Przejdź do forum
Rasa i ęteligęcja.

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Rasa i ęteligęcja.

71 Posty
26 Użytkownicy
58 Reakcje
10.9 K Wyświetlenia
mik1984 Autor wątku
mik1984

Napisane przez MrM1lo
Taki trochę offtop, ale Mik, skąd do chuja Ty tyle wiesz? :f_rolleyes:

Nie wiem, ja ciągle mam ważnienie że jestem niedoinformowany. ?(

Odpowiedz
Cytat
adasko99

mam pytanko: czy test na IQ w jakikolwiek sposób ocenia czyjeś predyspozycje do uczenia się nowych rzeczy?

Odpowiedz
Cytat
ryhukox

Podobnym przykładem "gównojadów" są prof. ekonomii promujący socjaldemokrację i etatyzm. Jest ich naprawdę mniej niż to wygląda na pierwszy rzut oka, ekonomia jest dziedziną nauki, gdzie najmniejszy odsetek uczelnianego personelu deklaruje poglądy lewicowe, jedynie 1/3, 1/3 jako prawicowe i 1/3 jako inne. Dla porównania na każdym kierunku humanistycznym, poglądy lewicowe deklaruje 90% personelu, a pozostałe 10% to też lewacy, tylko wydaje im się że nie, bo nie są aż tacy radykalni jak reszta.

Rozumiem, że dla ciebie lewicowe to socjalistyczne, a prawicowe to wolnorynkowe?
Obecnie (niestety) lewicowe=prawicowe=socjalistyczne. Tylko korwiniści powtarzają, że tak nie jest. Dla reszty (w tym również wolnościowców nie-korwinistów) prawica i lewica to obecne trendy polityczne, które nijak się mają do wolności.

Odpowiedz
Cytat
mik1984 Autor wątku
mik1984

Napisane przez ryhukox

Podobnym przykładem "gównojadów" są prof. ekonomii promujący socjaldemokrację i etatyzm. Jest ich naprawdę mniej niż to wygląda na pierwszy rzut oka, ekonomia jest dziedziną nauki, gdzie najmniejszy odsetek uczelnianego personelu deklaruje poglądy lewicowe, jedynie 1/3, 1/3 jako prawicowe i 1/3 jako inne. Dla porównania na każdym kierunku humanistycznym, poglądy lewicowe deklaruje 90% personelu, a pozostałe 10% to też lewacy, tylko wydaje im się że nie, bo nie są aż tacy radykalni jak reszta.

Rozumiem, że dla ciebie lewicowe to socjalistyczne, a prawicowe to wolnorynkowe?
Obecnie (niestety) lewicowe=prawicowe=socjalistyczne. Tylko korwiniści powtarzają, że tak nie jest. Dla reszty (w tym również wolnościowców nie-korwinistów) prawica i lewica to obecne trendy polityczne, które nijak się mają do wolności.

Statystyki pochodzą z krajów zachodnich, a tam nie ma kaczora i PiS'u, więc jako reguła partie prawicowe są bardziej wolnorynkowe od lewicowych, mimo to, że obydwie są ugrupowaniami socjaldemokratycznymi, poza tym statystyki nie pytają się o pojęcia "prawicowe" ani "lewicowe" tylko zajmują się poziomem poparcia dla konkretnych ugrupowań, więc pod względem przyjazności wobec kapitalizmu są jednoznaczne. To nie jest temat dla tego threada.
Natomiast mówienie o tym, że jest to różnica w "trendach politycznych" to już całkowite opanowanie demokratycznymi urojeniami, po prostu partie zagospodarowywują inne elektoraty.

Napisane przez adasko99
mam pytanko: czy test na IQ w jakikolwiek sposób ocenia czyjeś predyspozycje do uczenia się nowych rzeczy?

Zdecydowanie tak

Odpowiedz
Cytat
adasko99

aha :)
bo ja to się nie znam na testach IQ, ale jako profesjonalny nauczyciel skillów psychomotorycznych ztwierdzam, że osobników z afryki oraz bliskiego wschodu najtrudniej jest czegokolwiek nauczyć :f_pleased:

Odpowiedz
Cytat
mik1984 Autor wątku
mik1984

Napisane przez adasko99
aha :)
bo ja to się nie znam na testach IQ, ale jako profesjonalny nauczyciel skillów psychomotorycznych ztwierdzam, że osobników z afryki oraz bliskiego wschodu najtrudniej jest czegokolwiek nauczyć :f_pleased:

Nie tylko istnieje związek między IQ i zdolnością do przyswajania nowych informacji i umiejętności, to jeszcze istnieje związek między IQ a refleksem. Osoby o niższym IQ mają wolny refleks, dlatego gry komputerowe z reguły są popularne u ludzi z wysokim IQ, gdyż albo strzelanki zależą od szybkiego czasu reakcji, albo gry strategiczne zależą od wysokiego IQ, albo gry RTS które zależą za równo od wysokiego IQ i czasu reakcji.

http://arthurjensen.net/wp-content/uploads/2014/06/The-Suppressed-Relationship-between-IQ-and-the-Reaction-Time-Slope-Parameter-of-the-Hick-Function-1998-by-Arthur-Robert-Jensen.pdf

Inne też są, tyle za wrednym paywallem:

https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.springer-9c2af4d8-cec6-3c1f-8f6f-022f3cc462c3

Odpowiedz
Cytat

Odpowiedz
Cytat

Czy ksztalt glowy a dokladniej jej duzy rozmiar (=wiekszy mozg) tez rezultuje wyzszym IQ?
Niemcy kiedys to badali ale nie moge znalezc i nie wiem czy byli neutralni w tej kwestii ze wzgledu na sytuacje.
Sa jakies nowe rzeczowe badania na ten temat?

Odpowiedz
Cytat
mik1984 Autor wątku
mik1984

Napisane przez mariana262
Czy ksztalt glowy a dokladniej jej duzy rozmiar (=wiekszy mozg) tez rezultuje wyzszym IQ?
Niemcy kiedys to badali ale nie moge znalezc i nie wiem czy byli neutralni w tej kwestii ze wzgledu na sytuacje.

Polecam ten wykład:

Rozmiar czaszki jest dopasowany do rozmiaru mózgu, natomiast rozmiar mózgu ma wysoką korelację ze zdolnościami umysłowymi. Pseudowyjątkiem jest kwestia tego, że kobiety mają zdecydowanie mniejsze mózgi od mężczyzn, natomiast bardzo podobne IQ, co jest wytłumaczalne przez fakt, że kobiety mają mocno osłabioną orientację przestrzenną, która jest bardzo mózgochłonną zdolnością umysłową.

http://link.springer.com/article/10.3758/BF03210739#page-1

http://www.researchgate.net/publication/222864605_In_vivo_brain_size_head_perimeter_and_intelligence_in_a_sample_of_healthy_adult_females

brain.oxfordjournals.org/content/brain/119/5/1763.full.pdf

http://arthurjensen.net/wp-content/uploads/2014/06/Race-and-Sex-Differences-in-Head-Size-and-IQ-1994-by-Arthur-Robert-Jensen-Fred-W.-Johnson.pdf

Odpowiedz
Cytat

Odpowiedz
Cytat
halunoman

Napisane przez mik1984

Rozmiar czaszki jest dopasowany do rozmiaru mózgu, natomiast rozmiar mózgu ma wysoką korelację ze zdolnościami umysłowymi. Pseudowyjątkiem jest kwestia tego, że kobiety mają zdecydowanie mniejsze mózgi od mężczyzn, natomiast bardzo podobne IQ, co jest wytłumaczalne przez fakt, że kobiety mają mocno osłabioną orientację przestrzenną, która jest bardzo mózgochłonną zdolnością umysłową..

TOTAL AND UTTER BULLSHIT

Odpowiedz
Cytat
mik1984 Autor wątku
mik1984

Napisane przez halunoman
TOTAL AND UTTER BULLSHIT

Słyszę ostry doopy bool i zero kontrargumentów.

Odpowiedz
Cytat
halunoman

Wypisywanie kontrargumentów wobec powyższego byłoby jak wypisywanie kontrargumentów wobec stwierdzenia, "Ziemia jest płaska". Debata z obaloną tysiąc razy frenologią nie ma sensu. Osobiście możesz wierzyć w co Ci się podoba, niezależnie od tysięcy badań, które mówią inaczej, ale nie wciskaj kitu innym.
Przeczytaj kilka książek z zakresu kognitywistyki i psychologii poznawczej to zrozumiesz dlaczego obwód czaszki jest z dupy czynnikiem determinującym IQ.
Nie bierz tego do siebie, ale jakbyś wyszedł przed forum kognitywistów i powiedział im to co napisałeś wyżej, to zostałbyś, ujmując rzecz delikatnie wyśmiany.
ps: Odpowiedz sobie dlaczego NIGDZIE na świecie przy pomiarach IQ nie bierze się pod uwagę rozmiarów czaszki , mimo, że była to bardzo popularna praktyka w XIX wieku przy ustalaniu ludzkiego intelektu.
To tyle.

Odpowiedz
Cytat
mik1984 Autor wątku
mik1984

Napisane przez halunoman
Wypisywanie kontrargumentów wobec powyższego byłoby jak wypisywanie kontrargumentów wobec stwierdzenia, "Ziemia jest płaska". Debata z obaloną tysiąc razy frenologią nie ma sensu. Osobiście możesz wierzyć w co Ci się podoba, niezależnie od tysięcy badań, które mówią inaczej, ale nie wciskaj kitu innym.
Przeczytaj kilka książek z zakresu kognitywistyki i psychologii poznawczej to zrozumiesz dlaczego obwód czaszki jest z dupy czynnikiem determinującym IQ.
Nie bierz tego do siebie, ale jakbyś wyszedł przed forum kognitywistów i powiedział im to co napisałeś wyżej, to zostałbyś, ujmując rzecz delikatnie wyśmiany.
ps: Odpowiedz sobie dlaczego NIGDZIE na świecie przy pomiarach IQ nie bierze się pod uwagę rozmiarów czaszki , mimo, że była to bardzo popularna praktyka w XIX wieku przy ustalaniu ludzkiego intelektu.
To tyle.

Ooooo.... wyśmieją mnie? Naprawdę? Raczej zamilkną przestraszeni, a prywatnie większość przyzna mi racje.

Rozmiar czaszki > jest zkorelowany z > rozmiar mózgu > jest skorelowany z > IQ

Oczywiście jest to korelacja wtórna, dlatego każdy posługuje się lepszym instrumentem, jakim jest test na IQ i jest to korelacja zakłócona przez poziom orientacji przestrzennej, który jest wyższy u mężczyzn niż kobiet, i na przykład również wyższy u Innuitów, którzy również mają duże mózgi, a relatywnie niskie IQ.

Twoja pozycja ideologiczna to tylko pozostałość Łysenkoizmu i nie ma żadnych nie zdyskredytowanych podstaw naukowych.

Odpowiedz
Cytat
halunoman

Napisane przez mik1984

Ooooo.... wyśmieją mnie? Naprawdę? Raczej zamilkną przestraszeni, a prywatnie większość przyzna mi racje.

Twoja pozycja ideologiczna to tylko pozostałość Łysenkoizmu i nie ma żadnych nie zdyskredytowanych podstaw naukowych.

"zamilkną przestraszeni, a prywatnie większość przyzna mi racje!" Na 100% dokładnie tak by było! PERŁA ! PEREŁKA !Dude, You made my day !

pozycja ideologiczna? łysenkizm ? REALLY ?

ponoć jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów, więc:

Odpowiedz
Cytat
mik1984 Autor wątku
mik1984

Chcesz produkować memy a nie argumenty, to zabij się. (dźwięk pioruna)

Odpowiedz
Cytat
halunoman

Wiele osób w wielu wątkach przez lata próbowało podejmować z Tobą polemikę używając argumentów. Poczynając od Twojego ówczesnego położenia i myśli samobójczych , przez poczucie braku sensu egzystencji na dywagacjach politycznych kończąc. Wszystko bez jakiegokolwiek obserwowalnego skutku. Próba podjęcia dyskursu, byłaby (angole mają na to pięęęękne określenie, więc pozwolę sobie go użyć): exercise in futility.
Reasumując:

Odpowiedz
Cytat
mik1984 Autor wątku
mik1984

Zatem jeśli tak uważasz, to proszę Cie o zaprzestanie Shitpostingu w tym temacie, oraz o interwencję moderatora w tej kwestii.

Wkleiłem w tym threadzie ponad 100 linków do źródeł naukowych oraz kilkanaście wykładów. Na pytanie o korelację między kształtem bądź rozmiarem czaszki odpowiadam, że występuje korelacja między rozmiarem czaszki a zdolnościami umysłowymi(choć bezpośrednio między rozmiarem czaszki a IQ jest już znacznie słabsza). Orientacja przestrzenna jest również skorelowana z rozmiarem mózgu. Na wszystko co mówię wkleiłem linki do źródeł/ i lub wykłady, które na ten temat mówią i przedstawiają źródła.

A co jest Twoim kontrargumentem? Że frenologia i płaska ziemia(może jeszcze homeopatia, UFO, kreacjonizm i zamach smoleński) są nieprawdziwe, więc to udowadnia, że nie mam racji? Z całą wyrozumiałością dla ideologicznego bólu dupy, to argumentujesz na poziomie dziecka z fochem.

Każdy, kto chce merytorycznie się odnieść do materiałów, które zamieściłem jest mile widziany. Każdy, kto chciałby podzielić się wiedzą i wzbogacić temat zamieszczając linki źródłowe jest również mile widziany. Polemika jest również mile widziana, ale nie chamski shitposting w deseń, "nie przedstawię argumentów, bo jesteś głupi."

Dlatego proszę moderatora o interwencję, żeby więcej takich inflamacyjnych postów w tym threadzie nie dopuszczać. Po lajkach widzę, że jest publiczność na takie pozamerytoryczne chamskie docinki, ale niech sobie znajdą wentyl dla hejtu gdzie indziej.

Odpowiedz
Cytat
irobson

Hehe kurwa ale patusy ;d

Odpowiedz
Cytat
halunoman

heh... miałem olać, ale uber nuda w robocie, więc:

Rozmiar głowy NIE rezultuje wyższym IQ. Jest sto ton badań, analiz i metaanaliz w tym temacie.
Rozmiar czaszki i mózgu korelują z IQ w zależności od badań r=0,2 - ~0,4, co znaczy w NISKIM, a NIE wysokim stopniu, jak pisałeś . Dodatkowo korelacja NIE JEST zależnością przyczynowo- skutkową.
Pytanie brzmiało : "Czy większa głowa/większy mózg = większe IQ?", na co odpowiedziałeś, że zasadniczo tak, kiedy z badań wynika, że zasadniczo nie. Istnieje pewna niska współzależność między jednym drugim, ale nieuprawnione jest wnioskowanie o czyimś intelekcie na podstawie obwodu czaszki czy samej wielkości mózgu przy korelacjach średnio 0,3.
Na IQ wpływa ilość i jakość szarej materii, innymi słowy ilość neuronów i połączeń między nimi w pewnych obszarach mózgu, a nie sama jego objętość.

Napisane przez mik1984
kobiety mają zdecydowanie mniejsze mózgi od mężczyzn, natomiast bardzo podobne IQ, co jest wytłumaczalne przez fakt, że kobiety mają mocno osłabioną orientację przestrzenną, która jest bardzo mózgochłonną zdolnością umysłową.

Orientacja przestrzenna kobiet nie jest MOCNO osłabiona względem samczej. Owszem, jest słabsza, ale według badań i eksperymentów( które na pewno sam potrafisz znaleźć) mało się różni od samczej. W badaniach na ten temat hipotetyzuje się, że my samce lubimy myśleć o sobie, że DUŻO lepiej się orientujemy w przestrzeni, natomiast dowody empiryczne mówią inaczej.

Obszary odpowiedzialne za IQ i orientacje przestrzenną znajdują się w różnych płatach mózgu, więc bardzo słabe jest uzasadnienie, że kobiety mają takie samo IQ jak samce KOSZTEM ich orientacji przestrzennej. Te 2 "zdolności" rozwijały się ewolucyjnie w różnych obszarach mózgu, przez co nie konkurowały ze sobą o te same zasoby. Dobór naturalny preferował samców z lepiej rozwiniętą orientacją przestrzenną, która nie była czynnikiem selekcyjnym u kobiet, czego efekty widać dzisiaj. IQ natomiast było czynnikiem selekcyjnym u obu płci, więc aktualnie obie płcie mają takie samo IQ, niezależnie od różnic w wielkości mózgu, bo obszary mózgów kobiet odpowiedzialne za procesy poznawcze mają praktycznie taką samą ilość neuronów i połączeń między nimi co samcze mózgi. Dodatkowo mózgi kobiece mają dużo większą komunikację/dużo więcej połączeń między półkulami niż samcze mózgi. NIE MA DOWODÓW na to, że równe z samczym IQ kobiet jest przyczyną ich słabszej orientacji przestrzennej. Jest fajna książka "Płeć mózgu", która dużo szerzej to opisuje.

Stąd komentarz:"TOTAL AND UTTER BULLSHIT"

Mik, niepotrzebnie się gotujesz i szukasz "hate'u" tam gdzie go po prostu nie ma.
Tak przy okazji: Zauważ, że prosisz o trzymanie nazwijmy to "kultury w wątku", a jednocześnie używasz wulgaryzmów, piszesz komuś "zabij się","wypierdalaj", zarzucasz chamstwo, hate'ing, shitposting, ból dupy, łysenkizm, dziecięcego focha i kilka innych, bo ktoś napisał "nie masz racji i nie chce mi się napisać dlaczego".
Smutne.

ps: Miały być max 3 zdania, a wyszedł elaborat. Zadziwiające jest co nuda w robocie robi z człowiekiem.

Odpowiedz
Cytat