Napisane przez Kaldas90
Również nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że na 5BB "nic się nie zrobi". Sam gram turnieje hyper turbo i czasami zdarzają się ekstremalne sytuacje, że z 5BB jesteśmy chipliderem.
Sng wizard ma ten problem, że nie pokazuje nam zasięgów Nasha, tylko zakłada jakieś dziwne range, nigdy nie lubiłem tego programu. Sam korzystam z Holdem Resources Calculator i uważam, że dla każdego kto traktuje swoją grę naprawdę serio ten program to swoista Biblia pokera. Znakomite narzędzie do analizy, które w kilka sekund wylicza wszystkie możliwe range i to zgodnie z zasięgami Nasha, które można sobie wyedytować.
Co do Twoich pytań.
Na pytanie czu push z SB na 5BB z any2 to tak jakby zadać pytanie: Czy 2.50zł mi wystarczy? I teraz zależy na co, browara za to kupisz, ale na whisky Ci niestety nawet sowieckiej produkcji nie starczy.
Tak samo jest w pokerze, to jest gra z tak dużą ilością zmiennych, że nie da sie jednoznacznie odpowiedzieć. Jeśli grasz w tym momencie na ChipEv, czyli nie STT i nie finałowy stół MTTSng to na słabszych regów i na fishów masz pewnie profitowy push z any2 (bo zakładając, że gramy any2 taki gracz musiałby wiedzieć żeby callować na nas J4o Q2o czy 86s, a nie sądzę że wielu tak robi).
Także na Twoje pytanie jest tylko jedna poprawna odpowiedź:
ZALEŻY.
Dlatego zawęziłem moje pytanie do trzech sytuacji w kolejnym poście:
Napisane przez adi937
Widzę, że dyskusja się rozwinęła, ale konkretnej odpowiedzi na te 5BB nie ma, może zbyt ogólnie napisałem nie określając fazy turniejów i wielkości stacków. To może przeanalizujmy trzy sytuacje (chociaż mam określonych już sporo zielonokolorowych i regów, to nie biorę tu pod uwagę statystyk z uwagi na krótki okres korzystania z PT2 i max 300 rąk na gracza):
1). Faza bubla, zostało 9-ciu graczy 7 miejsc płatnych, mam wspomniane 5BB z najmniejszym stackiem, push any2 zarówno z SB jak i BU na każdy stack, czy ograniczam się do low i middle stacków odpuszczając big stackom?
2). Jestem w kasie, znowu posiadam wspomniane 5BB z najmniejszym stackiem, ale większość pozostałych graczy ma max 6-7BB, a największy stack 15-18BB, wtedy bardziej skupiłbym się na pushowaniu bigstacka, zamiast pushować mniejsze stacki, a co Wy sądzicie?
3). Wczesna lub środkowa faza bez ante, w stacku mniej niż 5BB, kiedy wtedy pushować any2?
PS. Jaka jest minimalna liczba rozegranych turniejów, aby sensownie móc ocenić ROI?