Siemka za 15min zaczynam kurs na prawko:) pewnie pojeżdżę 1h po placu i będzie git. Jak uczyliście się do egzaminu? Trzeba znać cały kodeks drogowy na pamięć?
Na egzamin teoretyczny jaki teraz jest jedyna metoda to napieprzac te testy do bolu.
az przestaniesz robic bledy, niewiele sie z tego nauczysz, ale teorie zdasz ♠_rolleyes:
Dokładnie. Nakurwiasz testy non stop, ja dość szybko się uczę, więc tak na prawdę bardzo mało robiłem w porównaniu z tym, co inni mówili, o ile to prawda co mówili. Robisz aż zapamiętasz, po pewnym czasie odpowiadałem na pytania patrząc na obrazek i ew. początek pytania (pamiętam, że jak się "bawiłem" to miałem rekord ~50s na bezbłędny test xD). Na tym to polega. Prawko jest po to by zdać egzamin i je dostać, uczyć się jeździć będziesz tak na prawdę dopiero potem
Oczywiście jak nie wiesz nic to będzie bardzo długa nauka. Najlepiej jeśli wcześniej wpoisz sobie przepisy. Dostałeś/pewnie dostaniesz książeczki, ja miałem zestawik z wydawnictwa As-graf i jak porównywałem z innymi to imo był najlepszy, ale wiadomo, nie wszystkie widziałem i każdemu co innego pasuje, nie?
Ale powinieneś dostać książkę z przepisami, najpierw parę dni się jej poucz, poza tym przecież na jazdach musisz znać przepisy bo inaczej będziesz notorycznie opierdalany
Pierwsze jazdy zależą od tego na kogo trafisz, ja szczerze mówiąc przed prawkiem za kierownicą siedziałem raz jak miałem 5-6 lat xD, wsadził mnie do auta, zrobiłem parę kółek, "wężyków", hamowań, może z 20-30min to trwało i sru na miasto
Lajcik. Ja np z jazda nie miałem żadnych problemów,a co do teoretyki to tak jak poprzednicy trzaskac testy, a zobaczysz ze na egzaminie powtorza ci sie pytania
Lajcik
ja się uczyłem 2-3h dzien przed egzaminem. Mianowicie jechałem wszystkie pytania po koleji a jak juz czułem, że je umiem to rozwiązałem 20 testów z losowo wybranymi pytaniami pod rząd. To chyba wystarczy zeby okreslic czy umiesz
Teoretyczny test jest łatwy w porównaniu do praktycznego.
Grunt to sie nie stresować i do wszystkiego podejśc na spokojnie.
A uczyć sie jak? wziąć testy i wykuwać sytuacje do skutku. Powodzenia
Napisane przez Laadder
Siemka za 15min zaczynam kurs na prawko:) pewnie pojeżdżę 1h po placu i będzie git. Jak uczyliście się do egzaminu? Trzeba znać cały kodeks drogowy na pamięć?![]()
Napisane przez sojowyjarz
Daj znać jak poszło![]()
Całkiem sympatycznie turlałem się po placu:) Dostałem książkę i płytę z pytaniami. Poczytałem trochę i wszystko wydaje się nawet sensowne:)
Kurcze rozwiązuje zadania z rondem i tramwajami a nie mogę skumać najprostszej rzeczy:)

No więc tak jest to skrzyżowanie bez znaków. Na 1 obrazku z perspektywy A najpierw jedzie B bo nadjechał z prawej strony, później C i A. Ale z perspektywy C na drugim obrazku nie ma nikogo z prawej strony to z jego perspektywy on ma pierwszeństwo. Wiem, że to pewnie banalne ale jakoś nie mogę tego skumać:)
tu jest roche bardziej widocznie:)

Na tych obrazkach wszystko wydaje się trudne.
Coś Ci się chyba pomyliło, pojazd C na obu obrazkach jedzie pierwszy.
Podaje rozwiązanie: CBA 
Ja mam fajny sposob na dosyc latwe wkucie pytan na teoretyczny na pamiec. Z beznadziejna pamiecia nauczylem sie wszystkich w jeden wieczor i mialem max na egzaminie
Jesli dostales plyte CD ze wszystkimi pytaniami (a napisales ze dostales), to odpalasz to i jedziesz po kolei wszystkie pytania i jesli gdzies zrobisz blad, to jedziesz wszystkie od poczatku. Czyli np doszedles do 5 pytania, zaznaczyles zla odpowiedz to jedziesz od pierwszego. Jak znowu dojdziesz do 5 to juz bedziesz pamietal ze robiles tam blad i powinienes zaznaczyc poprawna odpowiedz. Do tego jak juz jestes np w 50 pytaniu i zrobisz blad, to juz na 100% bedziesz pamietal w nim dobra odpowiedz, zeby potem znowu nie zrobic bledu w tym samym i nie musiec jechac 50 pytan od nowa
Tylko nie przycinaj samego siebie, blad = jedziesz od poczatku.
Laadder, masz nie do końca dobry tok rozumowania.
Na tych rysunkach masz skrzyżowanie dróg równorzędnych, co oznacza, że obowiązuje tam zasada "prawej dłoni". Jest to fundamentalna zasada obowiązująca w ruchu drogowym, a zarazem jest bardzo prosta. Mówi on o tym, że jeżeli masz pojazd nadjeżdżający z prawej strony to on ma pierwszeństwo.
Ale do rzeczy ;).
Rysunek 1
Stosuj zasadę prawej dłoni do każdego pojazdu:
Pojazd A nie może jechać, bo B jest po jego prawej stronie.
Pojazd B nie może jechać, bo C jest po jego prawej stronie.
Pojazd C może jechać, bo nie ma nikogo po prawej stronie.
Więc kolejność wjazdu na skrzyżowanie jest: CBA
Rysunek 2
To jest to samo co Rysunek 1 tylko odwrócone o 180 stopni :D.
Pojazd A nie może jechać, bo B jest po jego prawej stronie.
Pojazd B nie może jechać, bo C jest po jego prawej stronie.
Pojazd C może jechać, bo nie ma nikogo po prawej stronie.
Więc kolejność wjazdu na skrzyżowanie jest: CBA
Mam nadzieję, że wszystko będzie teraz dla Ciebie jasne. Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal. Pomogę wyeliminować najczęstsze błędy kierowców typu nie włączanie kierunkowskazu będąc na drodze z pierwszeństwem, nie ustępowanie pierwszeństwa pojazdowi z prawej strony na rondzie bądź przy zmianie pasa ruchu itd.
Zrób jak powyzej tyle że zapisz sobie pytania z błędami i pózniej te tylko przegladaj.
Napisane przez erpegie
Zrób jak powyzej tyle że zapisz sobie pytania z błędami i pózniej te tylko przegladaj.
Mozna i tak, bedzie duzo szybciej. Ale powtarzajac WSZYSTKIE pytania od nowa utrwala Ci sie idealnie i bedziesz znal odpowiedz praktycznie bez namyslu.
Napisane przez karakanFTP
Ja mam fajny sposob na dosyc latwe wkucie pytan na teoretyczny na pamiec. Z beznadziejna pamiecia nauczylem sie wszystkich w jeden wieczor i mialem max na egzaminieJesli dostales plyte CD ze wszystkimi pytaniami (a napisales ze dostales), to odpalasz to i jedziesz po kolei wszystkie pytania i jesli gdzies zrobisz blad, to jedziesz wszystkie od poczatku. Czyli np doszedles do 5 pytania, zaznaczyles zla odpowiedz to jedziesz od pierwszego. Jak znowu dojdziesz do 5 to juz bedziesz pamietal ze robiles tam blad i powinienes zaznaczyc poprawna odpowiedz. Do tego jak juz jestes np w 50 pytaniu i zrobisz blad, to juz na 100% bedziesz pamietal w nim dobra odpowiedz, zeby potem znowu nie zrobic bledu w tym samym i nie musiec jechac 50 pytan od nowa
Tylko nie przycinaj samego siebie, blad = jedziesz od poczatku.
Dzięki na pewno spróbuje
bl4dy84
Ok rozumiem a co z tym kolorowym obrazkiem tam jest napisane, że jedzie 2,1,3
Błagam o jedno.
Nie ucz się tych zadań tylko po to by je zdać i nic nie pamiętać. Potem widzę takich kretynów co nie znają najprostszych znaków i wyglądają jak dzieci we mgle na drodze...
To nie egzamin na studiach tylko jak się tego nie nauczysz będziesz płacić całe życie a ja będę kurwować na co drugim skrzyżowaniu.
Btw offtop. ostatnio nagminnie widzę osoby, które nie wiedzą, że jak są dwa pasy do skrętu w lewo a za skrzyżowaniem uwaga są dwa pasy to k... należy się trzymać swojego pasa a nie zjeżdżać na ten prawy...bądź jak dzisiaj mi kobieta pięknie zrobiła. W identycznej sytuacji z prawego pasa zjechała na....lewy. To dopiero ciekawy manewr
To lecimy z tym koksem (kolorowym obrazkiem).
Postaram się to wytłumaczyć tak, żebyś to zrozumiał - a nie zakuł jak niektórzy proponują ;). Od najprostszej sytuacji do obrazkowej krok po kroku. Zawsze rozkładaj to na czynniki pierwsze.
Najpierw wyobraź sobie sytuację, gdy nie ma pojazdu nr 2, a 1 i 3 jadą prosto.
Co się wtedy dzieje - 1 i 3 przejeżdżają obok siebie.
Teraz sytuacja gdy 3ka skręca w lewo (2ki nadal nie ma), a 1 jedzie prosto.
Pojazd 3 musi ustąpić pierwszeństwa jadącemu prosto 1. Gdyby tego nie zrobił doszłoby do kolizji.
Ta sama sytuacja przy 1ce skręcającej w prawo. Tutaj 3ka też musi ustąpić pierwszeństwa 1ce.
Dobra a teraz sytuacja z obrazka.
1ka ma 2kę po prawej stronie, więc musi mu ustąpić pierwszeństwa.
2ka ma 3kę po prawej stronie, więc musi ustąpić mu pierwszeństwa.
3ka jedzie jako pierwsza, gdyż nie ma nikogo po prawej stronie, ale chce skręcić w lewo, więc musi ustąpić pierwszeństwa 1ce, która jedzie prosto.
Sytuacja drogowa wygląda tak:
Pierwsza rusza 3ka i dojeżdża do środka/osi skrzyżowania, po czym się zatrzymuje, gdyż musi przepuścić 1kę jadącą prosto.
W międzyczasie rusza 2ka, bo ma pierwszeństwo przed 1, a 3 już przejechał.
Następnie rusza 1.