dopiero zaczynam poważnie grać w pokera i mam dylemat , po rozmowie z bardziej ogarniętym koleszką , który powiedział mi , że jakby miał od początku się uczyć wybrałby SH. Co o tym myślicie ?? do tej pory grałem tylko FR i wszystkie arty które czytam , filmiki dotyczą FR , przyznam że zmącił mi trochę i zastanawiam się czy nie lepiej zacząc uczyć się grać na krótkich stołach. Stąd ten post i może pomożecie rozwiać mi wątpliwości
Kiedyś miętoliłem FL FR i momentami przysypiałem, w SH trudno się nudzić na 3-4 stołach:)
Jeśli nie rozgrywasz słabych rąk, umiesz pasować we właściwym momencie to nie jest trudno grać w 6 osób. Ponadto na SH uczysz się gry tight aggresive, co przyda Ci się np. w MTT jeśli kiedyś zechcesz sięgnąć po złoto i sławę
Aha, teraz gram tylko NL/SnG
Napisane przez baron21
FR umiera, widac to bardzo na mniej popularnych roomach niz P* ftp i party
umiera bo mase ludzi zrobilo sobie z FR niezle medium do wyrabiania bonusow i RB, siedza takie murki i tylko fold, fold... na 15-20 stolach ozywiaja sie dopiero na BU, CO i blindach.
Napisane przez kortirion
Ponadto na SH uczysz się gry tight aggresive, co przyda Ci się np. w MTT
w SH tag
w MTT tag
?
Napisane przez kustra
Napisane przez kortirion
Ponadto na SH uczysz się gry tight aggresive, co przyda Ci się np. w MTTw SH tag
w MTT tag
?
Dobra, niech kolega autor mnie nie słucha, pewnie coś popieprzyłem
Osobiście gdybym wybierał, wybór padłby na SH. Więcej zabawy, więcej RB, większe perspektywy, większe swingi
Napisane przez kortirion
Napisane przez kustra
Napisane przez kortirion
Ponadto na SH uczysz się gry tight aggresive, co przyda Ci się np. w MTTw SH tag
w MTT tag
?
Dobra, niech kolega autor mnie nie słucha, pewnie coś popieprzyłem
klasyczny TAG z FR na SH będzie miał 0.5/100 w najlepszym wypadku
na NL 10 i niżej - golisz fiszy
NL 25-50 - golisz fiszy, unikasz "regow", potem ich eksplojtujesz
NL 100 - grałem mało, ale tam gdzie grałem to różnica do NL 50 to jest tylko wielkość BI, czyli - golisz fiszy, unikasz regow, potem ich eksplojtujesz
Tak w skrócie:P
+1
narazie gole fiszy na NL4 na ongame
tylko co złęgo jest w TAG, trzeba grac LAg czy jak?
czy taki luźniejszy TAG wg Ciebie?
TAG is good na NL 4
A tak na serio to obejrzyj sobie filmiki mucinffeli dla brązu. Te najstarsze, najlepiej pokazują styl o którym mówię. Jest on bardziej swingowy, ale też i bardziej zyskowny
No i granie ABC TAG sprawdza się na nano stawkach, potem musisz już się nauczyć rozluźnić i wprowadzić do swoich zagrań różne cuda (4bet blefy, float). Ogólnie to zależnie od roomu ale od NL 25 (nieraz NL10, nieraz NL 50) zaczyna się juz większa rozkmina.
Z resztą ja się tu nie bede wymądrzał bo jakimś tam znów specjalistą nie jestem
Poza tym jak grasz nl 4 to nawet nie myśl o LAGu. Ktoś napisał gdzieś, żegra TAGiem w porównaniu z LAGiem to jak jazda na rowerze i pilotowanie super zaawansowanego mysliwca. Opiera się głownie na readach (złych), agresji (nieuzasadnionej) i podnoszeniu non-showdown winnings (niesłusznie)
Sam pewnie wiesz, że hand reading na NL 4 to jakaś masakra
eryk, TAG na SH jest mniej opłacalny, bo częściej płacisz blindy co w longrunie będzie miało spore znaczenie. TAG znacznie lepie się nadaje do FR.
Osobiście bardzo polecam SH
mhm
Tylko, że na NL 4 to i tak na tyle często wyciągniesz max value z nutsów, second nutsów, 3rd nutsów, że blindy się powinny spokojnie zwrócić. Wyżej jest gorzej bo ludzie nie chcą płacić do twojego seta z dwoma overami, ew TPxK, i dlatego stealowanie ma większe znaczenie. Na nano jest tyle cudaków, że spokojnie mozna grac trochę luźniejszym tagiem pf i nie wyczyniać jakiś cudów postflop i BR powinien rosnąć aż miło
KubuSS83 wracając do Twojego pytania to na początek proponowałbym FR. Jest dużo łatwiejsze i w prosty i szybki sposób nabudujesz swój BR jednocześnie budując swoją świadomość pokerową. Gdy nabędziesz obycia i zaczniesz grę na NL10/NL25 sam zdecydujesz, czy wolisz dalej grać FR czy przesiąść się na krótsze stoły
Pozdrawiam!
tak właśnie myślę tym bardziej ze zacząłem czytać i grać FR więc na razie tak zostanie , thx za podpowiedzi
Napisane przez erykzholdy
+1![]()
narazie gole fiszy na NL4 na ongametylko co złęgo jest w TAG, trzeba grac LAg czy jak?
czy taki luźniejszy TAG wg Ciebie?
Kluczem do sukcesu w grach SH jest imo polaczenie obu styli gry i wykorzystywanie ich przeciwko konkretnym rodzajom przeciwników oraz przechodzenie w trakcie rozgrywki z jednego stylu w drugi.
Fajnie, że wybrałeś FR
Powodzenia
A teraz jeszcze wtrącając się do Waszej rozmowy...
Napisane przez artaveld
Kluczem do sukcesu w grach SH jest imo polaczenie obu styli gry i wykorzystywanie ich przeciwko konkretnym rodzajom przeciwników oraz przechodzenie w trakcie rozgrywki z jednego stylu w drugi.
Co rozumiecie przez granie LAG? Rozumiem, że jest jakaś magiczna bariera między TAG a LAG tak? Np. jak koleś jest 20/18 to jeszcze jest TAG, a jak 25/23 to już LAG? Każdy ma swój styl gry i gdy widzimy, że stół jest bardziej zamurowany gramy nieco luźniej, jak luźniejszy gramy ciaśniej - that's all
Napisane przez babel92
Każdy ma swój styl gry i gdy widzimy, że stół jest bardziej zamurowany gramy nieco luźniej, jak luźniejszy gramy ciaśniej - that's all![]()
Dokładnie.
Z czego na SH to nabiera znacznie innej dynamiki, zwłaszcza na mikro, gdzie skład stołów się zmienia bardzo często
Moim zdaniem FR są lepsze dla początkującego gracza, ale jak się już czujemy pewniej to SH są znacznie lepszym wyborem
chociaz jak to powiedział babel, kazdy ma swój styl i ostatecznie może się okazać, że zostaniesz pro mtt/sng a nie cash