Otoz mam takie pytanie. W jaki sposob mozna obliczyc swoje oddsy, gdy jestesmy przed flopem/na flopie/na turnie. Dajmy na to przed flopem trzymamy 3 3. Mamy 2 outy do seta, jakie wynosza oddsy do flopa a jakie do rivera? Drugi przyklad : Trzymamy AQ na flopie gdzie spada 7 2 3 rainbow. Czyli mamy 6 outow, i teraz gdy liczymy stosunek odds do pot odds to oddsy sa liczone do turna czy do rivera?
Witam, polecam zajrzeć do tych artykułów: https://polska.pokerstrategy.com/strategy/bss/1563/1 oraz https://polska.pokerstrategy.com/strategy/bss/1564/1 Pozdrawiam.
To nie bede otwierał nowego tematu ;>
Sprawa wygląda tak, że nie wyrabiam liczyć oddsy i pot odssy gdy gram na kilku stolikach ...
strasznie sie wkurzam bo matematyka nie jest moja dobrą stroną i zresztą wątpie, że ktoś w kilka sekund potrafi obliczyc outy pozniej oddsy i pot oddsy
. Pytanie nastepujące mam : czy istnieje jakaś zasada zastepcza np. wbijamy do gry z 12 outami i robimy chociaz troche na czuja a po grze szukamy takich rozdań i sobie obliczami na spokojnie? czy już w ogóle mam dać sobie spokój z outami oddsami i pot oddsami ?:)
Arty przeczytałem, obejrzałem filmiki wszystko spoko, ale gdy gram nawet na 6 stołach to jest to nie realne tymbardziej gdy na jeszcze innym mam podobną sytuacje w tym samym czasie ... outy nie problem wyliczyć czy ew. zdyskontowac.
Co mam robić? ♠_cry:
przeciez nie musisz tego liczyc co do 1% przeciez, kazda karta to 2 % i tyle powinienes wiedziec
Napisane przez Morsik034
2% czego ?jak mam 15 outów to mam 30% szans na dobranie tego czego chce?
Tak, na turnie. 15 outow na turnie to okolo 30%. Jesli chodzi o flopa to jest troche trudniej
Ogolnie jesli nie mam czasu przymuje dla uproszczenia formulki:
turn ilosc outowx2 np-15 outow=15x2=30%
flop (ilosc outowx4)-10% np 15 outow= (15x4)-10%=60-10%=60-6=54
Jesli chodzi o ta "flopowa" formulke to sam ja wymyslilem wiec jesli sa wieksze niz istotnie odejscia od wlasciwego wyniku niech ktos zwroci uwage.
Ale generalnie rzecz biorac liczac "po mojemu" mysle ze wynik bedzie zblizony do wlasciwego...
Napisane przez pimpas
Napisane przez Morsik034
2% czego ?jak mam 15 outów to mam 30% szans na dobranie tego czego chce?
Tak, na turnie. 15 outow na turnie to okolo 30%. Jesli chodzi o flopa to jest troche trudniej
Ogolnie jesli nie mam czasu przymuje dla uproszczenia formulki:
turn ilosc outowx2 np-15 outow=15x2=30%
flop (ilosc outowx4)-10% np 15 outow= (15x4)-10%=60-10%=60-6=54Jesli chodzi o ta "flopowa" formulke to sam ja wymyslilem wiec jesli sa wieksze niz istotnie odejscia od wlasciwego wyniku niech ktos zwroci uwage.
Ale generalnie rzecz biorac liczac "po mojemu" mysle ze wynik bedzie zblizony do wlasciwego...
aaaa pot odds jakoś liczysz na szybko?
pot odds nie az tak wazne bo prawie nigdy nie masz calla zgodnego z oddsami. Wazniejsze sa implied pot odds
w FL latwo obliczac bo tylko pule dzielisz przez stala stawke zakladu np pula 0.90 centa, musisz zaplacic call za 0.10 to masz 9:1, gorzej jest w turniejach no i gorzej liczy sie outy poczatkujacemu zwlaszcza jesli gra sie kilka stolow, a najlepiej jakis program co ci pokazuje takie duperele np poker indicator albo calculatem pro.