Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Inwestycje

69 Posty
24 Użytkownicy
0 Reakcje
5,420 Wyświetlenia
lekarz20 Autor wątku
lekarz20

7% po odjeciu belki itd? stad z 10,5 zrobiło sie 7? jest gdzies info o tym, bo jesli by było realne 7 to raczej dobra oferta

dobra poczytałem troche o niej i jest to lokata progresywna, w sumie juz mnie denerwują te lokaty bo wpłacisz na tą na 18 miesiecy a nie wiesz czy za rok lokaty nie bedą chodziły po 15% w sumie nie znam sie na tym i nie wiem czy tak oprocentowanie moze wzrosnac, z drugiej jednak strony niedawno leciały reklamy o syper lokacie 6% a teraz juz jest 10,5%

lekarz20 Autor wątku
lekarz20

raczek a kapitał na kupno to na sprzedazy jajek student ma zarobic:D? chodzi pewnie w wiekszosci o znacznie nizsze kwoty:)

Masqb

raczek a czy ty wiesz jak się wylicza inflacje? ... mam wrażenie, że nie bardzo

Aż się dziwie że na ten temat trafiłem dopiero teraz.
Z racji mojej profesji (2 lata jako doradca finansowy a od 1,5 roku szkoleniowiec przygotowujący do zdania egzaminów ja doradców), postaram się nieco to uporządkować.

Po pierwsze porzuć w ogóle podejście do inwestycji pod kątem gdzie ile płacisz i co w zamian dostajesz. NIE TĘDY DROGA. Jak patrze to prawie wszyscy powyżej tak zaczeli szukać.

Musisz sobie odpowiedzieć na podstawowe pytania.

Po co Ci ta inwestycja ?
Jaki jest jej cel ?
Na jak długo chcesz zainwestować pieniądze ?
Jakie ryzyko jesteś w stanie podjąć itd.
Czy inwestowałeś kiedyś ? Jak tak to w co ?
Czy masz jakiś plan finansowy ?
Czy posiadasz zabezpieczenie ?
Czy masz prace i jakie masz dochody / zoobowiązania?
etc.

Jeśli tego nie zrobisz. A zaczniesz szukać czegoś. To będzie to dokładnie takie samo jak wybieranie środka transportu nie wiedząc dokąd chcesz dojechać.

Powiedzmy wybierasz samolot. Na zjazd poker strategy. A potem dowiadujesz się jak już wybrałeś że zjazd jest 3 ulice dalej. Trochę nie pokolei, wpierw musisz wiedzieć jaki jest Twój cel a potem dopiero dobierasz instrument.

Jeśli napiszesz mi odpowiedzi na te pytania to znajdziemy takie rozwiązanie które Ci będzie odpowiadać.

Z góry pisze, nie patrz na forex i nie sugeruj się reklamami. Lokaty jeśli mówimy o 2 latach to raczej wątły interes w tym momencie. Za to doskonałe jako zabezpieczenie obrotów.
Forex to pewna strata pieniędzy dopóki się bardzo dobrze nie znasz na tym i nie żyjesz tym.
Fundusze jeśli zależy ci na swobodzie OK. Ale to na dłuższy okres i są słabo podatkowo rozwiązane - wręcz beznadziejnie.
Mógłbym tak wiele wymieniać ale to nie ma sensu.

Dopiero jak określisz co chcesz to wtedy można podjąć dyskusje. Tak to jest to bicie piany.

A jeśli chcecie to opisze w następnym poście mój pomysł na pieniądze z pokera. Czyli od zera do milionera w łatwy i przyjemny sposób. :D

PS Zostawiam numer telefonu jakbyś chciał porozmawiać poza forum

Tomasz Lechowski
500 009 773

Pozdrawiam i powodzenia

lekarz20 Autor wątku
lekarz20

o przyda sie znawca w tym temacie, jak bede miał wiecej czasu to odpowiem na twoje pytanie a poza tym zaciekawio mnie to:

A jeśli chcecie to opisze w następnym poście mój pomysł na pieniądze z pokera. Czyli od zera do milionera w łatwy i przyjemny sposób.

chetnie posłucham:)

Lesioo napisał
A jeśli chcecie to opisze w następnym poście mój pomysł na pieniądze z pokera.

Chetnie poslucham. :)

Lukasus

Lesioo napisał
Aż się dziwie że na ten temat trafiłem dopiero teraz.
Z racji mojej profesji (2 lata jako doradca finansowy a od 1,5 roku szkoleniowiec przygotowujący do zdania egzaminów ja doradców), postaram się nieco to uporządkować.

Po pierwsze porzuć w ogóle podejście do inwestycji pod kątem gdzie ile płacisz i co w zamian dostajesz. NIE TĘDY DROGA. Jak patrze to prawie wszyscy powyżej tak zaczeli szukać.

Musisz sobie odpowiedzieć na podstawowe pytania.

Po co Ci ta inwestycja ?
Jaki jest jej cel ?
Na jak długo chcesz zainwestować pieniądze ?
Jakie ryzyko jesteś w stanie podjąć itd.
Czy inwestowałeś kiedyś ? Jak tak to w co ?
Czy masz jakiś plan finansowy ?
Czy posiadasz zabezpieczenie ?
Czy masz prace i jakie masz dochody / zoobowiązania?
etc.

Jeśli tego nie zrobisz. A zaczniesz szukać czegoś. To będzie to dokładnie takie samo jak wybieranie środka transportu nie wiedząc dokąd chcesz dojechać.

Powiedzmy wybierasz samolot. Na zjazd poker strategy. A potem dowiadujesz się jak już wybrałeś że zjazd jest 3 ulice dalej. Trochę nie pokolei, wpierw musisz wiedzieć jaki jest Twój cel a potem dopiero dobierasz instrument.

Jeśli napiszesz mi odpowiedzi na te pytania to znajdziemy takie rozwiązanie które Ci będzie odpowiadać.

Z góry pisze, nie patrz na forex i nie sugeruj się reklamami. Lokaty jeśli mówimy o 2 latach to raczej wątły interes w tym momencie. Za to doskonałe jako zabezpieczenie obrotów.
Forex to pewna strata pieniędzy dopóki się bardzo dobrze nie znasz na tym i nie żyjesz tym.
Fundusze jeśli zależy ci na swobodzie OK. Ale to na dłuższy okres i są słabo podatkowo rozwiązane - wręcz beznadziejnie.
Mógłbym tak wiele wymieniać ale to nie ma sensu.

Dopiero jak określisz co chcesz to wtedy można podjąć dyskusje. Tak to jest to bicie piany.

A jeśli chcecie to opisze w następnym poście mój pomysł na pieniądze z pokera. Czyli od zera do milionera w łatwy i przyjemny sposób. :D

PS Zostawiam numer telefonu jakbyś chciał porozmawiać poza forum

Tomasz Lechowski
500 009 773

Pozdrawiam i powodzenia

Fajnie wszystko pięknie mówisz jak rasowy doradca finansowy. Jednak powiedzmy mając 10k zł człowiek chce coś tam z tego zyskać, ale jaki można mieć tu cel ? samochodu nowego za to nie kupisz o mieszkaniu można pomarzyć. Poza tym większość z nas to studenci. Odpowiedzieć Ci mogę za siebie chętnie przeczytam co polecasz. Dodam, że kiedyś już z takim doradcą rozmawiałem, to mi wprost powiedział, że jak nie mam dużej kasy to nie mamy w sumie o czym rozmawiać, bo przy 10-20k to się nie opłaca to co chciał mi zaproponować. Mnie interesują płynne interesy, góra 2 lata. Wcześniej inwestowałem w fundusze, ale to było parę lat temu. Ryzyko - nie wiem jak to określić ... mogę podjąć duże, ale wolałbym mieć gwarancję kapitału. Jak przez 2 lata będę na 0 to trudno, ale jak po 2 latach stracę 90% kasy to nie tego nie mogę zaakceptować. Co do celu i potrzeby - chcę mieć więcej pieniędzy, żeby kiedyś coś kupić - auto, chatę, mieszkanie ... po prostu nie wiem jeszcze konkretnie, na razie sobie studiuję. Nie mam pracy ( studiowałem dotychczas 2 kierunki na raz - nie było na pracę czasu), nie wiem o co chodzi z zabezpieczeniem finansowym, ale raczej go nie mam. Plan finansowy ... jest prosty kasa ma się rozmnażać, a nie kurczyć :]

Lesio, mógłbyś zdradzić w jakiej firmie pracujesz/współpracujesz?

Masqb

@Lesio

Czyli co najlepsze? te dziwne fundusze z ubezpieczeniem?

Pracujesz niezależnie czy w jakiejś firmie?

Już odpowiadam :

Jeśli chodzi o niezależność na rynku finansowym to jestem tak samo "niezależny" jak każdy inny. Czyli firma to jednoosobowa działalność gospodarcza i oferuje te produkty które moge z racji podpisanych umów z grupami kapitałowymi poprzez moją agencje.

Osobiście specializuję się w produktach oszczędnościowo inwestycyjnych opartych na funduszach inwestycyjnych i zawierających ochronę prawną wynikła z ustawy ubezpieczeniowej. Takie hybrydy których powstało wiele, są dobre do pewnych celów do innych się totalnie nie nadają.

Szkole ludzi z zakresy produktów AXA i Skandii i tutaj posiadam wymagane licencje KNF, a znać muszę bardzo dokładnie całą konkurencję czyli np AEGON itd. Nie ukrywam że wymaga się ode mnie znajomości całości rynku lokat, produktów strukturyzowanych giełdy etc ale nie chodzi o ogólny zarys.

@ Masqb Fundusze z ubezpieczeniem są dobre jeśli chcesz zabezpieczyć prawnie kapitał, albo zrobić jakiś plan długo terminowy. Jako inwestycja na krótki termin to raczej się nie sprawdza z racji tego że FI nei są na krótko jeśli chcesz mieć gwarancje zysku.

@Lukasus napisze Ci później szersze wyjaśnienie :-)

Masqb

jak ja to sobie wyliczałem to bardzo często niektóre z nich dopiero po 10 latach zaczynają wychodzić na plus (wcześniej prowizje wszystko zjadają) a po 20 latach jesteśmy nawet kilkadziesiąt % za podobnymi inwestycjami w same fundusze. Inna sprawa jest taka, że na tych produktach doradcy finansowi najlepiej zarabiają :P

damianpat

ja wyliczyłem, że na razie fundusze się nie opłacają, bo prowizja wynosi gdzieś 4% czyli wpłacając 10 000 na starcie tracisz 400zł

na razie obligacje i lokaty więc, jak giełda ruszy, to może dopiero wtedy fundusze...

Masqb napisał
jak ja to sobie wyliczałem to bardzo często niektóre z nich dopiero po 10 latach zaczynają wychodzić na plus (wcześniej prowizje wszystko zjadają) a po 20 latach jesteśmy nawet kilkadziesiąt % za podobnymi inwestycjami w same fundusze. Inna sprawa jest taka, że na tych produktach doradcy finansowi najlepiej zarabiają :P

Jeśli mówisz o produktach ubezpieczeniowych z pakietem emerytalnym to się zgodzę. Tylko ich rol a to głównie zabezpieczenie od nieszcześliwego wypadku / śmierci. No a gdyby pan miał to szczeście i dożył do jakiegoś wieku to wtedy coś tak pan dostanie.

Wygląda to tak mniejwięcej że wpłacasz 100 zł i część np 50% idzie na inwestycje a reszta na ubezpieczenie. Jak dojżyjesz to jest jakbyś tylko inwestował 50 % składki. Reszta poszła na zabezpieczenie.

Co do typowo inwestycyjnych produktów opartych o ubezpieczenia (jest ich ledwie kilka) to mają większe koszta niż FI. Więc jeśli inwestujesz na 20 lat i zostawiasz kase w FI i zapominasz, robiąc to samo przez ubezpieczenie to FI wyjdzie ci lepiej.

Za to prawda jest taka że płacisz za serwis i możliwości. Nie znam ludzi którzy 20 lat będa trzymali pieniądze w jednym FI. Jeśli zrobisz 1 - 2 zmiany w trakcie to już jesteś na + w ubezpieczeniach w tym samym okresie. Bierze się to stąd że Twoje życie się zmienia jak i potrzeby, wydatku sytuacja życiowa i wiele innych czynników przemawiających właśnie na niekorzyść FI o których nie chce się rozpisywać... bo musiałbym zrobić 2 h szkolenie :P )

FI jeśli trzymasz i zapominasz.
Unit Linked jeśli układasz kompleksowy plan finansowy.
Lokata jako gotówka do wzięcia od zaraz gdyby była potrzeba.

damianpat napisał
ja wyliczyłem, że na razie fundusze się nie opłacają, bo prowizja wynosi gdzieś 4% czyli wpłacając 10 000 na starcie tracisz 400zł

na razie obligacje i lokaty więc, jak giełda ruszy, to może dopiero wtedy fundusze...

damianpat z całym szacunkiem jeśli popatrzysz na 5 lat w przód to na FI zarobisz znacznie więcej niż na lokacie.

Pamiętaj że jak giełda ruszy to będzie za późno najczęściej.
tylko 4% sesji odpowiada za 90 % zysków ! Warto zdawać sobie z tego sprawe.
Jeśli ktoś nie siedzi w tym na codzień to teraz jest właśnie czas kiedy powinno się akumulować kapitał w giełdzie ! spokojnie powoli.

Nieważne czy ruszy giełda w poniedziałek czy za 2 lata, uzbierasz kapitał jak ruszy i podsumujesz ten okres wyjdziesz bardzo sporo do przodu.

Pamiętaj jak wszyscy mówią nie kupuj to znaczy że pora na to.
Jak Twój fryzjer mówi kupuj tzn uciekaj od giełdy jak najdalej.

@ Lukasus

Fajnie wszystko pięknie mówisz jak rasowy doradca finansowy.

Zdziwiłbym się gdyby było inaczej ::P

Mnie interesują płynne interesy, góra 2 lata. Wcześniej inwestowałem w fundusze, ale to było parę lat temu. Ryzyko - nie wiem jak to określić ... mogę podjąć duże, ale wolałbym mieć gwarancję kapitału. Jak przez 2 lata będę na 0 to trudno, ale jak po 2 latach stracę 90% kasy to nie tego nie mogę zaakceptować.

]

Jeśli chcesz mieć 100 % gwarancji zysku to masz do wyboru lokaty, papiery dłużne albo produkty strukturyzowane i to ostatnie myśle że może Ciebie zainteresować. (de facto był to najszybciej rozwijający się rynek produktów do niedawna - nie wiem jak jest teraz ale z lokatami jest wariactwo)

Wygląda to tak że np wpłacasz pieniądze na 2 lata i nie masz określonego zysku, za to masz 90 % - 100% gwarancji kapitału startowego jeśli wytrzymasz do końca umowy. (zerwanie wcześniejsze to już inny temat zależny od konkretnego produktu). Zysk taki jaki uda im się wygenerować.

Najczęściej struktury czerpią zyski z instrumentów pochodnych (np kontraktów terminowych), a gwarancje masz z tego że spora część pieniędzy jest zainwestowana np w obligacje.

A co do planu finansowego i pomysłu na pieniądze z pokera dajcie mi chwilkę do wieczora to dokładnie opiszę... i tej kwestii że mały kapitał nic nie może (nie prawda tylko trzeba wiedzieć jak to wykorzystać).

Wpierw relaks czyli pora skosić trawę w ogródku :)

damianpat

wiem, ale wolę jeszcze poczekać z pół roku, jak giełda zareaguje na plan ratunkowy amerykańskiej gospodarki, etc, na razie to hazard trochę

chociaż czytałem, że główny błąd małych graczy polega na tym, że wtedy wietrzą trendy, kiedy wielkie firmy zarządzające kapitałem już z nich wychodzą...

Lukasus

Lesioo dzięki za opinię, ale można prosić o konkrety ? wtedy mógłbym to przejrzeć i ocenić. Dodam tylko, że ostatnio sam doszedłem do wniosku, że te lokaty strukturyzowane mogą być tym czego potrzebuję w tym momencie. Byłbym wdzięczny jakbyś podał właśnie konkrety oraz opisał np. jak dany produkt działa, czego ile gdzie inwestuje i dlaczego go polecasz ... Dodatkowo jak uważasz, że jest coś naprawdę ciekawego np. na okres 5 letni to też chętnie się zastanowię :] A co do tego 2 godzinnego wykładu sądzę, że nie jeden chętnie by go wysłuchał tu na forum, a raczej przeczytał :]

krzyziu1

To moze napisze jak u mnie wyglada sytuacja z inwestowaniem:

1,5 roku temu zdecydowalem sie na systematyczne odkladanie jakiejs kaski nieduzej co miesiac! Poszedlem do doradcy inwestycyjnego w moim przypadku expander! Pani z expandera ladnie wszystko mi wytlumaczyla i zdecydowalem sie na cos typu fundusz parasolowy z systematycznymi wpalatami co miesiac na okres 5 lat (mysle ze skonczy sie w moim przypadku na 10-ciu latach). W funduszu tym mam 4 fundusze akcji i co miesiac kupuje ich jednostki za ta kwote ktora odkladam! Ze wzg na to ze narazie mam maly kapital na tym funduszu nawet sie ciesze z tych spadkow na gieldzie bo tanio kupuje jedn uczestnictwa! Mowiac szczerze dzieki temu ze okres mojej inwestycji to minimum 5 lat narazie nawet nie patrze na to ile stracilem tylko wplacam i zapominam! Oplaty w pierwszym roku sa dosc wysokie wiec jezeli kogos inetersuje inwestycja w krotkim czasie to bardziej oplaca sie samemu kupic jakies jednostki danego funduszu (oczywiscie nie patrzac na dzisiejszy stan naszej gieldy). Dla mnie narazie jest to optymalny sposob inwestowania!

Pozdrawiam

Panadol

Czytam Lesio Twoje wszystkie wypowiedzi i są intresujące, poniieważ chciałbym w przyszłości inwestować, ale nie wiem jeszcze co i jak i ile ;) Ale powoli zaczynam się wdrażać. Jestem ciekawy co odpiszesz na temat pomysłu z pokerem.

PS LEsio skąd się dowiedziałeś o PokerStrategy?i czego oczekujesz od pokera, w jaką grasz odmiane ? Proponuje FL ;)

PS2 Ktoś pewnie powiedział CI ze gra w pokera przypomina troche gre na giełdzie (podobne zasady jeśli chodzi o obracanie piniędzy, grasz dobrze i przegrywasz nawet w dłuższym okresie czasu). Zapytałem wcześniej czego oczekujesz od pokera, bo dziwi mnie, że "taka osoba jak TY" chce sie angażowac w coś nowego (tzn pokera), jeśli ma firme + ma dużo wiedze o giełdzie. Czekam na odp. bo intryguje mnie Twoja osoba (nie bój się wole dziewczyny ;p)