Przejdź do forum
Sprzedaż bezpośredn...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Sprzedaż bezpośrednia, marketing etc.

31 Posty
10 Użytkownicy
2 Reakcje
4,649 Wyświetlenia
pawel0520
Poker Player

Hej,

czy jest ktoś kto też działa w MLM?

(Wyjaśnienie skrótu, bo może ktoś nie wie: )

Spoiler

http://pl.wikipedia.org/wiki/Marketing_wielopoziomowy

Wiadomo, że okres przedświąteczny to żniwa dla wszystkich w tej branży. Każdy przecież musi kupić prezenty. :) Macie jakieś ciekawe materiały, książki, przemyślenia?

Chciałbym aby w tym wątku wypowiadały się osoby działające w MLM, te które są wrogami tej metody sprzedaży, jak i ci, którzy chcą ją dopiero poznać.

Ze swojej strony mogę pomóc jeżeli ktoś chce. Przestrzegam również przed umieszczaniem nazw firm, w których działacie i prowadzeniu rekrutacji, bo temat najprawdopodobniej zostanie zamknięty.

Pozdrawiam. :)

Odpowiedz
Cytat
30 odpowiedzi
Bujakoto
PokerStrategist

Witaj

Zawsze interesowały mnie wszelkiego rodzaju Multi Level Marketing'i, działałem w 1,2,3,4,5,6 niezależnych MLM'ach.

W jednym z przypadków zbudowałem grupę kilkunastu osób i sądziłem, że biznes już sam będzie się kręcił, tak niestety nie było.

Ty potrafisz rekrutować, ale czy Twoi współpracownicy też to potrafią?

Nakład czasu przeolbrzymi.
Wyniki? Jako takie. Bez ciągłej rekrutacji biznes się posypał.

Po latach doszedłem do wniosku, że mimo iż jestem osobą kontaktową, mam jakiś dar przekonywania do podjęcia przedsięwzięcia i zmobilizowania drugiej osoby aby wyszła ze swojej strefy komfortu, to jednak doszedłem punktu rozmyślań, że dość ciężko jest uzależniać swoje zarobki od efektów innych osób (mam tutaj na myśli budowanie przez te osoby swojej grupy, a nie sprzedaż produktów).

W tym biznesie nie chodzi o sprzedaż, chodzi o rekrutacje. Chodzi o penetracje rynku.
Każda nowo zrekrutowana osoba, musi dokonać sprzedaży i robi to wśród najbliższych znajomych, w których to też odnajduję swoich pierwszych współpracowników. Nowo zrekrutowani znajomi sprzedają natomiast u swoich znajomych i tam też znajdują swoich współpracowników i tym sposobem MLM się skutecznie rozwija.

Problem pojawia się gdy u Ciebie nie ma efektów. Twoi współpracownicy to widzą (nie ukryjesz tego), pojawia się brak wiary w ten biznes i zaczyna się powolne jego obumieranie.

JEDNAK jeśli masz bardzo dużą grupę znajomych.
Jesteś dla nich wiarygodny, Twoja opinie jest godna uwagi, innymi słowy masz w ich oczach autorytet to warto zająć się takim biznesem.

PAMIĘTAJ jednak:
To jakie efekty będzie miała Twoja grupa zależy TYLKO i wyłącznie od Twojego zaangażowania i Twoich własnych efektów, ponieważ Twoi współpracownicy są to dokładne kopie Twoich działań. Będą robić to co Ty i jak Ty.

Osobiście nie żałuje przygody z MLM, ponieważ wiem, że pomogłem wielu najbliższym i tym dalszym znajomym (mam na myśli produkt który im zaproponowałem), kiedyś mi podziękują, jestem tego więcej niż pewien. Wówczas pewnie zastanowię się nad tematem i stwierdzę "szkoda, że nie pociągnąłem tematu" jednak sprzedaż bezpośrednia mocno niszczy psyche (najgorsze są zimne telefony), dlatego postanowiłem przesiąść się na Poksa, bo tutaj do nikogo nie muszę dzwonić, niczego nie muszę sprzedawać, mogę skupić się na rozwoju, przyjąć wariancje jako coś oczywistego i jeśli to zaakceptuje to swoje zarobki oprzeć na umiejętnościach.

Odpowiedz
Cytat
pawel0520 Autor wątku
pawel0520
Poker Player

Zgadzam się. Trzeba poświęcić na to trochę czasu. Nic samo łatwo nie przyjdzie.

Znam kilka osób, które osiągnęły duży sukces w MLM lub przynajmniej zarabiają sporo więcej niż średnia krajowa. Jedną z nich jest ten hejtowany "najmłodszy na świecie manager mlm". Kilka msc. temu było o nim głośno. Przyznaję, pracuje on sporo, ale dla osób, które nie mają problemu z rozmową z ludźmi i jazdą samochodem to sama przyjemność. Co do samochodu to wiele osób zarzuca, że samochody są w leasingu. Tak, ale to nie jest tak, że trzeba go spłacać lub firma odejmuje z zysków. Oczekuje tylko, że przez pewien określony czas będziesz nadal z nią współpracował. Nie wymagają w tym czasie utrzymania jakichś wielkich wyników. I kolejny mit - tak, te samochody są, nie są wirtualne, sam jechałem więc wiem co mówię. :) Wycieczki szkoleniowe też są, dla tych, w których widać progres. Nie ma nic za darmo, trzeba po prostu robić i zająć się tym trochę poważniej.

Pozdr. :)

Odpowiedz
Cytat
arianik
Oldschool Grinder

Ciekawy temat:) sam szukam tego typu ciekawych propozycji:) aczkolwiek powiem szczerze, że denerwuje mnie gadanie wielu ludzi na zasadzie - nowy biznes teraz warto wejść bo to sam początek. To trochę inaczej działa niż się im wydaje... ;)

Sam wole firmy z kilku/kilkunastoletnim doświadczenie, bo przynajmniej jest większa szansa, że przetrwają :)

Pawel dodałem Cie do znajomych a jak możesz to napisz na skype: r.wronski
AVE

Odpowiedz
Cytat
MrM1lo
PokerStrategist

A co sądzicie o sprzedaży na zasadzie door to door?

Od jakiegoś czasu szukam handlowców w województwie mazowieckim, produkt to usługi medyczne znanej międzynarodowej marki (szpitale prywatne, przychodnie, system online, umawianie wizyt telefonicznie itd.).

Praca w wyżej wymienionym kanale sprzedaży i jest mi bardzo ciężko znaleźć chętnych ludzi do tego typu pracy. Dziwi mnie to, bo podstawa jest na normalnym poziomie (nie chce tu pisać kwot, ale lepiej niż praca w hipermarkecie czy na telefonie) do tego z prowizji można zrobić z 3k, ale ludzie patrzą na to baaaaaaardzo z dystansem.. Nie ogarniam _confused:

Odpowiedz
Cytat
GregWawelski
Oldschool Grinder

Też znam gościa, który osiągnął bardzo dobre wyniki i z tego co się orientuję odebrał już samochód, ale zaczął jakieś 8-9 lat temu i kosztowało go to masę pracy. Mógł równie dobrze zrobić przez ten czas studia albo rozkręcić inny biznes i pewnie z jego ogarnięciem i tak by wyszedł na swoje, ale udało mu się, ok. Rzecz w tym, że zaczynanie teraz a 10 lat temu to imo zupełnie inna bajka. Czemu? Większość produktów sprzedawanych w piramidzie jest bardzo droga. Nic dziwnego, skoro cena musi pokryć wszystkich prowizje wszystkich w górę piramidy. Dzisiaj coraz więcej nawet starszych osób potrafi już poszukać wielu pierdół w internecie, porównać ceny i zamówić przez allegro. Trudniej sprzedawać większość produktów.

Bujakoto ma rację, że ważniejsza jest rekrutacja a nie sprzedaż. Życzę powodzenia biorąc pod uwagę jaką prasę ma ostatnio MLM.

Napisane przez MrM1lo
A co sądzicie o sprzedaży na zasadzie door to door?

Wszystko zależy od produktu, ale generalnie ludzie mają coraz gorsze nastawienie do sprzedawców przychodzących na prezentacje/pogadanki w domu. Coraz więcej osób przynajmniej raz oglądało jakiś wypasiony odkurzacz czy inny dynks. Problem w tym, że często to też są piramidy i po chwili zastanowienia widzisz, że robią z ciebie idiotę. Przykład z życia: baba przyszła wciskać nam jakieś zajebiste szmatki co to wszystko wyczyszczą bez płynów i chemii itd. Najpierw chciała sprzedać szmatki a potem zwerbować do ich wciskania ludziom. Prowizja za sprzedaż typu pare stówek. To się pytam jak ma to być konkurencyjna cena, jeśli marża obejmuje 500zł prowizji sprzedawcy? Każdy debil zajrzy na allegro albo kupi w niemieckim aldiku.

Większość tych firm oferuje gówniane warunki, żadnej podstawy, więc masz kase tylko od sprzedaży. Umawianie spotkań to męka, jeżdżenie generuje koszty bez żadnej gwarancji zysku. Radzę bardzo uważać, bo znam osoby chamsko wyrolowane.

Mam nadzieję, że dyskusja się fajnie rozwinie i nie pojawią się dobrze zindoktrynowani fanatycy :fdrink

Odpowiedz
Cytat
MrM1lo
PokerStrategist

Ja fanatykiem nie jestem, osobiście mam negatywne nastawienie do d2d, ale muszę znaleźć ludzi i patrząc na to z boku, to chyba najlepsza oferta jaką dotychczas widziałem (tak jak mówiłem - podstawa, za samo to, że wyjdziesz do pracy + dobre warunki prowizyjne), jeżeli chodzi o sprzedaż, a ludzie i tak nie chcą pracować...

W ogóle ostatnimi czasu mówi się, że brak pracy w Polsce, a jak oferuje ludziom pracę, nawet po stawkach normalnych, to ludzie po 4h potrafią powiedzieć, że im się nudzi albo, że jest za duży ruch i idą do domu.. coraz gorzej w tej Polsce :rage:

Odpowiedz
Cytat
arianik
Oldschool Grinder

Napisane przez GregWawelski
1) Mógł równie dobrze zrobić przez ten czas studia albo rozkręcić inny biznes i pewnie z jego ogarnięciem i tak by wyszedł na swoje, ale udało mu się, ok. Rzecz w tym, że zaczynanie teraz a 10 lat temu to imo zupełnie inna bajka.

2) Bujakoto ma rację, że ważniejsza jest rekrutacja a nie sprzedaż. Życzę powodzenia biorąc pod uwagę jaką prasę ma ostatnio MLM.

3) Prowizja za sprzedaż typu pare stówek. To się pytam jak ma to być konkurencyjna cena, jeśli marża obejmuje 500zł prowizji sprzedawcy? Każdy debil zajrzy na allegro albo kupi w niemieckim aldiku.

4) Większość tych firm oferuje gówniane warunki, żadnej podstawy, więc masz kase tylko od sprzedaży. Umawianie spotkań to męka, jeżdżenie generuje koszty bez żadnej gwarancji zysku. Radzę bardzo uważać, bo znam osoby chamsko wyrolowane.

5) Mam nadzieję, że dyskusja się fajnie rozwinie i nie pojawią się dobrze zindoktrynowani fanatycy :fdrink

Nie uważam się za jakiegoś fanatyka, aczkolwiek jestem bardzo za MLM'ami :)
1) Po pierwsze jedną z największych zalet MLM jest to, że nieważne kiedy zaczniesz w nim działać to zawsze masz identyczne warunki i możliwości. Zapytaj się tego człowieka czy wolałby być teraz tu gdzie jest czy mieć inny biznes albo studia? Bo plusem MLM jest to, że jeżeli dobrze go zbudujesz to masz pasywny dochód z tego co zrobiłeś.
2) Jaką prasę ma "ostatnio" MLM? tylko powiedz mi proszę o prasie a nie o wpisach ludzi na portalach czy blogach...
3) I tu faktycznie pojawia się pewien problem, największy jest w tym, że większość firm sprzedaży bezpośredniej ma zakaz sprzedawania w internecie. A tu wypowiedziałeś się mniej więcej tak: Przecież każdy debil znajdzie film na torrencie więc po co za niego płacić.
Oczywiście to trochę koloryzuje, ponieważ kupno na allegro to nie kradzież. Aczkolwiek te firmy walczą z takim procederem, ponieważ jest to wbrew ich polityce. Cena w MLMach jest różna, ale znam kilka, w których jest lepsza niż rzeczy dostępne na "normalnym" rynku. Różnica jest taka, że za marketing tu płaci się polecającym a nie całej machinie reklamowej.
4) Tu nawiązałbym do znanego nam wszystkim pokera... nauka pokera, analiza rozdań, czytanie analiz... to też męka... ale bez tego jest trudno... Tu też nie dają żadnej podstawy ;) do tego jak się nie namęczysz to dużo z tego mieć nie będziesz... ach oszuści :) i tak samo jak większość MLM pokera zaczynasz po godzinach, dla dodatkowego dochodu! Jeżdżenie generuje koszty - tylko, że każdy biznes generuje koszty - a w MLM są niewspółmiernie mniejsze niż w tradycyjnych biznesach. A jeżeli chodzi o osoby wyrolowane - trzeba oddzielić dwie rzeczy - MLM od ludzi - bo to nie system MLM tych ludzi wyrolował, tylko ludzie, którzy z nim pracowali (tak się domyślam).

5) Czy masz nadzieję, że dyskusja się rozwinie i każdy będzie jechał po MLM a ktoś za będzie fanatykiem? Bo tak jest na większość forum przy takich dyskusjach :)

Prawda jest taka, że każdy biznes - czy to MLM - czy tradycyjny wymaga bardzo dużego poświęcenia i włożonej pracy. Przerabiałem oba te rozwiązania... różnica jest taka, że MLM nie wymaga dużych nakładów finansowych i nie daje gwarancji... ale tradycyjny biznes też nie za bardzo... Duży problem jest w tym, że wielu ludziom mówi się tylko o bardzo prostej wręcz zabawie, spotkaniach z przyjaciółmi itp... a to jest cholernie ciężka praca...

AVE ;)

Odpowiedz
Cytat
GregWawelski
Oldschool Grinder

1. Nie wydaję mi się, żeby warunki ciągle pozostawały takie same. MLMów chyba przybywa, więc ludzi zaangażowanych w jeden z nich siłą rzeczy też. Skąd więc brać ludzi "pod siebie", jeśli piramida na rynku urosła, a musisz zaczynać z jej dołu?

4. Tu nie odnosiłem się do MLM, ale bardziej do tych d2d czy po prostu domokrążców. Wykonujesz tu określoną robotę, szukasz ludzi, robisz te pokazy, a jeśli nic nie sprzedasz to guzik z tego masz. produkt firmy jest promowany, ich baza klientów rośnie a wszystko to mają za darmo. Na prawdę nie polecam, ale to coś innego niż w temacie, po prostu ktoś dorzucił dygresję:)

Jedną rzecz chciałbym jeszcze od Ciebie usłyszeć :) komu opłaca się w tym biznesie sprzedawać?

Odpowiedz
Cytat
martelo777
PokerStrategist

MLM - multi level marketing

Był już taki temat. Nie żeby następny topic był zbędny. Tak tylko wzmiankuję. Sam chętnie poczytam kolejne relacje. :D

Odpowiedz
Cytat
pawel0520 Autor wątku
pawel0520
Poker Player

Jeżeli masz np. 30% zniżki na wszystkie produkty to opłaca się i sama sprzedaż jako forma dorobienia sobie.

Odpowiedz
Cytat
arianik
Oldschool Grinder

Napisane przez GregWawelski
1. Nie wydaję mi się, żeby warunki ciągle pozostawały takie same. MLMów chyba przybywa, więc ludzi zaangażowanych w jeden z nich siłą rzeczy też. Skąd więc brać ludzi "pod siebie", jeśli piramida na rynku urosła, a musisz zaczynać z jej dołu?

4. Tu nie odnosiłem się do MLM, ale bardziej do tych d2d czy po prostu domokrążców. Wykonujesz tu określoną robotę, szukasz ludzi, robisz te pokazy, a jeśli nic nie sprzedasz to guzik z tego masz. produkt firmy jest promowany, ich baza klientów rośnie a wszystko to mają za darmo. Na prawdę nie polecam, ale to coś innego niż w temacie, po prostu ktoś dorzucił dygresję:)

Jedną rzecz chciałbym jeszcze od Ciebie usłyszeć :) komu opłaca się w tym biznesie sprzedawać?

AD 1. Jeżeli w Polsce masz 40 mln ludzi, z czego powiedzmy 5% mogłoby się zainteresować a aktualnie w największym jest chyba 160k ludzi... to znaczy, że zostało jeszcze 1,8 MLN ludzi, poza tym można to robić międzynarodowo - to fakt, trudniejsze ale realne :)

4. ok:)

A nie za bardzo rozumiem, komu opłaca się sprzedawać? Wszystkim? tak na prawdę jest to już bardzo zależne od rodzaju MLM bo np. ściereczki są moim zdaniem bardzo ciężkim tematem... bo to jest typowe D2D... ale np jak masz Avon, to najlepiej nie sprzedawać tylko szukać użytkowników - wtedy trzeba zainteresować ludzi a nie im sprzedawać. To przecież są rzeczy, których ludzie używają na co dzień. Masz Amway, który działa tak samo, masz FM group działający identycznie... a są też MLM gdzie nic nie sprzedajesz - jak np Lyoness, w którym nawet nie ma produktu do sprzedaży.

Ale widzę, że pozostawiłeś kilka moich pytań bez odpowiedzi... najbardziej ciekawi mnie kogo wyrolowali w takim biznesie... i ciekawi mnie czy Ty masz jakiekolwiek doświadczenie poza wizytą kogoś ze ściereczkami (nota bene o ile to te co ja znam, to faktycznie są rewelacyjne... ) ;)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Cytat
GregWawelski
Oldschool Grinder

Wyrolowali moją kumpelę, to był d2d, nie wiem jak działający. Nazwiska nie podam :P do MLMów mam tylko jeden zarzut, skąd ma być ten kosmiczny zysk? Moim zdaniem produkty są z reguły na prawdę dobre, ale tak samo dobre mogę kupić w sklepie albo na necie. Odkurzacz za 7k? spoko, kupiony 8 lat temu za 1k$ działa tak samo. Płynów, które mi czegoś nie doszorują w domu nie mam, bo szajsu nie kupuję. Ścierki były super. W niemczech za 1/3 tej ceny. Skoro % ze sprzedaży ma wpaść do portfela tylu osobom, to siłą rzeczy to musi być droższe.

Ja się w to nie zamierzam bawić. Z kilkunastu osób, które znam i sprzedawały rozmaite rzeczy 1 koleś w miarę się ogarnął i ma z tego sensowną kasę. Ile - to się już nie dowiesz, bo zauważyłem, że większość sprzedawców nosi ciuchy i blingblingi na pokaz :)

Odpowiedz
Cytat
arianik
Oldschool Grinder

No tak ale wyrolowali ludzie czy system? bo to stanowcza różnica. Jeżeli chodzi o tą kasę co mówisz to to jest naprawdę proste...
normalnie system wygląda tak:
Producent --------> klient
Klient płaci za wszystko (poza produkcją za reklamę, transport, magazyny, dystrybutorów plus prowizje.... ) a do producenta wraca średnio 20-30 czasami 40% tego co zapłaci... 60% "przepada" po drodze... i to 60% jest w MLM dzielone na pośredników, którzy robią za reklamę itd. To naprawdę proste...

Oczywiście nie wszędzie, bo są różne systemy :) niektóre przeginają i odkurzacze to ciekawy przykład...
;)

Odpowiedz
Cytat
MrM1lo
PokerStrategist

Sciereczki, odkurzacze, soki, sroki itp.. wszystko można kupić online lub w sklepie stacjonarnym..

Co opłaca się sprzedawać w d2d? Energia, usługi telekomunikacyjne, usługi medyczne itp.

Jak przyjdzie Ci gość do domu i powie, że płacisz teraz X zł i i TAK MUSISZ PŁACIĆ, a On Ci zaoferuje bez haków Energię 100 zł taniej, to chyba warto się zastanowić?

Odpowiedz
Cytat
martelo777
PokerStrategist

Mam tu na serio kilka pytań. Nie mogę znaleźć tych informacji. Liczę, że osoby doświadczone podpowiedzą jak wygląda mechanizm sprzedaży MLM.

nr 1 kupuje od swojego "lidera" dużo perfum za np 20zł sztuka, żeby opylić je typkowi pod sobą (nr 2) za 22 zł sztuka. Więc nr 1 zarabia 2 zł.

nr 2 kupił te perfumy za 22 zł sztuka i sprzedaje typkowi pod sobą (nr 3) za 24 zł sztuka. Nr 2 zarobił 2 złote na sztuce.

nr 3, 4, 5 mechanizm się powtarza.

Czy tak wygląda sprzedaż w mlm? Jeżeli nie, to opiszcie jak to wygląda na przykładzie mojego przykładu. =)

Odpowiedz
Cytat
Jarzab86
PokerStrategist

.

Odpowiedz
Cytat
pawel0520 Autor wątku
pawel0520
Poker Player

martelo777, jeżeli chodzi o samą sprzedaż to każdy, niezależnie czy jest na samej górze, czy zapisał się 5 minut temu kupuje produkty 30% taniej (w różnych firmach ten rabat może być trochę inny).

Odpowiedz
Cytat
arianik
Oldschool Grinder

Napisane przez MrM1lo
Sciereczki, odkurzacze, soki, sroki itp.. wszystko można kupić online lub w sklepie stacjonarnym..

Co opłaca się sprzedawać w d2d? Energia, usługi telekomunikacyjne, usługi medyczne itp.

Jak przyjdzie Ci gość do domu i powie, że płacisz teraz X zł i i TAK MUSISZ PŁACIĆ, a On Ci zaoferuje bez haków Energię 100 zł taniej, to chyba warto się zastanowić?

moim zdaniem nie do końca masz rację... wszystko się opłaca sprzedawać d2d jak ktoś to lubi... ale tak samo jak ściereczki to ja jakbym chciał zmienić operatora np. energii to poszukam najtańszego w necie... więc to co mówisz trochę jest sprzeczne...

Odpowiedz
Cytat
arianik
Oldschool Grinder

Napisane przez martelo777

Mam tu na serio kilka pytań. Nie mogę znaleźć tych informacji. Liczę, że osoby doświadczone podpowiedzą jak wygląda mechanizm sprzedaży MLM.

nr 1 kupuje od swojego "lidera" dużo perfum za np 20zł sztuka, żeby opylić je typkowi pod sobą (nr 2) za 22 zł sztuka. Więc nr 1 zarabia 2 zł.

nr 2 kupił te perfumy za 22 zł sztuka i sprzedaje typkowi pod sobą (nr 3) za 24 zł sztuka. Nr 2 zarobił 2 złote na sztuce.

nr 3, 4, 5 mechanizm się powtarza.

Czy tak wygląda sprzedaż w mlm? Jeżeli nie, to opiszcie jak to wygląda na przykładzie mojego przykładu. =)

Martelo to zupełnie nie jest tak jak mówisz... w MLM nikt nie kupuje od swoich "liderów". Każdy kupuje od producenta bezpośrednio czyli zakładając, że perfumy kosztują 20 pln na rynku, czy tam w detalicznym katalogu... to każdy (1 czy 2 czy 5 czy 8 w tym schemacie) kupuje je za 20-x% rabatu jaki ma ( np 30% w niektórych MLM jak pisze Paweł). Sprzedaż w MLM nie jest między zespołem tylko dla ludzi spoza - lub kupuje się dla siebie.

Odpowiedz
Cytat