Przejdź do forum
Pozyskiwanie fundus...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Pozyskiwanie funduszy na działalność gospodarczą

13 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,083 Wyświetlenia

Kto ma jakiekolwiek pojęcie w jaki sposób pozyskać fundusze na założenie działalności gospodarczej nie posiadając żadnego kapitału? na projekty unijne się nie załapie bo:

- albo jest dla młodych przedsiębiorców do 25 roku życia
- albo aktywacja ludzi którzy powinni zejść na zawał albo zapić się na śmierć, czyli +50

czyli o dotacji z wujni eułropejskiej na założenie działalności mogę zapomnieć. jeśli będę chciał założyć i świadczyć usługi w innym mieście niż mieszkam (jestem z gdańska, a myślałem o działalności w sopocie) to gdaścka PUPa nie przyzna mi dotacji, bo działalność nie jest w gdańsku. zatem jakie zostaje pole manewru? jakie sposoby znacie? krecha w banku? jakieś organizacje pokroju http://www.pfp.com.pl/, kradzież, lichwa, rozboje, prostytucja?

12 odpowiedzi
Qsypal
BlackMember

Wygraj jackpota, nie będziesz musiał pracować...

rimfiztrik
PokerStrategist

Napisane przez tjall77
- albo aktywacja ludzi którzy powinni zejść na zawał albo zapić się na śmierć, czyli +50

To nie prawda. Oczywiście są preferencję odnośnie określonych grup np takich jak wymieniłeś, ale nie są kierowane wyłącznie do nich.

Napisane przez tjall77
(jestem z gdańska, a myślałem o działalności w sopocie) to gdaścka PUPa nie przyzna mi dotacji, bo działalność nie jest w gdańsku.

Zawsze możesz zameldować się w Sopocie...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Qsypal
Wygraj jackpota, nie będziesz musiał pracować...

:ayfkm:

Napisane przez rimfiztrik

Napisane przez tjall77

To nie prawda. Oczywiście są preferencję odnośnie określonych grup np takich jak wymieniłeś, ale nie są kierowane wyłącznie do nich.

gdańska PUPa takich ofert nie posiada. wiem, bo byłem tam dzisiaj. co do zameldowania. dotacja z pupska jest przyznawana po 3 miesiącach pozostawania zerejestrowanym w urzędzie. to za długo. strata czasu,

Urząd pracy do 6 krotnej wysokości średniej krajowej, ale głównym problem jest to, że musisz zarejestrować się jako bezrobotny i przez okres roku nie być nigdzie zatrudniony podczas prowadzenia działalności.

hellYeahEnT
Elite Grinder

pupa :D

Imo dobry biznes plan i inwestor sie znajdzie, tylko ze bedziesz troche murzynem bo niby na swoim a nie do konca bo dzielisz sie zyskami

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez KolBro
Urząd pracy do 6 krotnej wysokości średniej krajowej, ale głównym problem jest to, że musisz zarejestrować się jako bezrobotny i przez okres roku nie być nigdzie zatrudniony podczas prowadzenia działalności.

bzdura. 3 miesiące. kobieta w pupsku mi powiedziała że przyznadane jest 19K pln, tylko teraz myk polega na tym, że muszę posiadać 1/2 wkładu własnego od kwoty o którą się ubiegam +2 poręczycicieli. oczywiście wspomniała, że teraz pieniędzy będzie mniej i max co dostanę to 15K.

Napisane przez hellYeahEnT
pupa :D

Imo dobry biznes plan i inwestor sie znajdzie, tylko ze bedziesz troche murzynem bo niby na swoim a nie do konca bo dzielisz sie zyskami

skoro nie mam wkładu własnego to raczej oczywiste. pytanie teraz jest ile? domyślam się że mniej niż w banku. bank także nic nie da bo niby na jakiej podstawie? na poręczenie nie mam co liczyć. to akurat pewne. muszą znaleźć inny sposób. czyli albo venture capital albo anioły biznesu.

bzdura. 3 miesiące. kobieta w pupsku mi powiedziała że przyznadane jest 19K pln, tylko teraz myk polega na tym, że muszę posiadać 1/2 wkładu własnego od kwoty o którą się ubiegam +2 poręczycicieli. oczywiście wspomniała, że teraz pieniędzy będzie mniej i max co dostanę to 15K.

Z moich informacji wynika, tak jak z resztą zostało wcześniej napisane. Że zarejestrowany bezrobotny może starać się o dotację bezzwrotną na rozpoczęcie działalności jeśli spełnia szereg warunków w tym jest zarejestrowany i podczas prowadzenia działalności (przez minimum rok - w przeciwnym wypadku zobowiązany jest do zwrotu uzyskanej kwoty wraz z odsetkami) nie pobierać wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia.

Co do samej kwoty, jej maksymalna wysokość to 6-krotność średniej krajowej. Oczywiście kwota ta może być niższa, a wpływ na to ma szereg różnych czynników.

skoro nie mam wkładu własnego to raczej oczywiste. pytanie teraz jest ile? domyślam się że mniej niż w banku. bank także nic nie da bo niby na jakiej podstawie? na poręczenie nie mam co liczyć. to akurat pewne. muszą znaleźć inny sposób. czyli albo venture capital albo anioły biznesu.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z kosztów prowadzanie własnej działalności. Takich jak chociażby wszelkiego rodzaju składki (w tym ZUS), podatki (w zależności od formy działalności), koszty stałe (księgowość, koszty związane z siedzibą firmy, telefon, internet, samochód) itp

Jak wygląda rentowność przyszłego biznesu?
Jaki jest okres zwrotu z inwestycji
Jak bardzo innowacyjny jest pomysł
etc

artaveld
PokerStrategist

Kapitał Ludzki

A to patrzyłeś? Tam jest napisane, że grupę docelową stanowią osoby przed 25 rokiem życia, ale to wcale nie jest kryterium dyskwalifikujące.

Ew. Anioły Biznesu ale to już trzeba się popisać większą kreatywnością :D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

wróć. to co miałem na myśli - w urzędzie musisz być zarejestrowany conajmniej 3 miesiące. tu doczytałem i nasuwa mi się takie spostrzeżenie - jak nie możesz być nigdzie zatrodniony przez rok, skoro sam siebie zatrudniasz? nie możesz pracować u nikogo innego na zasadach umowy prace/umowa-zlecenie/o dzieło itd to chyba oczywiste.

http://www.pup.gda.pl/artykuly/266_144_jednorazowe-srodki-na-podjecie-dzialalnosci-gospodarczej.html

tu jest regulamin.

Napisane przez KolBro

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z kosztów prowadzanie własnej działalności. Takich jak chociażby wszelkiego rodzaju składki (w tym ZUS), podatki (w zależności od formy działalności), koszty stałe (księgowość, koszty związane z siedzibą firmy, telefon, internet, samochód) itp

Jak wygląda rentowność przyszłego biznesu?
Jaki jest okres zwrotu z inwestycji
Jak bardzo innowacyjny jest pomysł
etc

ojej, niemożliwe. płacić trzeba będzie :( oczywiście że to wiem. ~390pln zus przez pierwsze 2 lata, wynajem lokalu, media, wyposażenie itd

co do innowacyjności to moja oferta nie będzie niczym oryginalnym, ale widzę jak wygląda konkurewncja, co robi a raczej czego nie robi i zamierzam to bezwzględnie wykorzystać

Napisane przez artaveld
Kapitał Ludzki

A to patrzyłeś? Tam jest napisane, że grupę docelową stanowią osoby przed 25 rokiem życia, ale to wcale nie jest kryterium dyskwalifikujące.

Ew. Anioły Biznesu ale to już trzeba się popisać większą kreatywnością :D

tutaj chciałbym zaznaczyć że patrzysz na artykuł z 2009, a mamy 2011

w pomorskim robią tylko "młodzi w biznesie" czyli do 25 i "aktywacja +50". czyli na żadne z tych się nie łapie. tak powiedział mi dzisiaj doradca zawodowy w pupie gdańskiej

co do innowacyjności to moja oferta nie będzie niczym oryginalnym, ale widzę jak wygląda konkurewncja, co robi a raczej czego nie robi i zamierzam to bezwzględnie wykorzystać

Moje pytanie jest dosyć istotne z punktu widzenia źródła pozyskania kapitału.
Ponieważ, jeśli twój pomysł byłby genialny to źródeł jest mnóstwo. Chociażby Czarnecki wykłada swoją kasę na realizację projektu.

Kwestia rentowności i zwrotu z inwestycji natomiast odnosi się do Business Angels i Venture Capitals. Dysponują dużym kapitałem, lecz inwestują w projektu cechujące się duża innowacyjnością i potencjalną dużą stopą zwrotu w stosunkowo krótkim okresie czasu.

Jeśli chodzi zaś natomiast o moje pytanie odnośnie kosztów. Jeśli projekt nie broni się finansowo to jest marna szansa na jakiekolwiek środki.

Zatem jeśli znasz/poznasz źródło finansowania projektu o którym mówisz byłoby miło gdybyś zechciał się nim podzielić

btw zawsze może zrobić zrzutę ze znajomymi i wspólnie pociągnąć temat

Napisane przez KolBro

typuje ze to bedzie restauracja albo pub.
mozesz do mnie napisac na priv i przedstawic swoj pomysl i koszty.
jestem z gdyni i mam tam jakis kapital takze bylbym w stanie cos zainwestowac.

Nomedes
PokerStrategist

tldr gdzies juz bylo o tym na forum poszperaj,

na rozpoczecie daja zwykle bez problemu kasiore tylko wniosek wypelnij i na rozmowie nie wypadnij jak debil a nie trzeba byc zarej. 3 miechy, ja w 2008 zlozylem wniosek odotacje w tym samym dniu w ktorym sie zarej. jako bezrobotny, nie wydaje mi sie zeby wprowadzili jakies kosmosy bo to dotacje unijne sa przeciez

powodzenia