Witam wszystkich.
Z racji tego, że na forum jest duża ilość studentów obecnych jak i tych co zakończyli już swą edukację, chciałbym zwrócić się do was u pomoc. Otóż z przedmiotu, którego nazwa widnieje w temacie, jest do zrobienia projekt.
W projekcie chodzi o zrobienie jakiegoś systemu np. wypożyczenie książki z biblioteki, proces zdobycia jakieś licencji, proces rekrutacji na jakieś stanowisko etc. Stworzenie do niego algorytmu, tabel i powiązań między nimi.
Bardzo duża zajęć nam odpadła i niestety nie wiem za bardzo jak to zrobić. Może ktoś miał taki przedmiot, albo taki projekt do zrobienia. Jeśli ktoś ma taki projekt i byłby w stanie pomóc koledze po fachu w potrzebnie to bardzo byłbym wdzięczny.
Jeśli nie ma takiej możliwości, to prosiłbym o każdą możliwą pomoc, choćby w wyborze tematu, lub w sprawdzeniu projektu.
Jeśli ktoś jest w stanie pomóc prosiłbym o kontakt tutaj, na privie lub na gg - 40311552
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
kiedyś to miałem, ale nie posiadam tego już na kompie. Poza tym z tego co kojarzę miałem to trochę w innej formie- przedstawić za pomocą funkcjonalnej mapy- proces realizacji zamówienia w sięgarni internetowej (Jesteś z Politechniki Śląskiej?)
Nie wiem jakie masz dokładnie wytyczne, bo niewiele o tym napisałeś. Ale imo zacznij od wyboru średnio skomplikowanego procesu (banalny nie przejdzie, a na zawiłym polegniesz). Następnie wypisz sobie wszystkie elementy jakie są potrzebne aby dojść w danym procesie do stanu finalnego. Przedstaw to w postaci schematu blokowego (Basic Flow Chart)- polecam do tego MS Visio. No i wypadało by stworzyć słowny opis tego procesu.
Pozdrawiam,
F
Tak jestem z politechniki śląskiej
Wytyczne to ciężko powiedzieć. Mamy wymyślić jakiś proces i do niego stworzyć algorytm z danymi wejścia i wyjścia do jakby każdego kolejnego "prostokątu" w algorytmie. Następnie stworzyć tabele do nich i relacje (jeden do jednego itp.). Możemy robić w Visio, ale jest możliwość zrobienia wszystkiego pisemnie. Więcej wytycznych z tego co pamiętam raczej nie mieliśmy.
Coś tu jest bez sensu. W diagramie decyzyjnym nie stosuje się danych we/wy dla poszczególnych działań (porostokątów).
Zakup w sklepie internetowym wygląda tak: wejść na stronę -> założyć konto -> potwierdzić konto -> zalogowac się -> wybrać towar -> wybrać formę wysyłki -> potwierdzić swoje dane do wysyłki --> wybrac formę płatności -> zapłacić -> czekać. Jeszcze możesz dożołyć decyzję czy wybrany towar jest na stanie i dołożyć oczekiwanie na pojawienie się towaru, ew. jeszcze czy akceptujesz cenę itp. Masz pewne warunki brzegowe w postaci np. dostępu do neta, posiadania odpowiedniej ilości kasy itp.
Wejściem dla tego całego systemu będą Twoje pieniądze i potrzeba posiadania danego towaru, a wyjściem towar który dostaniesz + paragon. Jednak nie da się okreslić elementów we/wy dla poszczególnych działań.
Tak samo nie qmam o co z tymi tabelami może chodzić. Jaka jest relacja np. "zalogować się" do "wybrać formę wysyłki"? Coś tu się nie zgadza.
btw. Zabrze czy Katowice?
Zapytaj kogoś z semestru wyżej, albo może masz w grupie osobe która powtarza semestr i po sprawie
Napisane przez kubieniec
Zapytaj kogoś z semestru wyżej, albo może masz w grupie osobe która powtarza semestr i po sprawie![]()
Ja jestem 2 lata wyżej. U nas problem polega na tym, że zmieniają się prowadzący, a co za tym idzie zmieniają się wytyczne, więc niewiele to da
Kubieniec właśnie pytałem i niestety się nie udało. Dlatego tutaj pytam może jest jakaś osoba co to jeszcze ma
Z tymi danymi we/wy to chodzi mi o coś takiego. Jest np. proces rekrutacji i mamy:
Start-potrzeba zatrudniena -> określenie celu i tu strzałka na prawo i jest forma zatrudnienia , stanowisko, wymagane kwalifikacje ( i one są w takim jakby pianinie czy tam fortepianie
jakby od góry patrząc ) potem -> zebrane ofert i tam z lewej wchodzi list motywacyjny, CV a z prawej wychodzi rejestr ofert.
A te tabele to np. Stanowisko a w niej mamy ID stanowiska , Nazwa stanowiska(T32 czyli 32 litery), Pensja (N 7,2) itp. lub tabela wykształcenie w której ID wykształcenia, rodzaj wykształcenia (T32), przykładem może być również tabela forma zatrudnienia.
A powiązania to sam nie wiem zbytnio o co chodzi. Coś w stylu,że kod stanowiska z tabeli stanowiska do kodu stanowiska w tabeli "Zatrudnienia" (chyba coś w stylu tabeli głównej) ma relacje 1 do wielu (1 do nieskończoności).
Czegoś takiego to nie mieliśmy, więc sorki ale nie jestem w stanie pomóc. Swoją drogą mega bez sensu jest tworzyć takie coś. To może i jest dla niektórych ciekawe z naukowego punktu widzenia, ale praktyczna przydatność tego jest zerowa.
Pozdro
A jaka jest praktyczna przydatność rysowania w rzutach pokrywy łożyska?
(Którą z resztą muszę narysować na poniedziałek)
Macie przynajmniej jakiś pomysł, gdzie mógłbym tego poszukać ? Albo co wpisać w wyszukiwarkę, żeby znaleźć coś takiego ?
Raczej niemożliwe, żeby ktoś tego jeszcze nie robił to może jest gdzieś w necie ?
Jakiś diagram to jest chyba ale jaka nazwa. Coś podobnego do DFD chyba.