Przejdź do forum
S&g 6-Max Hyper Tur...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

S&g 6-Max Hyper Turbo

9 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
3,573 Wyświetlenia
HunterCT

S&G 6-MAX HYPER TURBO NA POKERSTARS

Witam,

Wiem że pewnie większość osób na wstępie przerazi długość postu i ilość pytań jakie zadaje ale to nie do leni jest on adresowany. Szukam graczy którzy grają ten typ S&G i są zainteresowani ciągłym rozwojem a także pomocą innym członkom naszej społeczności. Zaczynam właśnię grać tą odmianę i jestem w stosunku do niej pełen optymizmu ale wiem jak mało jeszcze w nie potrafię. Grałem w sumie niemal wszystko (profitowo w long runie grałem cash full-ring, STT, sitki wielostołowe i MTT) ale w niczym nie czuje się jakiś specjalnie mocny i wszędzie raczej gram micro. Wiem że pytania raczej na poziomie podstawowym ale jak już pisalem uczę się dopiero tej odmiany.

CHCIAŁBYM ABY TEN TEMAT STAŁ SIĘ POCZĄTKIEJ CIEKAWEJ I BOGATEJ MERYTORYCZNIE DYSKUSJI :)

1.Jak ćwiczyć grę w tych turkach? Chętnie pobawił bym się Equilabem i posprawdzał zakresy pushy w różnych sytuacjach, ale nie potrafię ustawić za bardzo zakresów poszczególnych przeciwników. Jak określić w przybliżeniu ich range, wiem że pewnie było o tym w filmach szkoleniowych ale dotyczących innych turków, a hypery są dośc specyficzne. Jakieś porady jak szacować (na ile %) range przeciwników żebym mogł ćwiczyć z Equilabem?

2.Czy uważacie tą odmianę za zyskowną i przyszłościową?

3.Jakich swingów mogę sie spodziewać w tych turkach?

4.Obecnie gram sitki za 1,5$ ,a więc najniższe możliwe stawki dla tej formuły, ale w przyszłym miesiącu myślęże spróbuję już trochę pograć tych za 3,5$. Czy poziom na tych stawkach będzie się znacznie różnił? A jak jest z poziomem gry jeszcze wyżej? Wiadomo że będzie rosło ale z Waszego doświaczenia jak wynika, czy są to znaczne różnice?

5.Może posiadacie jakieś materiały szkoleniowe na temat tych sitów? Tutaj znalazłem tylko dwie cześci filmów szkoleniowych tmfingera dla sreberek i jeden dla złota. Może coś przegapilem. Wiem że jest jeszcze kilka w wersji angielskiej ale narazie podchodze do nich ostrożnie, mój angielski jest komunikatywny ale chyba nie zrozumiem wszystkich niuansów strategi w obcym języku.

6.Po ile gracie stołów naraz? Ja eksperymentuje grajać 4,6 lub 8. Wiadomo że największe ROI mam przy 4 ale sprawdzam jak mi to wyjdzie $/h. Gracie w setach czy dorzucacie? Ja gram tylko w setach, łatwiej mi wtedy nad tym zapanować. Sitki odpalają się momentalnie i łatwiej mi się nie pogubić jak mam na wszystkich podobny poziom blindów, a są one na tyle krótkie że sety wydają mi się rozsądniejszą opcją.

7.Gracie je pod winrate czy rakeback. Ja zdecydowanie pod winrate, nie mam na tyle wysokich statusów żeby mieć solidny rakeback.

8.Czy te sitki bardzo się różnią od słynnych satelitek do Storma za 235 fpp. Niby to też 6max hyper-turbo ale mają znacznie inną strukturę. Jak bardzo trzeba zmodyfikować strategię między tymi sitkami a satelitkami?

9.W jaki sposób gracie te sitki. Maksymalne skupienie na akcji i przeciwnikach i ich outplayowanie czy może klepanie schematów i gra na masę?

10.Sporo problemów sprawia mi tutaj gra HU. Czuje że wygrywam za mało Head-Upów, co mnie w sumie troche dziwi bo myślałem że jakos to ogarniam, w innych sitach raczej wygrywałem wiekszość HU do których dochodzilem. Wiem że rzedko występują sytuacje idealnie takie jak w prostych załorzeniach, ale przyjmijmi że przeciwnik to dla nas jakiś Unk, bez przegięcia w żadną stronę , ani jakiś zbyt agresywny ani zbyt pasywny i teraz:
a)mamy oboje stacki po 11-15bb
b)mamy oboje stacki po 8-10bb
c)my mamy stack 15bb a przeciwkik 7bb
d)przeciwnik ma stack 15bb a my 7bb
W takich przypadkach jaki mamy open range, jaki mamy range do pushowania po jego otwarciu, jaki mamy calling range na jego open push, jaki mamy calling range kiedy on pushuje po naszym otwarciu.
Wiem że nie uwględniach tu typu i statów przeciwnika a jest to mega istotne ale chciałbym mieć pewną podstawę którą będzie można później odpowiednio adjustować.

Wow doczytałeś aż tutaj? To super!! Nie musisz odpowiadać na każdy punkt ale jak chcesz się podzielić swoim doświadczeniem lub sugestiami na temat któregoś pytania pisz śmiało :)
Mam nadzieję że ten temat urośnię w podstawową skarbnicę danych na temat 6max HT i pomoże jeszcze wielu osobom którę zaczynają swoją przygodę z tymi sitami jak ja teraz.

Pozdro
Hunter

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
nawratus

Chyba mi sie bardzo nudzilo, bo przeczytalem calosc ;). Jednak nie nudzi mi sie az tak bardzo zeby odpowiadac na wszystko, weic tak pobieznie:

Ad 1. ICM, ICM z FGS (Future Game Simulation), Goldem Rule przy pushach z SB, Nash w HU na random unknown'ów na niskich stawkach.

Ad 2. Tak, poki co malo ludzi to ogarnia, nie potrzeba duzo czasu by zagrac turka, wielu regow przenosi sie z Turbo na Hyper.

Ad 3. Ja miewalem ze 100BI, z czego jeden wieczor kilkadziesiat. BRM na poziomie 500BI jest ok ;).

Ad 6. Grywalem po kilkadziesiat, ale to rzeznia. Teraz 9-max opytamalnie 9-15 stolow na raz. Przy 6-max 6-9. Im wyzej tym mniej odpalam.

Ad 8. Tak różnią sie, Satelita do Storma to... satelita :). Czyli bardziej plaska struktura wyplat. Poza tym czesto gra ją wiecej osob, na kilku stolach itp.

Ad 9. Na niskich stawkach mass tabling bez wiekszego myslenia. Od $6 (Party), $7 (Stars) odpalam mniej i wole troche pomyslec ;). Na Ongame nie ma trafficu, bo ledwo 2 stoly $1 udaje sie odpalic :(. Powyzej $15 bez glowy można szybko rolla przegrac, bo nie raz trafia sie na stol gdzie siedzi 4 regów mocno wygrywających w long runie co maja przeliczony każdy spot i ciezko nam ich ograć.

Ad 10. Na micro bez wiekszej filozofii Nash. Na wyzszych polecam filmy Zapolka i inne SnG HU. HU w 6-max (na Party to podzial nagrod 60/40) nie ma takiego znaczenia jak w 9-max (50/30/20) gdzie pierwszy dostaje prawie 2x wiecej niz drugi.

PS. Bardziej do gustu mi przypadly Hypery FR 9-10-max niz SH 6-max.
Na ipoker te SuperTurbo to w sumie takie Hyper, bo mimo wiekszego stacka startowego blindy lecą co minute.

Odpowiedz
Cytat
nawias

1. imo sngsolver, na dobry poczatek ustaw sobie 'typowe' sytuacje i ucz sie equilibrium pushow z roznych pozycji na 5-8-10-15 bb effective (chyba jest trial 30 dni). Uzywaj filtrow na ilosc graczy lub ilosc bb , statystyk typu btn steal, sb steal i na ich podstawie oceniaj range regow, jesli chodzi o unkow i donkow to tylko doswiadczenia moze pomoc, czasami to czysta loteria co oni robia

2. zdecydowanie najbardziej profitowa i przyszlosciowa odmiana ze wszystkich rodzajow sng na pokerstars (zarowno hu,6m i 9m hyper)

3. dobry gracz (zalozmy 5% roi) moze przegrac 150 bi spokojnie, im mniejsze roi tym wieksze swingi, ktos tlukacy rakeback i grajacy <1% roi moze caly rok przegrywac (pre rb)

4. nie ma zadnej roznicy pomiedzy 1,5 a 3,50, roznice pojawiaja sie od 7$, pozniej na 30$ (tu juz ciezko ale z odrobina szczescia i multum pracy mozna wyciagnac 3% roi), na 100-200 wszystko powyzej 0% roi to bardzo dorby wynik

5. jestem prawie pewny ze nie ma niczego wartosciowego na ten temat w internecie, z tego co wiem to zaden dobry reg jeszcze nie sprzedal duszy za siano ;) (thank god)

6. to juz kwestia indywidualna, nic na sile skoro jestes poczatkujacy, wiedz tylko ze mozna grac 20 z przyzwoitym roi, wiec masz sporo miejsca na nauke. Niektorzy nie maja predyspozycji psycho-motorycznych i nigdy nie bede w stanie grac 15+ , no ale na to juz nic nie poradzisz :)

a co do sety vs continous to na szczescie w hyperach grajac sety nie dostajesz strasznie po dupie jesli idzie o profity z uwagi na szybkosc odpalania i konczenia gier. Np w mtt sng granie setow mija sie z celem i trzeba cisnac kilka godzin zeby cos z tego miec.
Ja tez gram sety zeby dochodzac do poznych faz miec mniej stolow. Gram tyle zeby wyszlo powyzej 60 gier na godzine i jakies 10tys gier w 150 godzin pyknac.

7. w hyperach mozesz miec najlepszy hourly ze wszystkich sitow (wygrac 2-5 bi na godzine przed rb, czy 2 czy 5 zalezy od stawek ;P), wiec jesli nie robisz SNE to cisniecie na rb mija sie z celem

8. bardzo, to jest niebo a ziemia

9. klepie schematy, nie zrobilem zadnej notki od roku grania, polegam na hudzie i equilibium pushach

10. do srubowania gry hu na plytkich stackach (<25bb) polecam filmiki mersenneary z super turbo hu (nie ma go na pokerstrategy oczywiscie). Z tego co widze
"c)my mamy stack 15bb a przeciwkik 7bb
d)przeciwnik ma stack 15bb a my 7bb"
to nie znasz nawet podstaw gry hu, wiec sporo nauki przed toba. (nie ma znaczenia ktory z nas ma mniej bb, gramy w obu przypadkach taka sama strategia na 7bb deep)

gl

Odpowiedz
Cytat
tmfinger

większosć zostało już napisane. Dodam parę kwestii ogólnych ale wydających mi się najbardziej istotnymi.

ICM, Wiz itp, to totalna podstawa. Niemneij jednak tylko podstawa. Jest to tylko początek do umiejętności szacowania naszego equity w następnych rozdaniach po zdecydowaniu się na określoną linię gry (FGS).
Proszę wziąć pod uwagę, ze FGS w pewien sposób rozszerza się nawet na kolejne turnieje. Tutaj wyjątkowo często spotykamy się z innymi regami. Jesli nie są to zwykle boty grające non stop to samo bez adaptacji, to nie ma to wielkiego znaczenia, jeśli jednak mamy do czynienia z myślącymi przeciwnikami, to weźcie pod uwagę, że dynamika Waszej gry jest zmienna. Jesli bedziecie ultra agresywnie wywierać na niech presję, to oni bedą się do tego adaptować. Wy natomiast powinniście uczynić to samo. Zatem dynamika ta ma charakter pewnej sinusoidy. Nie doświadczymy problemów w tej kwestii na poziomie 1,5, czy 3,5$ ale wyzej trzeba barć to pod uwagę.

Dochodowość jest na pewno spora. Niektórzy regowie są po prostu słabi lub mają znaczne leaki. pomimo tego widzę, ze grają na wyraźny +. Pozostaje kwestia umiejętnej gry ze słabymi przeciwnikami. Proponuje szczególnie w tym miejscu trzymac emocje na wodzy.

Swingi na poziomie 150BI to już ekstrema ale oczywiście jest to możliwe. Na pewno przy swingu 50BI+ powinna zaświecić się pomarańczowa lampka, która zmusi nas do gruntowniejszej analizy rak. Choćby z powodu tego, iż nawarstwienie się badbeatów moze wpłynąć na nasze decyzje i robienie błędów

Najszybszą i najbardziej efektywną formą są filmy video, literatury w formie choćby artykułów nie spodziewałbym się zbyt wiele. jeśli nawet coś ciekawego pląta się po sieci, to ciężko to wyłowić z ogromu podstawowych informacji lub po prostu bzdur

GRAMY OCZYWIŚCIE POD WINRATE. RB jest tylko dodatkiem. Osiagnięcie wyżej wspomnianych wyników jest oczywiście realne

Jesli chodzi o faze HU, to wszystko zależy od przeciwnika. Gramy zazwyczaj przy efektywnym stacku na poziomie 10-20BB. Grunt to adaptacja do gry przeciwnika. Po krótce, podstawowe zasady super się sprawdzaja. Masz pasywnego przeciwnika, to graj z nim agresywnie. Masz agresora, to uważaj co w niego grasz ale pamiętaj, ze jesgo range first in jest bardzo szeroki. Inaczej będzie się to odbywało przy 10BB, a inaczej przy 20BB. Temat rzeka... Pamiętałbym przede wszystkim o tym, że słabi gracze są zazwyczaj tight i można ich spokojnie eksplowatować (wczoraj klient przy blindach 90/180 trzymał w stacku ok 280 żetonów i z pełną świadomością zrzucił na mój push. To nie są odosobnione przypadki. Kolejna sprawa to gra z agresywnym regiem przy stacku na poziomie 15BB+, gdzie otwiera on bardzo dużo, a sprawdza stosunkowo niewiele. Mamy często wtedy bardzo szeroki resteal range, z czego rzadko zdajemy sobie sprawę.

Od wszystkiego co wyżej napisałem mamy oczywiście wyjątki. Jeszcze raz przypomne, że musimy zakładać, iż przeciwnicy adaptują się do naszej gry, a to również powinno wpływać na naszą grę. To również jest odpowiedzią na Twoje pytanie dot. tego czy grac schematycznie, czy "z głową"

powodzenia

Odpowiedz
Cytat
nawratus

Skuszony promocjami PartyPoker oraz promocją PS "anty FTP" postanowilem w grudniu przeniesc sie na ten room. STT FR Turbo odpuscilem, bo wkurzala mnie inna struktura. Padlo wiec na Hyper Turbo. Na PP nie ma 9-10man w tej formule, są tylko 6-maxy, na szczescie struktura jak na Starsach :).

Poziom zdecydowanie nizszy niz na P*. Mam wrazenie, ze nawet nizszy niz na Ongame. Jak na Starsach miaższysz $1.5 to tutaj spokojnie $3 rozwalisz. Na $6 tez jest prosto, ale mozna juz trafic paru regow od czasu do czasu. Na Starach na $7 regułą było, ze jak otwieram 10 stolow to na wszystkich siedzi min. jeden i ten sam reg. Tutaj dopiero od $11 tak sie dzieje. Generalnie poziom o 1-2 limity nizszy. Polecam dla kogos kto chce zaczac grac HT.

Problemem moze byc tylko niski traffic. O mass tablingu trzeba zapomniec. Na $3 udaje mi sie otworzyc na raz 6 stolow, ale na $6 czesto zanim otworzy sie polowa to koncze juz pierwszy. W efekcie ciezko grac wiecej stolow na wyzszych limitach ($11+). Bujam sie wiec do $6. Przynajmniej nie musze mieszac jak na Ongame, a kilkadziesiat turniejow na godzine da rade wyrobic.

Co do materialow do HT to po polsku za duzo nie ma. Polecam wszystko inne do STT Turbo, bo jest wiele analogii. W angielskiej sekcji SnG jest pare artykulow wiecej niz u nas. Filmow duzo wiecej, polecam m.in. autorstwa:
Colina Moshman'a,
Pzoun'a
JayGatsby,
Faarcyde,
PhilSaw.

Latwo zrozumiec nawet jak ktos srednio zna angielski. Jedynie Phil sepleni jak rodowity anglik lub hindus ;P.

Z ksiazek przyda sie na pewno Moshman "SnG Strategy", "Heads-up No Limit Holdem" oraz po polsku Lee Nelson "Zagrajmy w pokera" mimo, ze to ksiazki do zwyklych sitów.

Odpowiedz
Cytat

Przyznaje na wstępie, że nie zmusiłem się jeszcze do przeczytania sciany tekstu jaka widnieje w tym temacie, ale jestem zainteresowany 6maksami, więc na pewno to zrobię! ;)

Rzuciło mi się w oczy polecenie książki Lee Nelsona "Let's play poker". Zacznijmy od tego, ze polskie tłumaczenie ma MASĘ błędów, które nie raz przekręcają sens o 180 stopni. Czytając tę książkę nie mogłem za cholerę zrozumieć jednego konceptu, więc postanowiłem sięgnąć po angielską wersje. Okazało się, że w polskiej wersji przekręcono "nie unikaj" na "nie używaj"...

Jeśli chodzi o samą książkę to jest ona gorzej niż tragiczna. Nie widzę w niej jakiegokolwiek value nawet dla totalnie początkującego. Lanie wody na kilkudziesięciu stronach, z których nic nie wyciągniemy, choć na początku może się nam zdawać inaczej. Po pewnym czasie jednak zrozumiemy, że jedynie straciliśmy czas na tej zupełnie bezwartościowej książce. O wiele bardziej pożyteczne byłoby już przeczytanie artykułów dla statusu basic i brąz, za którymi również nie przepadam.

Odpowiedz
Cytat
nawratus

Odnosnie tej ksiazki slyszlem juz mase skrajnych opinii - od entuzjastycznych po totalne mieszanie z blotem. Starsy te ksiazke polecaja, ale jako "wydawca" coz innego mogą zrobic? Osoby pokroju Rado czy Warsawa, ktore "troche" sitow (STT) zagraly wyrazaja sie o książce pochlebnie. Natomiast mase negatywnych opinii slyszalem od ludzi grajacych turnieje wielostolowe MTT i SnG MTT.

Wydaje mi sie, ze Ty tez patrzysz na te ksiazke oczami czlowieka, ktory juz troche pogral, nie gra na micro i raczej preferuje wieksze turki. I tutaj sie zgodze, ze czesc o MTT jest kiepska (abstrahujac od bledow o ktorych wspomniales). Natomiast kazdemu poczatkujacemu, ktory chce grindowac STT na micro te ksiazke polecam. Polecam takze jako dobry wstep do "Kill Phil" i "Kill everyone". No i wreszcie polecam dlatego, ze prawie nie ma ksiazek do sitow, a ta jest w zasadzie jedyna po polsku. I do tego jest w formie elektronicznej za darmo w pelni legalnie :).

Faktycznie duzo "value" z tej ksiazki nie wynioslem, bo gdy wpadla w moje rece to juz troche gralem, mialem za soba wszystkie arty z PS, znalem ICM, przeczytalem kilkanascie ksiazek itd.. Mysle, ze gdybym dorwal te ksiazke na poczatku swojej online'owej kariery to uniknalbym poczatkowych bledow i standardowego "downswingu" na starcie... na $11 (po prostu zaczalbym grac "Nelsonem" na $1.15 ;)).

Odpowiedz
Cytat
tmfinger

Prawda jest taka, ze nawet najlepsza książka bedzie dobra jako tylko podstawa dot. sfery matematycznej gry i ew. mindsetu. Reszta, to indywidualna praca wspomagana licznymi źródłami w sieci, które niestety są stosunkowo rozproszone. Nie ma szans aby jakakolwiek książka nauczył kogokolwiek jaki jest range danego przeciwnika, w danym spocie i dlaczego. nawet najlepsi popełniają błędy, nie wspominając już o słabych rpzeciwnikach. Żadna książka nie jest w stanie nadążyć za tokiem "myślenia" tych ostatnich...

Odpowiedz
Cytat
HunterCT Autor wątku
HunterCT

Dzięki wielkie za tak szybkie i obszerne odpowiedzi. Przeczytałem odrazu ale jakoś nie odpisywałem.

śmieszny screen, żaden fotomontaż :D

Odpowiedz
Cytat