Witam!
Jeśli były takie pytania to sorki, nie znalazłem.
1. Kto to jest reg? Często gracze grający cash tak oznaczają przeciwników
2. Często ludzie pokazują jakieś wykresy ze swojej gry. Pokazana jest tam linia EV i cos jeszcze. Jak zrobić taki wykres i czy jest on płatny?
3. Czy można mieć na PokerStars dolary i funty lub euro jednocześnie?
4. Raz grając cash pokazało mi się na stole 10 kart, nie pamiętam jak to dokładnie było, ale weszliśmy z typkiem allin i pokazało się 5 kart, wiadomo, ale pod nimi pokazało sie kolejne pięć. O co chodzi?
1. Reg - jest to gracz grający regularnie w dana odmianę i / lub dane stawki. Często są to gracze lepsi od przeciętnych graczy, ale nie jest tak zawsze
2. Wykresy robią dla nich programy trackujące jak Holdem Manager 2 lub PokerTracker 4. Programy te umożliwiają obejrzenie swoich rozdań po sesji przy pomocą replayera, zobaczenie podczas gry statystyk rywala, robienie właśnie wykresów i wiele innych.
3. Tak, wystarczy, że wejdziesz w cashiera i wybierzesz "+ Add New Currency", możesz mieć dolary, funty, euro i dolary kanadyjskie jednocześnie ♠_thumbsup:
4. Chodzi Ci o opcję run it twice. Pozwqala ona na to, żeby gracze po wejściu za wszystko w rozdaniu obejrzeli board dwa razy, w takiej sytuacji gracz z lepszą ręką ma mniejsze szanse na to, że przegra z lepszą ręką vs gorsza ręka przeciwnika.
Mam nadzieję, że wszystko już jasne, ale jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało - pytaj!
Jednak nadal nie rozumiem tego run it twice, do tej pory pokazalo się to tylko 2 razy podczas mojej pokerowej przygody. Chodzi o to, zeby np. AA nie przegrało z 27? Sorki, ale nie kminie tego za bardzo ;P
A co do rega, jak go rozpoznać? Jeśli kogoś na danym limicie widze często, to już go mam zaznaczyć?
I przypomniałem sobie kolejne pytanie:
Mogę gdzieś zobaczyć, ile w danym dniu, miesiącu rozegrałem rąk? Czy to też tylko w HM lub PT?
Odnośnie "run it twice", jeśli mogę spróbować rozjaśnić.
Stosuje się coś takiego aby zmniejszyć wpływ wariancji na wynik rozdania. Załóżmy, że mamy do czynienia z coin flipem 99 vs AK. Szanse po obu stronach są podobne i aby wyniku rozdania nie uzależniać wyłącznie od loterii, stosuje się czasami "run it twice". Wtedy pulę dzielimy na pół i pierwszą połówkę wygrywa zwycięzca na pierwszym boardzie, a drugą połówkę zwycięzca z drugiego boardu. Ogólnie rzecz biorąc moim zdaniem jest to w przypadkach innych niż coin flipy (z szansami na zwycięstwo ok. 50% po obu stronach) bezsensowne i sam nie spotkałem się z czymś takim na poker roomie (może dlatego, że nie gram na starsach).
W różnych pokerowych show, gdzie grają hish stakes casha można się z tym częściej spotkać, tylko tam w grę wchodzą naprawdę duże pieniądze i karty są rozdawane czasami nawet i 4-5 razy (aby ograniczyć tę wariancję jak wspomniałem wyżej). I w ten sposób jeżeli ktoś ma zaledwie 20% szans na zwycięstwo, to w przypadku pięciokrotnego rozdania kart może liczyć na to, że zgodnie z prawdopodobieństwem trafi przynajmniej jeden ze stołów i nie przegra wszystkiego. Tak samo osoba mająca 80% szans na zwycięstwo zmniejsza prawdopodobieństwo przegrania wszystkiego poprzez jakiś suck out w pierwszym rozdaniu.
Większość wyjaśnień pokerowych terminów znajdziesz tutaj
Słownik Terminów Pokerowych ale nie zaszkodzi też rozszerzyć tematu
1) Run it twice - można swobodnie przetłumaczyć to jako "wyłóż karty dwukrotnie".
Tak jak napisał ChildInTime - można coś takiego zobaczyć w pokerowych show.
Tu masz przykład
Zauważ że w ok 3:50 Negreanu pyta się "run it twice"? Na c.o Jennifer odpowiada "tak". Gdyby Daniel nie zaproponował, lub Jennifer by nie zgodziła się - byłby tylko jeden turn i jeden river!
Tak samo na Pokerstars - obydwaj gracze muszą mieć zaznaczoną tą opcję run it twice, żebyście zobaczyli dwa boardy.
A używa się tego po to żeby wyeliminować choć trochę czynnik szczęścia w przypadku np takich rąk jak napisał ChildInTime czyli 55 vs AK. Czasem się podzielicie pulą mając takie ręce.
2) Reg - tak. Jeśli kogoś widzisz regularnie, gra często - tak, jest to reg czyli regulars czyli regular player.
Możesz go sobie oznaczyć jako rega. Ale pamiętaj że nie każdy kto gra często i regularnie jest dobrym graczem.
3) Ilość rąk w miesiącu - tylko HM lub PT. Naprawdę polecam ♠_thumbsup:zaopatrzyć się w jeden z tych programów, jeśli myślisz choć troszkę poważnie o pokerze.
Gdyby coś było dalej niejasne, to śmiało pytaj ♠_cool:
1. Czasami na forach gracze piszą, że wyciągają miesięcznie np. 200$ rake'u. Wiem, że na PS za fpp można brać kase i różne prezenty. Czy na innych roomach jest to samo, czy chodzi o jakiś inny system rakebacku?
2. Czy można zmienić na tym forum nazwę użytkownika?
3. Podobno macie tu jakiś quiz za którego rozwiązanie dostanę trochę $$ na wybrany pokerroom. Jaki pokerroom wybrać? Mam już konto na PS i gram tam na pieniądze, więc odpada. Mam też konto na FTP, grałem tam tylko freerolle, kasy nie wpłacałem, więc można tam by przelać ten bonus?
4. Jeśli nie, to jakie pokerromy polecacie? Gram nl holdem cash FR, na wybranym pokerroomie mam zamiar grać tylko za kase z quizu, bo głównie gram na PS
Wiem, że jest temat w innym dziale o tym, jaki pokerroom wybrac, ale nie mam odpowiedniego statusu aby mieć dostęp do tamtego działu, wyrobie go dopiero po rozwiązaniu quizu
1. Na różnych roomach są różne systemy rakebacku. Najczęściej jest tak jak na pokerstars - za określoną ilość rake dostajesz punkty, które możesz wymienić na gotówkę, bonusy do wyrobienia, tickety do turniejów, lub inne rzeczy w sklepiku (o ile taki istnieje).
Niektóre roomy oferują bezpośrednio zwrot części rake np 30 % ugranego w danym miesiącu rake. https://polska.pokerstrategy.com/rakeback/
2. O ile mi wiadomo to nie. Zdarzały się wyjątki gdy np ktoś użył imienia i nazwiska jako nick. Możesz napisać ticketa do supportu i się zapytać - https://polska.pokerstrategy.com/home/support/
O tej darmowej gotówce czytałem, że jeśli się nie gra na roomie na który została przelana to ją zabierają z powrotem. Mógłym rozwiązać ten quiz, ale gotówki nie przelewać na żaden poker room? I czy byłoby możliwe przelanie tej gotówki kiedyś na jakis room?
na wyrobienie darmowej gotówki masz określony czas i jeśli w tym czasie to się nie uda, wówczas pieniądze są pobierane z Twojego konta. Masz również określony czas, aby zacząć obracać tymi pieniędzmi.
Darmowa gotówkę można otrzymać tylko na jednym z poker roomów podanych na poniższej stronie:
Chcialem zdac quiz, ale wyskoczyla mi jakas niespodzianka, ze nie musze ; p jak mam zdobyc teraz bronzowy status? musze wyslac zdjecie dokumentow potwierdzajacych moje dane, ale nie chce tego robic, bo kasa mi niepotrzebna, chce tylko status. Co mam zrobic?
Edit:
Dowiedziałem sie o programie Poker Debugger. Czy będzie on działał na zoomie?
I czy jest gdzieś poradnik, jak go ustawić, żeby działał, bo nigdy nie miałem do czynienia z takimi programami.
brązowy status zdobędziesz, jeśli zakończy się przelew darmowej gotówki na Twoje konto pokerowe.
Inną możliwością zdobycia tego statusu jest zgromadzenie co najmniej 1 StrategyPoint za grę na koncie przypisanym co PokerStrategy.com.
Jeśli jednak zostałeś poproszony o weryfikację konta, to proszę zastosować się do otrzymanych wskazówek. Darmowe pieniądze możesz otrzymać tylko wtedy, gdy weryfikacja zakończy się pomyślnie.
Poker room na którym gram nie jest przypisany tutaj, na innych nie chce grac, bo to dla mnie strata czasu. Nie chce wysyłać zdjęcia dowodu. Na darmowej gotówce mi nie zależy, chciałem zrobić quiz aby dostać bronzowy status, ale wyskoczył komunikat, że nie musze go robić. Nie ma innej możliwości otrzymania tego statusu? Nie licząc zakupu statusu
jak pisałem wcześniej, brązowy status możesz otrzymać, gdy zgromadzisz co najmniej 1 StrategyPoint za grę na koncie przypisanym do PokerStrategy.com. Na poniższej stronie znajdziesz listę naszych partnerów:
1. Chcę niedługo pobrać triala PT4. W sekcji "video" jest jeden filmik na temat tego programu. Czy wystarczy mi on do zapoznania sie z programem i ogarnięciem go? Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z takimi programami. Jeśli nie, to gdzie mogę jeszcze znależć jakieś poradniki krok po kroku.
2. Czy mogę zrobić konto na netellerze, wykonać kilka transakcji, usunąć i znowu założyć na te same dane?
3. Niektórzy piszą, że średnio wychodzi im 2bb/100. BB rozumiem, że to big blind. Co to dokładnie jest i jak to obliczyć, czy trzeba do tego Hm lub PT?
1. Podstawa obsługi PokerTrackera jest dobrze wyjaśniona na filmie. Teraz może być kilka dodatkowych opcji, ale nie powinno stanowić to problemu. Dla użytkowników ze statusem brąz+ jest dostępne forum Narzędzi pokerowych i pomocy technicznej, gdzie moderatorzy pomagają z problemami dotyczącymi PokerTrackera.
2. Nie wiem w jakim celu chcesz dokonywać kilku transakcji i zakładać nowe konto... Niestety podobnie jak w przypadku poker roomów tak samo jest z Netellerem, możesz mieć tylko jedno konto.
3. Jeśli grasz na nl10, przez 10 000 rozdań i masz 2bb/100 to powinieneś wygrać: 0.10$(bb)x10000x2/100=20$. BB w grach nolimit w PokerTrackerze oznacza big blinda.
Możesz to obliczyć ręcznie jeśli wygrałeś 500$ w 30k rozdań na nl25 to twój winrate wynosi (500$/0.25)/(30000/100)=6.66bb/100 rozdań.
Nie wiem tylko skąd wziąłeś to założenie o 2bb/100h... bo nie jest ono prawdziwe. Nie da się policzyć średniej dla różnych graczy, a to że ktoś osiągnął takie, a nie inne wyniki nie oznacza, że ty też możesz je osiągnąć.
Konto na netellerze chciałbym założyć po zakończeniu się okresu triali do zakupu Pt lub HM. Później prawdopodobnie bym z niego nie korzystał, a nie chciałbym ponosić żadnych kosztów związanych z nieużywaniem portfela, bo podobno sa jakieś przy dłuższej nieaktywności.
Co do 3 pytania, to rozumiem, że PT będzie mi to sam obliczał? Założenie było na jakimś forum, nie wiem czy jako przykład, czy prawdziwy wynik
Opłata za korzystanie z Netellera jest naliczana dopiero po 14 miesiącach braku aktywności na koncie. W przypadku gdy stan konta będzie zerowy opłata nie zostanie naliczona. Korzystanie z Netellera/Skrilla jest moim zdaniem wygodniejsze i tańsze niż np. przelewy bankowe. Ja sam zakładając konto na Skrillu nie sądziłem, że tak często będę z niego korzystać.
Tak PokerTracker będzie to sam obliczać jednak jest to jedna z mniej istotnych funkcji tego programu.