Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Steal, a PFR

10 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
804 Wyświetlenia
Macak
PokerStrategist

Witam,

mam problem ze zrozumieniem statystki steal.

Otóż ja rozumiem steal jako prf z konkretnej pozycji, ponieważ nie da się określić czy przeciwnik stealuje czy podbija dla value. Jednak po coś jest statystyka steal bo inaczej sprawdzało by się pfr z konkretnych pozycji...
Może ktoś mi wytłumaczyć mechanizm działania steal? ;)

Pzdr

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
Sobol6301
Oldschool Grinder

Statystyka steal pokazuje jak gracz często otwiera first in z pozycji CO BU i SB. Tylko te 3 pozycje uwzględnia statystyka steal i tylko wtedy gdy nie było zadnej akcji przed tobą, czyli nikt nie limpował, nie podbijał.

Odpowiedz
Cytat
Macak Autor wątku
Macak
PokerStrategist

No ok, rozumiem zatem różnice między ogólnym steal a pfr. A jak się to ma do steal button i pfr button. Pfr to też first in podbicie tak?

Odpowiedz
Cytat

Statystyka Steal zawiera w sobie także pfr jeśli o to ci chodzi ;)

Odpowiedz
Cytat
Kasica553
Oldschool Grinder

mozesz miec att steal czyli jak czesto ktos kradnie albo bardziej szczegolowe steal z co bu i sb jak ktos wczesniej napisal.

inaczej
steal ogolny to pfr z pozycji CO BU i SB - usredniona wartosc z tych 3 pozycji
PFR to wszystkie pozycjie razem - usredniona wartosc

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

Napisane przez Kasica553
steal ogolny to pfr z pozycji CO BU i SB - usredniona wartosc z tych 3 pozycji

Nie. PFR zlicza zarówno open raise jak i np. 3bety, a steal dotyczy tylko open raisów.

Odpowiedz
Cytat
Macak Autor wątku
Macak
PokerStrategist

Zaczynam się zastanawiać czy jestem jakimś nie ogarem, ale...

skoro pfr to open raise jak i 3bety, a steal to tylko first open raisy to pfr powinno być większe nie?

Nadal nie rozumiem czemu powiedzmy steal z buttona mam 39%, a pfr z buttona 24%, skoro pfr nalicza więcej zagrań.

Sorry za te banalne pytania, ale w końcu to dział dla początkujących ;)

Kasica z tego co piszesz gdy pfr mam 20(co)24(btn)i14(sb) powinienem miec cos okolo 19%, a mam 31% więc coś się nie zgadza

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

Napisane przez Macak
skoro pfr to open raise jak i 3bety, a steal to tylko first open raisy to pfr powinno być większe nie?

Nie :f_tongue:
PFR to nie suma open raisów i 3betów tylko średnia ważona. Ponieważ 3betujemy znacznie mniej niż otwieramy z danej pozycji, toteż pfr będzie niższy niż OR czy też steal.
To Ci powinno pomóc: https://polska.pokerstrategy.com/video/15051/

Odpowiedz
Cytat
Macak Autor wątku
Macak
PokerStrategist

ok dzieki queristo!
Niestety filmik od sreberka, ale niedługo przenoszę się na podpięty room więc obejrze ;) pzdr

Odpowiedz
Cytat

Witaj Macak,

Kolega queristo( :sdrink) zapodał dobrą produkcję, która powinna rozwiać Twoje wątpliwości w kwestii PFR, oraz steal'a.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania teoretyczne, polecałbym kierowanie ich bezpośrednio na forum danej odmiany, oraz przeglądnięcia filmów stricte teoretycznych w naszym dziale wideo.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat