Dzięki za opinie chłopaki!
Solidny zestaw
Spoiler

Chyba najlepsze ciemne piwo jakie piłem; czekoladowe, mocno waniliowe, pełne w smaku, z nutką wiśni. Mimo 7.5% nie czuć alkoholu. Ciekawy byłem czy doktorzy dadzą radę w piwie nie zawalonym amerykańskimi chmielami. Moim zdaniem wyszło idealnie.
bondzyn
Dzisiaj też nabyłem, będę testować na dniach.
Co do tych opinii, że Doctorzy przesadzają z chmielem to ja osobiście się nie do końca zgadzam. Mocno chmielą, ale ma to cel, scena kraftowa i rynek potrzebował tego co zrobili przez pierwszy rok swojej działalności. Oczywiście jacyś ortodoksi mogą uznawać to za wadę, ale moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak przechmielenie piwa (z pominięciem sytuacji, gdy zdarzy się jakaś wpadka albo ktoś specjalnie przesadzi) i póki proporcje są zdroworozsądkowe to nic tylko się cieszyć. Ja uwielbiam amerykańskie chmiele
Właśnie sączę AIPA z browaru Wrężel (Zarzecze) i polecam! Ogólnie browar jest dość mało znany i rzadko się pojawia na blogach czy w recenzjach, a ta AIPA czy Stout Owsiany są naprawdę godne polecenia. Jak natraficie to próbować bez wahania!
Też lubie amerykańskie chmiele, czym więcej tym lepiej i nie zarzucam im, że przesadzają - wręcz przeciwnie, lubie za ten chmiel ich piwa. Jednak nachodzi myśl czy potrafiliby zrobić coś w inny deseń, piłem Australian Weizenbock i był marny, o RIS nie słyszałem pochlebnych opinii. Ale to piwo wyjątkowo przypadło mi do gustu i liczę na inne "pozachmielowe" piwa od doktorów, może jakieś wędzonki?
Byliście na jakimś festiwalu piwnym? W Polsce w tym roku całe ich zatrzęsienie. Na blogu przygotowałem spis chronologiczny razem z mapą!
Spis i mapa - Piwne Festiwale 2015
Ja pewnie jak co roku pojadę na Birofilię do Żywca, może Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Bracka Jesień. Planujecie gdzieś być?
Fajne zestawienie :f_drink:. Na pewno się przejdę w weekend na Beer Week bo daleko nie mam
Beergeek Madness i Birofilia to byłyby ciekawe opcje, ale nie mam wielkiego parcia na takie festiwale.
Warszawa obowiązkowo, byłem poprzednio i było OK a zapowiada się lepiej bo zamiast w małej hali przy Mordorze na Domaniewskiej będzie na stadionie Legii. Żywiec wygląda ciekawie, może zrobie sobie wakacje i wpadne.
Napisane przez bondzyn
Warszawa obowiązkowo, byłem poprzednio i było OK a zapowiada się lepiej bo zamiast w małej hali przy Mordorze na Domaniewskiej będzie na stadionie Legii.
Wybieram się.
Warszawa miała dobre opinie, ale jak dla mnie nie po drodze
Poprzedni Wrocławski Festiwal był na stadionie - jedna trybuna otwarta i to był strzał w 10. Fajnie było sobie posiedzieć, trochę odsapnąć przy dobrym piwku
Także na Legii pewnie też będzie ok.
Byłem ostatnio w pubie w Poznaniu, który chwali się bardzo dużą ilością różnych piw. Kompletnie się na tym nie znam, dopiero zaczynam ogarniać temat, więc wybrałem troszeczkę na ślepo 3 piwa (przy okazji miałem okazji spróbować trochę różnego cydru, ale to jebać ;p).
Spoiler

Spoiler

Spoiler
Powiem wam że myślałem, że się popłaczę i posikam ze szczęścia. 6 joseph street aktualnie moje ulubione piwo, jak znikało ze szklanki to z każdym łykiem najpierw euforia bo było mega, a potem w środku umiarała część mnie bo się kończyło. Z Hadrą miałem podobnie. Atak chmielu był bardzo dobry, ale do tamtych dwóch mu troche brakło.
W każdym razie postanowienie jest, że przynajmniej raz w tygodniu idę w miasto do pubu próbować dobrych piwek i raz na jakiś czas buteleczkę w domu ^^
Spoiler

Dokonałeś wyboru. Już nigdy nie spojrzysz na Harnasia w ten sam sposób co kiedyś.
Wow nie wiedziałem ze sa tutaj hopheady;) pozdrowienia od crima inaczej Delcrimo na pokerstrategy . Com
preludiumm - dobry wybór, myślę, że Pracownia Piwa obecnie to ścisła czołówka polskiego piwowarstwa, i dobrze prawi bondzyn - z tej drogi nie ma już odwrotu
Hopheady czają się za każdym rogiem!
warzył ktoś z Was piwo samemu? przyszło mi to ostatnio do głowy, ale chciałbym spytać czy warto kogoś, kto ma jakiekolwiek doświadczenie
Warzę i warto! Na uwarzenie piwa musisz poświęcić cały dzień, ale zrobisz sobie piwo w każdym dowolnym stylu. Na pewno nie jest to sposób na tanią produkcję "materiału" do sponiewierania się na imprezce
Zależnie od wydajności koszt jednego uwarzonego piwa to od około 2,5 zł. wzwyż. Czyli gównolagera kupisz taniej, ale już np. IPA nie
Zapraszam na bloga:
http://dziennikpiwny.blogspot.com/2014/02/piwowarstwo-domowe-poczatki.html
Również warzę, za mną na razie jedynie 5 warek, w tym tygodniu robimy kolejne dwie- white IPA i english special bitter. To prawda, że trzeba trochę czasu, koło 8 godzin to zajmuje (większość czasu po prostu garnek stoi na gazie, więc możesz w tym czasie robić inne rzeczy co parenaście minut sprawdzając temperaturę w garze), plus przelewanie i butelkowanie dodatkowe ok. dwie godziny pare tygodni później. Za surowce na jakieś 20 litrów piwa zapłacisz 50-70zł, głównie zależy od tego ile i jaki chmiel dodajesz i jaki chcesz ekstrakt otrzymać. Jak masz jakieś pytania które nie są "zaawansowane" to na pewno ktoś w temacie odpowie. Ogólnie polecam jako bardzo fajne hobby
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Browar_Domowy_SUPER_START_-_bez_surowcow&przedm=187642&grupa_p=6&pwd [6]=%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod
taki zestaw jest wystarczający? czy nie warto kupować najtańszego, a lepiej zainwestować?
Jeśli ktoś z Warszawy to ostatnio byłem :
Gorąco polecam, super klimat i oczywiście pyszne piwo
ciachooooo: zamierzasz warzyć z brewkitu/ekstraktów słodowych czy z zacieraniem?
http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych
http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych
Ja zaczynałem od zacierania, nie wiem dokładnie jak warzy się w inne sposoby (poza tym że łatwiej). Do zacierania potrzebny jest jeszcze minimum 30-litrowy gar, rurka z oplotu do filtracji, i płyn lugola (jodowy wskaźnik skrobi) żeby sprawdzić czy zacieranie się już zakończyło. Ogólnie to bardzo dobry zestaw, ja zamawiałem z Piwodzieja i żałuję, że nie kupiłem z Browamatora.