Przejdź do forum
NLhu vs NLsng

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] NLhu vs NLsng

4 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
419 Wyświetlenia
Janosikgdy

Nie miałem nigdy styczności Hu.

Słyszałem, że obie są dochodowe, tak się zastanawiam, w którą lepiej grać.
sng ma tą przewagę, że raz się płaci rake, i wsio, a w nlhu rake nas cały czas dziubie. Czy nlhu ma jakąś rzecz, która to rekompensuje?
Fishów bywa podobnie, czy, któraś odmiana jest bardziej dla rybek ciekawa?

Kolejny aspekt, który mnie interesuję to czy snghu jest bliskim krewnym nlhu, czy to dwa zupełne światy.

Załóżmy, że Jan uczy się cały czas jednej odmiany, i opanował jakiś tam dobry poziom po paru miesiącach intensywnej nauki. Czy będzie musiał się Jan wszystkiego od nowa uczyć przechodząc na drugą odmianę, czy szybko się przestawi w tajniki?
Ciekaw jestem także, czy np. z nlhu łatwiej się przerzucić na snghu(bądź na odwrót) niż w drugą stronę?

Gram sobie obecnie nlsh, i kiedyś jak wejdę wyżej to rozważałem grę nlhu aby poprawić grę hu do nlsh. Jednak poza tym aspektem, zastanawiam się, która odmiana jest bardziej rozwojowa, i jak jest właśnie z konwersją umiejetności z jednej do drugiej :D

3 odpowiedzi
potfur

Zależy jaki limit
podobno na micro w nlHU cię rake zjedzie

snghu jest fajniejsze :D

RealGains

Cash i sng HU wymagaja zupelnie roznych umiejentnosci. Imo kluczowa roznica:

Cash -> grasz caly czas 100 bb deep, blindy nie rosna. W kazdym rozdaniu mozesz stracic caly BI wiec musisz swietnie czytac przeciwnika.

SnG-> caly czas zmienia sie effective stack i musisz umiec dostosowac swoja gre w zaleznosci od jego wielkosci. Bledy nie sa, wedlug mnie, tak kosztowne.

Nigdy nie gralem NL Cash HU, ale nie sadze aby to byla odmiana przyjazna poczatkujacym :P. Powinienes zaczac od sng i przyzwyczaic sie do nowej formuly, agresji etc.

Edit:

Doczytalem dokladniej. Jezeli planujesz nadal grac cash to sng raczej nie pomoze zbyt wiele. Tak jak pisalem, w cashowce grasz deep stackiem, a w sng, szczegolnie turbo, czesto mamy mid stack, wiec i gra jest zupelnie inna.

Jeśli dobrze nauczysz się SNG, poradzisz sobie także w cashówkach. Ogólny gameplan pozostaje taki sam, poza tym w cashówkach też często gra się z shortami, zwłaszcza na niskich limitach.

Polecam Ci książkę o HU Moshmana.

edit: Jeśli chodzi o rake to np. ja gram teraz NL 10 euro i reczywiście rake jest potwornie duży, ale też z drugiej strony ten rake pomaga mi wyrobić bonus od depozytu, więc da się wytrzymać.