Cześć,
Niestety nie wiem na jakim limicie grasz standardowo dlatego napiszę cały post na poziomie ogólności. Moim zdaniem zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest zawsze balansowanie edukacji i gry ale gdybyś nie miał takiej możliwości polecam miksować cztery podstawowe rzeczy:
1. Analiza rąk z oceną trenera z wyższych limitów (zakładam tutaj że jesteś graczem NL50-NL100). Masz status złoty, możesz wejść do działu analiz rąk BSS dla limitów NL100+ gdzie rozdania komentuje głównie Ninjai. To osoba - jak również oczywiście inne które tam piszą - która ma oblrzymią wiedzę pokerową i w bardzo dobry sposób komentuje ręce. Polecam w wolnym czasie otwierać poszczególne handy i zastanowić się którą linię wybrałbyś podczas sesji lub czy podoba Ci się to rozegranie (koniecznie bądź świadom powodów swojej decyzji, to czy grasz np. call lub fold to na dobrą sprawę 50% szansy, tutaj przede wszystkim będziesz zmieniał swój sposób myślenia). Potem(!) przeczytaj komentarz trenera i porównaj powody (na dobrą sprawę o wiele bardziej istotne niż sama decyzja). Jeżeli są te same, świetnie, znasz dobrze dany koncept/problem. Jeżeli są inne, polecam zrobić możliwie dużo notatek i zamknąć rozdanie dopiero wtedy, kiedy jesteś w 100% pewien że rozumiesz dany koncept.
2. Książki. Podam tutaj pozycje które polecam wg. stawek dla graczy NLH. Poker Blueprint - limity do NL25-NL50. Świetna książka która pozwala zdobyć wiedzę typowo teoretyczną i rozszerzyć wiele konceptów tj. CB, kombinatoryka układów czy floutowanie. Easy game - w niektórych konceptach trochę już przestaje oddawać dzisiejszego pokera online ale wciąż to bardzo dobra kopalnia wiedzy dla graczy z limitów od NL25 (gracze wygrywający, inaczej zdecydowanie polecam wcześniejszą pozycję) do NL100, może NL200. Lets there be range - trudno konkretnie sprecyzować grupę decelową ale pomimo swojego wieku wciąż bardzo dobra pozycja pokazująca coś zupełnie innego niż easy game - podejście o wiele bardziej matematyczne, skupienie się na konkretnych sytuacjach zamiast dużej ogólności.
3. Filmiki. Ponownie zakładam że grasz NL50-NL100 SH. Polecam na pewno wszystkie produkcje Ninjaia, GoMora, ManYaca, kilka ciekawych filmów wyszło w języku angielskim więc na pewno masz z czego wybierać (tak naprawdę w zależności od stawek i rodzaju masz mnóstwo ciekawego materiału w tym miejscu, nie jestem wstanie wymienić wszystkich trenerów bo nie oglądałem każdego filmiku ale z samych komentarzy jestem pewien że cokolwiek nie grasz znajdziesz tutaj u każdego trenera bardzo dobry materiał, wymieniłem tylko 3 trenerów bo tylko ich filmy oglądałem do tej pory). Jeżeli chodzi o podejście do filmików - skup się na wszystkich spotach w których myślałeś inaczej lub tłumaczenie danego zagrania jest dla Ciebie czymś nowym. Oglądanie filmików ma pokazać Ci zastosowanie konceptów w praktyce i nową wiedzę. To do czego namawiam, nie bądź "pasywny" oglądając filmiki, myśl cały czas jakbyś samemu grał, jakie są powody Twoich decyzji, jeżeli czegoś nie wiedziałeś, myślałeś inaczej - notuj!
Pamiętaj że jeżeli zobaczysz tylko ocene trenera dotyczącą rozdania (punkt 1) lub zobaczysz filmik nie myśląc w nim o swojej grze, to dojdzie co najwyżej do konfliktu wiedzy. Do tej pory grałeś z jakiegoś powodu, dowiedziałeś się że "prawidłowa" linia lub sposób myślenia jest inny, jeżeli nie usuniesz starego sposobu myślenia to podczas sesji nie będziesz wiedział co powinieneś zrobić ponieważ dwa rozwiązania będą wydawały Ci się prawidłowe. Moim zdaniem to bardzo ważne przy edukacji aby pozbywać się błędnych schematów myślowych, a jakość w jaki sposób poświęcasz czas na edukacje jest równie ważny. Są osoby które po jednym filmiku są wstanie wynieść o wiele więcej, niż inne po zobaczeniu całej serii.
4. Mindset. Absolutnie warto! Jeżeli masz problemy z kontrolą emocji, masz przekonania które działają szkodliwie (np. jestem lepszym graczem więc powinienem wygrać, grając dobrze sesja powinna kończyć się na plusie, muszę odrobić straty bo jestem na minusie), źle kontrolujesz czas, działasz bez planu, masz problemy z motywacją lub dowolnie inny problem natury mindsetowej który wpływa na jakość Twojego a-game i samopoczucie po sesji - warto się tym zająć i co o wiele ważniejsze, zmiany są możliwe w 100%. Na PokerStrategy masz dostęp do filmików Lecharumskiego które niesamowicie polecam, ogromna wiedza połączona ze świetną jakością prowadzenia.
Pozdrawiam i powodzenia w rozwoju