Jakby komuś się nudziło
1. Kawał dobrej roboty (pracy)
2. 2,45 m
3. Zerowa, bo fajrant
4. Para nie ma masy!
5. -&-
6. Ciśnienie jest zerowe, bo roz...wało butlę.
7. Jeszcze parę lat pojeździ.
8. Gazu tyle, że dupę rozerwie (a tłok tutaj nie pomaga)
Mam nadzieję, że pomogłem.
Cóż za błyskotliwa odpowiedź.
Jeżeli już zmarnowałeś czas na przeczytanie tych zadań to mogłeś chociaż napisać coś sensownego.
Niestety nie mogę tego dla Ciebie zrobić, ale mogę dla Ciebie zrobić coś innego (cytując klasyka):
Na zachętę wkleję Ci człowieka, bez którego te zadania nie byłyby takie same:

Zad.4
Tutaj wystarczy nam tylko wzór na bilans cieplny. Gotowego rozwiązania podawał Ci nie będę, bo to chyba nie o to chodzi, ale najważniejsze na co musisz zwrócić uwagę to:
- para najpierw musi się schłodzić do 373K
- ciepło skraplania = ciepło parowania
- potem ta nasza woda musi się ochłodzić do 273K
W tych wszystkich równaniach mamy tę masę, której szukamy.
Z drugiej strony równania chcemy tylko żeby nasz kalorymetr ogrzał się do 273K i tak samo nasz lód. I teraz to co chyba jest najważniejsze: skoro temperatura układu ma być 273K a masa maksymalna to chcemy rozpuścić nasz lód. Jak będą nadal problemy to mów
Z termodynamiki nigdy mocny nie byłem ale większość tych zadań powinna Ci pójść z zasady zachowania energii i wzoru pV=nRT.
Zaraz jeszcze coś skrobnę na temat 1-3
W pierszym zadaniu mamy zasadę zachowania energii, czyli:
Energia kinetyczna kulki (1/2*m*V^2) + energia kinetyczna linki, którą potraktujemy jako pręt (1/2*I*V^2/R^2). I to moment bezwładności i w tym wypadku będzie to 1/3*m*R^2. Różnica między energiami przy długości 0,3m a 0,15m będzie właśnie tą potrzebną pracą
W 2 rozpisujesz sobie energie potencjalne:
mgh = mg*h'
Jak sobie zrobisz ładny rysunek to policzysz sobie tę wysokość za pomocą funkcji trygonometrycznych. Ta wysokość powinna Ci wyjść 7+7cos(30)
No i żeby zadanie było ładnie opisane to napisz, że ta Twoja energia potencjalna najpierw się zmieniła w kinetyczną a ta znowu w potencjalną, bo nie ma żadnych oporów ruchu.
W 3 musisz sobie najpiere wyliczyć k z zasady zachowania energii, czyli:
1/2 * k * x^2 = 1/2 * m * V^2 + mgx (rozumiem, że skoro ciało jest zawieszone na sprężynie, to porusza się pionowo).
Tak jest dlatego, że największą prędkość nasza masa osiąga w chwili przejścia przez położenie równowagi.
Potem wstawiasz sobie to k do wzoru 1/2 * k * x'^2 (czyli to Twoje 0,2m) i to będzie równe potrzebnej pracy