Aż się dziwie że na ten temat trafiłem dopiero teraz.
Z racji mojej profesji (2 lata jako doradca finansowy a od 1,5 roku szkoleniowiec przygotowujący do zdania egzaminów ja doradców), postaram się nieco to uporządkować.
Po pierwsze porzuć w ogóle podejście do inwestycji pod kątem gdzie ile płacisz i co w zamian dostajesz. NIE TĘDY DROGA. Jak patrze to prawie wszyscy powyżej tak zaczeli szukać.
Musisz sobie odpowiedzieć na podstawowe pytania.
Po co Ci ta inwestycja ?
Jaki jest jej cel ?
Na jak długo chcesz zainwestować pieniądze ?
Jakie ryzyko jesteś w stanie podjąć itd.
Czy inwestowałeś kiedyś ? Jak tak to w co ?
Czy masz jakiś plan finansowy ?
Czy posiadasz zabezpieczenie ?
Czy masz prace i jakie masz dochody / zoobowiązania?
etc.
Jeśli tego nie zrobisz. A zaczniesz szukać czegoś. To będzie to dokładnie takie samo jak wybieranie środka transportu nie wiedząc dokąd chcesz dojechać.
Powiedzmy wybierasz samolot. Na zjazd poker strategy. A potem dowiadujesz się jak już wybrałeś że zjazd jest 3 ulice dalej. Trochę nie pokolei, wpierw musisz wiedzieć jaki jest Twój cel a potem dopiero dobierasz instrument.
Jeśli napiszesz mi odpowiedzi na te pytania to znajdziemy takie rozwiązanie które Ci będzie odpowiadać.
Z góry pisze, nie patrz na forex i nie sugeruj się reklamami. Lokaty jeśli mówimy o 2 latach to raczej wątły interes w tym momencie. Za to doskonałe jako zabezpieczenie obrotów.
Forex to pewna strata pieniędzy dopóki się bardzo dobrze nie znasz na tym i nie żyjesz tym.
Fundusze jeśli zależy ci na swobodzie OK. Ale to na dłuższy okres i są słabo podatkowo rozwiązane - wręcz beznadziejnie.
Mógłbym tak wiele wymieniać ale to nie ma sensu.
Dopiero jak określisz co chcesz to wtedy można podjąć dyskusje. Tak to jest to bicie piany.
A jeśli chcecie to opisze w następnym poście mój pomysł na pieniądze z pokera. Czyli od zera do milionera w łatwy i przyjemny sposób.
PS Zostawiam numer telefonu jakbyś chciał porozmawiać poza forum
Tomasz Lechowski
500 009 773
Pozdrawiam i powodzenia