Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

woda z kranu :P

28 Posty
25 Użytkownicy
0 Reakcje
5,339 Wyświetlenia
dragoste

te filtry cos daja? pyta osoba z kamieniami w nerkach i sklonnoscia do kamicy...

Patrze i ogladam czajnik i nie ma osadu ani kamienia. Jest za to rdzawy kolor na sciankach zastanawiam sie czy to rdza z rur czy z grzalki

Jeśli nie ma kamienia.. no to go nie ma i już. Natomiast oprócz tego woda w kranie jest chlorowana, więc imo przepuścić, przez zwykł filtr do wody, który jest de facto bardzo tani, nie zaszkodzi.

Nie pijam wody z kranu, ale nie jestem jej przeciwnikiem. Podobno często lepsza kranówka od wód źródlanych w sklepach (w tym np Żywiec). Wiadomo, że odpowiednio zasponsorowane badania będą mówić co innego.
Mimo wszystko mam swoje źródło, które mówi, że woda ze studni ( takiej zwykłej na wiosce :P ) jest dużo lepsza od źródlanych ze sklepu (były badania "niesponsorowane", tylko dla informacji własnych). W przypadku wody z kranu dochodzi chemia oraz co tam się zbierze z rur, więc pewności nie ma co tam w niej jest. :P

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
fidelloz Autor wątku
fidelloz

czemu ludzie hejtuja wode z zywca :P ?

a co jest z coca cola, czy np piwem? na jakiej wodzie sa robione? czy jakies wyroby sa przygotowane na kranowie i nie obrabiane termicznie :P ?

E: ten osad to sie dowiedzialem ze jest z zelaza a nie rdzy :P

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Według niektórych wystarczy się do wody czule zwracać :ayfkm:

A tak bardziej poważnie to woda z kranu z tego co się orientuje do najzdrowszych nie należy ze względu na dość sporą zawartość chloru, żelaza i wapnia. Kiedyś wpadła mi w ręce książka dr Michała Tombaka i z tego co pamiętam według niego mineralna też odpada ze względu na domieszki soli, które podobno w ogóle nie są wydalane z organizmu. Bodajże najlepsza jest woda strukturalna, z której to składa się nasz organizm , a która naturalnie występuje w warzywach i owocach. Od biedy można ją pozyskać z lodu tyko komu chce się w to bawić. Albo jak w tym filmiku wyżej wpierdolić się na ten płaskowyż czy na co oni tam włażą po tą wodę.

Odpowiedz
Cytat
Agilitys

Szczerze mówiąc średnio chce mi się czytać wypowiedzi poprzedników ale...

Miałem ten sam problem, co Ty

Świetnym rozwiązaniem jest zakup filtra np brita (ok 80zł). Sam dzbanek zostaje, jedyne co musisz zrobić to co miesiąc wymienić filtr (20zl).

A picia kranówy bym nie polecał... ja po 2 miechach podupadłem na zdrowiu (a przynajmniej samopoczuciu)

Odpowiedz
Cytat
coorchuck

polecam zamontować filtr odwróconej osmozy z mineralizatorem - masz 2 kurki - praktycznie całkowicie czysta woda a w drugim mineralna , koszt od 300-400zł. np: www.osmoza.pl

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak

Kiedyś we Wrocku dyrektor wodociągów, po zamontowaniu najnowszego sprzętu, że teraz mamy wodę lepszą niż można mineralną kupić w sklepach...tylko rury stare :tongue:

Odpowiedz
Cytat
perun86

Osmoza _ugly:

Odpowiedz
Cytat