Przejdź do forum
Jaką książkę poleca...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Jaką książkę polecacie

7 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
847 Wyświetlenia
GoverN666
PokerStrategist

Witam jestem graczem cashowym. Gram na P* ok 20 stoliów nl25, ostatnio myślałem nad zakupem książki aby poprawić swoje umiejętności.

Co sądzicie o zestawie -

Poker Mindset PL + Small Stakes No-Limit Hold'em PL

Jest to wydatek ok 50€, dlatego chętnie poznał bym różne opinie na ten temat, czy warto je kupić.

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
illithid
Oldschool Grinder

Nie jest to moim zdaniem dobry pomysł.

Po 1. Większość książek teoretycznych dosyć szybko się dezaktualizuje, a SS NL Hold'em już swoje lata ma. Oczywiście wciąż jest wartościowa i można czytać, ale jako że wyszła 3 lata temu to zapewne będziesz musiał weryfikować w praktyce treści tam zawarte. Poza tym ona jest chyba do graczy NL100-200 skierowana raczej.

Wyjątkiem jest Easy Game - najnowsza edycja wyszła jakoś w październiku i jest to zdecydowanie must-read dla internetowych cash games - na stronie balugawhale.com możesz zakupić e-book za 60 $.

Po 2. Do mindsetu lepsze są raczej filmy, na PS jest dużo (lechrumski), u konkurencji też :D (Eightfold Path to Poker Enlightenment radzę na początek). Poker Mindset moim zdaniem mocno przereklamowany.

Po 3. Analiza rozdań, filmy i dyskusja na forum o strategii raczej bardziej Ci pomogą niż czytanie książek.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
GoverN666 Autor wątku
GoverN666
PokerStrategist

Dzięki serdeczne czyli po prostu zamiast książek kupię sobie złotko na rok. Albo srebro :) :P

Odpowiedz
Cytat
snite
Oldschool Grinder

Większość książek teoretycznych dosyć szybko się dezaktualizuje, a SS NL Hold'em już swoje lata ma.

Poza tym ona jest chyba do graczy NL100-200 skierowana raczej.

I dlatego SS Holdem nadal bedzie bardzo wartosciowe dla graczy microstakes.

Poker sie rozwija, ale to przeciez nie jest tak, ze tresci sie dezaktualizuja. EV to EV, holdem to holdem, zmieniaja sie tylko przeciwnicy... A ze Ci sa coraz lepsi, to dlatego ksiazki przeznaczone dla small stakes sa 3 lata pozniej dobre dla microstakes.

Co do Poker Mindset, to tez polecam, ale jezeli jestes jeszcze malo doswiadczony i nieobyty do konca z realiami. Jak juz grasz dajmy na to z dwa lata w pokera i regularnie udzielasz sie w jakies pokerowej spolecznosci, to za duzo nowego nie wyniesiesz ;)

Odpowiedz
Cytat
illithid
Oldschool Grinder

Napisane przez snite

Większość książek teoretycznych dosyć szybko się dezaktualizuje, a SS NL Hold'em już swoje lata ma.

Poza tym ona jest chyba do graczy NL100-200 skierowana raczej.

I dlatego SS Holdem nadal bedzie bardzo wartosciowe dla graczy microstakes.

Poker sie rozwija, ale to przeciez nie jest tak, ze tresci sie dezaktualizuja. EV to EV, holdem to holdem, zmieniaja sie tylko przeciwnicy... A ze Ci sa coraz lepsi, to dlatego ksiazki przeznaczone dla small stakes sa 3 lata pozniej dobre dla microstakes.

Ja to rozumiem oczywiście, ale:

1. To, że poker się rozwija nie oznacza, że linie będące 3 lata temu dobre na NL200 teraz będą dobre na NL25 - dynamika gier może zmierzać w innym kierunku

2. Micro to jest głównie ABC + eliminowanie własnych leaków (forum) + volume (dużo ważniejszy moim zdaniem na tym etapie niż nauka wysublimowanych linii, które mieszają w głowie), poza tym lepiej jest przeczytać coś, co nauczy samemu znajdować kontrstrategie na strategie przeciwników i myśleć pokerowo (Easy Game) niż SS NL, który w dużej mierze był dostosowany do gier w 2009

Ale ja już jakiś czas nie grałem na micro i SS NL czytałem dosyć dawno, więc może masz rację.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
snite
Oldschool Grinder

Mam wrazenie, ze piszemy o innych ksiazkach :)

Rada dla autora - sciagnij sobie angielskiego PDFa, przerob 2-3 rozdania stamtad czy tez przeczytaj wybrany rozdzial i sam zdecyduj czy warto zakupic

Dla mnie wiedza z SS Holdem byla o wiele barzdziej wartosciowa niz Easy Game. I nic wysublimowanego, czego przecietniak z NL25 taki jak ja nie mogl przyswoic, nie zauwazylem.

Odpowiedz
Cytat
illithid
Oldschool Grinder

OK, de gustibus non est disputandum :P A o wysublimowanych liniach to pisałem tak ogólnie, nie w kontekście konkretnej pozycji.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat