Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

woda z kranu :P

28 Posty
25 Użytkownicy
0 Reakcje
5,338 Wyświetlenia
fidelloz

Takie pytanie.

Jestem leniem i nie chce mi sie jezdzic do sklepu po wode mineralna a potem niesc z samochodu , wozic winda i magazynowac w domu. Szczegolnie ze jedna zgrzewka wazy 12,5kg i wypilbym ja w tydzien :P

Dlatego w bagazniku trzymam zapas wody mineralnej ktora biore na silownie lub pije gdy zachce mi sie w samochodzie. W domu pije herbate, kawe i... wode z kranu.

Teraz pytanie : czy po piciu tygodniowo 3-4 litrow wody z kranu przez kilka lat istnieje spore ryzyko posiadania jakichs bakterii w zoladku etc :P ?

Nic mi nie dolega, ale tak sie zastanawiam czy to do konca zdrowe :P

Nie chcialbym sie dowiedziec za jakis czas o jakichs pasozytach, bakteriach itp :P

Nie przegotowuje wody bo mi nie smakuje ciepla a nie chce mi sie czekac az wystygnie :P

Czy wy pijecie wode zkranu? Np wiem ze w USA normalnie sie leje kranowke i pije. Tak samo jak w barach lod jest chyba zrobiony z wody z kranu, szklanki sa myte woda z kranu.

W Tunezji, Meksyku czy Afryce Pld po piciu wody z kranu mozna sie powaznie rozchorowac, a jak to u nas wyglada?

Odpowiedz
Cytat
27 odpowiedzi

ja mieszkam na wsi od 19 lat i piję głównie kranówę i nic mi nie jest :D ale woda jest zajebiście czysta ... nie wiem jak tam w mieście , czy gdzieś tam

Odpowiedz
Cytat
v31dt

wazne jest jaka pijesz wode mineralna. wiekszosc butelkowanych wod "mineralnych" w polsce jest jakoscia zblizona do deszczowki :) jakosc wody z kranu zalezna jest od miejsca zamieszkania, ale generalnie w polsce podobno jakosc kranowy jest na dobrym poziomie. spozywanie takiej wody raczej nikomu nie zaszkodzi.

jeden z odcinkow programu "wiem co jem" byl poswiecony wodzie mineralnej, wiele cennych informacji tam bylo, ale pod naciskiem niektorych producentow wod ten odcinek zostal usuniety i nie wiem czy nadal mozna go obejrzec na VOD itp. ale mozna w sieci znalezc caly tekst tego odcinka, warto jak interesuje Cie temat wody ;)

Odpowiedz
Cytat
Główny administrator
spinek

Nic ci nie będzie. Nie ma żadnych zdrowotnych przeciwwskazań do picia wody z kranu. Jeżeli pasuje ci jej smak to pij na zdrowie. Jak poszukasz w internecie swoich wodociągów to pewnie znajdziesz dokładną rozpiskę co w tej wodzie się znajduje (ile ma składników mineralnych i jakich itp.).

W wielu krajach pije się wodę z kranu, a jak poprosisz o wodę w restauracji to dostaniesz szklankę wodę z kranu za darmo, a nie jak w Polsce 0,2l za 7 PLN :facepalm:.

Odpowiedz
Cytat
szoker22

Ja tez naparzam kranówke i zyje :) zwłascza na kacu jak w domu nie ma nic do picia :fdrink

Odpowiedz
Cytat
pacek85

Proponuje delikatesy online z dostawa do domu. _grin:

Odpowiedz
Cytat
fidelloz Autor wątku
fidelloz

znalazlem cos dco odpowiada na moje pytanie

Mieszkańcy Katowic i Tych mogą być spokojni. Tutejsza woda z kranu ma bardzo dobre parametry bakteriologiczne i fizykochemiczne. Nie zawiera chorobotwórczych bakterii grupy coli ani paciorkowców kałowych (enterokoków), a wszystkie toksyczne pierwiastki tj. arsen, antymon, kadm, ołów, nikiel, rtęć, są znacznie poniżej normy określonej w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2007 i 2009 r. Wyniki analizy potwierdzają, że śląska woda spełnia wszystkie wymogi sanitarne, jest wodą o dużej czystości chemicznej i mikrobiologicznej, przez co jest w pełni bezpieczna do spożycia. Niestety wyniki analizy organoleptycznej nie wypadły tak dobrze, zwłaszcza, jeśli chodzi o zapach śląskiej wody. Ale na szczęście z tym problemem można sobie w łatwy sposób poradzić w warunkach domowych

Odpowiedz
Cytat
DrugsOrMe

Całe życie piję wodę z kranu i żyję (mieszkałem we Wrocławiu, Warszawie, Atenach, Londynie) i nic mi nie jest ;) jak masz jakieś obawy to polecam dzbanek filtrujący (np Brity). Mam od jakiegoś czasu ale to wciąż ta sama woda ;)

Odpowiedz
Cytat
Lookbehind

Od stacji uzdatniania wody do twojego kranu daleka droga, dlatego też jeśli chcesz mieć pewność czy wszystko z wodą ok i można prosto z kurka pić na dłuższą metę wypadałoby taką wodę przebadać, bo takie notki dla mnie są mało warte. Mieszkałem na osiedlu, które niestety miało stare rurociągi i jakość wody była tragiczna, do tego czajnik odkamieniałem co tydzień, rok później mieszkająć w akademiku 3km dalej nie było żadnych problemów. Można taką analizę zlecić w sanepidzie albo stacjach epidemiologicznych.

Odpowiedz
Cytat
Paavv

też pije i żyje :fdrink

a pije bez strachu bo na tvp3 Gdańsk trafiłem na program z którego dowiedziałem się, że np w centrum woda jest nie zbyt smaczna i to się czuje jak jest się u kogoś, ja mieszkam na granicy Gdańska i Sopotu i do kranu przypływa mi woda źródlana z Sopotu.

Na pewno, żadna kranówa w pl niczemu nie szkodzi, ale żeby być spokojniejszym można się dowiedzieć czegoś więcej w regionalnych mediach.

Skąd przypływa woda do danej dzielnicy. Zdrówko

Odpowiedz
Cytat
BrushedWorld

Woda kranowa jest przystosowana do picia. Nic Ci nie będzie.

Odpowiedz
Cytat
ikarPL

heh.... teoretycznie nic nie bedzie (szczegolnie tam gdzie woda jest ozonowana a nie chlorowana, klopot w tym ze w duzych miastach wiekszosc rurociagow to jeszcze RCA (rury cementowo-azbestowe) i klopot w tym ze ciezko jest zrobic badania czy taki azbest moze szkodzic skoro wszyscy i tak z tych rur pija... jacys lekarze sugerowali ze mozna dostac raka zoladka ale to tez tylko sugestia ;-))

Odpowiedz
Cytat
kr2ys1ek

Napisane przez ikarPL
heh.... teoretycznie nic nie bedzie (szczegolnie tam gdzie woda jest ozonowana a nie chlorowana, klopot w tym ze w duzych miastach wiekszosc rurociagow to jeszcze RCA (rury cementowo-azbestowe) i klopot w tym ze ciezko jest zrobic badania czy taki azbest moze szkodzic skoro wszyscy i tak z tych rur pija... jacys lekarze sugerowali ze mozna dostac raka zoladka ale to tez tylko sugestia ;-))

ozonowana woda jest rakotworcza

Odpowiedz
Cytat
AArvanity

Ludzie którzy piją wodę

UMIERAJĄ !!!

NIE PIJCIE WODY !!!

dane zgadzające się w 100%

Odpowiedz
Cytat
fidelloz Autor wątku
fidelloz

te filtry cos daja? pyta osoba z kamieniami w nerkach :P i sklonnoscia do kamicy...

Patrze i ogladam czajnik i nie ma osadu ani kamienia. Jest za to rdzawy kolor na sciankach zastanawiam sie czy to rdza z rur czy z grzalki

Odpowiedz
Cytat
artaveld

Napisane przez kr2ys1ek

Napisane przez ikarPL

ozonowana woda jest rakotworcza

Bardziej balbym sie wlasnie ozonowanej niz chlorowanej, gdyz ozonowanie nie zapobiega pozniejszym zanieczyszczeniom wody (proces jest jednorazowy)

Odpowiedz
Cytat
Maksymus007

Napisane przez fidelloz
te filtry cos daja? pyta osoba z kamieniami w nerkach :P i sklonnoscia do kamicy...

Patrze i ogladam czajnik i nie ma osadu ani kamienia. Jest za to rdzawy kolor na sciankach zastanawiam sie czy to rdza z rur czy z grzalki

zalezy. W poprzednim mieszkaniu była albo dobra instalacja albo bliżej ujęcia i była woda OK, filtrowanie nie miało sensu. Teraz woda jest obrzydliwa, a filtrowanie sprawia, ze jest mniej wiecej jak pierwsza opisana. Miasto to samo, ujęcie z tego co wiem tez.

Odpowiedz
Cytat
waltdisneyem

Nie polecam nieprzegotowanej wody z kranu.
W dużym stopniu zwiększa ryzyko powstania kamicy.
Najlepszym rozwiązaniem jest zakup jakiegoś filtra do wody.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez fidelloz
znalazlem cos dco odpowiada na moje pytanie

Mieszkańcy Katowic i Tych mogą być spokojni. Tutejsza woda z kranu ma bardzo dobre parametry bakteriologiczne i fizykochemiczne. Nie zawiera chorobotwórczych bakterii grupy coli ani paciorkowców kałowych (enterokoków), a wszystkie toksyczne pierwiastki tj. arsen, antymon, kadm, ołów, nikiel, rtęć, są znacznie poniżej normy określonej w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2007 i 2009 r. Wyniki analizy potwierdzają, że śląska woda spełnia wszystkie wymogi sanitarne, jest wodą o dużej czystości chemicznej i mikrobiologicznej, przez co jest w pełni bezpieczna do spożycia. Niestety wyniki analizy organoleptycznej nie wypadły tak dobrze, zwłaszcza, jeśli chodzi o zapach śląskiej wody. Ale na szczęście z tym problemem można sobie w łatwy sposób poradzić w warunkach domowych

akurat jestem z katowic i czytalem kiedys w necie ze my i kraków mamy najgorszą kranówkę w polsce :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
zyvald

na szczęście u mnie w mieście(65k ludzi) w kranie leci woda głębinowa :D
od kilku lat piję codziennie z 5l wody z kranu i mam się świetnie

Odpowiedz
Cytat