Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Urząd Pracy...

20 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
2,466 Wyświetlenia
SnikerS89
Elite Grinder

Jestem niezbyt kumaty w tych sprawach i mam parę pytań. Zapewne wielu z Was miała jakieś podobne doczynienia z tą instytucją, więc możecie podzielić się doświadczeniami.

Z pół roku po maturze poszedłem na półroczny staż z urzędu pracy. 3,5 miesiąca temu się skończył i od tamtego czasu nic nie robiłem. Studiuje zaocznie i to bezpłatnie ;) No i obecnie nie śpieszy mi się do żadnej pracy, jakieś tam wystarczające grosze są z tego pokera, więc miałem nadzieję, że z przynajmniej parę miesięcy, delikatnie mówiąc, jeszcze się poopierdalam w domu przy okazji szlifując dalej pokera :f_biggrin: Dostałem jednak jakieś pisemko od urzędu pracy i wzywają mnie za parę dni na spotkanie w sprawie 'aktywizacji zawodowej'... I co, znaleźli mi robotę jakoś i chcą bym tyrał? Jakie są konsekwencje nie przyjęcia? Tylko skreślenie z rejestru bezrobotnych? I co w związku z tym jeśli tak? Ma to jakieś później znaczenie jak będę się rozglądał za jakąś konkretną robotą jak tam będę skreślony dla urzędu? :) Olać pisemko, nie iść, niech mnie skreślają? Z góry dzięki za objaśnienie jak to wygląda w praktyce.

19 odpowiedzi
smack91
BlackMember

wydaję mi się że skreślenie z rejestru bezrobotnych oznacza również brak ubezpieczenia zdrowotnego, ale pewności nie mam.

Jarzab86
PokerStrategist

Zawsze możesz się nie zgodzić. Nie wiem dokładnie, ale to chyba wtedy jest tak samo jak nie stawić się do nich na określony termin, co skutkuje wyrejestrowaniem u nich i brakiem możliwości zarejestrowania przez 3 miesiące. Ale ja tam się dokładnie nie znam na tym :P Sam obecnie jestem na stażu z UP... Trochę mniej czasu na pokera, ale trudno ;)

azg
azg
PokerStrategist

Jeśli mają konkretną ofertę, to możesz ją odrzucić. I tak chyba 3 razy, za następnym skreślają Cie z listy bezrobotnych i tracisz ubezpieczenie. Z drugiej strony, zawsze z pracodawcą możesz się dogadać w ten sposób, że on po prostu stwierdzi, że się nie nadajesz i urzędowi nic do tego.

imfar
Oldschool Grinder

Nie wiem czym jest "aktywizacja zawodowa", ale najprawdopodobniej będą Ci chcieli wcisnąć jakąś prace. Nie wiem czy mają gotową jedną ofertę, czy będą Ci proponować różne. Już w tym momencie możesz zacząć się migać i mówić, że tak średnio ci to pasuje i że nie nadajesz się tam, może za miesiąc, dwa będzie coś ciekawszego... Jak się uprą to będziesz musiał iść na rozmowę. Nieprawdą jest, że możesz 3 razy odmówić. Po pierwszej odmowie tracisz status bezrobotnego. Jak już będziesz musiał iść na rozmowę, a pracy nie chcesz podejmować masz 3 wyjścia: L4 i już tam pewnie nie będziesz kierowany, idziesz na rozmowę i dogadujesz się z pracodawcą, że nie bardzo chcesz teraz podejmować pracę lub na rozmowie robisz z siebie obuleworęcznegofajtłapęgłupka i sprawa załatwiona.

rumbacz
PokerStrategist

konsekwencja jest taka że wyrzucą Cię z bezrobocia wobec czego stracisz ubezpieczenie, nic poza tym, sam przerabiałem, do emerytury i tak Ci sie to nie liczy więc nie masz się czym przejmować
a swoja drogą to chyba jak sie uczysz to jestes przecierz ubezpieczony, chyba...

imfar
Oldschool Grinder

Ja bym nie bagatelizował ubezpieczenia zdrowotnego. Wiadomo jak to jest z polską służbą zdrowia, ale lepiej je mieć. Licho nie śpi, a nigdy nic nie wiadomo. Jak na swoich bezpłatnych zaocznych dostałeś książeczkę zdrowia i możesz się "leczyć" z NFZ, to możesz śmiało olać cały ten urząd pracy. Jeżeli nie, to ja bym tam poszedł i pościemniał.

Szwejk
PokerStrategist

Skoror studiujesz jakim cudem masz status bezrobotnego ?(

kaarols
PokerStrategist

dokładnie, ucząc się nie możesz być równocześnie zarejestrowany w UP.

A co do aktywizacji zawodowej, to pani przejrzy oferty pracy jakie odpowiadają twoim kwalifikacjom, ale jak żadna ci się nie spodoba to cię tam nie wyślą. Poza tym pogada z tobą jakie są twoje plany zawodowe itp itd a potem umówi się na następny podpis, nic strasznego imo.

imfar
Oldschool Grinder

Napisane przez Szwejk

:facepalm:

Napisane przez kaarols
dokładnie, ucząc się nie możesz być równocześnie zarejestrowany w UP.

Nie ma najmniejszego problemu aby być bezrobotnym studentem zaocznym. Urzędu pracy nie interesuje informacja u studiowaniu zaocznie, do momentu ukończenia tej uczelni i zdobycia tytułu, co należy zgłosić.

Janosikgdy
Oldschool Grinder

Napisane przez Szwejk

Właśnie.

Masz status studenta, a nie bezrobotnego. Nie poinformowałeś urzędu o swoich studiach.
Powiesz, że studiujsz i po sprawie, a co do ubezpieczenia to bedąc studentem jesteś ubezpieczony.
c

imfar
Oldschool Grinder

Napisane przez Janosikgdy

Napisane przez Szwejk

Właśnie.

Następny...

Urbi23
Oldschool Grinder

Studia niestacjonarne nie wpływają w żaden sposób na Twój status.

kaarols
PokerStrategist

@up rzeczywiście

Tak w ogóle to po co jesteś tam zarejestrowany, pracy ci i tak nie znajdą a tylko zawracają głowę

SnikerS89 Autor wątku
SnikerS89
Elite Grinder

Dzięki za odpowiedzi.

Teraz pytanie co z tym ubezpieczeniem ze studiów? Żadnej książeczki zdrowia czy coś w tym stylu, nie dostałem. Studia są w prywatnej szkole, a opłaca je... unia europesjaka :f_cool:

imfar
Oldschool Grinder

Napisane przez SnikerS89
Dzięki za odpowiedzi.

Teraz pytanie co z tym ubezpieczeniem ze studiów? Żadnej książeczki zdrowia czy coś w tym stylu, nie dostałem. Studia są w prywatnej szkole, a opłaca je... unia europesjaka :f_cool:

Easy. Bierzesz telefon, dzwonisz do pani w dziekanacie/sekretariacie mówisz dzień dobry i pytasz, czy masz w na tej uczelni ubezpieczenie zdrowotne i możesz się leczyć za darmo w publicznej służbie zdrowia. A jeżeli tak to na podstawie jakiego dokumentu.

SnikerS89 Autor wątku
SnikerS89
Elite Grinder

Ze szkoły posiadam tylko ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, które przydarzyły się na terenie szkoły, w trakcie zajęć itp...

A nie można sobie jakoś wykupić samemu tego ubezpieczenia? :tongue:
No cóż, zobaczymy, jutro mam te spotkanko, mam nadzieję, że się wszystko wyjaśni po mojej myśli.

kaarols
PokerStrategist

Jeśli student nie pracuje, ma mniej niż 26 lat, to przysługuje mu ubezpieczenie z tytułu takiego, że jego rodzice są ubezpieczeni. To co musisz zrobić, to wziąć zaświadczenie o byciu studentem z dziekanatu a Twoi rodzice muszą je zanieść tam gdzie są ubezpieczeni (zus/krus).

http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/23686,ubezpieczenie_zdrowotne_studentow.html
http://prawa-pacjenta.wieszjak.pl/opieka-zdrowotna/225292,Ubezpieczenie-zdrowotne-studentow-zaocznych.html

kamileczek20
PokerStrategist

siemanko aktualnie jestem juz chyba z 5 raz zarejestrowany w urzedzie:P, jestem na stażu teraz, wczesniej wywalali mnie z urzedu juz pare razy, własnie dlatego ze sie nie stawilem :facepalm:
Ale nie martw sie wyrejestruja cie na 3 miesiace i znow mozesz sie rejestrowac mi chodzilo tylko o ubezpieczenie bo sie nie uczylem wiec nie martw sie spoko wszystko bedzie :P

SnikerS89 Autor wątku
SnikerS89
Elite Grinder

@Kaarols, dzięki, no to sporo uproszcza sprawę ;)

A co do spotkania, to tak jak parę osób wyżej sugerowało... lajcik :f_biggrin: Był tylko Pan Żołnierz, proponował jakieś tam szkolenia wojskowe, na które i tak się nie łapię, bo studentów zaocznych nie przyjmują.

No to do następnego listu poleconego z urzędu mamy sprawę z głowy, można iść spokojnie grindować :D