Napisane przez PLtotoryl
Napisane przez imfar
Ja trochę medytuję, co konkretnie chciałbyś wiedzieć?
No nie wiem jakieś proste techniki wejścia w odpowiedni stan (bo jak próbowałem to kompletnie nie mogłem się skupić) jaka muzyka (czy w ogóle) jaka pozycja?
Ciężko, moim zdaniem, będzie Ci ogarnąć temat samemu, ale pewnie nie jest to niemożliwe. Jeżeli jesteś z jakiegoś większego miasta powinieneś znaleźć jakieś zajęcia z medytacji, czy ośrodki buddyjskie. Zdecydowanie bardziej polecam taki start niż uczenie się z przypadkowych stron w sieci. Niestety większość ludzi wypowiadająca się o medytacji nie medytuje, więc podchodź z dystansem do tego co czytasz. Przy medytacji ważne jest to by odpowiednio usiąść - artykuł nie sprawdzi czy robisz to dobrze. Artykuł również nie poprowadzi Cię przez pierwsze medytacje. Jeżeli jednak zdecydujesz się samemu za to zabierać to mogę coś więcej napisać o dwóch medytacjach, które jak praktykuję. Zajrzyj na: http://polski.wildmind.org/ , możesz też zajrzeć na mojego bloga (link w sygnaturze) na 9 stronę, tam trochę napisałem na ten temat.
Nie wiem jak rozumiesz ten odpowiedni stan. Ludzie często spodziewają się po medytacji jakichś niesamowitych stanów. Chyba lepiej będzie jak podejdziesz do tego bez oczekiwań, jak do ćwiczenia oddechowego a nie przeżycia duchowego ;). Z czasem praktyki medytację bywają coraz głębsze.
Muzyka - nie. Powinieneś mieć ciszę i spokój. Siadaj do medytacji gdy nikt Ci nie będzie przeszkadzał.
Pozycja - masz ten temat omówiony we wklejonym linku. Pamiętaj, że ma być wygodnie i stabilnie, na początek polecam diament