Przejdź do forum
Efektywna ocena roz...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Efektywna ocena rozdań

6 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
738 Wyświetlenia
Simplus
PokerStrategist

Witam,

zacząłem wrzucać ręce do oceny więc mam pytanie do bardziej zaawansowanych graczy a szczególnie do sędziów.

W jaki sposób najefektywniej wykorzystywać forum oceny rozdań? Macie jakieś swoje techniki wyciągania z tego wiedzy?

Wydaje mi się że samo wrzucanie i czytanie ocen sędziów da jakieś rezultaty ale dopiero po dużej ilości wrzuconych rozdań. Nie chodzi mi tutaj o to że chcę już teraz widzieć rezultaty - raczej chcę wyciągnąć z tego jak najwięcej.

Pozdrawiam i liczę na ciekawą dyskusje :)

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi

Cześć Simplus,

wrzucanie rozdań z "automatu" nic nie da. Masz bazę artykułów i na tej podstawie możesz z grubsza określić, czy Twoje zagranie zostało poprawnie rozegrane. Jeśli nadal masz wątpliwości, to wstawiasz takowe rozdanie do oceny i czytasz argumentację sędziego, która zrewiduje lub potwierdzi Twój tok myślenia.

Pozdrawiam,

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

Cześć.

Podoba mi się twoje podejście :). Tak jak już wiele razy na forum wspominałem, na początku najbardziej w pokerowym rozwoju pomógł mi dział oceny rozdań. Każdy musi odnaleźć swój własny styl korzystania z tych ocen, ale mogę zasugerować kilka pomysłów. Na początku po prostu czytaj odpowiedzi i je analizuj:

• Zastanów się, dlaczego na danym streecie sędzia pokazał ci błąd.
  • Jeśli nie jesteś czegoś pewien to dyskutuj.
  • Jeśli uważasz, że twoje zagranie było poprawne napisz dlaczego

Następnie zacznij analizować rozdania samemu, a po wstępnej analizie wrzucaj do oceny i sprawdź, czy opinia sędziego pokrywa się z twoją analizą. Warto również zaglądać do rozdań innych userów i włączać się do dyskusji.

Bardzo istotnym też jest, żeby wyciągać wnioski z przeczytanej analizy, bo często zdarza się tak, że dana osoba wkleja podobne rozdania po tygodniu z takimi samymi błędami. Oczywiście wiem, że popełnianie błędów zdarza się każdemu, ale staraj się wyłapywać jak najwięcej pojedynczych szczegółów i wprowadzać je w życie. Staraj się też korzystać z działu oceny rąk regularnie, bo to wprowadza dobre nawyki.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
iqnorant
Oldschool Grinder

Bardzo polecam. Może ja nie wrzucam zbyt wielu rozdań, a jeśli już wrzucam, to takie, gdzie sie pogubiłem i nawaliłem głupot :D Jednak od pewnego czasu jestem stałym bywalcem tej części forum i każdego dnia czytam wszystkie ocenione rozdania. To bardzo, bardzo pomaga. :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

Bardzo dobrze to opisał Thorek.

Daj sędziom poznać swój styl rozumowania. Sam ostatnio zmagam się z dokładnym graniem pod range przeciwnika i w tym celu mój kolega polecił mi dokładną analizę tego, co wrzucam do oceny. Na każdym streecie opisuj m. in. dlaczego betujesz, co chcesz tym osiągnąć i tutaj pamiętaj, że istnieją wg jednej z teorii jedynie trzy główne powody betowania:

• value,
  • blefy,
  • kapitalizacja dead money.

Poza tym takie rzeczy jak ochrona ręki przed drawami czy wydobywanie informacji na temat siły ręki przeciwnika są jedynie konsekwencjami betów dla trzech powyższych powodów.

Teraz coś, z czym ja się zmagałem i mam zamiar to zmienić od tego tygodnia - jak już dostaniesz odpowiedź, ją również przeanalizuj i skonfrontuj z tym, co myślałeś.

Wiem, że takie podejście pochłania sporo czasu, ale jak już zaczniesz to robić, wtedy efekty przychodzą najszybciej i zaczynasz powolutku, ale stanowczo rozumieć coraz bardziej tę grę.

Odpowiedz
Cytat
Simplus Autor wątku
Simplus
PokerStrategist

Dzięki za ciekawe odpowiedzi :)

Mam zamiar w najbliższym czasie wrzucać jak najwięcej rąk - nawet tych z prostymi spotami których nie jestem do końca pewien i co do których mam jakieś pytania - głównie po to żeby wyrobić sobie nawyk wrzucania rozdań.

Obecnie przed każda sesją przeglądam poprzednią sesje w HM i wrzucam ręce do oceny, zaczynam od tych z największą pulą bo one są chyba najważniejsze. W komentarzu do ręki pisze tylko informacje które w momencie rozgrywania rozdania miały wpływ na podjęcie decyzji oraz pytanie dotyczące zagrania którego nie jestem pewien. Pomijam już że tutaj gram dla Value itp. (ale gdy sam przeglądam rękę zastanawiam się nad tym). Mam nadzieje że to w najbliższym czasie zaprocentuje i podniose poziom swojej gry :f_thumbsup:

Na koniec gratuluje cierpliwości sędziom :) Robicie kawał dobrej roboty!

Odpowiedz
Cytat