Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

All in pre flop

32 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
3,120 Wyświetlenia
matlaszek
PokerStrategist

Aby linia nonSD szła do góry przeciwnicy muszą foldować. Na NL2 u niektórych soft nie pokazuje guzika 'FOLD'. Więc tego...

Napisane przez jerry2008
Czyli twierdzisz ze jak rzucasz moneta i wypadl orzel to jak rzucasz drugi raz to prawdopodobientwo ze znow wypadnie orzel wynosi 50%?

yep

Odpowiedz
Cytat
guciu87
Oldschool Grinder

Napisane przez maciekdbr

Napisane przez guciu87
co do nonSD- mysle ze przejmowanie się nią nie ma zadnego sensu, dlaczego..?? Pomyślmy z czego linia ta wynika, a więc:
-z blefów (dobry blef - up, zły - down) - przy czym wiadomo do czego prowadzi naduzywanie blefów:)
-nie palenia hajsu np cbetujac za dużo (duży cbet= u Ciebie dużo śmieci =niedowierzanie oponentów= wiecej calli i raisów = wiecej trudnych spotow w ktorych musisz odpuścić np na turnie/riverze wsadzajac wczesniej w spota za duzo $ lub wtapiasz na SD)

Reasumując nie widze sensu próby podnoszenia nonSD, bo przyniesie to odwrotny skutek.. najwazniejsza jest dobra gra, wynik przyjdzie(nieważne czy zbudowany na SD czy nonSD;) )

Wogóle to twoja próbka jest tak mała że nie ma o czym mówić, limit taki że nie można tam wygrywać przez nonSD.. ponadto blefować można skuteczniej grając BSS, bo wtedy oponent boi sie że dalsza gra bedzie kosztować kolejne bety:P

No i na własnym przykładzie.. na nl10 na PP wygrywalem w duzym stopniu przez NonSD.. po przeniesieniu sie na pszemka NonSD nurkuje... ale winrate wyższy... skup sie na dobrej grze i bedzie ok:)

pozdro i GL :fdrink

Nie wiem... może jestem fiszem ale to co napisałeś to jest herezja przynajmniej dla mnie

Doprecyzuj prosze o co Ci chodzi, albo wogóle nie zabieraj głosu - co wnosi twój komentarz?? po co go napisałeś?

Odpowiedz
Cytat
ZielonyWafel Autor wątku
ZielonyWafel
PokerStrategist

@jerry2008 Pokera traktuje jako e-sport, a cel mam taki jak we wszystkich innych e-sportach w ktore sie angazowalem- progress, a wyznacznikiem progressu dla mnie sa wyniki.

Dopoki nie przeprzeczytalem wszystkich artow z nl holdem dostepnych dla mojej rangi to na nauke poswiecalem tyle samo czasu co na gre. Teraz dopoki nie wskoczy mi zloto pozostaja mi treningi u Pe w niedziele, ew. inne z nl na ktore nadzieje sie przypadkiem.

Jesli chodzi o czas gry (jesli wogole ma to jakies znaczenie) to zazwyczaj sa to 2 sesje dziennie, 4 stoliki po ok 2h.

Odpowiedz
Cytat

Witam,

Proszę nie obrażać innych uczestników dyskusji. Każdy ma prawo do pytań, każdy ma prawo do rozważań nt. swojej gry, ale nikt nie ma prawa obrażać drugiej osoby na tym forum.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
jerry2008
PokerStrategist

No właśnie zapomniałem w wypowiedzi dodać - "trochę kultury" :D

Odpowiedz
Cytat
maciekdbr
Oldschool Grinder

guciu87 - SDW zawsze jest do góry a o tym ile rośnie decyduje w dużej mierze szczęście... ale moim zdaniem to właśnie NSDW głównie decyduje o wynikach na dłuższą metę

Dla mnie ta linia jest tak naprawdę realną oceną poziomu skilla gracza.

Ty piszesz "dobry blef/zły blef" i żeby się nie przejmować a dla mnie ta linia świadczy o minimalizowaniu błędów i liczby przegrywanych żetonów a to jest właśnie główny i prawdziwy skill u pokerzysty on line bo pokazuje czy jest w stanie wygrywać pozycją i dzięki czytaniu innych graczy - po prostu bez karty...

Odpowiedz
Cytat
guciu87
Oldschool Grinder

Maciekdbr,

Zauważ że autor wątku pytał czy np. więcej betować na turnie.. a to nie chodzi o to żeby walić jak najwięcej to mu sie ta linia podniesie.. jeśli zacznie to robić w złych spotach to okaże się że czerwoną podniesie o jakąś tam wartość (bo wiecej razy wyblefuje) ale za to dużo więcej przegra(mniej wygra) na SD. Napisałem Waflowi że liczy sie dobra gra i żeby ją poprawiał, a bedzie ok (wskazałem przyczyne- on zasugerował że widzi ją w zbyt małej liczbie blefów). Nie twierdze że ta linia nie świadczy o grze- tego nigdzie nie napisalem :f_eek:

W gruncie rzeczy może źle to ująłem, powinno być:
"Reasumując nie widze sensu próby podnoszenia linii nonSD na siłe więcej betując".

No i tu sie może zagalopowałem..
"limit taki że nie można tam wygrywać przez nonSD"
może się da.. :f_confused:

Generalnie to chyba się zgadzamy.. mogłeś od razu napisać merytorycznie żeby pomóc autorowi, i żeby miał bardziej kompletną odp:)

pzdr :fdrink

Odpowiedz
Cytat

Teraz zauważyłem ten temat. Prawda jest taka, że na NL2 grając MSS mógłbyś nie grać żadnych cbetów i byś miał pewnie bardzo podobne Showdown Winnings. Blefowanie od NL10 można rozpocząć, wtedy ludzie mają statsy często i nie opłacą Cię jeśli co jakiś czas nie zablefujesz.

Odpowiedz
Cytat
maciekdbr
Oldschool Grinder

Nie wiem no mam takie wrażenie że polacy rozumują w sposób 0-1nkowy

tzn blef-oszustwo-coś złego-ktoś się pozna że go oszukuję-można wtopić itd.

a blef w pokerze jest tylko zakładem, który należy włożyć do puli w określonych okolicznościach - niczym więcej

są momenty, w których błędem jest nie wsunąć blefu i jest to jeden z najważniejszych czynników w grze on line, nie da się wygrywać bez ogarnięcia blefu i czasem jest tak że sprawdzenie blefu jest zwyczajnie błędem - ktoś zgarnia nasze żetony mimo że z jego punktu widzenia było to ev-

i co to znaczy - nie blefować bo można wtopić ??? - nieeee!

wtopić można nawet na sw jak sądzisz że masz prawie 100% wygraną - można? - można -tak samo jest z blefem...

Duża część zagrań jest ryzykowna a nawet można powiedzieć że zawsze jest jakieś ryzyko - nie da się tego wyeliminować...

Odpowiedz
Cytat

Ale nie zawsze jest sens blefować - kiedy nasz przeciwnik nie potrafi zrzucić to po co? Jest to nawet w którymś artykule. Niestety, na NL2 gracze mają często problem ze zrzucaniem toppar, drawów etc. Dlatego czym niższy limit tym mniej można blefować. Później trzeba. Na tym limicie zrównoważony cbet z pewnością wystarczy.

Odpowiedz
Cytat
AdisJuve
PokerStrategist

Napisane przez maciekdbr
Duża część zagrań jest ryzykowna a nawet można powiedzieć że zawsze jest jakieś ryzyko - nie da się tego wyeliminować...

Nie da się wyeliminować, ale można znacznie ograniczyć.

Owszem, na NL2 znajdziemy graczy, których będziemy w stanie zrzucić z lepszych układów, ale jest ich zdecydowanie mniej niż na wyższych limitach.

Muckinfella w serii Crushing Microstakes na samym początku filmu dla NL2 mówi nam, że jedynym blefem na tych stawkach powinien być C-bet. Myślę, że można się z tym zgodzić. Oczywiście, spotkamy się z wyjątkowymi graczami, którzy już na NL2 stawiają opór i trzeba ich barellować. Jednakże jest ich naprawdę niewielu.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
ZielonyWafel Autor wątku
ZielonyWafel
PokerStrategist

Przez ostatnie dni pogralem troche SnG HU i zauwazylem znaczna roznice w non showdown winnings na FR.

Czerowna linia nabrala tendencji rosnacej, za to niebieska zaczela przypominac sinusoide, ale nie mniej bilans jest na plusie.

Chyba trzeba bylo sie po prostu troche przestawic z lekkiej wersji strategii "fit or fold" i zaczac grac odrobine bardziej kreatywnie.

Odpowiedz
Cytat