Przejdź do forum
nauka pokera bez gr...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] nauka pokera bez gry oO

20 Posty
15 Użytkownicy
0 Reakcje
1,759 Wyświetlenia
variat
Oldschool Grinder

Nie wiedzialem jak nazwac temat, bo sprawa jest troche sick:D

Zalozmy szczegolny przypadek, ze przez ~2 miesiace nie bede mial mozliwosci gry w pokera, ale bede mial dostep do internetu. (nie rozwodzic sie nad bezsensem tej sytuacji, bo nie o to w temacie chodzi).

Przez 2 miesiace nie bede gral w pokera, ale chcialbym sie dalej rozwijac. Co wy sadzicie czy mozna bez gry, a jedynie poswiecajac czas na analizy filmikow, rozdan na forum, strategii, ksiazkom mindsetowym, filmikow itp itd, rozwinac swoje umiejetnosci?

Moze Wy cos polecicie? Jak przez 2 miesiace dalej rozwijac swoje umiejetnosci, bez gry? Czy jest to w ogole mozliwe? Cwiczenie samej teorii na wszelkie sposoby?

19 odpowiedzi
Dreadman7
Oldschool Grinder

Analiza sesji, przeglądanie rąk do oceny. Są teoretyczne treningi w tygodniu gdzie nie jest wykorzystywane oprogramowanie pokerowe. A reszta to tak jak piszesz, nikt tutaj Graala Tobie nie postawi :P

analizuj na forum czyjes rozdania

Fil1987
PokerStrategist

variat, teoretycznie to jest najlepsza droga do edukacji pokerowej. Co z tego, ze niektorzy grinduja po 8h dziennie skoro graja przecietnie, a inni graja po 2h dziennie na tej samej ilosci stolikow i w long runie maja ten sam profit.. Ja b. czesto miewalem sytuacje, ze np mialem 20 min wolnego czasu to nie siadalem do stolikow bo to bez sensu - nawet bym nie mial jako takiego image przeciwnikow z jakimi gram. Wtedy odpalalem sobie forum z ocena rozdan albo filmik albo bawilem sie equilatorem albo robilem sobie ultra fast session review.

Pamietaj, ze grajac live niezaleznie od tego jak ma ktos silna psychike troche targaja nim emocje, nie masz czasu policzyc konkretnie equity dla danego range, a gdy analizujesz to na sucho, bez gry to mozesz czysto teoretycznie podejsc do wielu spraw i czesto rzeczy ktore sprawialy Ci problem live raptem staja sie izi decision.

--
edit

Przypomnialo mi sie czasem nawet rozwazalem pokera nie majac dostepu do kompa. Np. przeliczalem sobie jaka bedzie wielkosc puli jesli PF bylo ktos kto raisowal, callnal raise i Ty rr, obaj call. Później liczyłem, czy w tym wypadku jestem już pot commited na flopie jeśli zechcę zagrać cbet z TPDK itp. Liczyłem sobie wszelkie możliwe outy jakie moge mieć przy najróżniejszych combo drawach itd itd itd - wymyślisz sobie masę rzeczy jeśli tylko zechcesz;)

variat Autor wątku
variat
Oldschool Grinder

Ja mowie o sytuacji, gdzie przez 2 miesiace nie zagram ani jednej sesji, wiec sessvion review nie wchodzi w gre - w kazdym razie nie session review mojej sesji:)

Fil1987
PokerStrategist

Jesli robisz za kazdym razem session review to kumam - ale ciezko mi uwierzyc ze kazdego dnia robisz SR:P a mozesz siegnac do starych swoich sessions - wylapiesz pewnie bledy ktore popelniales itd. A moze zobaczysz ze kiedys wiecej value wyciagales w konkretnych spotach etc.

szok38
Elite Grinder

Jeśli skupisz się na tym zadaniu , stworzysz plan , w którym postawisz nie na ilość lecz na jakość i będziesz konsekwentny , to możesz wrócić tylko lepszy .
Dlaczego nie ?

Oksiu
PokerStrategist

Napisane przez variat
Ja mowie o sytuacji, gdzie przez 2 miesiace nie zagram ani jednej sesji, wiec sessvion review nie wchodzi w gre - w kazdym razie nie session review mojej sesji:)

Moge Ci podsyłać moje sesje xD

evog
Elite Grinder

Zostaniesz teoretykiem, a jak to będzie później wyglądało w grze... ciekawe

whiler
Oldschool Grinder

poświęć te dwa miesiące na doskonalenie mindsetu i będziesz niezniszczalny ;)

Kustyk90
Elite Grinder

Możliwe ze część twojej nauki poszła by na marne. Jeśli przyswoisz za dużo informacji (przeczytasz/obejrzysz filmik ) ciężko ci będzie później to stopniowo wprowadzać do gry. Takie moje zdanie :)

Samo to o czym piszesz to pasywna nauka pokera. Co innego wg mnie znaczy ogladanie filmow, analizowanie rozdan czy czytanie ksiazek. Grajac okreslona ilosc rozdan uczysz sie aktywnie. Zapamietujesz jak rozgrywac dana reke na danym boardzie, na danej pozycji, przy takim to a takim przeciwniku, wdrazasz sobie tym samym okreslone nawyki, wiesz jak reagowac w danej sytuacji. Uczac sie pasywnie o takie nawyki bedzie ci bardzo ciezko. Ale lepszy rydz niz nic:)
Pozdrawiam

evog
Elite Grinder

Chodzi właśnie o to że o to że na sucho (np oceniając rozdania na forum), mógłbyś popisać się naprawdę wielka wiedzą, ale mogło by Ci to ciężko zastosować w grze.
Sam mam taki problem po powrocie po jakimś czasie do gry. Niby mam jakąś tam wiedzę i umiem podać poprawną linię w większości sytuacji, ale mam problem z wykorzystanie tej wiedzy w praktyce. Bardzo często dopiero zaraz po rozdaniu jak już mogę pomyśleć na spokojnie właściwe rozegranie przychodzi do głowy.

Fil1987
PokerStrategist

Napisane przez AnyTwoPL
Samo to o czym piszesz to pasywna nauka pokera. Co innego wg mnie znaczy ogladanie filmow, analizowanie rozdan czy czytanie ksiazek. Grajac okreslona ilosc rozdan uczysz sie aktywnie. Zapamietujesz jak rozgrywac dana reke na danym boardzie, na danej pozycji, przy takim to a takim przeciwniku, wdrazasz sobie tym samym okreslone nawyki, wiesz jak reagowac w danej sytuacji. Uczac sie pasywnie o takie nawyki bedzie ci bardzo ciezko.
Pozdrawiam

Hej, słusznym w sumie jest to, że nie powinno się uczyć tylko na sucho co napisał Kustyk90, ale "nauka aktywna" to nie jest dobra droga. Prędzej osiągnie się świetne wyniki teoretyzując i stopniowo wprowadzając to w życie, niż grając dużo z minimalną ilością analizy "na sucho". Mi najwięcej leaków pokazuje session review, które co jakiś czas robię. Czasem nawet wklejając pewne ręce na forum starając się uzasadnić swój wybór zastanawiam się i po chwili już wiem jak powinna wyglądać moja linia. To mi daje dużo więcej niż granie po X godzin;) Z tego co czytałem większość osób rekomenduje nauka>granie, ale tak naprawdę każdy musi znaleźć swój rytm - ja dużo bardziej widzę u siebie nauka>gra.

Stosowanie wiedzy, którą sobie wypracujesz ułatwią Ci na pewno w przyszłości session reviews, które będziesz mógł sobie robić. Wtedy na pewno zobaczysz, że np Twój raise na flopie wcale nie maksymalizował value tylko zrzucał air, a nadziewał się na lepsze układy etc etc.

boxer82
Oldschool Grinder

czytając twojego posta wydaje mi się że masz do wyboru
ale nie robisz nic i stoisz w miejscu (możesz się nawet cofać w porównianiu do innych)
albo pogłębiasz swoja wiedze teoretyczna a przez czytanie i ocenienie rozdań innych graczy mozesz ją zastosować w "praktyce"

Więc co jest twoim zdaniem lepsze ?

TehGamer
PokerStrategist

przeczytaj ksiazki, oceniaj itd
nie wierze w to ze nie bedziesz mogl nawet grac live w pokera
sprobuj znalezc jakas ekipe i spotykac sie z nimi

Napisane przez Fil1987

Napisane przez AnyTwoPL
Samo to o czym piszesz to pasywna nauka pokera. Co innego wg mnie znaczy ogladanie filmow, analizowanie rozdan czy czytanie ksiazek. Grajac okreslona ilosc rozdan uczysz sie aktywnie. Zapamietujesz jak rozgrywac dana reke na danym boardzie, na danej pozycji, przy takim to a takim przeciwniku, wdrazasz sobie tym samym okreslone nawyki, wiesz jak reagowac w danej sytuacji. Uczac sie pasywnie o takie nawyki bedzie ci bardzo ciezko.
Pozdrawiam

Hej, słusznym w sumie jest to, że nie powinno się uczyć tylko na sucho co napisał Kustyk90, ale "nauka aktywna" to nie jest dobra droga. Prędzej osiągnie się świetne wyniki teoretyzując i stopniowo wprowadzając to w życie, niż grając dużo z minimalną ilością analizy "na sucho". Mi najwięcej leaków pokazuje session review, które co jakiś czas robię. Czasem nawet wklejając pewne ręce na forum starając się uzasadnić swój wybór zastanawiam się i po chwili już wiem jak powinna wyglądać moja linia. To mi daje dużo więcej niż granie po X godzin;) Z tego co czytałem większość osób rekomenduje nauka>granie, ale tak naprawdę każdy musi znaleźć swój rytm - ja dużo bardziej widzę u siebie nauka>gra.

Stosowanie wiedzy, którą sobie wypracujesz ułatwią Ci na pewno w przyszłości session reviews, które będziesz mógł sobie robić. Wtedy na pewno zobaczysz, że np Twój raise na flopie wcale nie maksymalizował value tylko zrzucał air, a nadziewał się na lepsze układy etc etc.

Masz prawo do takiego zdania, nie zgadzam sie z nim jednak, zawsze bede uwazal ze najlepsza forma nauki jest grania duzej ilosci rak - tooooony rak. Wtedy uczysz sie aktywnie reagowac w trakcie gry na okreslone spoty/przeciwnikow. Oczywiscie forma nauki o jakiej piszesz tez jest bardzo potrzebna - na bezrybiu i rak ryba;)
Pozdrawiam

Demiurg12
Elite Grinder

powiem ci tak , nie wytrzymasz 2 miesiecy , chodzi mi o to ze nauka pokera to jest czytanie , ogladanie , analizowanie a potem tylko praktyka praktyka praktyka , ale nie da sie " przeskoczyc pewnego poziomu " czyli np twoja wiedza bedzie ogarniac nl25 a potem zaczniesz ogaldac filmy i rozumiem nl50 , a jeszcze nie przeczwiczyles tej z nl25 , sam mialem takie cos , gdy bylem u tesciowej we wloszech i przez 2 tygodnie sobie tylko siedzialem na PS i uczylem sie , ale tak jak mowie to wszystko we mnie buzowalo i chcialem to wykorzystac w praktyce to czego sie nauczylem , jak najszybciej bo zapomne ,

fajna sprawa jest takze zabawa w trenera , na limicie i odmianie w ktora aktualnie grasz, ja tak mialem przez 2 tyg ferii kiedy akurat mialem blokade konta ze wzgledu na weryfikacje , i kisilem sie w domu i sam ocenialem po swoim mysleniu rece , a pozniej trener albo powtarzal,przyznawal racje albo poprostu nie zgadzal sie i pisal co innego , co mnie bardzo duzo nauczylo

Jatzek3
Elite Grinder

Oglądaj sobie filmiki zwłaszcza session review, To może na dobrą sprawę zastąpić praktykę i jeszcze Cię czegoś nauczyć

Cześć,

Niestety nie wiem na jakim limicie grasz standardowo dlatego napiszę cały post na poziomie ogólności. Moim zdaniem zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest zawsze balansowanie edukacji i gry ale gdybyś nie miał takiej możliwości polecam miksować cztery podstawowe rzeczy:

1. Analiza rąk z oceną trenera z wyższych limitów (zakładam tutaj że jesteś graczem NL50-NL100). Masz status złoty, możesz wejść do działu analiz rąk BSS dla limitów NL100+ gdzie rozdania komentuje głównie Ninjai. To osoba - jak również oczywiście inne które tam piszą - która ma oblrzymią wiedzę pokerową i w bardzo dobry sposób komentuje ręce. Polecam w wolnym czasie otwierać poszczególne handy i zastanowić się którą linię wybrałbyś podczas sesji lub czy podoba Ci się to rozegranie (koniecznie bądź świadom powodów swojej decyzji, to czy grasz np. call lub fold to na dobrą sprawę 50% szansy, tutaj przede wszystkim będziesz zmieniał swój sposób myślenia). Potem(!) przeczytaj komentarz trenera i porównaj powody (na dobrą sprawę o wiele bardziej istotne niż sama decyzja). Jeżeli są te same, świetnie, znasz dobrze dany koncept/problem. Jeżeli są inne, polecam zrobić możliwie dużo notatek i zamknąć rozdanie dopiero wtedy, kiedy jesteś w 100% pewien że rozumiesz dany koncept.

2. Książki. Podam tutaj pozycje które polecam wg. stawek dla graczy NLH. Poker Blueprint - limity do NL25-NL50. Świetna książka która pozwala zdobyć wiedzę typowo teoretyczną i rozszerzyć wiele konceptów tj. CB, kombinatoryka układów czy floutowanie. Easy game - w niektórych konceptach trochę już przestaje oddawać dzisiejszego pokera online ale wciąż to bardzo dobra kopalnia wiedzy dla graczy z limitów od NL25 (gracze wygrywający, inaczej zdecydowanie polecam wcześniejszą pozycję) do NL100, może NL200. Lets there be range - trudno konkretnie sprecyzować grupę decelową ale pomimo swojego wieku wciąż bardzo dobra pozycja pokazująca coś zupełnie innego niż easy game - podejście o wiele bardziej matematyczne, skupienie się na konkretnych sytuacjach zamiast dużej ogólności.

3. Filmiki. Ponownie zakładam że grasz NL50-NL100 SH. Polecam na pewno wszystkie produkcje Ninjaia, GoMora, ManYaca, kilka ciekawych filmów wyszło w języku angielskim więc na pewno masz z czego wybierać (tak naprawdę w zależności od stawek i rodzaju masz mnóstwo ciekawego materiału w tym miejscu, nie jestem wstanie wymienić wszystkich trenerów bo nie oglądałem każdego filmiku ale z samych komentarzy jestem pewien że cokolwiek nie grasz znajdziesz tutaj u każdego trenera bardzo dobry materiał, wymieniłem tylko 3 trenerów bo tylko ich filmy oglądałem do tej pory). Jeżeli chodzi o podejście do filmików - skup się na wszystkich spotach w których myślałeś inaczej lub tłumaczenie danego zagrania jest dla Ciebie czymś nowym. Oglądanie filmików ma pokazać Ci zastosowanie konceptów w praktyce i nową wiedzę. To do czego namawiam, nie bądź "pasywny" oglądając filmiki, myśl cały czas jakbyś samemu grał, jakie są powody Twoich decyzji, jeżeli czegoś nie wiedziałeś, myślałeś inaczej - notuj!
Pamiętaj że jeżeli zobaczysz tylko ocene trenera dotyczącą rozdania (punkt 1) lub zobaczysz filmik nie myśląc w nim o swojej grze, to dojdzie co najwyżej do konfliktu wiedzy. Do tej pory grałeś z jakiegoś powodu, dowiedziałeś się że "prawidłowa" linia lub sposób myślenia jest inny, jeżeli nie usuniesz starego sposobu myślenia to podczas sesji nie będziesz wiedział co powinieneś zrobić ponieważ dwa rozwiązania będą wydawały Ci się prawidłowe. Moim zdaniem to bardzo ważne przy edukacji aby pozbywać się błędnych schematów myślowych, a jakość w jaki sposób poświęcasz czas na edukacje jest równie ważny. Są osoby które po jednym filmiku są wstanie wynieść o wiele więcej, niż inne po zobaczeniu całej serii.

4. Mindset. Absolutnie warto! Jeżeli masz problemy z kontrolą emocji, masz przekonania które działają szkodliwie (np. jestem lepszym graczem więc powinienem wygrać, grając dobrze sesja powinna kończyć się na plusie, muszę odrobić straty bo jestem na minusie), źle kontrolujesz czas, działasz bez planu, masz problemy z motywacją lub dowolnie inny problem natury mindsetowej który wpływa na jakość Twojego a-game i samopoczucie po sesji - warto się tym zająć i co o wiele ważniejsze, zmiany są możliwe w 100%. Na PokerStrategy masz dostęp do filmików Lecharumskiego które niesamowicie polecam, ogromna wiedza połączona ze świetną jakością prowadzenia.

Pozdrawiam i powodzenia w rozwoju ;)