Przejdź do forum
czy pushować any tw...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] czy pushować any two?

54 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
5,092 Wyświetlenia

witam,
w turnieju ostatnio miałem następującą sytuację (zaznaczam, że dopiero zaczynam grać SnG):

4 graczy, blinds: 225/125, 25 ante

CO [3220] fold
BU [3535] fold
SB - ja [4880] - 93o
BB [1465]

ICM trainer mówi, że w takiej sytuacji powinienem pushować 100%, ale czy to naprawdę jest opłacalne? Zwłaszcza na bubblu i z taką szmatą na ręce...

Jak wy gracie takie sytuacje i jaka jest granica różnicy stacków dla tej sytuacji?

53 odpowiedzi
Donikk

:) faktycznie, kolega niżej ma rację

wujek dobra rada nie majac pojecia o czym piszesz moze nie udzielaj rad...

icm przede wszystkim uwzglednia wielkosc stackow, HERO ma tutaj 7bb nie 22, liczy sie efektywny stack pozostalych w rozdaniu graczy

tak, na bubblu tymbardziej, masz tu any2 cards pusha

chyba, ze wiesz o graczu na bb ktory ma tylko 6,5 bb(patrzac na stacki jest shortem), ze jego caling range jest naprawde szeroki(w sensie jest maniakiem), wtedy mozna troche zawezic, ale normalnie ja bym gral any2

Franczo

tak w skrócie:

jeżeli grasz SnG 9o i just bubble, masz najwiekszy stack to zdecydowanie to TY POWINIENEŚ WYWIERAĆ presję na oponentach ( nie tylko grając na blindach) Jeżeli wiesz, że gracz na BB jest maniakiem/fiszem to możesz dać sobie spokój z pushowanie any2, jednak jeżeli jest gracz "całkiem normalny" to push any2 jest dobrym posunięcie.
push any2 z sb jest ok, gdyż kazdy chce dotrwać do ITM, więc normalni gracze nie będą robili HERO call z 85s czy T2o

ps. jezeli nie mam racji to proszę mnie poprawić

herekPL

Napisane przez Franczo
tak w skrócie:

jeżeli grasz SnG 9o i just bubble, masz najwiekszy stack to zdecydowanie to TY POWINIENEŚ WYWIERAĆ presję na oponentach ( nie tylko grając na blindach) Jeżeli wiesz, że gracz na BB jest maniakiem/fiszem to możesz dać sobie spokój z pushowanie any2, jednak jeżeli jest gracz "całkiem normalny" to push any2 jest dobrym posunięcie.
push any2 z sb jest ok, gdyż kazdy chce dotrwać do ITM, więc normalni gracze nie będą robili HERO call z 85s czy T2o

ps. jezeli nie mam racji to proszę mnie poprawić

Odwrotnie. Jeżeli na sb jest fisz to pushujesz szerzej z uwagi na to, że on nie zna icm i nie wie, że jeśli ty pushujesz atc to może callować szerzej. Dobry zawodnik będzie sprawdzać szerzej wiedząc, że ty grasz tu 100%.
Wszytko to wynika z ICM. Fisze sie boją i chcą dotrwać do itm. DObry gracz podejmuje decyzje zgodnie z icm.

A zgodnie z nim calling range BB jeśli ty pushujesz 100% jest tu taki:
44+ a2+ k6+ k4s+ q9+ q7s+ jt j9s+

Jak dlamnie to jest do zrzucenia.Gdyby na BB siedzieli kolesie z 3K to 72of jest ok, ale IMO 93 to jest totalny smiec.

Herek zapomnial o najwazniejszym. Fishe nie znaja ICM. Pare dni temu mialem sytuacje ze pushowalem na bublu AJ za 11bb a BB sprawdzil mnie z 83s :facepalm: Call jest debilny juz nie wspominajac o tym jakie byly stacki. Wniosek z tego jest taki fishe graja zupelnie nie optymalnie.

NIe zdziwilbym sie gdyby BB sprawdzil z jakims totalnym smieciem. Ja bym tu pushowal A2+. K2+Q2+J2+. I wszystko co ma tu jakies szanse np 85 etc nawet 84s jest ok. Ale wszystko zalezy od kolesia na BB. Jesli jest to totalny matol tzn ze on tu cie sprawdzi szerzej niz range napisany przez HerekPL. ON tutaj kazdego K, Q i wiekszosc J bedzie sprawdzal. A ty pushujac 93 czesto wbijesz na reke dominujaca typu Q9 k3 etc.

PS to takie moje zdanie. Kiedys gralem jak kazal Wiz ze gdy ty masz 10bb albo BB to any two. Pozniej przestalem i ROI mi zdecydowanie podskoczylo. Wszystko zalezy od ciebie czy warto grac pod minimalne +EV spoty.

gregor81

Ja zacząłem dopiero co na poważnie grać SnG. Jak dochodzę do push or fold to czasami mam zgryz jak zagrać. W praktyce na push or fold korzystam z 4 tabelek z działu Strategia, ale czasem się zastanawiam jak zagrać korzystając z tabelek (muszę patrzeć na tabelki bo jeszcze tego nie ogarniam) przeciwko graczowi TAG [czyli jak ja :) ]. No bo korzystając z "tabelek" i grając przeciwko TAGowi w heads up w fazie push or fold czy jest sens z 10BB wchodzić all ina z 56s ze SB (przeciwko TAG)???

muuuka

Napisane przez gregor81
Ja zacząłem dopiero co na poważnie grać SnG. Jak dochodzę do push or fold to czasami mam zgryz jak zagrać. W praktyce na push or fold korzystam z 4 tabelek z działu Strategia, ale czasem się zastanawiam jak zagrać korzystając z tabelek (muszę patrzeć na tabelki bo jeszcze tego nie ogarniam) przeciwko graczowi TAG [czyli jak ja :) ]. No bo korzystając z "tabelek" i grając przeciwko TAGowi w heads up w fazie push or fold czy jest sens z 10BB wchodzić all ina z 56s ze SB (przeciwko TAG)???

Oczywiście, że nie ma sensu. Lepiej pushować przeciwko LAGowi... :facepalm:

Miloszpoker2

Ja pasuje tu najgorszy syf. Stack size nie są wyśmienite. Mamy wyraźnego szorta, który chce się podwoić. Gdyby było dwóch szortów wtedy push ok. Ale tak to fold dla mnie.

herekPL

dla mnie zależy to od typu gracza. Na idiote zrzucę, na koleśia co coś tam wie o selekcji rąk wrzucam tu 100% rąk.

gregor81

czyli, że co- przeciwko TAG który nie jest jakimś mega stackiem można zagrać z każdą ręką, a na LAGa w miare rozsądny wybór rąk z tego względu że może nas tu callnąć praktycznie z każdą ręką
Mozna tak? Czy pochrzanilem?

herekPL

dokładnie. Tag sprawdzi rzadziej, czyli częściej zgarniesz dead money, a jak sprawdzi to i tak masz ok. 30% przeważnie na wygranie.
Natomiast loose gracz sprawdza częściej i częściej masz te 30% i rzadziej zgarniasz dead money.
Szybka kalkulacja i już wiemy dlaczego push z 32o na taga jest ok, a z KTo na loose nie zawsze.

kaftanos

Napisane przez mazik22
Herek zapomnial o najwazniejszym. Fishe nie znaja ICM. Pare dni temu mialem sytuacje ze pushowalem na bublu AJ za 11bb a BB sprawdzil mnie z 83s Facepalm Call jest debilny juz nie wspominajac o tym jakie byly stacki. Wniosek z tego jest taki fishe graja zupelnie nie optymalnie.

Gdyby fishe grały zgodnie z icm to nie miał byś nad nimi przewagi w fazie PoF. To przecież dobrze że sprawdził cię ze śmieciami. Masz odrazu notke że opłaci ci często dobre ręce startowe.

A wracając do ręki.
Zakładam że koleś jest randomem bo nie podałeś o nim żadnego info ani statów. dla mnie push bo masz te 30-35% w przypadku sprawdzenia a twoja sytuacja na stole nie ulegnie diametralnej zmianie jeśli przegrasz .

Napisane przez herekPL
dokładnie. Tag sprawdzi rzadziej, czyli częściej zgarniesz dead money, a jak sprawdzi to i tak masz ok. 30% przeważnie na wygranie.
Natomiast loose gracz sprawdza częściej i częściej masz te 30% i rzadziej zgarniasz dead money.
Szybka kalkulacja i już wiemy dlaczego push z 32o na taga jest ok, a z KTo na loose nie zawsze.

ten kt to chyba zly przyklad, bo jesli koles sprawdza czesto to raczej jest to karta ktora czesto bedzie miala przewage nad jego calling range

gregor81

Przeczytałem wszystkie posty jeszcze raz i w zasadzie widzę, że każdy ma inne zdanie...

gregor81

Przeczytałem wszystkie posty jeszcze raz i w zasadzie widzę, że każdy ma inne zdanie...

muuuka

Wszystko sprowadza się do, powiedzmy, stylu gry. Spot powyżej to tylko kalkulacje a decyzja i tak należy do gracza. Jeśli masz duży edge na stole to marginalne pushe możesz odpuszczać (wątpię żeby ten spot był mega +EV ale nie chce mi się bawić teraz w wizie).

herekPL

Napisane przez magdaas

Napisane przez herekPL

ten kt to chyba zly przyklad, bo jesli koles sprawdza czesto to raczej jest to karta ktora czesto bedzie miala przewage nad jego calling range

Zależy od sytuacji. Bo na bublu jak masz AK na BB, a SB gra 70% rąk i kryje ciebie stackiem push jest błędem czasem :)

Napisane przez herekPL

Napisane przez magdaas

Napisane przez herekPL

Zależy od sytuacji. Bo na bublu jak masz AK na BB, a SB gra 70% rąk i kryje ciebie stackiem push jest błędem czasem :)

Nie rozumiem, dlaczego w takiej sytuacji push ma być zły? Ja nigdy nie zrzucam tutaj takiej karty, nawet jeśli w 35-40% to koniec turnieju. Chyba to trochę tak jakby nie grać o zwycięstwo? Pomijając niektóre sytuacje mające miejsce w satelitach. Gdybać można, ale naprawdę zdarza Ci się pasować takie spoty?