Przejdź do forum
Wpływ rozmiaru stac...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Wpływ rozmiaru stacka na grę w MTT SNG

9 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
387 Wyświetlenia
arrat80
PokerStrategist

Zastanawiam się czy poniższy artykuł ma zastosowanie również do gier typu mtt sng.

https://polska.pokerstrategy.com/strategy/mtt/1859/1/

Chodzi mi zwłaszcza o sytuacje w której mamy 14 – 20 BB - "Przy takim rozmiarze stacka nie powinno się otwierać rąk, z którymi nie można kontynuować gry po 3-becie".
Czyli otwieramy tylko ręce z którymi jesteśmy gotowi na AI preflop. Jakie ręce powinienem otwierać w tej fazie - 1010+. AQ+?

8 odpowiedzi
bart87
Oldschool Grinder

Fajne pytanie, ale imo nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tzn. wydaje mi się, że to zależy od struktury turnieju. Np. jeśli chodzi o sng mtt turbo na starsach, typu 180man, to myślę, że czasami raise/fold na 15-20bb w pewnych sytuacjach jest dopuszczalny, np. mamy za sobą 2-3 shortów, których jesteśmy w stanie sprawdzić i 1 big staka, który ma tyle co my lub nas pokrywa i np. wiemy, że w tej fazie turnieju vs jego re-shove będziemy musieli zrzucić nasze AT, 66-77 itp.
Tymczasem na FTP Sng mają zdecydowanie bardziej deep strukture i tu już wydaje mi sie, że nie ma miejsca na takie zagranie.

Co do range'u rąk z którymi otwieramy, to powinien on uwzględniać też naszą pozycję, ew. tendencje graczy za nami (passive czy aggressive), a nie tylko wielkość stack'a/ów.

Pozdrawiam.

/ps. odnośnie pierwszej sytuacji o której pisze na p* to warto wtedy jak najbardziej zmniejszyć wartość naszego open-raise - typu 2x-2,1x

arrat80 Autor wątku
arrat80
PokerStrategist

Gram głównie na FTP 90 KO. Często mam sytuacje że dostaje na środkowych pozycjach ręce typu AJs - nie mam serca tego zrzucać a callować shove za np 12bb też bez sensu.

bart87
Oldschool Grinder

No to akurat za 12bb AJs izi wsuwasz z MP :). W każdym bądź razie śmiało możesz kierować się założeniami podanymi w artykule grając na FTP. Warto też mieć na uwadze czy w grze są ante, czy nie - z ante pula jest więcej warta i teoretycznie powinniśmy bardziej/z szerszym range się o nią starać.

pozdrawiam

arrat80 Autor wątku
arrat80
PokerStrategist

Z tym że mi wchodzi o sytuacje kiedy podbijasz z tym AJs mając np. 20bb i dostajesz shove od przeciwnika za np 12bb.

bart87
Oldschool Grinder

Tak jak jest to określone w artykule - zanim otworzysz jakąkolwiek rękę na 20bb to musisz wiedzieć czyjego shove'a możesz i będziesz sprawdzał a do kogo będziesz foldować (choć w przypadku AJs na 20bb raczej nie powinieneś się zrzucać w ogóle - tym bardziej do shortów na 12bb). Dodatkowo trzeba rozważyć image przeciwników oraz pozycję z której Ty otwierasz, a z której oni wsuwają. Inaczej ma się Twoje otwarcie z BU i reshove z BB (szeroki zakres range'y), a inaczej otwarcie z UTG i reshove na UTG1 (węższy zakres).

arrat80 Autor wątku
arrat80
PokerStrategist

W artykule z tego co pamiętam jest napisane żeby nie otwierać z tego typu kartami. Poza tym jak dostaniesz shove za 12bb to chyba nigdy nie będziesz z przodu( chyba że to shove od fisha), co najwyżej flipa dostaniesz.

bart87
Oldschool Grinder

:facepalm: to po co zadajesz to pytanie jak i tak wiesz lepiej? folduj i z głowy..........

"Dlatego w pewnych warunkach ze stackiem 20 BB należy czasami zagrać open fold, trzymając takie ręce jak 77, AJ lub KQ, natomiast możemy się cieszyć, jeśli te same ręce da się zagrać jako 3-bet."

To czasami odnosi się do sytuacji np. na pełnym stole, kiedy dostaniemy w/w ręce na wczesnej pozycji lub przy wielu agresywnych przeciwnikach za nami.

A odnośnie AJs tu nie chodzi tylko o range rywala, ale o oddsy jakie dostajemy na call po OR!!!

Otwieramy np. 2,5bb + 1,5bb z blindów + ok. 1bb z ante + 12bb reshove rywala = 17bb i mamy 9,5 do callniecia czyli 17/9,5 czyli potrzebujemy ok. ~35-36% equity.

Nawet vs. "bardzo" tight range jaki zakładasz ludziom reshovujacym na 12bb call z AJs będzie break even.

Stół:
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    35.54%   32.39%    3.14% { AJs }
MP3    64.46%   61.32%    3.14% { 88+, AJs+, AQo+ }

Kiedy w rzeczywistości (w zależności od pozycji) ludzie mogą/będą odwijać się tak lub jeszcze luźniej:

Stół:
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    40.09%   34.20%    5.89% { AJs }
MP3    59.91%   54.01%    5.89% { 77+, ATs+, KQs, AJo+ }

ps. w powyższych postach najjaśniej jak sie dało odnioslem sie do tej sytuacji i wiecej nie mam zamiaru sie w tym temacie udzielac, pozdro

arrat80 Autor wątku
arrat80
PokerStrategist

Właśnie nie znam odpowiedzi - rozważam za i przeciw. Nie ekscytuj się tak:P Dzięki za odpowiedzi.