Przejdź do forum
Struktura graczy

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Struktura graczy

8 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
605 Wyświetlenia
Jatzek3

Czy ktoś z was ma informacje jaki jest stosunek graczy wygrywających do BE do przegrywających. Ilu osoobom udaje się awansować na następny limmit z poprzedniego interesują mnie również średnie statystyki demograficzne graczy z poszczólnych krajów.

Czy ma ktoś taką więdzę na temat spoleczności pokerowej albo może mi wskazać jakiś artykuł tego dotyczący?

7 odpowiedzi
kingsajz86

Ja mam w pamięci takie dane:

~60% gracze przegrywający
~30% BE
~10% wygrywający

Ale jak bardzo są "akuratne" i czy mają jakieś wiarygodne źródło to nie wiem :)

dlrzz

link
link
link

Podsumowując, nie da się tego w żaden sposób obliczyć, ilu jest wygrywających graczy, a ilu przegrywających, bo:
- próbka rąk dla danego gracza będzie zawsze inna, jak dużą próbkę wziąć, żeby wyniki były zadowolające?
- nie da się obliczyć graczy b/e, dlatego że wszelkie bazy, nawet po rozegraniu 200k rąk, jeśli gracz ma zarobionego dolara, to (bazy danych) będą go dodawały do graczy wygrywających, bo jest na plusie
- tym samym, ciężko w jakikolwiek sposób przedstawić pojęcie gracza break even, bo nie da się sformułować kim jest gracz break even. Czy jest to gracz mający na przykład 0.5bb/100? Tylko, że jeśli on gra naraz 24 stoliki to nadal ma lepszy $/h od gracza z 4 stolików, który ma 2.5bb/100
- jest za dużo rekreacyjnych graczy, którzy wpłacą pieniądze raz, przegrają je i już nie wrócą do online pokera; zakładając, że ich liczba jest równa jakieś 0,1% dziennie (wzięte z kosmosu, ale tylko po to, żeby przedstawić, o co chodzi), a reszta to są gracze regularni, którzy zostają (niekoniecznie wygrywający), to baza każdego dnia będzie zwiększać ilość graczy przegrywających o ten 0,1%
- jeśli tacy gracze nie byliby dodawani do bazy (a nie jesteśmy w stanie powiedzieć, ilu takich graczy każdego dnia jest) ze względu na małą próbkę rąk, to wyniki okłamywałyby rzeczywistość
- oraz, jeśli tacy gracze byliby w jakiś magiczny sposób dodawani do bazy, to nie byłbyś w stanie powiedzieć, jaki procent takich graczy gra przeciwko Tobie w danym momencie, dlatego że wszelkie dane byłyby błędne na ten temat i, najprawdopodobniej, nigdy nie spotkasz takich graczy przy swoim stole

Niestety, nie da się tego policzyć :(

Wydaje mi się, że pokerroomy mają dane na temat graczy, którzy zagrali raz, a później przestali grać, lecz jest wręcz niemożliwe, żeby takimi danymi dzielili się z nami, bo byłoby to naruszenie prawa.

imgoingtomirage

Witam.

Zgadzam się z tym co dlrzz napisał, że tak szczegółowe dane nie będą na pewno dostępne i nikt takimi by się nie dzielił.
Rozwiązaniem może być przeprowadzenie jakiejś małej ankiety i bazowanie na takiej próbce, ale będzie to obarczone sporym błędem, potrzeba by jakiś spis powszechny pokerzystów :).

Na pewno warto skorzystać z PTR i pobawić się filtrami dla krajów: http://www.pokertableratings.com/top-countries-year
Dla przykładu w tym roku jesteśmy w top10 ilości rozegranych rąk i daleko w tyle jeśli chodzi o profit czy winrate. Można postudiować te dane.

Pozdrawiam.

Jatzek3 Autor wątku
Jatzek3

Saze że jednak da się to obliczyć, jako że NL Holdem jest grą powtarzających się schematów wystaczy wziąć dosyć dużą ilość rąk( 1000 000) z danego limitu i stworzyć kategorie graczy którzy są wygrywający a którzy przegrywający.

Przykaładowa Kategoryzacja NL 2
1 Wygrywający dużo >10bb/100
2 Wygrywający 5-9.99bb/100
3 słaby wygrywający 1.5-4.99bb/100
4 Be 1.49 do -1.49bb/100
5 Przegrywajćy <-1.49 - jak by sie ktoś czepiał to można kategoryzować przegrywajćych ale dla mnie nie ma to sensu.

Bierzemy wtedy taką bazę patrzymy po graczach i zwracamy uwagę na to ile kto rąk rozegrał. Koleś który wpadl i przegrał tam 10$ tez jest przegrywajćym graczem. Później można się pobawić w typologizowanie graczy z poszczególnych kategorii.

Zbadanie ile osób jest wygrywających na danym limicie jest możliwe na określony czas. Żeby te dane uogólnić trzeba byłoby wziąć większą próbkę (powiedzmy 10-100mln ze starsów) i uwględnić w analizie wahania związane z promocjami.

Dla różnych limitów byłoby to trudniejsze ale również jest możliwe, a sądze nawet że jest możliwa analiza takiej bazy również nie tylko w poziomie ale również w pionie. Czyli na przykład opracowanie typologii graczy pnących się po limitach gamblerów itp.

Trzeba było się tylko wziąć do roboty i trochę nad tym posiedzieć to by się rozkminiło

dlrzz

Napisane przez Jatzek3
wystaczy wziąć dosyć dużą ilość rąk( 1000 000) z danego limitu i stworzyć kategorie graczy którzy są wygrywający a którzy przegrywający.

mln rąk na jednego gracza czy na wszystkich? przecież to nie będzie nawet zadowalająca próbka przy wszystkich graczach, a w pojedynczym przypadku to nie ma miejsca

Napisane przez Jatzek3
Bierzemy wtedy taką bazę patrzymy po graczach i zwracamy uwagę na to ile kto rąk rozegrał. Koleś który wpadl i przegrał tam 10$ tez jest przegrywajćym graczem. Później można się pobawić w typologizowanie graczy z poszczególnych kategorii.

Wyobrażasz sobie jakąkolwiek możliwość, żeby podzielić tych graczy na wszystkie podgrupy zależnie od rąk? Wyjdzie Ci tyle możliwych wyników, że nie będziesz wiedział, który z nich odwzorowuje prawdę.

Napisane przez Jatzek3
Zbadanie ile osób jest wygrywających na danym limicie jest możliwe na określony czas. Żeby te dane uogólnić trzeba byłoby wziąć większą próbkę (powiedzmy 10-100mln ze starsów) i uwględnić w analizie wahania związane z promocjami.

Dla różnych limitów byłoby to trudniejsze ale również jest możliwe, a sądze nawet że jest możliwa analiza takiej bazy również nie tylko w poziomie ale również w pionie. Czyli na przykład opracowanie typologii graczy pnących się po limitach gamblerów itp.

Ciekawa TEORIA, bo jest to niemożliwe do zrobienia, o czym pisałem. Dodatkowo musiałbyś wyselekcjonować pory roku (w zimę więcej ludzie grają), aktualny stosunek do pokera online (bum pokerowy - więcej fishy, przekręty z FTP - mniej fishy), narodowość (zmiany w prawie pokera online w każdym państwie co jakiś czas) itp. Bo po co Ci kierować się próbką z lutego 2011 roku w stosunku do dzisiaj, jeśli tyle rzeczy zdarzyło się przez ten czas? Zima/wakacje, Czarny Piątek, FTP pada, kilka państw (jak choćby Rumunia) zmieniają prawo na rzecz pokera online. Nie masz więc żadnego pożytku z próbki, która miała miejsce kilka miesięcy temu. A badając taką próbkę, nie wystarczy Ci jednego miesiąca.
Inną rzeczą jest, skąd weźmiesz te 100mln rąk? Różne bazy stron trackujących grę online miałyby możliwość zrobienia tego. Tylko, po co, jeśli wyniki nie będą prawdziwe?

Napisane przez Jatzek3
Trzeba było się tylko wziąć do roboty i trochę nad tym posiedzieć to by się rozkminiło

Jakikolwiek gracz, który nie miał tyle czasu, żeby wpisać w google "rate of winning poker players" i zobaczyć występujące tam wyniki (za to sam zrobił najprostszą rzecz na świecie, jaką jest wpisanie dwóch zdań na forum i prosił o magiczną odpowiedź), nie będzie mi mówił, że wystarczy pomyśleć.

Jatzek3 Autor wątku
Jatzek3

Wyobrażasz sobie jakąkolwiek możliwość, żeby podzielić tych graczy na wszystkie podgrupy zależnie od rąk? Wyjdzie Ci tyle możliwych wyników, że nie będziesz wiedział, który z nich odwzorowuje prawdę.

Tak wyobrażam sobie, są ludzi którzy dzielą graczy według czterech, a przecież to nic strasznego.

Ciekawa TEORIA, bo jest to niemożliwe do zrobienia, o czym pisałem. Dodatkowo musiałbyś wyselekcjonować pory roku (w zimę więcej ludzie grają), aktualny stosunek do pokera online (bum pokerowy - więcej fishy, przekręty z FTP - mniej fishy), narodowość (zmiany w prawie pokera online w każdym państwie co jakiś czas) itp. Bo po co Ci kierować się próbką z lutego 2011 roku w stosunku do dzisiaj, jeśli tyle rzeczy zdarzyło się przez ten czas? Zima/wakacje, Czarny Piątek, FTP pada, kilka państw (jak choćby Rumunia) zmieniają prawo na rzecz pokera online. Nie masz więc żadnego pożytku z próbki, która miała miejsce kilka miesięcy temu. A badając taką próbkę, nie wystarczy Ci jednego miesiąca. Inną rzeczą jest, skąd weźmiesz te 100mln rąk? Różne bazy stron trackujących grę online miałyby możliwość zrobienia tego. Tylko, po co, jeśli wyniki nie będą prawdziwe?

No tutaj masz rację że generalizacji w tym wypadku, którą by się dało rozgiągnąć na wieczność się nie da zrobić, ale da się wychwycić obowiązujące schematy wśród graczy

Jakikolwiek gracz, który nie miał tyle czasu, żeby wpisać w google "rate of winning poker players" i zobaczyć występujące tam wyniki (za to sam zrobił najprostszą rzecz na świecie, jaką jest wpisanie dwóch zdań na forum i prosił o magiczną odpowiedź), nie będzie mi mówił, że wystarczy pomyśleć.

Dobra może ja na necie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie ale jestem pewien że Ty znasz odpowiedź na to pytanie jako jedyny na świecie i mnie oświecisz albo odeślesz do linków które będą tylko potwierdzały że jednak na forum można porozmawiac na taki temat

dlrzz

Napisane przez Jatzek3

Tak wyobrażam sobie, są ludzi którzy dzielą graczy według czterech, a przecież to nic strasznego.

Postaraj się pomyśleć trochę szerzej i odpowiedzieć na pytanie, czy chcesz segregować graczy wg 1mln wszystkich rozegranych rąk czy rąk dla poszczególnych graczy? Jeśli to pierwsze, to musisz podzielić ich też na tych, którzy rozegrali 100 rąk, 1k czy 20k, bo wygrać czy przegrać dwa buyiny mając różną ilość rąk oznacza co innego. Wtedy ich dzielisz na kolejne grupy, podgrupy.

Zachęcam Ciebie do zrobienia takiej analizy, na pewno wszyscy z tego skorzystamy.

Na resztę dziecinnych prowokacji nie odpowiadam.

Pozdrawiam