Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Za duży bankroll?

9 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,619 Wyświetlenia
Roffik
PokerStrategist

Hej
Mam dosc nietypowe pytanie:
Otoz do pokera online podchodze po raz n-ty (preferuje live i w nim sie "specjalizuje"- choc to chyba zbyt duze slowo :P ) i planowalem zaczac z bankrollem okolo 2k $... Tym razem do tematu chcialbym podejsc powazniej, jednak czy ma sens zaczecie od:
W tygodniu NL 25 Zoom
W weekendy SNG 7$ 180os. + MTT do 11$

Zakladajac, ze jakies tam doswiadczenie i wiedze techniczna mam + planuje naprawde przylozyc sie do nauki/regularnie rozgrywac sesje etc.etc.

Nie chcialbym zaczynac od micro stawek z prostej przyczyny - granie za takie pieniadze i na takim poziomie po prostu nie daje mi satysfakcji, nawet wygrywajac kilka BI podczas sesji szybko mnie nuzy i wydaje sie byc bezmyslnym grindem.

Dodatkowo chcialbym Was zapytac o opinie na temat multitablingu - osobiscie preferowalbym granie max 2 stolow Zoom(aczkolwiek zaczne od 1) i max 4 stolow sng/mtt (aczkolwiek zaczne od 2), z powodu tego, ze nie chcialbym polegac jedynie na roznorakich programach statystycznych i wolalbym opierac swoje zagrania na "wyczuciu" gry i rozczytaniu przeciwnika(pewnie dlatego, ze moje doswiadczene bierze sie glownie z live). Czy wedlug was bede w stanie wyrobic odpowiednie volume grajac tak mala liczbe stolow, zakladajac ze na sesje weekendowe moglbym poswiecic okolo 8h dziennie a na te w tygodniu okolo 3h dziennie?

Dzieki za poswiecony czas!;)
Pozdrawiam
Roff

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
Przemo88
PokerStrategist

Ja sie moge co do MTT wypowiedziec, nie maja Twoje zalozenia racji bytu, na 2-4 stolach nie zrobisz dobrego volume, rotacja graczy jest taka ze bez HUDa mega ciezko, a wariancja swoja droga bedzie irytowac grajac tak malo ilosc stolow.

Odpowiedz
Cytat
Roffik Autor wątku
Roffik
PokerStrategist

Dzieki za szybka odpowiedz, ale troche zle wyrazilem swoje mysli- HUDa bede uzywal, ale bardziej jako czegos drugo planowego. Generalnie chcialbym sie skupic na SNG, a MTT dodawac jedynie, gdy trafia sie jakies naprawde ciekawe turnieje.

Pozdrawiam :)
Roff

Odpowiedz
Cytat

2 stoliki Zooma to nie jest aż tak niewiele, natomiast 4 stoliki MTT wydaje mi się, że już tak. Jeśli je połączysz to imo spoko. Choć jakoś bardzo też łączenia odmian nie polecam ;)

Internet to inna gra niż live. Pamiętaj, że poker opiera się na matematyce i to w pewnym sensie bardzo prosta gra (obejrzyj koniecznie film z linka). Rotacja przeciwników w Internecie jest nieporównywalnie większa i dlatego najczęściej Twoje czutki będą Ci wręcz przeszkadzały podejmować racjonalne decyzje. Dlatego nie przykładałbym do nich zbyt dużej wagi. Ponadto na Zoomie i tak nie będziesz w stanie tego wykorzystać, skoro masz innych graczy przy stole co rękę. Może warto zastanowić się w takim razie nad tradycyjnymi stołami?

Możesz optymalnie "czuć" i "czytać" przeciwników grając 4-6 stolików zwykłych. Tak przynajmniej robi np. BogdanPS, który mocno forsuje grę z mniejszą ilością stolików. Mówi się, że 4 zwykłe stoliki odpowiadają jednemu Zooma, dlatego wydaje mi się, że 2 stoliki tego trybu będą dla Ciebie na razie ok.

Co do zaczynania od wyższych stawek - no hej, jeśli uważasz że masz wystarczającego skilla, to go for it. Aczkolwiek ustaw sobie pewien stop-loss, po którym schodzisz niżej/limit wygranych, po którym wchodzisz wyżej.

Odpowiedz
Cytat
Roffik Autor wątku
Roffik
PokerStrategist

Dzięki za feedback ;) będę się musiał jeszcze zastanowić nad ilością stołów, ile według Was to absolutne minimum dla SNG 180 os., żeby miało to sens?

Odpowiedz
Cytat
panpankracy
Elite Grinder

Absolutne minimum to 200bi

Odpowiedz
Cytat
Roffik Autor wątku
Roffik
PokerStrategist

Pytalem o ilosc stolow;)

Odpowiedz
Cytat
Skibcio
PokerStrategist

Witaj Roffik,

Kwestia na ilu chcesz grać stołach jest bardzo indywidualna. Jedna osoba nie poradzi sobie z 4 stołami, druga natomiast przy 20 będzie się nudzić.

Jeśli dopiero zaczynasz grę online to najlepiej zacząć od małej ilości - 4? Stopniowo jak będziesz się przyzwyczajać do gry i będzie ona przynosić zyski możesz dokładać stoliki.

Pamiętaj tylko, że gra live i gra online bardzo się różni.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat

Widzę nie zdajesz sobie sprawy z wariancji w turniejach SNG i MTT.

Grając 8 godzinne sesje w weekend turniejów 2,5$ 180man turbo podczas których odpalałbyś wszystkie turnieje jak leci, czyli czasami miałbyś odpalone na raz 35 stołów, dalej nie wyrobiłbyś 1% volume jakie należy grać w tych gierkach.

Jeśli chcesz dorzucać do sesji cash jakiś mid MTT, bo "może przyżre i wpadnie fajny bonus do sesji" to ok, ale jeśli nastawiasz się, że chcesz mieć z nich zysk to na pewno nie możesz pykać sobie kilka, co weekend.

180tki chcesz grać turbo czy nonturbo? Napisałeś, że o BI 7$, ale chyba coś pomieszałeś, bo nie ma 180tek o takim BI. Chodziło Ci o 8$ turbo? Jeśli tak to na głupszy pomysł wpaść nie mogłeś. No offence.

8$ 180man to turnieje na których idzie wyciągnąć większy $/h niż na NL100. Turnieje te są cholernie zaregowane, trudne i wymagają naprawdę sporego doświadczenia. Nie wspominając o tym, że nie masz na nie rolla...

W ogóle turnieje turbo to tylko i wyłącznie faza push or fold, o której gracz lifie nie może mieć pojęcia oraz konieczność wyrabiania volume, czyli ogarniania minimum 15 stołów. Nie będziesz miał wyników jeśli nie spełniasz tych warunków. Imo bez doświadczenia nie powinieneś się brać nawet za 2,5$ 180man, bo tylko będziesz palił kasę - lepiej już mi ją oddaj.

Jeśli chcesz grać nonturbo, których BI wynosi 11$ to też jest to dla mnie niezłe palenie kasy jeśli nie masz doświadczenia, ale akurat w nonturbo różnica w poziomach pomiędzy stawkami nie jest tak wyraźna, a volume tak konieczny, więc nauka nie powinna być aż tak kosztowna.

Casha nie gram, więc za bardzo nie pomogę. Zastanawiam się tylko czemu chcesz grać Zooma jeśli planujesz bardziej grać na czutkę niż na podstawie statystyk.

Odpowiedz
Cytat