Przejdź do forum
Wyjazd za granice.

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Wyjazd za granice.

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
593 Wyświetlenia

Cześć,

Ostatnio naszła mnie taka myśl, że fajnie by było wybrać się za granice naszego kochanego kraju i gdzieś popracować. Nie chodzi mi o stałe zamieszkanie i pracowanie tam tylko zarobienie i odłożenie jakieś sumy.

Poczytałem, że kraje skandynawskie są opłacalne dla Polaków? Może Anglia a może jakaś francja?

Chciałbym żebyście się wypowiedzieli i pomogli mi w wyborze. Byłbym wdzięczny osobom, które już gdzieś w tych krajach były i maja bagaż doświadczeń (ofc nie musza to być tylko te konkretne kraje ale jak ktoś gdzieś był i miał fajna prace gdzieś indziej to może ten coś napisać)

Najwcześniej byłbym skłonny wyjechać koniec kwietnia/początek maja 2014

Dzięki za wszystkie odp z góry. Pozdro :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Bump :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka

Hej!
Jeśli chodzi o skandynawię to słyszałem, że kładą tam nacisk na języki ojczyste i sam angielski nie wystarczy, chociaż napewno można znależć pracę, dla chcącego nic trudnego. Ja obecnie mieszkam w Anglii i jeżeli chciałbyś tu przyjechać to musisz wiedzieć z góry jakiej pracy chcesz szukać. Znajomość języka nie jest obowiązkowa, bo jest tutaj mnóstwo tak zwanych angielsko-polskich firm, gdzie anglicy ( plus kilku polaków ) to biuro, a produkcja to polacy i reszta nowej europy.
Jakiej pracy szukasz? Masz jakiś zawód? Skończyłeś studia? Jak u Ciebie z językiem?
Jeśli nie masz żadnych zobowiązań w Polsce to postaraj się poszukać pracy w Nowej Zelandii, albo Australii jak uda się Tobie wizę dostać. Był tu na forum jakiś koleś który miał zamiar wyjechać do NZ. W nazwie bloga miał Kiwi, powinno Tobie znależć w blogach.
Gdybym nie miał rodziny to napewno starałbym się uderzać do NZ. Pozdrówki!!!

Odpowiedz
Cytat
YasQ

Mógł byś napisać czemu NZ ? Stoi za tym coś wiecej niż "bo tam jest ładnie" ?

Tak mnie to zaintrygowało bo jeszcze nigdy nie słyszałem by ktoś chciał sie tam osiedlić :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka

Kolega nie pisał,że chce się osiedlać. Chce tylko wyjechać i popracować, w takim kraju gdzie imigrantów jest dużo mniej napewno łatwiej znależć pracę, poza tym jest to napwno piękne miejsce jak piszesz, a w dodatku pogoada jest dużo lepsza niż np w Anglii, czy nawet bardziej deszczowej Irlandii. Poza tym w UK mamy tutaj wyścig szczurów, gdzie Polak, Polakowi wilkiem jest, tam o taką sytuację jest zapewne ciężko.
To są tylko moje przemyślenia, nigdy nie przeszukiwałem internetu pod kątem wyjazdu do NZ i tak naprawdę nie wiem jak tam jest, ale syn mojego współpracownika wyjechał na początku roku do Australii i powiedział, że do UK już nie wróci, chyba,że na wakacje. Pracowałem również z kolesiem który był w Australii i siedział tam po tym jak wygasła mu wiza dopóki go nie złapali i nie kazali mu opuścić kraju w ciągu 24h, powiedział,że jak tylko wydadzą mu nową wizę to wraca z powrotem.
Wydaje mi się, że jeżeli w Australii, czy Nowej Zelandii brakuje doktorów i całej masy wykształconych ludzi to brakuje im również stolarzy, czy murarzy. Napewno jest tam większa szansa na osiągnięcie czegoś niż w UK, gdzie ludzie nie są rasistami tylko w ankietach :)
Ale jak pisałem wyżej to tylko moje przemyślenia i trzeba pogrzebać w necie żeby coś więcej się dowiedzieć :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat