Witam,
Jestem graczem sng, jednak coraz częściej wpadają mi w ręce filmy z cashy, informacje, których się tam dowiaduję, mianowicie:
- rakeback,
- szybkość wbijania statusu vip,
- szybkość zdobywania vpp/fpp (co dla mnie jest dosyć ważne, ponieważ moje konto jest podpięte pod pokerstrategy),
- możliwość zarobkowa,
- znacznie mniejsza wariancja (w porównaniu do sitów turbo),
- łatwiejszy w ogarnięciu multitabling
Spowodowały to, że myślę o przejściu na cash, jest to dla mnie bolesne i paradoksalnie może okazać się dobrym rozwiązaniem. Bardzo ciekawe jest to, że trudno jest przewidzieć ilość spodziewanych zysków, ponieważ w danym sicie, czy mtt wiadomo ile się może dostać za dane miejsce, natomiast w cash jest to zróżnicowane, oczywiście można oszacować, ale dokładnej kwoty się nigdy nie uzyska.
Mój BM zmusza mnie do tego, abym zasiadł na nl2, postanowiłem, że nagnę jego zasadę i nie usiądę na nl2, chciałbym pominąć tą męczarnię, aczkolwiek ostatnio ktoś na filmiku (nie wiem czy to nie był rusher) wypowiedział bardzo zabawny cytat, który oczywiście trzeba potraktować dosyć ironicznie, aczkolwiek ja go traktuje bardziej poważnie, brzmiał on mniej więcej tak: "Jeżeli sobie poradzisz na nl2, to wszędzie sobie poradzisz." Niby bez sensu, ale... coś w tym jest.
Wątpię, że moja wiedza z zakresu sng w jakikolwiek sposób przyda się do cash (wiadomo dlaczego), ale jeżeli bylibyście mi w stanie odpowiedzieć na parę pytań i dorzucić jakieś swoje rady byłbym wdzięczny.
1. Bardzo dużo regularsów można spotkać na nl5, załóżmy, że na 9 osób (bo będę grał tylko i wyłącznie full ring) siedzi 6 regularsów 1 gracz, który jako tako ogarnia zasady i 2 fishów, to w końcu przyjdzie taki moment, że się spotkają regularsi, czy tak po prostu już jest? Na wyższych limitach, kiedy sobie patrzę chociażby na "nanonoko" gra na stole z samymi supernovami, wątpię (nie sprawdzając nawet ich), że są oni dawcami dolarów. Dlatego jest to dla mnie dosyć dziwne.
2. Selekcja stołów - bardzo często słyszalne przeze mnie pojęcia, jednak pomimo próby znalezienie jakichkolwiek ciekawych informacji nie zdołałem sobie uzmysłowić jak mam wybierać odpowiedni stół, na co konkretnie patrzeć.
3. Prosiłbym o wytłumaczenie mi "bb/100" - po prostu tego nie łapię, tak samo jak planimetrii
4. Czego mnie nauczą cash, jeżeli myślę o przyszłości w mtt oprócz gry postflop, który według mnie i tak jest trochę bez sensu, ponieważ na cash gram za $ a w mtt za turniejowe pieniądze, których mam zawsze więcej, chyba, że byłbym jak Kanu7.
5. Dlaczego Warsaw jest taki dobry? (pytanie dość dziwnie zadane, więc może być i dziwna odpowiedź)
6. Wiem, że nie tyle co nie lubicie, ale trudno jest Wam odpowiadać na pytanie, gdzie można się spodziewać większych zysków, z cash czy z sng, ale załóżmy, że poświęcam i na i na to tyle samo czasu, po prostu mnie to interesuje.
7. Ile (na nl5) jest normalny downswing, przykładowo dla turniejów, może to być 30 turniejów w których nawet nie będziemy ITM, a 31 turniej może nam to wszystko zwrócić... z nawiązką.
8. Czy przydadzą mi się statystyki 4bet/FoldTo4bet oraz FoldToSteal kolejno: co/btn/sb ?
9. Pytanie gratis do graczy cash: Ile WY gracie stołów na raz.
Długo się zbierałem, żeby napisać ten temat, wiem, że składniowo wyszedł on bardzo niepoprawnie, przepraszam za to, ale nie operuję jeszcze fachowo językiem pokerowym.
Pozdrawiam,
Aleksander