Przejdź do forum
Brak strategii? Dow...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Brak strategii? Downswing?

18 Posty
15 Użytkownicy
0 Reakcje
1,602 Wyświetlenia

Witam wszystkich, z góry uprzedzam że temat będzie pełen płaczu, pesymistycznych emocji i trywialnych pytań.

Krótko opowiem swoją historię:

Rok temu zainteresowałem się pokerem on-line za sprawą kolegi który odnosił sukcesy i bardzo szybko się bogacił. Trafiłem na PokerStrategy.com, dużo czytałem, zdałem quiz celująco (BSS). Trafiając do gry ze swoim pierwszym kapitałem grałem na limicie wskazanym dla mnie czyli - 0.01/0.02, raz byłem na zero, raz byłem stratny. Jako nie doświadczony gracz wpadając w tilt wchodziłem na wyższe limity, co ciekawe wtedy potrafiłem się odrobić, a wcale nie grałem agresywniej. Finalnie po pół roku grą kapitałem startowym zostało mi ok. 30$ w wyniku bad beatów na wyższych limitach. Na nieszczęście grałem wtedy na paradise poker gdzie można było zetknąć się także z bukmacherką, przegrałem wszystko na ruletce.

Obecnie gram na FTP z kapitałem 14$. Dodam że nigdy nie trzymałem się ściśle żadnej strategii. Zauważyłem w ostatnich dniach rzecz niepokojącą i bardzo mnie frustrującą; gram na najniższym limicie i zyski są praktycznie zerowe, a przegrane bardzo dotkliwe dla mojego kapitału.

Tu rodzi się pytanie czy istnieją naprawdę ludzie którzy przeszli z mikro limitów na wyższe kierując się zasadą 25 buy inów? Czy to tylko mit?

Obecnie notuje każdą przegraną aby analizować swoje błędy, w głównej mierze przegrywam na bad beat'ach rzadziej na nieudanych blefach.

Z góry dzięki za odpowiedzi na pytania, mile widziane też podzielenie się swoimi przeżyciami.

Pozdrawiam, Paweł

17 odpowiedzi
czarnyy
PokerStrategist

Napisane przez SosCzosnkowy

Dodam że nigdy nie trzymałem się ściśle żadnej strategii ... gram na najniższym limicie i zyski są praktycznie zerowe, a przegrane bardzo dotkliwe dla mojego kapitału.

Dziwisz się? Weź się za czytanie artykułów, oglądanie filmów, zacznij uczęszczać na treningi i wrzucać ręce do oceny bo nic z tego nie będzie.

Napisane przez SosCzosnkowy
Tu rodzi się pytanie czy istnieją naprawdę ludzie którzy przeszli z mikro limitów na wyższe kierując się zasadą 25 buy inów? Czy to tylko mit?
Pozdrawiam, Paweł

Jest zakład...jest blog!:D NL2, NL5 i NL10 w miesiąc! TERAZ NL25:D

KudlatyPL
PokerStrategist

jest tyle blogow o BRB :facepalm:
wystarczy poszukac :ayfkm:

Qbaloz
PokerStrategist

Ja jestem przykładem osoby, która zaczynała on nl2, a teraz gra nl25. Jeszcze lepszym przykładem jest Babel92, który zaczynał od nl2 i teraz gra nl100 regularnie i próbował grać nawet nl200.

Proponuję przeczytać artykuły dla brązu, samo zdanie testu tak naprawdę nie jest wystarczające, aby stwierdzić, że posiadasz z nich wiedzę, bo pytania na quizie są naprawdę trywialne i mało trzeba posiadać wiedzy, aby to zdać.

Druga sprawa to filmy, polecam obejrzeć film rushera z nl2.
https://polska.pokerstrategy.com/video/10929/

Potem możesz zabrać się za jakieś filmy z nl5, gdyż nl2 i nl5 dużo się nie różni.

Jeśli jeszcze masz jakieś pytania to pisz:)

nie no tak naprawdę i tylko między nami to wszyscy którzy grają NL100+ wygrywali rolla w ruletke...

W 5 miesięcy z NL2 wszedłem na NL50 (ostatnio uderzałem w 100tki) Skoro grasz w zgodzie z własnym widzimisię to powinieneś spodziewać się efektów. Ktoś na forum fajnie napisał "wszyscy faceci uważają się za ekspertów w dwóch sprawach: seksie oraz pokerze"

Pozdro & poćwicz

vindir
PokerStrategist

Dla kogoś świadomego tego jak wysoka jest wariancja w pokerze 25 BI to raczej minimum, nawet jeżeli jesteś wygrywającym graczem z winratem 10bb/100 i więcej zdarzają się okresy po kilka - kilkanaście tysięcy rozdań na minus lub na zero. Skoro nie grasz żadną strategią to jak możesz analizować rozdania? Nie masz punktu odniesienia i nie wiesz, czy twoja analiza jest w ogóle poprawna. Lepiej zacznij się uczyć bo wkrótce może być busto.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi te ostre i mniej. Pozostaje mi zadać pytanie, jaką strategie/i czy w ogóle - mogę zacząć używać przy obecnym bankrollu 14$.

Oczywiście tak jak jeden z kolegów wyżej napisał - zdanie quizu nie jest adekwatne do wiedzy. Jak najbardziej zdaje sobie z tego sprawę i wasze wypowiedzi przekonały mnie do ponownej nauki zagadnień. Pozostaje trywialne pytanie którą strategię wybrać. Naprawdę nie chciałbym przegrać tych 14$. Postawiłem sobie cel zrobić z tych 14$ (początkowo wpłaciłem 10) 50$.

Pozdrawiam.

najniższy limit to NL2 gdzie trzeba rolla min 50$, sa SNG o wpisowych <1$, u ciebie przydalyby sie takie z wpiowym ~$0.2 żebyś miał te 50BI + ofc strategia

boxer82
Oldschool Grinder

UIlośc BI na dany limit jest sprawą indiwidualną Są gracze którzy potrzebują 25 Bi,inni 50 BU a innym wystarcza 10
Ilośc Bi określona jest przez twoje umiejetności - graczą którzy mają 1bb/100 potrzeba teoretycznie więcej niż gracziom , którzy osiągają 10/bb 100 ( u graczy którzy mają większy wnirate jest mniejsze prawdobodobieństwo że zabnkrutują - zobacz temat variance - odpowiedzi

drugą ważna sprawą jest twoja strefa konfortu, są gracze którzy czuja siębezpiecznie na danym limicie z 15 BI, 20 BI 25 BI czy nawet ze 100 BI
W moim przyapdku na limitach na których grałem czułem się bezpiecznie z 20 BI - tzn ze jak miałem 20 BI wchodziłem limit wyzej , jednak jak mi zostawało 15 BI na wyższym limicie schodziłem niżej

ty jesteś na NL 2 i na twoim miejscu atakowałbym nl 4/5 (nie wiem co jest na FTP) gdy uzbierałbym min 100$

Jaka strategię wybrać?
Jesteś na najniższym limicie, grasz na FTP, na którym minimalne wpisowe to 40 bb (normalne stoły . Miałes problemy ze swoją grą -> wnioskuje z tego że masz czasami problemy z samodyscypliną.

Maszdo wyboru 3n opcje
- BSS
- MSS
- SSS

SSS:
Na poczatku sam grałem sss: jestto dochodowa strategia jednak: wymaga gry tight, dyscypliny, opanowania, ogranicza gre do flopa.Podobno duże swingi. Moim zdaniem ta strategia nie jest dla ciebie

MSS
Nie znam, mało artykułów a te które są dostepne są od złota. IMO nie dla poczatkującego

BSS:
- Dużo artykułow
- dostepne filmiki
- 2 treningi w tygodniu dla bronzu
- grając TAG jest bezpieczna (ja do NL 50 największe swingi miałem na 6 BI )
Wg mnie powinineś się skupić na grze TAG BSS. z ograniczeniem ,do max 4 stołów.

mam nadzieja ze trochę pomogłem
Jak bedziesz miał jakies pytania to wal smiało

robal123
PokerStrategist

Z 42 centów zrobiłem 100$ w trochę ponad 2 miesiące (ok 15k handów) na nl2. A największy swing jaki miałem to 2BI w plecy. Oprócz tego żadnej sesji na minusie z tego co pamiętam, jeśli nie liczyć samego początku kiedy grałem jeszcze HU za centy na 20BB min.

Więc 14$ powinno wystarczyć spokojną grę na 4 stolikach. Unikaj pojmowania marginalnych decyzji pre flop, typu wrzucanie AI z AK/QQ i overbetuj na river dobre układy.
Przy odrobinie szczęścia powinno się udać. No a jak będziesz miał pecha i załapiesz swinga już na samym początku, to najwyżej coś sobie wpłacisz. Ja już miałem odłożone 150zł, ale akurat trafiłem na dobrą falę która mnie poniosła, a dalej już grałem swoje ;)

hellYeahEnT
Elite Grinder

niemozliwe ze najwiekszy swing jaki miales to 2BI w plecy

Rasacz
Poker Player

Bywa różnie.Ja tam przegamblowałem ostatniego rolla w wysokości 50$ i teraz zamierzam wpłacić 40$ (20bi na 2nl) i twardo grać.Polecam.
wish me luck
pozdr

ligabb
Poker Player

Może nie jestem najlepszym przykładem - sporo czasu mi zeszło, ale wczoraj rozegrałem trzecią sesje na NL25 FR, nigdy nic nie wpłaciłem. Zacząłem od kapitału startowego od pokerstrategy pół roku temu.

Polecam filmiki na pokerstrategy i wklejanie rozdań do oceny - co ostatnio u mnie strasznie kuleje. Tzn. sam nie wklejam, ale czytam analizy innych.

imgoingtomirage
PokerStrategist

Witam.

25BI to nie jest sztywny limit którym powinieneś się kierować przez całą karierę pokerową, ale dobrym minimum na początek i granie NL2 gdzie wariancja wcale nie jest taka duża, zwłaszcza gdy zapoznałeś się z podstawowymi artykułami i rozwijasz się oglądając filmy czy wstawiasz ręce do oceny. Gra tam taka masa słabych graczy i grając podstawowe ABC TAG będziesz miał na tyle duży edge nad nimi, że bez problemu będziesz graczem wygrywającym i przejdziesz te stawki.
Jeśli natomiast masz problem z tiltem, to odwiedź nasz dział Mindset i poszukaj tematów założonych przez ludzi którzy mieli podobny problem, lub sam załóż temat.

Sławny Dwan zaczynał od 50$, a Góral od freerolli. Nie ma tutaj mitów, jak będziesz ciężko pracował to na pewno uda Ci się osiągnąć sukces.

Pozdrawiam.

robal123
PokerStrategist

niemozliwe ze najwiekszy swing jaki miales to 2BI w plecy

Odkąd się wyzerowałem z kapitału startowego (50$) 2 BI to największy zlot w dół jaki miałem. Licząc oczywiście bilans pod koniec pojedynczej sesji chociaż zjazdu poniżej 4$ w trakcie samej sesji tez nie pamiętam, aczkolwiek najprawdopodobniej mogło coś takiego mieć miejsce.

Wykresik z PTR z zaznaczonym miejscem gdzie straciłem całą kasę i gdzie zacząłem drugie podejście.

To w pokera da się wygrywać ? ?(

oliverbk89
Oldschool Grinder

Ja zaczynałem od Wplacenia 50 dolarów i w jakieś 9miesiecy shotowalem już nl25:)pózniej jednak zlapal mnie jakiś lifetime ds i z ponad 900'zjechalem do ok 150:)pol roku przerwy i od jakichś dwóch tygodni Jade sng turbo,ostatnio cash w turnieju solidnie nadbudowal mojego rolla i spokojnie mogę teraz grać na nl25.jak widać czasami długa przerwa dobrze robi na psychikę,teraz jestem dwa razy silniejszy i raczej przestawilem Sie na sng bo daje mi to wiecej frajdy:)także zabieraj Sie do nauki i gl:-d

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

oliverbk89 jaką strategią grałeś?