Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Początkujący w SH

12 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
723 Wyświetlenia
imfar
Oldschool Grinder

Po przegraniu kapitału startowego na 888 zainwestowałem własny na FTP i gram SH. Ta forma przynosi mi o wiele więcej radości. Przynosi też pieniądze. Jednak mam parę wątpliwości:

Oglądając filmy szkoleniowe z małych stawek SH autor zawsze korzysta z HM i wiele decyzji uzależnia od statystyk. Czy bez programu gra jest dużo trudniejsza?

Czy będąc początkującym graczem warto inwestować w HM? Wiem, że jest Elephant, ale (nie chce nikogo urazić) jest to program słaby a licecencji jeszcze i tak nie mam.

Czy nikt z zaawansowanych graczy nie pokusiłby się o stworzenie tabeli rąk startowych dla SH?

W strategi dla SH powinno się blefować. Tak wyczytałem. Czy cbet i blind steal to, to, czy "wypadało" by więcej nakłamać?

z góry dzięki za odpowiedzi.

11 odpowiedzi

Ze statystykami gra się o wiele łatwiej, nawet samo vpip/pfr bardzo ułatwia ocenienie z jakim przeciwnikiem gramy.
Trial PT3 trwa 2 miesiące a HM 15dni, czyli w sumie masz 2,5 miesiąca dobrego huda za darmo ; ]
Na mikro ogranicz blefy do cbetu, tam większość graczy to debile a nie po co się kopać z koniem.
Już kilka tabel było tutaj na forum wklejanych, musisz poszukać.

ozi
ozi
PokerStrategist

Bez statystyk oczywiście da się grać i wygrywać, ale przy dokładniejszym ustalaniu linii gry na danego przeciwnika są bardzo przydatne.

Tabela rąk startowych tak zwana 'z dupy' trochę tight, ale na początku gry SH lepiej grać bardziej tight:
UTG: 22+, AJ+, KQs
MP: 22+, ATs+ KQ
CO: 22+, AT+, KJs+
BTN: 22+, A2s+, A7o+, KTs+, 45s+

Z czasem jak zdobędziesz doświadczenie to odejdziesz od tabelki :)

Generalnie zobacz sobie 'status za statusem' z brązu - masz tam omówione najwazniejsze rzeczy + tabelka

misiowilk
Oldschool Grinder

Elephant wcale nie jest taki zły. Sam długo z niego korzystałem i byłem zadowolony. Dopiero kiedy baza rąk mi się troszkę rozrosła zaczął strasznie mulić i wtedy przerzuciłem się na HM.

Co do blefów, jedna prosta zasada: nigdy nie blefuj donków. Tu właśnie statystyki się przydadzą, żeby łatwiej sklasyfikować gracza.

AutystycznyAndrzej
Elite Grinder

Napisane przez ozi
UTG: 22+, AJ+, KQs
MP: 22+, ATs+ KQ
CO: 22+, AT+, KJs+
BTN: 22+, A2s+, A7o+, KTs+, 45s+

IMO A7o jest za nisko. Na początek polecałbym A9o+, ponieważ z A7 jak trafisz to zbyt często zobaczysz jakieś wyższe asy, albo dwie pary.

Fishu88
Oldschool Grinder

Imho granie SH a FTP to nie najlepsza opcja, sporo osób na forum narzekało że tam siedzą same murki i ciężko się przebić wyżej, osobiście polecam P* ponieważ poziom jest po prostu tragiczny i nie ma problemów ze znalezieniem dochodwych stolików o dowolnej porze dni i nocy. :>

Co do statystyk to moim zdaniem tak jak pisał Ozi - da się bez nich grać ale osobiście nie wyobrażam sobie pokera bez kilkunastu cyferek pod nickiem przeciwnika ;p

ozi
ozi
PokerStrategist

Acha i oczywiście zapraszamy na treningi ;)
hand evaluation we wtorki bodajże 17.30
teoria sh w czwartki bodajże 20.30

więcej treningów, konkretne godziny etc w zakładce treningi :)

GL HF w świecie SH :f_thumbsup:

elephant słaby? a czego oczekujesz po trackerze przy mikro limitach?

imfar Autor wątku
imfar
Oldschool Grinder

Napisane przez PMplast
elephant słaby? a czego oczekujesz po trackerze przy mikro limitach?

yyy... po trackerze przy mikro (jak całej reszcie limitów) oczekuje, że będzie wygodny i czytelny. Gdybym nie zaczął od triala HM może nie widziłabym problemu.

Odnośnie P* to niestety tam już miałem konto i nie idzie tego połaczyć z PS. Jak nie będę mógł pokonać kolejnych limitów to pomyśle nad innym roomem.

elephant ma wszystko czego potrzebujesz na mikro, sam z niego korzystam i uważam, że jest wystarczająco czytelny

shin0bi69
PokerStrategist

Co do tabeli rak startowych: z czasem wyrobisz sobie swoje zakresy otwierania, koledzy wyzej napisali dobra tabelke wyjsciowa, ja jeszcze dorzuce link, ktory odkopalem:

http://www.holdemtight.com/pgs/sh/halftablestartinghands.htm

sa 2 tabelki - ta wyzsza dla bardziej doswiadczonych.

imfar Autor wątku
imfar
Oldschool Grinder

Napisane przez PMplast
elephant ma wszystko czego potrzebujesz na mikro, sam z niego korzystam i uważam, że jest wystarczająco czytelny

Masz rację. Grałem dzisiaj z Elephantem i spojrzałem na niego trochę inaczej. Jest wystarczająco czytelny i bardzo pomocny- mój błąd.

Co prawda nadal będę się trzymać zdania, że HM jest lepszy ale to chyba sytuacja w stylu: samochód , bardzo dobry samochód, albo na piechotę.

Dzięki za tabele startowe panowie. Na razie "robią robotę", jak przestaną to złapie za te z linka.