Przejdź do forum
Holdem vs Omaha

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Holdem vs Omaha

28 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
2,174 Wyświetlenia
WASU86

Mam pytanie do całej społeczności .

w co warto zainwestowac teraz jesli chodzi o nauke pokera ? Holdem czy bardziej omaha ?
probowalem troche w holdemie ale tak srednio szlo czy myslicie ze poziom na omaszce nie jest jeszcze az tak wygórowany i mozna cos ugrac ?

cashówki nl2 w holdemie to jakas paranoja . Jak to wyglada w omacha?
Ktos podzieli sie swoja opinia i doradzi ?

Podsumowując , krótka piłka
Omaha (pot czy nl z tego co widze to do nl jest b. malo materiałów) czy Holdem i dlaczego .
Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
27 odpowiedzi
galer

Ja polecam spojrzeć na to trochę inaczej i grać odmianę, która bardziej Ci się podoba i do której Ci bliżej.

Jeżeli nawet któraś z tych odmian jest w jakikolwiek sposób lepsza/bardziej opłacalna, to nic po tym skoro będziesz się męczył grając w nią. Do nauki potrzebny jest zapał i chęci, a tych nie będziesz mieć jeśli gra nie będzie Ci "leżała".

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
WASU86 Autor wątku
WASU86

znaczy sie chodzi mi bardziej o doradzenie w sprawie omahy bo tej odmiany jeszcze nie gralem wiec nie wiem co moze mi bardziej lezec - chyba najlepiej bedzie sprobowac i powalczyc troch i sie okaze co mi bardziej lezy.

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik

Napisane przez WASU86
probowalem troche w holdemie ale tak srednio szlo

ile? weź pod uwagę, że próbka nawet 10 czy 15k rąk nie jest miarodajna.

Mój mózg przesiąknął Omahą, więc moja wypowiedź nie może być obiektywna. Faktem jest, że Omaha coraz bardziej się rozwija i "wychodzi z cienia". Kolejne artykuły, kolejne filmy, ksiązki nt tej odmiany mogą nasuwać wnioski, że czterokartowia odmiana pokera w niedalekiej przyszłości będzie poważnym konkurentem dla Holdema. W sumie już jest. Próżno jednak czekać, że zdominuje teksańskiego klincza ;)

Nikt Ci nie doradzi i nie powie co jest lepsze. To tak, jakbyś zapytał kawa czy herbata? Musisz sam spróbować i ocenić gdzie widzisz realne szanse w budowaniu bankrolla.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
WASU86 Autor wątku
WASU86

a jesli chodzi o poziom to jak oceniasz omahe ?

Odpowiedz
Cytat
poganiaczbydla

Jeżeli mogę Tobie coś podpowiedzieć to u mnie wyglądało to tak.
Na początku grałem troche SnG. Potem jak przestałem wygrywać to się trochę zniechęciłem i próbowałem SSS na FR. Tutaj przeszło mi bardzo szybko. Następnie grałem ponad rok w NL SH ale po 4 nieudanych próbach wejścia na NL5 zrezygnowałem i przerzuciłem się na FIXa. Tutaj też trochę poklikałem i nawet jakoś na plus byłem, ale też dość szybko mi się znudziło.

Teraz od dwóch miechów gram w Pot Limit Omaha i zakochałem się w tej grze. Niestety tutaj mindset musisz mieć na tip top. Ja się storbiłem i w ciągu dwóch tygodni prawie powtórzyłem ten wyczyn będąc 18BI poniżej AI EV (bankroll miałem na 25BI). Na szczęście jakoś się to odwróciło i w ciągu niecałych dwóch tygodni odrobiłem straty i na plus wyszedłem.

Chciał nie chciał w każdej odmianie potrzeba dużo czasu na naukę poświęcić bo inaczej nic z tego. W omaha swingi są ogromne i możesz psychicznie nie pogodzić się z częstymi przegranymi 70/30 i tilt gotowy :D

Odpowiedz
Cytat
Sobol6301

Ja tez grałem 1 rok czasu NL Holdem i nie zdawałem sobie sprawy ze się mecze. Od Nl2 doszedłem do NL50. Wygrywanie w Holdema stało się trudne( nie znaczy ze nie da sie wygrywac) Od 2 tygodniu gram i ucze sie Pot Limit Omahy i jestem bardzo zadowolony. Fiszów na PLO10 cała masa, dużo akcji i abc wystarczy do wygrywania na tych limitach. Ogólnie PLO daje mi więcej frajdy z gry. Narazie po 13k rąk mam winrate 12bb/100 i mam nadzieje ze ten trend sie utrzyma.

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

Napisane przez Sobol6301
abc wystarczy do wygrywania na tych limitach

So not true. Trzeba miec duzo szczescia i cierpliwosci. I zelazne nerwy. Samo abc nie wystarczy, czego jestem zywym przykladem.

Odpowiedz
Cytat
Dreadman7

Napisane przez kevONEin

Napisane przez Sobol6301
abc wystarczy do wygrywania na tych limitach

So not true. Trzeba miec duzo szczescia i cierpliwosci. I zelazne nerwy. Samo abc nie wystarczy, czego jestem zywym przykladem.

Chcesz powiedzieć, że abc nie starczy żeby przejść plo10?

W takim razie albo nie grasz abc tylko dorzucasz do tego MASĘ spazzów albo zastosowałeś aggro bm. Zwróćcie uwagę, że PLO jest bardziej wariancyjna, ale jestem w pełni przekonany, że abc starczy nie tylko na plo10, ale też na pewno na plo25.

Myślę, że z pewnością pomogą Ci filmy lecharumskiego Akademia PLO :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
WASU86 Autor wątku
WASU86

Dzieki za rady , a co bardziej radzilibyscie ? PL czy NL?

Odpowiedz
Cytat
Sobol6301

Omaha jest rozgrywana w formule Pot Limit. Omahy No Limit nie znajdziesz

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik

Napisane przez Sobol6301
Omaha jest rozgrywana w formule Pot Limit. Omahy No Limit nie znajdziesz

Omaha No limit występuje w turniejach i keszach live :pokerface: :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
CichyGrzmot

Musisz też wziąć pod uwagę fakt, ze w omahe zagrasz dużo mniejsza liczbę rozdań, bo multi tabling jest po prostu trudniejszy.

Odpowiedz
Cytat
WASU86 Autor wątku
WASU86

ile stolów masz na mysli pisząc multitabling?
tak pi x drzwi

Odpowiedz
Cytat
psgold

Napisane przez WASU86

Wybierz NL. Wariancja w Omaha moze zniszczyć Twój zapał do gry :(

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik

Napisane przez WASU86
ile stolów masz na mysli pisząc multitabling?
tak pi x drzwi

dla początkującego 2-3, średniozaawansowany imo 4-5. zaawansowany może w pełni ogarnie >6

Odpowiedz
Cytat
WASU86 Autor wątku
WASU86

Napisane przez psgold

Napisane przez WASU86

Wybierz NL. Wariancja w Omaha moze zniszczyć Twój zapał do gry :(

Hmm szczerze to chyba wybiorę PL ze względu na ilość materiałów i bezpieczenstwo przed szybkim spłukaniem się.

Odpowiedz
Cytat
zychuwdt

Chyba nie do końca zrozumiałeś. PL Omaha jest obarczona znacznie większą wariancją zatem ryzyko "torby" jest większe niż w NL Holdem (trzeba mieć znacznie bardziej konserwatywny BRM, w szczególności jeśli nie ogarniasz gry ;) ).
Inna sprawa jest taka, że Omasza jest imo znacznie ciekawsza, a że również znacznie trudniejsza to już inna para kaloszy. Coś za coś.

Odpowiedz
Cytat
WASU86 Autor wątku
WASU86

Napisane przez zychuwdt
Chyba nie do końca zrozumiałeś. PL Omaha jest obarczona znacznie większą wariancją zatem ryzyko "torby" jest większe niż w NL Holdem (trzeba mieć znacznie bardziej konserwatywny BRM, w szczególności jeśli nie ogarniasz gry ;) ).
Inna sprawa jest taka, że Omasza jest imo znacznie ciekawsza, a że również znacznie trudniejsza to już inna para kaloszy. Coś za coś.

Zdaje sobie z tego sprawę , ale chce spróbować czegoś innego a nuż mi się spodoba bardziej niż Holdem. Nikt nie powiedział tu o "utorbieniu" k$:)

Odpowiedz
Cytat
KubaICP

a ja omahy poprostu nienawidze:D wiec nie pomoge ani troche, dla mnie holdem to jest to <3 :D :fuckyeah

Odpowiedz
Cytat