Przejdź do forum
Push any2 przy 5BB?

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Push any2 przy 5BB?

17 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
1,533 Wyświetlenia
adi937

Niedawno zacząłem analizować swoje ręce w programie SnG Wizard. Zaciekawiła mnie jedna sprawa, otóż program nakazuje push any2 z SB, a nawet BU ze stackiem ~5-6BB (może to chodzi tylko o sytuacje, kiedy zaczynają się ante), oczywiscie tylko wtedy jeśli nikt dotąd nie wszedł do gry. Może ktoś doświadczony wskazać granicę, kiedy taki ruch jest prawidłowy (przy jakim stacku, moim i przeciwników oraz z jakiej pozycji)?

PS. Tak przy okazji czy próbka 125-ciu turniejów SnG 45os. jest już odpowiednia do oceny ROI, czy to jeszcze za mało? Jeśli nie to jaka ich ilość powinna być?

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi
lukiluk1

Na 5bb w sng juz nic nie zrobisz. Jesteś na sb to masz izi ship na bb any2. 125 sng to masz 2 mniejsze sesje albo 1 większą wiec nie masz co patrzec jeszcze na roi.

Odpowiedz
Cytat
doxdoxdox0
Odpowiedz
Cytat
8dyb8

jak masz slabego gracza na bb to mozesz puszowac, im lepszy gracz tym bardziej tight musisz byc im plytszy stack gdy tracisz fe.

Odpowiedz
Cytat
tmfinger

5BB to może być np. średni stack na semi ft w turnieju 45 os turbo - zdarza się tak. Wtedy nie masz na pewno push any2. 5BB możesz mieć w tym samym momencie turnieju non turbo przy blindach 125/250/25 wtedy jest to akceptowalny push any2 ale ja skłaniam się bardziej ku 60%. Przy braku lub niskim FE rzadko kiedy wrzucasz więcej niż 80-85%, ponieważ Twój bottom range gra wtedy fatalnie

Odpowiedz
Cytat
wincentf

Napisane przez lukiluk1
Na 5bb w sng juz nic nie zrobisz. Jesteś na sb to masz izi ship na bb any2. 125 sng to masz 2 mniejsze sesje albo 1 większą wiec nie masz co patrzec jeszcze na roi.

Bzdura totalna.
Po pierwsze zależy od sytuacji na stole, po drugie od tego kiedy blindy idą znowu w górę, po trzecie od tego na ile ogarnięty jest przeciwnik na bb.
Czasem nawet 1,5bb nie oznacza grania any2 , a w turniejach turbo 5bb to często jest nadal spory stack...

Odpowiedz
Cytat
NeuTom

Napisane przez wincentf

Napisane przez lukiluk1

Bzdura totalna.
Po pierwsze zależy od sytuacji na stole, po drugie od tego kiedy blindy idą znowu w górę, po trzecie od tego na ile ogarnięty jest przeciwnik na bb.
Czasem nawet 1,5bb nie oznacza grania any2 , a w turniejach turbo 5bb to często jest nadal spory stack...

1.5 bb to jest,c...j nie stak nawet największe NITY tak nie grają.

Odpowiedz
Cytat
wincentf

Zależy czy się bezmyślnie klika czy myśli.
Można spaść do 2-3bb po przegranych allinach ale to jeszcze nie powód żeby w następnej ręce wrzucać 25o z MP

Odpowiedz
Cytat
DominXTC

Napisane przez NeuTom

Napisane przez wincentf

Napisane przez lukiluk1

Bzdura totalna.

1.5 bb to jest,c...j nie stak nawet największe NITY tak nie grają.

Popadamy lekko w skrajności, ale wyobraź sobie sytuacje, powiedzmy 9os. KO, blindy 100/200, bubble:
-jesteś na buttonie z 1,5BB
-na BB nabudowany reg z 40BB
-przed nami CO, który się zrzucił i w nastepnym rozdaniu bedzie na BB i ma w stacku 1 chips

Co pushujesz?

Odpowiedz
Cytat
NeuTom

Zle mnie zrozumiales,mi chodzi o to żeby nie dopuścić do sytuacji w której został Ci 1.5 bb czy coś w tym stylu tutaj wiadomo ze to insta fold :P

Odpowiedz
Cytat
forzanerazzurri

Napisane przez tmfinger
5BB to może być np. średni stack na semi ft w turnieju 45 os turbo - zdarza się tak. Wtedy nie masz na pewno push any2. 5BB możesz mieć w tym samym momencie turnieju non turbo przy blindach 125/250/25

ktoś chyba dawno nie grał 45 manów :P

Odpowiedz
Cytat
adi937 Autor wątku
adi937

Widzę, że dyskusja się rozwinęła, ale konkretnej odpowiedzi na te 5BB nie ma, może zbyt ogólnie napisałem nie określając fazy turniejów i wielkości stacków. To może przeanalizujmy trzy sytuacje (chociaż mam określonych już sporo zielonokolorowych i regów, to nie biorę tu pod uwagę statystyk z uwagi na krótki okres korzystania z PT2 i max 300 rąk na gracza):
1). Faza bubla, zostało 9-ciu graczy 7 miejsc płatnych, mam wspomniane 5BB z najmniejszym stackiem, push any2 zarówno z SB jak i BU na każdy stack, czy ograniczam się do low i middle stacków odpuszczając big stackom?
2). Jestem w kasie, znowu posiadam wspomniane 5BB z najmniejszym stackiem, ale większość pozostałych graczy ma max 6-7BB, a największy stack 15-18BB, wtedy bardziej skupiłbym się na pushowaniu bigstacka, zamiast pushować mniejsze stacki, a co Wy sądzicie?
3). Wczesna lub środkowa faza bez ante, w stacku mniej niż 5BB, kiedy wtedy pushować any2?

PS. Jaka jest minimalna liczba rozegranych turniejów, aby sensownie móc ocenić ROI?

Odpowiedz
Cytat
tmfinger

Napisane przez forzanerazzurri

Napisane przez tmfinger
5BB to może być np. średni stack na semi ft w turnieju 45 os turbo - zdarza się tak. Wtedy nie masz na pewno push any2. 5BB możesz mieć w tym samym momencie turnieju non turbo przy blindach 125/250/25

nie rozumiem

Odpowiedz
Cytat
Kaldas90

.

Odpowiedz
Cytat
chico92

Napisane przez tmfinger

Napisane przez forzanerazzurri

Napisane przez tmfinger

nie rozumiem

Nie ma takiego poziomu blindów. Jest 100/200/25 i pozniej 150/300/25 ;)

Odpowiedz
Cytat
DominXTC

Napisane przez Kaldas90
Również nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że na 5BB "nic się nie zrobi".

Z 5BB to sie niejednokrotnie całe sitki wygrywało :)

Odpowiedz
Cytat
adi937 Autor wątku
adi937

Napisane przez Kaldas90
Również nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że na 5BB "nic się nie zrobi". Sam gram turnieje hyper turbo i czasami zdarzają się ekstremalne sytuacje, że z 5BB jesteśmy chipliderem.

Sng wizard ma ten problem, że nie pokazuje nam zasięgów Nasha, tylko zakłada jakieś dziwne range, nigdy nie lubiłem tego programu. Sam korzystam z Holdem Resources Calculator i uważam, że dla każdego kto traktuje swoją grę naprawdę serio ten program to swoista Biblia pokera. Znakomite narzędzie do analizy, które w kilka sekund wylicza wszystkie możliwe range i to zgodnie z zasięgami Nasha, które można sobie wyedytować.

Co do Twoich pytań.

Na pytanie czu push z SB na 5BB z any2 to tak jakby zadać pytanie: Czy 2.50zł mi wystarczy? I teraz zależy na co, browara za to kupisz, ale na whisky Ci niestety nawet sowieckiej produkcji nie starczy.

Tak samo jest w pokerze, to jest gra z tak dużą ilością zmiennych, że nie da sie jednoznacznie odpowiedzieć. Jeśli grasz w tym momencie na ChipEv, czyli nie STT i nie finałowy stół MTTSng to na słabszych regów i na fishów masz pewnie profitowy push z any2 (bo zakładając, że gramy any2 taki gracz musiałby wiedzieć żeby callować na nas J4o Q2o czy 86s, a nie sądzę że wielu tak robi).

Także na Twoje pytanie jest tylko jedna poprawna odpowiedź:

ZALEŻY.

Dlatego zawęziłem moje pytanie do trzech sytuacji w kolejnym poście:

Napisane przez adi937
Widzę, że dyskusja się rozwinęła, ale konkretnej odpowiedzi na te 5BB nie ma, może zbyt ogólnie napisałem nie określając fazy turniejów i wielkości stacków. To może przeanalizujmy trzy sytuacje (chociaż mam określonych już sporo zielonokolorowych i regów, to nie biorę tu pod uwagę statystyk z uwagi na krótki okres korzystania z PT2 i max 300 rąk na gracza):
1). Faza bubla, zostało 9-ciu graczy 7 miejsc płatnych, mam wspomniane 5BB z najmniejszym stackiem, push any2 zarówno z SB jak i BU na każdy stack, czy ograniczam się do low i middle stacków odpuszczając big stackom?
2). Jestem w kasie, znowu posiadam wspomniane 5BB z najmniejszym stackiem, ale większość pozostałych graczy ma max 6-7BB, a największy stack 15-18BB, wtedy bardziej skupiłbym się na pushowaniu bigstacka, zamiast pushować mniejsze stacki, a co Wy sądzicie?
3). Wczesna lub środkowa faza bez ante, w stacku mniej niż 5BB, kiedy wtedy pushować any2?

PS. Jaka jest minimalna liczba rozegranych turniejów, aby sensownie móc ocenić ROI?

Odpowiedz
Cytat