity przeciwko 2overs, zatem +116t$ total. Ta sytuacja w 61-10(po uwzględnieniu T) = 51%.

c) spada blank 29/47 = 61% ale przegrywamy pulę z T, bądź wyższym pocketem. Tutaj zaczynają się małe schody. Trzeba policzyć jak często będzie tutaj miał T, a to zależy od jego range'u. Nieco uprośćmy zakładając, że otwiera wszystkie Ax, Kx, Qx, Jx, oraz T7+, 98o+, wtedy miałby T w jakichś 10%(po odrzuceniu T ze stołu). Także można założyć, że ta sytuacja będzie w 10% z tych 61%. Wtedy mamy zaledwie 5% equity.

d) trafiamy seta 2/47 = ~5% i powiedzmy, że wygrywamy 95%.

Według takich szacunków zainwestowaliśmy 80t$, a 0.34*0*240t$ + 0.51*0.83*240t$ + 0.10*0.05*240t$ + 0.05*0.95*240t$ = 101t$ + 1,2t$ + 11,4t$ = 113,6t$, zatem według mnie to zagranie +- oczywiście bo to szacunki będzie miało cEV=33,6t$!. Czyli całkiem niedużo bo to zaledwie 2% początkowego stacka. Nie można tego zagrania na pewno zaliczyć do oczywistych, jednak wydaje mi się, że jest +EV. Oczywiście można tutaj jeszcze podoliczać sytuacje w których spadnie blank a mimo to przeciwnik nas wyrzuci, albo kiedy spadnie over card a przeciwnik nie będzie second barellował, ale te sytuacje będą na tyle rzadko, że prawie nic nie wniosą do rozdania i na dodatek po ich zsumowaniu będą bliskie wyzerowania się.

Zastanawialiście się by czasami że tak powiem od podszewki spróbować przeanalizować jakieś zagrania, które wcześniej uważaliśmy za std? W tym przypadku std nie okazał się oczywistym zagraniem. Pomyślmy co by było, gdyby zamiast 2,3 leżało 6,7... Wtedy może nawet taka linia byłaby -EV.

Pozdrawiam