Panowie długo oczekiwany plan finansowy dla pokerzysty :-)
Zanim opisze całość i jakieś wyliczenia dam, nieco minie więc będę to częściami uzupełniał. Opisze tutaj moje podejście do finansów, zdaje sobie sprawę że nie jest to taka sama sytuacja jaką Wy macie dlatego pewne rzeczy ominę aby nie zaciemniać obrazu i w miarę prosto to przedstawić.
Całość polega na tym że po pierwsze określiłem swoje cele i możliwości finansowe.
Sytuacja w jakiej się znajduje czyli mam na tyle pieniędzy z innego źródła aby się utrzymać i jestem w stanie nadwyżki finansowe spokojnie odłożyć (np. te z pokera), co więcej w kategorii nas jako profesionalnych graczy powinniśmy cześć pieniędzy którą wygrywamy odłożyć całkowicie niezależnie poza BR posłuży ona właśnie jako pieniądze do zbudowania wygodnego życia w przyszłości naszego miliona.
Całość opiera się na prostym podejściu tzw małej czarnej (czyli że 10-30% pieniędzy które zarabiamy wydajemy na rzeczy które i tak sa nie potrzebne albo w ogóle nie wiemy na co wydajemy - więc jeśli nie gram to i tak mam kasę która mam na cel inwestycji).Szukamy czegoś co pozwoli mi za X lat całkowicie zostawić prace która wykonuje i cieszyć się życiem.
Dodatkowo ważne dla mnie jest to aby mieć pieniądze które są moim zabezpieczeniem jakby podwineła mi się noga gdzieś (krach na rynku, wypadek zdażenie losowe etc). Pieniądze z zabezpieczenia i te na późniejsze cele będą inaczej inwestowane.
Co jest ważne pieniądze które są z pokera nie są nam potrzebne najczęściej do życia, jeśli jestem osoba która się z pokera utrzymuje to cześć odkładam tak jak powyżej.
CELE
PRZYCHÓD PASYWNY
Osiągniecie niezależności finansowej za X lat - czyli szefowi mówie mi to lotto
Zabezpieczenie na nieszczęśliwe zdarzenie
Wygoda czyli takie zautomatyzowanie które pozwoli mi nie poświęcać czasu na inwestycje i móc zająć się tym co lubie (rodzina praca poker seks imprezy etc)
Zabezpieczenie prawne planu
Wybalansowanie wachań na kapitale :-)
// 3 ostatnie zależą już od konkretnych rozwiązań na których to oprzemy
Cele poboczne
Zwiększenie zdolności kredytowej - mając pieniądze przy sobie jestem w stanie to wykorzystać jako zabezpieczenie kredytu, lub ew. zrobić tak kredyt aby sam z odsetek się spłacał po pewnym okresie czasu co jest dla mnie komfortowe. (Mam gdzie mieszkać kupuje 2 dom na kredyt najmuje, a z czynszu spłacam kredyt nadwyżke inwestuje, po X latach nie muszę domu najmować a odsetki będą spłacać kredyt - ale to jest temat poboczny )
Generalnie interesuje mnie nie natychmiastowy efekt konsumpcji, wole nieco poczekać i mieć dłuuuuuugie wakacje, spory przychód pasywny i spokojną głowę do końca życia że mi $ nie zabraknie.
Zdaje sobie sprawę że niektórzy z Was chcą na pewno móc kupić sobie coś po drodze. Monitor samochód etc.
Dlatego jeśli uzyskujemy z pokera pewną kwotę pieniędzy to podzielmy ja na 3 kategorie - jedna budowa BR, druga na konsumpcje (cieszmy się z tego) i trzecia na inwestycje na przyszłość.
Jeszcze słowo o przychodzie pasywnym - czyli taki który jest zawsze niezależnie od tego czy pracuje czy jestem na wakacjach - tak jak odsetki od lokaty czy czyns z najmu itd. Cały myk polega aby zbudować go większy niż koszty mojego utrzymania, wtedy jest OK i to jest celem podstawowym.
W następnym poście etapy przez jakie inwestycja będzie przechodziła i jak będzie pracowała :-)
W razie pytań nie obawiajcie się wszystko wyjaśnie.