wyobrazmy sobie sytuacje:
stawki micro, sng 10 os. turbo
mamy poczatek gry, stacki po 2k, blindy 30/60.
zakladamy ze dostalem AKs na bb, gracz z utg robi niestandardowe podbicie do powiedzmy 500 zetonow. czy sprawdzenie z taka karta jest oplacalne? rozumiem ze po raise o 3 bb powinienem go jeszcze przebic, ale przy takim raise chyba fold co?
jeżeli faktycznie zrobił open rise za 1/3 stacka z UTG i jesteś na późnej pozycji i nikt sie nie wcina to push, ale jeśli wiele osób jest za tobą to skłaniał bym sie ku fold, ktoś kto wykonuje taki rise z tej pozycji na dzień dobry ma bardzo szeroki zakres który ty swoim AK dominujesz bynajmniej na micro stawkach tak jest
Z doświadczenia wiem, że donki na mikro z AA/KK już prędzej zlimpują niż taki bet wsadzą, a często zobaczysz coś w stylu AQ/AJ, niższe pockety czy badziew "bo były w kolorze" typu JTs 98s itp. Wczoraj np gość robił 4 pushe pod rząd na 1 poziomie blindów i ktoś z AK go w końcu sprawdził a tamten miał 39s a flop 233 i pozamiatane
. Tak więc jak mamy takiego maniaka i fajnie jakieś ready mieć, to raczej stackujemy się. Taki double up daje nam komfort w pof i przeważnie pewne ITM.
Napisane przez JogaSensei
AI? na poczatku gry chyba nie powinno mi zalezec na coinflipach
to jest to
Podłączę się. SNG 45 1$, zupełny początek, push z EP a ja na poznej z AK. Odpuścić?
Zalozylem range tego utg na 88+,ATs+,KJs+,QJs,AQo+,KQo
Przy naszym AKs mamy ~51% na wygrana, 11% na remis, w pozostalych 37% przegrywamy. Nie oplaca sie ryzykowac Ai, tymbardziej ze nie wiemy kim jest gracz
51% - w dlugim okresie wyjdziemy tutaj na + wiec imo jak najbardziej sie tutaj stackujemy
Ja sprawdzam w Tournament Sharku czy jest wygrywajacy itd.
Jezeli jest, to nie wrzuci na poczatku turnieju stacka z niczym ponizej KK,
czesto bedzie mial rakiety, wtedy folduje AK.
Jak jest przegrywajacym fishem to podbijam all in od AQo+ JJ+,
call nie ma sensu, jaki flop by nie wypadl taka osoba i tak zagra za reszte.
Nie potrafię powiedzieć nawet ile turniejów już skończyłem w pierwszych rozdaniach z AK na ręce.
Dzisiaj nawet dwa
Już nigdy nie sprawdzę dużego podbicia na początku turnieju mając na ręce AK. Dla mnie we wczesnej fazie turnieju po podbiciu przedemną to jest easy fold.
Oczywiście w średniej i późnej fazie napieram z tą ręką do przodu
Jezeli jest normalny raise w wysokosci 3-4bb to jest to easy call. Fold jest tutaj weak bardzo
51% - w dlugim okresie wyjdziemy tutaj na + wiec imo jak najbardziej sie tutaj stackujemy
A ICM?
W cashówce - ok, wyjdziemy na plus, ale w SnG już nie
Napisane przez bMh
wyjdziemy na spory minus bo prowizja to okolo 10% więc roi solidnie ucierpi
Poza tym żetony które zykamy po podwojeniu będą mniej warte niż te które możemy stracić (te z podwojenia będą warte około 85-90% proczątkowych jeżeli nikt jeszcze nie odpadł)
oceniając go na zakres z którym wygrywamy 51% to jest izi fold.
Chociaż trudno ocenić zakres takiego niestadardowo grającego gracza, chcoazi myślę że przy takim zagraniu to często niskie i średnie pocety
Na pewno nie warto się stakować, to chyba piszą w każdym poradniku sng.
A jak rozgrywacie AK w wczesnej fazie, czy po chybionym flopie robicie CB przy agresywnym graczu? Przykładowo mamy takie sytuacje:
27 sng 10$. Blindy 20/40
Hero: AhKh (1500)
Unknow player: ?? (1500)
1) Hero raise 120, Unknow player call 120.
flop: 2h , Th , Jd.
-Hero: bet 175
-Unknow player: all in
2) Hero raise 120, Unknow player call 120.
-Unknow player: raise 400
3) Hero raise 120, Unknow player call 120.
-Unknow player: call
turn: 6d
4) Hero raise 120, Unknow player re-raise 300.
5) Hero raise 120, Unknow player call 120.
flop: 2h , Tc , Jd.
-Unknow player: call
turn:4c
6) Hero raise 120, Unknow player call 120.
flop: 2h , Th , Kd.
-Unknow player: all in
Mi rozgrywanie tej ręki sprawia największe problemy w wczesnej fazie, tym bardziej, że na ftp ostatnio aż roi się od agresorów, którzy coraz częściej walą all ina z any two na każdego CB.
Zasadniczo flop nie jest zly, bo mamy FD + 2overcards a o daje >60% equity i wobec agrodonka na pewno jest ev+
1)call - wystarczajace equity i pot oddsy do stackowania sie mimo wczesnej fazy, bo jesli wygram, mam spokoj przez pol turnieju
2)push - tak jak wyzej + fold equity
3)check i jesli dostaniemy odssy to call
4)call
5)check/fold
6)call