tu masz to chyba dobrze wytlumaczone. cytuje Aga69:
gram w zaleznosci od pozycji, nie wychylam sie niczym szalonym, czasami przy niskim flopie gram ostro karty typu AK ale tak chyba robi kazdy. Rece ktorymi gram w pierwszych fazach turniejow to AA, KK, QQ, JJ, 10 10, reszta dla mnie nie istnieje no chyba ze pozycja ktora mi sprzyja i nie trzeba wiele dolozyc (tu mowie o parach, wykluczajac karty typu 22, 33, 44, 55). Od 77 do 10 10 w razie nietrafienia seta przy niskim flopie przy kazdym podbiciu ktore wskazywaloby na silniejsza reke nie wacham sie wcisnac FOLD. wiem ze np przy flopie 2,5,9 para 10, 10 wyglada ladnie ale nie raz sie nacielam w dalekich fazach turnieju i poprostu wole to odpuscic. dla niektorych taka gra (mowie o przypadku 10 10) moze byc szalona dla niektorych nie, mnie narazie zadowala. czasami widzi sie takie rzeczy ze glowa puchnie. rece typu AQ AJ (nie mowiac o A10, ktore nie isnieje ) pasuje na wczesnych pozycjach, na poznych gram flat call lub min raise (wiem to zle) kazde podbicie u innych graczy, przy moim AJ znaczy fold AQ zreszta tez bo to moja najczesciej przegrywajaca reka.
Im pozniejsza faza turnieju tym rozszerzam swoj wachlarz wyznajac zasade ze wiekszosc ludzi mysli ze im dalej w turnieju (i wieksze wyplaty) tym trzeba grac bardziej tight. to jest pole do popisu dla karty typu suited connectors lub overbetowanie drawow (tak jest w moim przypadku, nie mowie ze to jest wlasciwa strategia, poprostu tak mi pasuje [juz czekam na slowa krytyki pod moim adresem] ) ogolnie wszystko zalezy od 3 rzeczy. 1.pozycji 2. pozycji 3.pozycji nie dodalam ze nie dopuszczam to krazdziezy blindow w poznej fazie turnieju, jak zreszta wiesz bo zakladam ze ze srebrem cos tam grasz ulubionym zagraniem graczy na SB gdy ty jestes na BB jest raise, gdy jest to zagranie all in wiadomo ze spasujesz na k9 no bo nikt przy zdrowych zmyslach by tego nie sprawdzil (no chyba ze masz dobre ready) natomiast przy minimum raise (w ogole kto wymyslil ten przycisc) sprawdzam kazda, KAZDA, reke nawet gdybym miala na BB 72os. w przypadku trafienia najmniejszej pary po becie przeciwnika standardowo gram jego betx5, w przypadku jego all ina, fold, lecz uwierz mi z mojego doswiadczenia (moze nie dlugiego pod wzgeledem czasowym bo gram dopiero ok 2 i pol roku, natomiast gram bardzo intensywnie, duuuzo godz dziennie) on poprostu spasuje. typowe zagranie dla blind stealerow.
nie wiem co tu jeszcze napisac bo nie jestem w tym dobra, owszem intuicja tez pomaga, pomaga rowniez cierpliwosc. nie raz tak mialam ze przez 45 minut grania turnieju jedynym przyciskiem ktory dla mnie istnial to FOLD, ale uwierz mi ze gdy nauczysz sie byc cierpliwym, poker wynagrodzi ci to po stokroc.