Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Medytacja

34 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
2,837 Wyświetlenia
PLtotoryl

Jak w temacie, ktoś opanował tą sztukę? Kiedyś próbowałem ale jakoś nie mogłem się skupić i szybko się zniechęciłem (siedziałem sobie godzinkę na podłodze i tyle :) ).

Jeżeli ktoś zna temat to proszę o polecenie jakiejś dobrej lektury dla początkujących czy coś w ten deseń. Jakie macie zdanie na ten temat?

Nie chcę od razu lewitować ale od czegoś trzeba zacząć :).

Słyszałem sporo pozytywnych opinii na ten temat i tak wiem że kościół mówi że medytacja jest bee (tak jak prezerwatywy i nie wrzucanie do koszyka w niedziele :challenge ).

Odpowiedz
Cytat
33 odpowiedzi

Są zwolennicy teorii że medytacja może zmienić coś w naszym życiu jak i przeciwnicy tejże teorii. Ja osobiście należę do tych drugich, bo nie wierzę że siadanie po turecku na dywaniku i mamrotanie jakichś głupot pod nosem może jakkolwiek pozytywnie wpłynąć na człowieka już nawet nie biorę pod uwagę faktu jak głupio to musi wyglądać dla osoby postronnej. Uważam że jeżeli cokolwiek ma mieć na ciebie wpływ to na pewno nie jakieś zabiegi typu medytacja itp. zastanawiam się co chcesz przez to osiągnąć bo jeżeli traktujesz to jako hobby wypełniające wolny czas to według mnie jak najbardziej się to sprawdzi, jednak ja wolę robić coś co przyniesie mi jakąś korzyść a z medytacji wielu korzyści nie uświadczysz.

BTW: Lewitacja to jedna wielka ściema i nie jest to osiągalne bez żadnych sztuczek i drobnych oszustw, to co widzimy na filmikach/zdjęciach itp. na których jest to "zjawisko" uchwycone to zwykły fake lub fotomontaż.

Odpowiedz
Cytat
kondziorf

tez troche probowalem, tzn. probowalem obserwowac swoje mysli nie ingerujac w nie, albo skupiajac sie na oddechu, ale nic z tego ciekawego nie wyniklo. Moze za szybko dalem sobie z tym spokoj. Zobaczymy moze ktos sie wypowie

Odpowiedz
Cytat
ddaniecki

" Znam moje ciało, mój umysł wiem, co mogę zrobić,"

polecam jako przykład
http://ciekawostek.blog.pl/czlowiek-ktory-nie-odczuwa-zimna,15227179,n

Odpowiedz
Cytat

Polecam technikę CSS 30minut dziennie. Opisaną w "Nikodem Marszałek - Odrodzenie feniksa".

Siadasz wygodnie jak chcesz, na fotelu, na podłodze, na trawie i patrzysz się w liść, ognisko itp. nie myśląc o niczym innym. Potem jesteś jak nowy.

Ja czasem sobie wizualizuje różne rzeczy(marzenia)z zamknietymi oczami efekt niesamowity jak sen:)

W książce jest to bardziej opisane. Można ją znaleźć w necie w pdf.
Polecam!

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

WeakTight27 : Z lewitacją to był żart. Medytacją nie chcę osiągnąć nic szczególnego tylko tak sobie chilloutować podobno jest to dobry sposób na odstresowanie itd. Czasami mam 100 myśli na sekundę i zaczyna mnie to irytować :).

Co do tego, że medytacja to siadanie po turecku na podłodze i wydawanie jakiś dźwięków to jesteś w błędzie moim zdaniem. Po pierwsze jest to stan umysłu, medytacja to praktycznie relaksacja w takim znaczeniu płytszym (bez podtekstów religijnych) i z tego co czytałem to równie dobrze możesz się położyć na łóżku i medytować- czytaj relaksować się. Tylko że (przynajmniej ja tak to rozumuję) medytacja to nie tylko relaksacja ciała ale umysłu.

Mahabhar: Próbowałem coś takiego robić czyli nie myśleć o niczym i właśnie średnio mi to wychodziło ciągle mimowolnie zaczynam myśleć o czymś nawet bardzo błachym.

Poczytam i spróbuję.

Polecacie jakąś muzykę do tego ściągnąć?

Odpowiedz
Cytat
Masqb

Kościół katolicki popiera medytację (różaniec właśnie do tego służy), ale oczywiście ma tam do tego sporo różnych dobudowywanych przez lata zasad. Ogólnie to chyba każda religia ma takie coś. Medytacja buddyjska jest taka popularna bo ogólnie jest teraz moda na Azję.

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

Tak tak jak powiedziałem medytacja to bardzo ogólne pojęcie bo jak wspomniałeś modlenie się itd to również medytacja.

Mi chodziło raczej o jakiś bardziej chilloutowe jej odmiany :).

Odpowiedz
Cytat
imfar

Ja trochę medytuję, co konkretnie chciałbyś wiedzieć?

Odpowiedz
Cytat
Masqb

Samo modlenie się to nie jest medytacja.
Różaniec to powtarzanie w koło kilku zdań co po jakimś czasie "wyłącza" mózg (jeśli się będziesz skupiać na tych zdaniach a nie na niczym innym), tak samo jakbyś sobie powtarzał wdech/wydech i o tym myślał (czyli to co poleca podstawowa medytacja buddyjska).

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

Napisane przez imfar

No nie wiem jakieś proste techniki wejścia w odpowiedni stan (bo jak próbowałem to kompletnie nie mogłem się skupić) jaka muzyka (czy w ogóle) jaka pozycja?

Odpowiedz
Cytat
dio31

Co sadzicie na temat samokontroli umysłu metodą silvy?

Odpowiedz
Cytat
galer

Napisane przez dio31

Aż mi się przypomniało. :D

https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?postid=244687#post244687

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

Napisane przez galer

Napisane przez dio31

Aż mi się przypomniało. :D

https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?postid=244687#post244687

Dzięki za link, trochę się pośmiałem a fragment:

"Albo gdy mieliśmy sobie wybrać losowe zwierze do jednego ćwiczenia, to młoda z pełnym skupieniem pyta się tej guru-zołzy: "a może być pies"??
I ta stara znów na chwile zamknęła oczy, zamyśliła się jakby w głowie próbowała rozwikłać zagadkę kosmosu i następnie z powagą spojrzała na nią i rzuciła "Może!". "

... rozwalił mnie :fuckyeah

Zawsze mnie śmieszy jak ludzie przeczytają jakąś książkę czy coś od takich oszołomów i wielkich guru i zaraz przyjmują wszystko co jest tam napisane :).
Ale jak widać łatwo zbijać na takich ludziach kasę jak piszesz że babki były tam kilka razy już na kursie i kupowały hurtowe ilości książek i płyt :). To jest jeszcze nic kiedyś widziałem w gazecie reklamę targów nie pamiętam jak się to nazywało ale było tam ileś set stoisk i sprzedawano tam magiczne kamienie, amulety i inne przedmioty od których posiadania stajemy się piękni zdrowi i bogaci a to wszystko jak mniemam za grubą kasę :). Będę musiał zainteresować się chyba takim biznesem skoro jest popyt to pojadę na plażę nazbieram kamyków i będę sprzedawał za 10zł sztuka :fuckyeah .

Najśmieszniejsze jest jednak to, że ludzie którzy kupują takie badziewia najczęściej potem twierdzą że to działa... cóż placebo. Pamiętam jak mama opowiadała mi jak byłem mały i ciągle twierdziłem że boli mnie ząb/głowa itd ale byłem za mały żeby łykać co chwile jakieś tablety to dawała mi tic taca mówiąc, że to jakiś super hiper środek na ból z Nasa i przechodziło hehe . :challenge

Odpowiedz
Cytat

[treść edytowana]

// proszę nie trollowac - galer

Odpowiedz
Cytat
imfar

Napisane przez PLtotoryl

Napisane przez imfar

No nie wiem jakieś proste techniki wejścia w odpowiedni stan (bo jak próbowałem to kompletnie nie mogłem się skupić) jaka muzyka (czy w ogóle) jaka pozycja?

Ciężko, moim zdaniem, będzie Ci ogarnąć temat samemu, ale pewnie nie jest to niemożliwe. Jeżeli jesteś z jakiegoś większego miasta powinieneś znaleźć jakieś zajęcia z medytacji, czy ośrodki buddyjskie. Zdecydowanie bardziej polecam taki start niż uczenie się z przypadkowych stron w sieci. Niestety większość ludzi wypowiadająca się o medytacji nie medytuje, więc podchodź z dystansem do tego co czytasz. Przy medytacji ważne jest to by odpowiednio usiąść - artykuł nie sprawdzi czy robisz to dobrze. Artykuł również nie poprowadzi Cię przez pierwsze medytacje. Jeżeli jednak zdecydujesz się samemu za to zabierać to mogę coś więcej napisać o dwóch medytacjach, które jak praktykuję. Zajrzyj na: http://polski.wildmind.org/ , możesz też zajrzeć na mojego bloga (link w sygnaturze) na 9 stronę, tam trochę napisałem na ten temat.

Nie wiem jak rozumiesz ten odpowiedni stan. Ludzie często spodziewają się po medytacji jakichś niesamowitych stanów. Chyba lepiej będzie jak podejdziesz do tego bez oczekiwań, jak do ćwiczenia oddechowego a nie przeżycia duchowego ;). Z czasem praktyki medytację bywają coraz głębsze.

Muzyka - nie. Powinieneś mieć ciszę i spokój. Siadaj do medytacji gdy nikt Ci nie będzie przeszkadzał.

Pozycja - masz ten temat omówiony we wklejonym linku. Pamiętaj, że ma być wygodnie i stabilnie, na początek polecam diament

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

To widzę jakiś hard buddyzm już jest chyba ale poczytam i spróbuję :).

Jakie zalety i jakie wady medytacji widzisz od czasu stosowania? :)

Jeszcze jedno na stronie którą podałeś są pokazane 3 różne techniki czy one wszystkie są jedną całością i należy przyswoić je wszystkie czy może są to zupełnie odmienne techniki?

Odpowiedz
Cytat
imfar

Czy ja wiem czy taki hard buddyzm... ja za buddystę się raczej nie uważam, a na pewno jeszcze mniej się za niego uważałem jak zaczynałem przygodę z medytacją :).

Wady i zalety... Musiałbym się bardziej zastanowić czy są jakieś negatywne strony tego wszystkiego, na ten moment nic mi nie przychodzi do głowy. Co do zalet hmm... ciężko mi powiedzieć co jest wynikiem dokładnie medytacji, a co jakąś wypadkową medytacji i innych zmian/przemyśleń. Pisałem o tym trochę na blogu i chyba nic więcej nie mam do dodania, nie na forum.

Ja praktykuję tylko uważność i metta bhavana na zmianę. O medytacji z mnatrą się nie wypowiem bo się nie znam. Uważność jest zdaniem wielu łatwiejsza, więc może warto od niej zacząć. Klik

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

Ok, dzięki za wszystkie odpowiedzi w takim razie. :)

Odpowiedz
Cytat

zajmijcie sie czymś sensownym, a nie głupotami które nic wam nie dadzą i zostały stworzone tylko po to żeby ktoś mógł sobie sprzedać swoją super książkę o medytacji za 49,99 pln

Odpowiedz
Cytat