Przejdź do forum
Lokata w banku - gd...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Lokata w banku - gdzie najlepiej?

26 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
2,324 Wyświetlenia
babel92
Oldschool Grinder

Witam :)

Tak jak w temacie - chciałbym założyć lokatę. Dysponuję kwotą ok. 15tys zł, a w ciągu najbliższych 6mc nie planuję żadnych wydatków. Gdzie najopłacalniej założyć lokatę, co by zarobić trochę grosza (a przy okazji tego nie przepić/przebalować/sth :D)? Wiem, że na lokatach są jakieś podatki, jakieś dziwne lokaty bez podatków, ostatnio widziałem jakiś billboard "5,2% > 6%" etc, ale zupełnie się w tym nie łapię i nie chce mi się nawet zagłębiać, bo jest tego od groma :f_ugly:

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki _thumbsup:

Pozdrawiam

25 odpowiedzi
lekarz20
Elite Grinder

Musi być lokata? Może lepiej wpłać na jakieś fundusze inwestycyjne, nie jestem ekspertem ale bawienie się w lokaty dla paru dosłownie groszy nie opłaca się.

babel92 Autor wątku
babel92
Oldschool Grinder

Generalnie celem założenia lokaty ma być nie stracenie kasy :D A jak wiadomo na funduszach inwestycyjnych stracić można. Gdybym chciał tymi pieniędzmi obracać to albo zacząłbym się bawić sam w papiery wartościowe albo wpłacił na konto pokerowe i spróbował swych sił limit wyżej ;)

mko101
Oldschool Grinder

Gielda _thumbsup:

babel92 Autor wątku
babel92
Oldschool Grinder

Napisane przez mko101
Gielda _thumbsup:

Napisane przez babel92
Gdybym chciał tymi pieniędzmi obracać to albo zacząłbym się bawić sam w papiery wartościowe

ale nie chcę... na razie nie :) póki co widzę większą kasę w pokerze, więc jeśli miałbym poświęcać czas na studiowanie portali ekonomicznych, obserwacje kształtowania się kursów itp itd to wolę go spożytkować na naukę pokera ;)

SeBiX7
PokerStrategist

oddaj Qsypal'owi, pare razy zakręci na automacie i szybko to pomnożysz :f_thumbsup:

babel92 Autor wątku
babel92
Oldschool Grinder

Sebix dobry pomysł, ale ja pytam poważnie :)

v31dt
Elite Grinder

wydaje mi sie, ze nadal najbardziej oplacalne sa lokaty jednodniowe dzieki ktorym bank nie musi odliczac tzw "podatku belki". sprawdz chociazby oferte getinbanku tutaj : LOKATY

brommy
Elite Grinder
babel92 Autor wątku
babel92
Oldschool Grinder

Wielkie dzięki brommy - właśnie na coś takiego liczyłem _thumbsup:

kempesKGB
Oldschool Grinder

jakbys zmienil zdanie i chcial "przepic/przebalowac/sth" to wiesz do kogo sie zglosic ;)

MonsterFil
Oldschool Grinder

Konto Mocno Oszczędzające w POLBANKU, mam i jestem zadowolony, nie płacisz podatku bo codziennie doliczają odsetki, oprocentowanie 5,5 % bez podatku więc wychodzi więcej niż na lokacie za 6% no i wybierasz kiedy chcesz.

pzdr

ship it Bąblas, ship it !

redstrz
Poker Player

http://appfunds.blogspot.com/2010/09/najlepsze-konta-i-lokaty-wrzesien-2010.html tutaj masz chyba najlepszy blog o oszczędzaniu. Bankowo coś ciekawego dla siebie znajdziesz.

Thorek
Oldschool Grinder

A ja polecam http://openonline.pl/lokaty/. Aktualnie chyba najlepsza oferta na rynku i ja tam mam wszystkie swoje lokaty. Jeszcze w sierpniu oprocentowanie wynosiło 7%, ale wiadomo oprocentowanie leci w dół. Co do funduszy inwestycyjnych to wszystko fajnie wygląda na papierze, a w rzeczywistości już niekoniecznie. Ja od ponad 2 lat czekam, aż wróci do poziomu, który wpłacałem, a o zyskach w ogóle mogę zapomnieć, także równie dobrze na ruletkę można obstawić. Jak nie potrzebuje pieniędzy ruszać, a też nie chcemy zagłębiać się w jakieś rozważania rynkowe to lokata jest świetną sprawą. 400zł piechotą nie chodzi. Lepiej mieć niż nie mieć.

lekarz20
Elite Grinder

ja natomiast jak nadszedl kryzys z 2 lata temu i byłem juz stratny 25% na funduszach wyplaciłem wszystko na przekór tym którzy gadali "fundusze to długoletnia inwestycja, nie można wypłacac" i oszczedziłem kolejne 25% spadkow ktore nadeszły. Od poczatku tego oku wpłacam sukcesywnie kase w fundusze i spadek sprzed 2 lat sie zwrocił i nawet moze z 10-15% jest zysku.
Chyba dla tych ktorzy nie maja kasy na nieruchomosci, czasu na to by sledzić rynek i bawic sie w akcje to fundusze sa najlepsza forma inwestycji, chyba ze ma ktos inne pomysły?

galer
Oldschool Grinder

Odkopie, bo szukałem lokaty i chciałem tutaj napisać, ale po sprawdzeniu linku od brommy'ego nie znalazłem nic godnego uwagi.

Ponadto ten link nie pokazuje lokaty, którą wybrałem więc może komuś się przyda.

Lokata 3 miesięczna w BZWBK z naliczaniem jednodniowym. Wychodzi 5.25% na czysto więc nie jest źle. Maksymalna kwota to 16000, ale lokat można mieć wiele.

Nie. Nie jestem pracownikiem BZWBK ;)

Polecam lokate internetowa w open finance. _thumbsup:

napalm77
PokerStrategist

polecam lokaty typu overnight np. w aliorbanku jest nocna - połowa środków jest co noc blokowana pod tą lokatę, paredziesiat groszy do zety z hakiem jest doliczane co rano (w przypadku kwoty o jakiej pisze autor wątku )albo/i subkonto oszczednościowe z lokatą dzienną do 20 tys z hakiem bez podatku belki. poszukaj też inne podobne lokaty w innych bankach. jak dla mnie same plusy np. nie blokujesz kasy na dłuzej np. pół roku /rok, oko sie cieszy jak co dzień widzisz jak doliczają odsetki :D w dłuższym terminie polecam zainteresowac się giełdą i funduszami inwestycyjnymi równiez np. alior ma w swojej ofercie multum różnych funduszy

nie reklamuje alior banku :D mam tam po prosu konto i jestem bardzo zadowolony

salyk
Oldschool Grinder

Bąbel, polecam Ci blog:
http://podstawy-inwestowania.pl/

Obecnie do końca roku (bodajże) jest opcja ominięcia podatku belki - takie lokaty proponuję. Na chwilę obecną najlepiej wygląda lokata z Idea Bank, a potem Getinbank.

Lokaty w getinbank jest dwumiesięczna na max kwotę 10k (można założyć ile się chce). Odsetki są kapitalizowane codziennie, dzięki czemu da się ominąć podatek belki. Więcej info w blogu, który podałem lub na stronie danego banku.

Po dwóch miesiącach dostaniesz kasę z powrotem. Przy kwocie 15k powinieneś zarobić w 2 miesiące ( nie robiąc nic) ~161, 25 zł (nie wiem jak dokładnie to będzie zaokrąglane). Potem poszukasz czegoś na dłuższy termin. Kombinacji jest wiele. Niestety nadchodzą zmiany i ominięcie podatku przez banki nie będzie możliwe..

mam nadzieję, że nigdzie się nie walnąłem w moim poście..