Odbierz wiadomośc, pogadamy na priv i ogarniemy to, u mnie check/check już nie uwzględnia, więc może po prostu brak był updatea w Twoim PT3.
siemka, sorki że się tak długo nie odzywałem.
Czy tylko u mnie ta statystyka dalej pokazuje że np. gracz po 150 rękach ma wynik 2/148?
Niestety, ciągle testuję tę statystykę i prawdę mówiąc, nie wiem skąd wy bierzecie te duże liczby, jak u mnie pojawia się coś w rodzaju 2/5, 1/10, 3/7
Na próbce 1k+ rąk
Możliwe, że nie zmieniło Wam kolumny "cnt_f_nocbet_opp" w Configure -> Configure Stats -> Holdem Cash Player Statistics -> Columns, bo chrischrischris miał też starą wersję. Powinno to wyglądać w taki sposób:
sum(if[holdem_hand_player_statistics.flg_f_cbet_opp AND NOT(holdem_hand_player_statistics.flg_f_cbet) AND holdem_hand_player_detail.amt_f_bet_facing > 0, 1, 0])
Wydaje mi się, że statystyka jest akuratna z linka chrisa. Pokazuje się całkiem możliwy wynik. Spowodowane jest to tym, że statystyka ta pokazuje tylko zagranie będąc pfr i OOP (inaczej nie może być x/f na flopie). Z wczesnych pozycji otwieramy mniej, więc rzadziej będziemy mieli sytuację x/f. Zastanawiam się tylko, czy potrzebny jest jeszcze dopisek, że znajdujemy się bez pozycji.
Jeszcze oczywiście sprawdzę, czy wszystko jest ok.
dlrzz,
zmieniłem jak napisałeś i teraz pokazuje np. 3/2, 3/1 co raczej jest niemożliwe
Czy ja muszę po dodaniu statystyki jakiś housekeeping or smth robić?
Jeśli cnt_f_nocbet masz:
sum(if[holdem_hand_player_statistics.flg_f_cbet_opp AND NOT(holdem_hand_player_statistics.flg_f_cbet) and lookup_actions_f.action LIKE 'XF', 1, 0])
To restart PT3 powinien pomóc
zrobiłem tak jak napisałeś. Zaczęło działać ale tak jak pisze chrischrischris, czyli statystyka pokazuje coś innego tylko nie mogę rozgryźć co
Prostuje, wygląda na to, że jednak działa
Ave! Ostatnio postanowiłem ogarnąć i usystematyzować taką podstawową wiedzę o statach, bo mam wrażenie że za mało z tego korzystam.
Przy okazji zauważyłem że Call PFR Total dla FR działa jak ten z SH, tzn nie zlicza calli z pozycji EP i MP (chyba że to ja coś pomieszał sobie w statach, rzuć okiem na to plz).
Parę pytań z serii rzeczy oczywistych. Dobrze mi się wydaje że statystyki typu Raist 1st czy Call PFR po prostu wrzucam sobie w Stove i one bez modyfikacji poprawnie mi pokazują range? Ofc dla calla trzeba tam range przesunąć o wartość 3betu.
Mam problem gdy ktoś raisuje więcej jak 1 limpera, bo wtedy range się zazwyczaj zawęża. Do tej pory po prostu bazowałem na PFR, co teraz wydaje mi się miernym pomysłem bo ta statystyka nadaje się chyba jedynie do zestawienia z vpip i określenia ogólnego wizerunku gracza. Gap między vpip a pfr mówi coś o rangu call (zakładając że gracz nie limpuje)? RWPC to jest ta statystyka której szukam odnośnie podbijania przy limperach?
Myślałeś żeby rozłożyć kiedyś limp\fold na pozycję? Czy raczej to nie ma sensu z powodu że to jest "fishowa" statystyka, i nigdy nie będziemy mieć odpowiedniej próbki na osobne pozycje.
Pzdr.
Cześć,
Call PFR to statystyka stworzona przez ludzi od PokerTrackera, więc ja tam nie bardzo mogę cokolwiek zmienić. A wydaje mi się, że te wrzucone przeze mnie działają (nie mam w tym momencie bazy jakiejś do FR). Mógłbyś się upewnić z tym?
Statystykę Raise First można wrzucić do Stove, chociaż np przy 9.8% range ja tam widzę raczej więcej par niż ręce typu A9s, KTs, QTs. Nad tym sam już musisz popracować, mając wiedzę na temat danego przeciwnika. Pamiętaj, że nigdy nie określisz dokładnie jego range (zdarzało mi się widzieć 87s przy dosyć dużej próbce i Raise First 9% z danej pozycji). Co do Call PFR, oprócz 3betu, bierz także pod uwagę to, że ludzie najczęściej w pierwszej kolejności callują niskie pockety pod seta.
Gap między PFR a VPIP to głównie calle i limpy. Ludzie używają tych statystyk, bo moim zdaniem przyzwyczaili się do nich. Jeśli ktoś raisuje więcej niż jednego limpera, też nie można powiedzieć dokładnie jaki ktoś ma range - wszystko zależy od gracza.
Co do RWPC, jest to statystyka, której szukasz - to raise mając za sobą limperów (jakiś admin PT zrobił tę statystykę i nie zdawał sobie sprawy, że wrzucą ją defaultowo do PT3, dlatego tak została nazwana; podobno nie liczy sytuacji squeeze).
Moim zdaniem nie ma sensu rozkładać limp/fold na pozycję, nie tylko dlatego, że jest to fishowata statystyka (bo "reg" też może limpować), ale głównie jest ona zrobiona, żebyś mógł rozszerzać lub zawężać swój "RWPC Range" zgodnie z nią i statystykami gracza po flopie.
Pozdrawiam
Od razu to sprawdzałem na większej próbce, ręcznie zliczając calle z każdej pozycji i EP oraz MP nie jest uwzględniane w total. Natomiast mój błąd bo pisałem z głowy, chodzi mi ofc o linie w FR hudzie "Call Preflop" a konkretnie o statystykę nazwaną CCPF ALL.
Na marginesie: wiem że technicznie to jest rozbity ccpf na pozycje + specjalny stat dla blidnów, ale ogółem ten wiersz Call Preflop pokazuję takie same wartości jak Call Open w HEM?
Z tego co poczytałem o RWCP to faktycznie nie powinna zliczać sqzu, w sumie to by było useless wtedy. Zdaje sobie sprawę, że przy jednym limperze RWCP w sumie będzie równe Raise 1st. Natomiast przy 2+ to już się range bardzo zwęzi więc to nie jest taka "czysta" statystyka. No ale na FR mirco limperzy to plaga i czymś się trzeba podpierać (nie żebym na nich narzekał
).
Odnośnie tendencji różnych graczy w zakresach to w sumie to rozumiem, muszę się przyłożyć do analizy i robienia notek.
Pzdr.
Sprawdzę tę statystykę CCPF ALL. Ale to nie jest odpowiednik Call Open z HMa, bo Call Open opisuje jak często gracz calluje jako pierwszy jeśli przed sobą ma raise (a takiej statystyki w PT3 nie da się zrobić).
RWPC niekoniecznie musi się równać Raise 1st, jako że np na Buttonie mogę otwierać ręce typu 76o, ale nie muszę z nimi izolować limpera.
Odnośnie tendencji różnych graczy w zakresach to w sumie to rozumiem, muszę się przyłożyć do analizy i robienia notek.
Powodzenia
Pozdrawiam
Napisane przez dlrzz
Sprawdzę tę statystykę CCPF ALL. Ale to nie jest odpowiednik Call Open z HMa, bo Call Open opisuje jak często gracz calluje jako pierwszy jeśli przed sobą ma raise (a takiej statystyki w PT3 nie da się zrobić).
Racja pisałeś już gdzieś tu że to jest nie do wykonania :(. Myślisz że bardzo przez to ta statystyka cierpi na wiarygodności. Każdy drugi i kolejny call opłaca się chyba tylko z PP+SC. Na moich limitach to w sumie jest bez znaczenia, ale ogółem z intencją grania w HU postflop ten pierwszy call powinien mieć szerszy range niż kolejne.
RWPC niekoniecznie musi się równać Raise 1st, jako że np na Buttonie mogę otwierać ręce typu 76o, ale nie muszę z nimi izolować limpera.
True. Nie pomyślałem o stealu.
Mam pytanie odnośnie statystyki Raised Either Blind to Steal. Czy ta statystyka mówi nam jak często BB/SB 3betuje po becie przeciwnika z BU/CO? A jeśli dobrze myślę to jak ją odczytywać? Z góry dzięki za pomoc :fdrink
PS Popup rewelacja, o wiele bardziej przejrzysty i czytelny od standardowego PT3
Popup świetny! Jednak teraz PT3 przesiadłem się na HM2. Czy mógłbyś podesłać link do pobrania tego popupa z HM1? Bo chce go wrzucić do HM2...Ten z HM2 jest taki sam jak z PT3...tzn do bani!
Cześć,
Dzięki za dobre słowa
Napisane przez LouissCyphre
Mam pytanie odnośnie statystyki Raised Either Blind to Steal. Czy ta statystyka mówi nam jak często BB/SB 3betuje po becie przeciwnika z BU/CO? A jeśli dobrze myślę to jak ją odczytywać?
Masz rację - jest to po prostu średnia wartość resteala ze SB i BB (czyli 3betu) jako odpowiedzi na open raise z BU albo CO. Równie dobrze mógłbyś wziąć resteal z SB + resteal z BB i podzielić na dwa. Zostało to dodane tylko dlatego, że widniało to w popupie z HM i możliwe, że ktoś z tego korzystał. Ja sam przez jakiś czas też tego używałem od razu w HUDzie, ale ostatnio przeniosłem się po prostu do 3Bet vs Steal pojedynczo z SB i BB.
Napisane przez KristoffSzczesny
Popup świetny! Jednak teraz PT3 przesiadłem się na HM2. Czy mógłbyś podesłać link do pobrania tego popupa z HM1? Bo chce go wrzucić do HM2...Ten z HM2 jest taki sam jak z PT3...tzn do bani!![]()
Ten Popup działa niestety tylko w PT3. Ale z tego, co się zorientowałem sprawdzając triala HM2, to jest tam bardzo dużo popupów, w tym są te podobne do mojego (czyli adekwatnie podobne do HM1).
Pozdrawiam
dlrzzwielkie dzięki za super HUD'a.!!!
Mam tylko problem z jego instalacją. Zrobiłem tak jak opisałeś kilka stron wcześniej.
Stworzyłem zupełnie nowy Hud i zaimportowały mi się tylko statystyki do jużistniejących w PT3 bez jakiegokolwiek okna popup.
Gdzie robię błąd???
Pzdr
Cześć,
Musisz sprawdzić, czy Popup jest podłączony pod HUD. Pomocny przy tym będzie ten link:
Klikasz na nazwę swojego HUDa, wyświetlanego na stole. Po prawej masz okienko z popupami, które się wyświetlają do tego HUDa. Usuń wszystkie Popupy i dodaj ten ściągnięty przez siebie.
Pozdrawiam