Witam, poszukuję literatury na temat pokera języku polskim i angielskim. Mowa o książkach, które koncentrują się na zagadnieniach takich jak uwarunkowania psychologiczne graczy, motywacje, stereotypy graczy itp. a nie na samej grze (technicznie i strategicznie). Wpadło Wam kiedyś coś takiego w ręce? Zabieram się za pisanie magisterki na ten temat, ale ciężko dostać coś stricte o pokerze i to w dodatku o Texas Holdem.
Siemano, ja też szykuje się do magisterki o pokerze. Ktoś ma może do odsprzedania książkę "ślepy los"?
Hej,
Na pewno warto dorwać książki i artykuły Davida Sklansky'ego (nic konkretnego Ci jednak nie polecę, musisz samodzielny research zrobić - wujek google się kłania). Trochę Sklansky'ego czytałem ale źródeł nie pomnę.
Poza tym istnieje "Psychology of poker" Allana Schoonmakera. Ale co to za cudo nie mam pojęcia.
"Super System" i "Super System 2" - mam wrażenie że trochę przemyśleń na temat graczy jest, szczególnie we wstępie do SS1.
"Book Of Tells" - Mika Caro
"Ace On The River" - Barrego Greensteina
Jak coś mi się przypomni to dopiszę
Pozdrowienia
Ultrac
Dzięki za te propozycje. Oprócz takiej popularno-naukowej literatury zależy mi na pozycjach natury akademickiej - badania, szczegółowe dane poparte bibliografią. Dla zainteresowanych: udało mi się zaleźć ekspertyzę dr. Mikołaja Czajkowskiego z UW "Poker- gra szczęścia czy umiejętności"- bardzo interesująca analiza a na koniec ciekawa bibliografia- dobra wskazówka do dalszych poszukiwań.
Napisane przez Gwozdzie
Witam, poszukuję literatury na temat pokera języku polskim i angielskim. Mowa o książkach, które koncentrują się na zagadnieniach takich jak uwarunkowania psychologiczne graczy, motywacje, stereotypy graczy itp. a nie na samej grze (technicznie i strategicznie). Wpadło Wam kiedyś coś takiego w ręce? Zabieram się za pisanie magisterki na ten temat, ale ciężko dostać coś stricte o pokerze i to w dodatku o Texas Holdem.
mike caro ksiazka o poker tells
tylko i wylacznie psychologia praktycznie nie ma strategii