to może ja zacznę Benhauer ch...
Oglądałem mecz i jakoś nie widziałem winy trenera. Oczywiście jak w każdym meczu można gdybać - czemu nie wystawił tego, czemu nie zmienił tego na tamtego, ale kogo by tam nie miał na ławce, jakoś nie wydaje mi się aby odmienił losy tego spotkania. Zagraliśmy dwa słabe mecze i żegnamy się z awansem. To chyba nie wina trenera że pierwszy strzał w meczu o wszystko oddajemy w 70 minucie.
gg no re
prawda jest taka, ze trzeba caly PZPN rozgonic w pizdu.
nawet trener pokroju fergusona, capello, hiddinka, blablabla nic nie zrobi bo nie ma kim grac i tyle.
nie ma szkolenia mlodziezy = nie ma mocnych klubow = dupa.
Ja krótko o powodach(kolejność nieprzypadkowa):
1. PZPN- stąd się bierze nieudolność polskich piłkarzy- słabe szkolenie, brak rozwiązań systemowych
2. piłkarze- wspomniana wyżej nieudolność to jedno a brak jakiegokolwiek zaangażowania w grę które naszych ostatnio charakteryzowało to co innego
3. beenhaaker- zła taktyka
Dokładnie, rozgonić cały ten dziadkowy PZPN w pizdu. Jak zawsze większość kibiców po porażce gani tylko trenera i piłkarzy. Jeżeli chcemy mieć drużynę i zawodników na światowym poziomie niech najpierw zaczną inwestować w dzieci i młodzież jak to robią zachodnie kluby...
eee to ja z innej strony coś powiem. Czy pan Leo miał w Polsce zrobić cud, ze piłkarze będą lepiej grali, krowy dawały więcej mleka, a dzieci lepiej się uczyły? Odpowiedź brzmi nie! Dlaczego? w końcu jest selekcjonerem? TAK jest selekcjonerem, ale nie szkoleniowcem. To oznacza, że wybiera z masy, tych których uważa, za naj, lub tych których mu pasują do koncepcji gry. Nie zrobi przewrotu w polskiej piłce, ona sama mu się przewrócić.
Co przez to rozumiem, pan "B" wróg publiczny numer jeden, co prawda zwalił sprawę, gdyż nie stworzył drużyny, ale jakąś zgraje, która nie wie co zrobić z piłką. Czy to jego wina, poczęci, piłka jest podobna do pokera, w tym względzie, że jest losowa, ale taktyka, umiejętności piłkarzy zgranie i jeszcze tysiąc innych czynników, powoduje, że tą rotacje ograniczamy. Dlaczego polscy piłkarze grają słabo? a dlaczego nie? Jakby mieli takie umiejętności techniczne jak Hiszpanie, i byli tak wyszkoleni fizycznie jak Szwedzi, na pewno rezultat byłby inny.
Nawet jakbyśmy wygrali grupę to kto by grał w kadrze? Ludzie przecież my nie mamy zaplecza, cześć działaczy w ogóle nie zna się na piłce mamy zaległości, których nie odrabiamy. Pojechalibyśmy do RPA i sytuacja powtórzyła by się z Mistrzostw w Niemczech czy Euro.
To po co był pan Leo "B" zatrudniany w Polsce? Ano po to aby wnieść trochę zachodniego ducha sportu i wiecie co nawet co nie co mu się udało. Co takiego się stało? Zauważyliście, ze coraz częściej w naszej lidze sięga się po młodych graczy a nie starych trepów? Jak pamiętam kiedyś był wywiad z jakimś trenerem i redaktor się zapytał dlaczego nie wystawia młodych graczy a on odpowiedział, że jeszcze mają za małe umiejętności itp. Jakoś teraz nie widzę, żeby cześć miała tak małe umiejętności, a jeżeli już to nadrabiają ambicją wolą walki i "młodością". Drugą sprawą było to, że niektóre drużyny zaczęły uczyć się rozgrywania piłek środkiem pola, wcześniej albo grało się skrzydłami (choć nie wszędzie), albo długie podanie do napastnika. Trzecia sprawa to bardziej ofensywna gra zespołów, już nie starają się tak często grać z kontry, ale próbują w ramach swoich możliwości coś działać.
Jaka jest moja ocena Holendra. Średnia, bo udało nam się w końcu do Euro dostać (zabrakło piłkarzom doświadczenia i świeżość). Bolą ostatnie tragiczne porażki oj bolą a to doświadczyliśmy ostatnio boli najwięcej. Nowa myśl trenerska może piłki nie zbawiła, ale nie wiem czy pan Engel, i ten drugi truposz by wnieśli coś nowego, na pewno by wynieśli trochę waluty a rezultat byłby żaden.
do lata do lata piechotą będą szli ... jakoś tak to leciało
PZPN w takiej formie jaką mamy = nie ma szans na sukces bez masy szczęścia
ja tam wolę siatkarzy, tam nikt o związku nie mówi tylko o reprezentacji i trenerze, a skoro nikt o nich nie mówi to chociaż na ch... nie robią, a to już dużo
benhakker sie pogubil jak pokerzysta co pomylil upswing z wlasnymi mozliwosciami. Widac to po doborze skladu. Uparcie trzyma sie zawodnikow ktorzy juz kilka razy wczesniej ni z gruszki ni z pietruszki wygrywali solo mecz mimo ze u siebie w klubie ledwo mogli powycierac lawke rezerwowych.
Chociaz gdyby nie te dziecinne bledy Boruca w wygranym juz meczu ze Slowacja to bylibysmy gdzie indziej i na samym ciulaniu remisow bysmy wygrali te grupe...
Po prostu jestesmy 3 liga pilkarska. Tyle ze ostatnio niesamowicie farcilismy w eliminacjach, ale koniec koncem kazdy fish konczy tam gdzie jego miejsce.
Po prostu nasza liga to dno... a krajowa liga jest glowna podpora reprezentacji.
Gwiazdy ze znanych klubow na ogol w eliminacjach zawodza. takie prawo pilkarskiej przyrody. Tym bardziej ze w tej chwili nie mamy ZADNEGO zawodnika grajacego w czolowym klubie w czolowej (pierwszej) lidze. Nawet w szeroko rozumianym terminie "staly gracz".
Tak zle nie bylo nigdy wczesniej. Nasze zespoly nie radza sobie w pucharach. Nawet po reorganizacji - nie musza juz grac we wczesnej fazie z Barcelona czy PSV, a mimo to odpadaja w meczu z zespolami ktorych nazwa niedzielnym fanom sportu nic nie mowi, z krajow nieznanym przecietnej blondynce.
Czy ktos pamieta ze w polowie lat 90 Legia W. byla w 16 najlepszych zespolow kontynetu? Ze ogala mistrza Anglii w Lidze Mistrzow? A wtedy mowiono ze polska piłka jest na dnie. Okazalo sie ze mozna upasc nizej.
Ja nie pamiętam bo za młody jestem, ale ojciec mówił, że wszyscy się modlili w Lidze mistrzów, żeby na Górnika nie trafić bo zmiatał każdego jak leciało.
Dlaczego tak udaliśmy? to proste po prostu jako naród jesteśmy leniwi (starsze pokolenie w szczególności). Przebalowaliśmy najlepsze lata w piłce, konkurencja nie spała i tak to teraz wygląda, prowizorka prowizorką i mamy rezultaty takie jakie mamy.
Holendrzy umieją z beztalencia zrobić dobrego gracza, Anglicy non stop szlifują system szkoleniowy, poszukując lepszych metod nauczania młodzieży. My nie umiem dobrze wyszkolić utalentowanego gracza i czyja to wina? No dobra przyznaje to ja jestem winien
Nie interesuje się piłką nożną, ale innym sportem jakim jest... programowanie konkursowe. Nie mamy związku, licencji, klubów, sekcji w szkole itp., a mimo wszystko jesteśmy obok Chin, USA i Rosji najlepsi. Ale to kwestia tego, że są dobre rozwiązania systemowe, stypendia, nakłady na edukacje informatyczną, kółka, zaangażowani naukowcy, obozy informatyczne itd. Gdyby w piłce było podobnie to też bylibyśmy - co najmniej w czołówce Europy, bo skoro takie Czechy potrafią grać dobrze, a są od nas mniejsze więć mniej zdolnych do selekcji, ta sama "rasa", zbliżona historia i warunki klimatyczne. Wystarczy chcieć.
EDIT:
Żebym nie był gołosłowny:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filip_Wolski
http://www.topcoder.com/tc?module=AlgoRank - zobaczcie kto jest trzeci i czwarty.
http://www.topcoder.com/stat?c=country_avg_rating
http://www.topcoder.com/stat?c=school_avg_rating - 2,10 i 11 miejsce.
http://www.csc.kth.se/contest/boi/results.php
Podstawowy błąd w szkoleniu młodzieży to naciskanie na osiagnięcie wyniku. Drużyny młodzieżowe powinno się szkolić pod względem rozwoju poszczególnych graczy a nie żeby wygrac lige trampakrzy czy juniorów młodszych. U nas trenerzy nie ucza techniki czy grania w piłke. Każą młodym trampkarzom łupać piłke żeby tylko wygrać! I tak jak pisał Kowalczyk, po ch...
jeździć w góry???? Trzeba trenować jak najwięcej z piłka a nei na obozy jeżdzić w góry żeby biegać... A co to biegać to tylko w górach można? Ehh masakra panowie...
polscy piłkarze próbowali odbić sie w kilku meczach od dna ale... dno się pod nami zarwało
a tak powazniej czesto jestem przy wspólnym meczu krtykowany ze za bardzo krytykuje ale moja odpowiedź zatyka wszystkich: jak będą grać reperentacja i kluby jak w latach 70-80 tych to wtedy będe ich chwalił
pamieta ktoś jeszcze taaakie gwiazdy -tyle mieli osiągnąć w reperentacji,np. dziekanowski, citko, kossowski, terlecki, żurawski
generalnie ludzie wkurzam też textem to ponoć dobry piłkarz / trener ale coś nie ma wyników/osiągnięć żadnych
Moga zatrudnic najlepszego i najdrozszego trenera na swiecie ale to nic to nie da jesli:
a) za granica malo kto z podstawowego skladu reprezentacji gra w klubie, nawet typowym europejskim przecietniaku...
b) w 1 lidze sa takie zespoly jak Odra Wodzislaw, polonia Bytom i inne dziadostwa ktore postawia wiate od przystanku autbusowego i juz maja dach, tym samym licenjce.(zmiejszyc lige do 8 zespolow)
c) w lidze mistrzow i starym pucharze UEFA nie ma zadnego polskiego klubu
d) brak dobrych trenerow mlodziezy, taki "trener" nie ma zadnych umiejetnosci jedynie rzucaja pilke na srodek boiska i jazda do konca treningu i po wyplate
e) stary beton w jeb... PZPN dalej bedzie wspieral debili jak Piechniczek I Kasperczak.
f) itd szkoda gadac... generalnie mozemy miec EURO2012 a polska moze sobie grac mecze towarzyskie z Tadzykistanem,Moldawia i Vietnamem bo z takim stylem tylko takie zespoly beda chcialy z nami grac.
Napisane przez SamRadziwill
Kto to jest Kossowski?![]()
kosowski kamil przez dwa s
ss to skrót super star
Napisane przez mazik22
b) w 1 lidze sa takie zespoly jak Odra Wodzislaw, polonia Bytom i inne dziadostwa ktore postawia wiate od przystanku autbusowego i juz maja dach, tym samym licenjce.(zmiejszyc lige do 8 zespolow)
Lepiej miec wiate panie znawno niz grac na cudzym stadionie (cracovia np.)
Od jakiegoś czasu już mnie to nie denerwuje...
Od kiedy nie oglądam.
Dobrze, że się nie dostali to przynajmniej fajnie się będzie finały oglądało.