Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Forex...

29 Posty
15 Użytkownicy
0 Reakcje
7,480 Wyświetlenia

Witam,

W związku, że już jakiś czas interesuję się instrumentami za pomocą których można zarobić postanowiłem poszerzyć swoją wiedzę i spróbować swoich sił na rynkach Forex.

Od dłuższego czasu z powodzeniem radzę sobie na rynku giełdowym, ale w sumie po dzisiejszej rozmowie, ze znajomym zostałem momentalnie wciągnięty w rynek Forex stąd kilka pytań:

- gdzie najlepiej otworzyć rachunek inwestycyjny umożliwiający grę na rynkach forex.
- koszty roczne prowadzenia takiego rachunku?
- prowizje etc, czyli na co należy uważać.
- ewentualne demo, gry dzięki którym możemy pobawić się na rzeczywistym rynku pieniędzmi wirtualnymi.

I ogólnie jeśli ktoś jeszcze coś chce dodać od siebie to bardzo proszę, ze względu, że zdecydowanie jestem z tych osób które najlepiej się uczą jak tracą pieniądze, nie wykluczam zainwestowania 1k-2k na naukę, głównie mi chodzi o : Gdzie najlepiej założyć rachunek; duży wybór, minimalne prowizję, dostęp do notowań ciągłych najlepiej bezpłatny :), ogólnie jeżeli ktoś ma związek z tym rynkiem i inwestuje w konkretnym miejscu chętnie poczytam o zaletach i wadach.

Odpowiedz
Cytat
28 odpowiedzi
kapelusznik

Poczekaj na TradingStrategy.com :f_thumbsup:

Sprawdzaleś http://www.xtb.pl/ ?(

Odpowiedz
Cytat

Po prostu zmień forum i tam szukaj odpowiedzi. -> http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje/index.php

Odpowiedz
Cytat
ygrek3

Swojego czasu korzystałem z witryna plus500, przejrzysta spore dźwignie generalnie nie miałem żadnych zastrzeżeń.

Konto demo można jak najbardziej otworzyć, jakieś bonusy są do wyrobienia itp itd

Odpowiedz
Cytat
matelusz

podobno BossaFX jest niezła

Odpowiedz
Cytat
piesjoda

Polecam - admiralmarkets

Odpowiedz
Cytat
zenderr

dziecko33

po pierwsze czego oczekujesz od brokera
po drugie czy ma to byc pl czy zagraniczny
po 3 jaki obrot robisz

ja jestem na rynky fx od 5 lat
na poczatku byl to MM

miniss brokera MM kwotowanie stop haunting itp

osobiscie uzywam ECN aktualnie
plusy nie kombinuje tak jak MM poniewaz zyje tylko z prowizji wiec nie robi miedzy innymi takich opcji jak MM czyli rekwotowania zabraniania scalpingu zwrot prowizji itp...

wiec takie twory jak xtb mts czy inne badziewa polskie omijaj...

Odpowiedz
Cytat
juras86

Admiral easy.. :spade:

Odpowiedz
Cytat
zenderr

admiral to MM wiec niekoniecznie easy !!

Odpowiedz
Cytat
Nevrex

Napiszesz coś o swoim inwestowaniu na rynku 'giełdowym'?

Odpowiedz
Cytat
A1varo

jakieś fajne no-dep?

Odpowiedz
Cytat
andyfoe69

Napisane przez kapelusznik

Sprawdzaleś http://www. xtb.pl/ ?(

NIE POLECAM, ba odradzam - w polityce XTB jest możliwośc grania przeciw KLIENTOM. tj obstawianie transakcji przeciwnych.

Swojego czasu korzystałem z witryna plus500, przejrzysta spore dźwignie generalnie nie miałem żadnych zastrzeżeń.Konto demo można jak najbardziej otworzyć, jakieś bonusy są do wyrobienia itp itd

NIE POLECAM :)

admiralmarkets

Względnie ok...

Mimo wszystko brokerów typu MM bym uciekał :)

Wybierałbym brokera typu STP (na początek)
- nie ingeruje w twoje transakcje
- kwotowania przekazuje od dawców płynności(banków)
- narzuca względnie mały spread do tego bankowego.
- nie ma commission przy ECN masz takowe przy mniejszym spreadzie.

Na ECN może być za wcześnie. Konta demo do tego są tylko na jakiś określony czas.

Jeszcze sprawdziłbym możliwości deponowania i wybierania pieniedzy.
Koszty z tym związane (niektórzy brokerzy dorzucają np. 20-50$ !!!!!!)
a niektórzy mają to darmowe i sami pokrywają te opłaty.

Odpowiedz
Cytat
sergii1984

XTB dobry jest żeby pograć w corocznym konkursie i do darmowych szkoleń (codziennie w internecie i raz na kilka miesiecy w największych miastach)

Admiral Market jest ok na pocżatek. W przeciwieństwie do XTB można grać na mikroloty (0,01 lota i mając już 100$ można zacząć się uczyć strategii nie tracać wszystkeigo zbyt szybko :)

Hym z tego co się orientuję brokerzy STP i ECN niezbyt nadają się na pocżatek- żeby tam grać trzeba mieć znaczne środki.

1. Załóż rachunek demo

2. zacznij uczyć się strategii z forum http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje/viewforum.php?f=12&sid=

3. Przeczytaj książkę John J. Murphy Analiza Techniczna Rynków Finansowych czytając rozwiązuj testy po każdym rozdziale!!!!

Powodzenia

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez zenderr
dziecko33

po 3 jaki obrot robisz

na poczatku byl to MM

plusy nie kombinuje tak jak MM poniewaz zyje tylko z prowizji wiec nie robi miedzy innymi takich opcji jak MM czyli rekwotowania zabraniania scalpingu zwrot prowizji itp...

Ciężko wypowiadać mi się o forex'ie bo tak jak napisałem zaczynam edukacje z tym związaną, więc pytanie czego oczekuje po brokerze, jest dla mnie ciężkie z tego względu, że nie mam pojęcia co ten broker oferuje.

Z całą pewnością na początek jestem zainteresowany polskim brokerem z tego względu, że wole mieć dostęp do polskiego oprogramowania / angielski jakiś tam jest, ale nie na tyle dobry, żeby jeszcze tym się przejmować. Forex w odróżnieniu od giełdy liczą się sekundy, więc nie chce ich tracić.

Co mnie głównie interesuje, jak pisałem konto demo - nie bardzo, dla mnie to jak w pokerze, gra na wirtualne pieniądze, czyli bardziej zabawa, z której za dużo nie wyniosę. Wole zaryzykować prawdziwe pieniądze, co zaprocentuje zdecydowanie lepiej - ale tu pierwsze oczekiwanie, nie chce ryzykować jakoś dużo, dlatego w pierwszej kolejności interesują mnie brokerzy z wymaganym minimalnym depozytem.

Co do reszty, po to założyłem temat bo liczę na pomoc z waszej strony wiele z tego co napisałeś jest dla mnie niezrozumiałe, piszesz skrótami, których jeszcze nie doczytałem- dlatego jeśli mogę prosić proszę jaśniej, ewentualnie z jakimś naprowadzeniem.

Jeśli chodzi o moje doświadczenie giełdowe to jakieś ono jest, problem polega na tym, że giełda jak wiadomo od kilku tygodni to wielka niewiadoma, raczej z tendencją spadkową na przyszłość jeszcze o co najmniej 10%. Czyli kapitał, z którym w pore uciekłem chciałbym przerzucić na forexa, oczywiście w pierwszej fazie minimalnie, a jeśli poczuję ten klimat to jakąś część na stałe.

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim, którzy dodali więcej lub mniej od siebie.

Odpowiedz
Cytat
zenderr

Napisane przez Dziecko33

Napisane przez zenderr
dziecko33

po 3 jaki obrot robisz

na poczatku byl to MM

Ciężko wypowiadać mi się o forex'ie bo tak jak napisałem zaczynam edukacje z tym związaną, więc pytanie czego oczekuje po brokerze, jest dla mnie ciężkie z tego względu, że nie mam pojęcia co ten broker oferuje.

ok wiec tak
to nie chodzi co ten broker oferuje tylko co ty oczekujesz
jak to sie ma w praktyce

po pierwsze
na jakim tf (time framie chcesz podejmowac decyzje lub tradowac )
chodzi tutaj czy chcesz duzo operacji robic czy 1 2 dziennie
czy ma to byc scalp (generalnie technika polegajaca na wielu operacjach dziennie , operacje ta roznia sie od pozycyjnego grania tym ze w przypadku scalpu bedziesz bral krotki ruch na zasadzie hmm kilku kilkuntu pips i zamykal pozyce i czekal na kolejny setup czyli kolejne wejscie w przypadku pozycyjnego grania skupiasz sie na wiekszym ruchu

dla jasnosci podam ci przyklad
tutaj masz tf 5 minutowy :

tutaj masz tf 15 minutowy :

niby to samo ale kazdy moze widziec co innego

wiec sam musisz zdecydowac co chcesz stosowac

dla scalpu unikal bym brokerow MM a skupil sie na stp lub ecn
wydaje mi sie ze w twoim wypadku stp jest jak najbardziej okej

tutaj masz linka do gdzie masz w sposob latwy i logiczny opisujacy roznice pomiedzy ecn stp a MM

http://www.forum.traderteam.pl/viewtopic.php?t=234

Z całą pewnością na początek jestem zainteresowany polskim brokerem z tego względu, że wole mieć dostęp do polskiego oprogramowania / angielski jakiś tam jest, ale nie na tyle dobry, żeby jeszcze tym się przejmować. Forex w odróżnieniu od giełdy liczą się sekundy, więc nie chce ich tracić.

jak napisalem wyzej skup sie na ecn lub stp
z polskich smialo mozesz uzywac FXsalt
uzywalem ich i bylo wszytko okej ...

z tymi sekundami to troche cie ponioslo
ja mieszkam w tajlandi mam spore czasem opoznienia robie czasami po ponad 100 operacji dziennie i daje rade ...

zawsze mozesz zamowic sobie lacze dedykowane broker ci poda swoj serwer do takiego lacza i na koniec kazdego dnia bedziesz mial pelan statystyke jak szybko zlecenia wchodza jakie masz opoznienia itp..najlepsza opcja jak liczy sie dla ciebie kazda sekunda jak powiadasz ....

Co mnie głównie interesuje, jak pisałem konto demo - nie bardzo, dla mnie to jak w pokerze, gra na wirtualne pieniądze, czyli bardziej zabawa, z której za dużo nie wyniosę. Wole zaryzykować prawdziwe pieniądze, co zaprocentuje zdecydowanie lepiej - ale tu pierwsze oczekiwanie, nie chce ryzykować jakoś dużo, dlatego w pierwszej kolejności interesują mnie brokerzy z wymaganym minimalnym depozytem.

u nich bodajze 250 euro dolarow etc minimalny depozyt
sprawdz sobie zreszta sam ..ale na tyle to cie chyba stac diamenie _biggrin:

Co do reszty, po to założyłem temat bo liczę na pomoc z waszej strony wiele z tego co napisałeś jest dla mnie niezrozumiałe, piszesz skrótami, których jeszcze nie doczytałem- dlatego jeśli mogę prosić proszę jaśniej, ewentualnie z jakimś naprowadzeniem.

Jeśli chodzi o moje doświadczenie giełdowe to jakieś ono jest, problem polega na tym, że giełda jak wiadomo od kilku tygodni to wielka niewiadoma, raczej z tendencją spadkową na przyszłość jeszcze o co najmniej 10%. Czyli kapitał, z którym w pore uciekłem chciałbym przerzucić na forexa, oczywiście w pierwszej fazie minimalnie, a jeśli poczuję ten klimat to jakąś część na stałe.

gielda jest wiadoma mozesz na niej zarobic ale glownie na shortach i zastanawiac mnie skad wizoles te 10% :D
bo ja tam widze grubszy zjazd jesli chodzi o pl gielde to przynajmiej wig20 1500pkt a pewnie zrobia retest ostatnich minimom :)

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim, którzy dodali więcej lub mniej od siebie.

P.S
co do konta demo to nie zgodze sie ze porownujesz to jak gra na wirtualne pieniadze wpokera bo to nie to samo..
po pierwsze sukces na forexie zalezy od twojego planu(strtegi) konsekwencji ,systematycznosci ...realizacji tego :)
tutaj wszytko zalezezy od ciebie niezaleznie czy jest to demo czy real nie masz tutaj donkow co sprawdza cie z niczym etc..
wiec strategi i stylu mozeszsmialo probowac i testowac na demo...
jedyny minus demo powtarzam tokazdemu jest taki ze nie wiesz dokonca jak sie zachowuje twoja psychika kiedy juz otworzysz zlecenie i leci ci nie w ta strone co trzeba na demie to olewasz i tyle...

Pisales o gieldzie, widzisz nie wiem jaka jest twoja wiedza czy to techniczna czy fundamentalna ja ci powiem ze spedzilem pierw 5 lat na gieldzie zanim przeszlem na fx ...

tutaj musisz sie skupic bardzie na anlizie technicznej do wyznaczania loklanych dolkow lub szczytow fundamenty tutaj sa tylko motorem trendu
wiec wiedza twoja z tego zakresu musi byc znacznie duzo wieksza...
zeby przezyc na tym rynku musisz duzo pracowac na soba i opanowac emocje czyli cos ala mindset z pokera ...
duzo czytac analizowac i przedewszytkim skupic sie na money managment
wiele osob to ignoruje i dlatego 95% polega na tym rynku..

pozdrawiam i zycze ci duzo sukcesow na nowych rynku...

Odpowiedz
Cytat
sergii1984

Pisales o gieldzie, widzisz nie wiem jaka jest twoja wiedza czy to techniczna czy fundamentalna ja ci powiem ze spedzilem pierw 5 lat na gieldzie zanim przeszlem na fx ...

I jak Ci szedło na GPW i FX? :f_biggrin:

..........................................

(sorry, nie mogłem się powstrzymać ;) )

Dziecko33
Zainstaluj rachunek demo na XTB i zacznij zawierać transakcje, jak Ci nie będzie wychodzić to nie ma sensu żebyś grał za prawdziwe pieniądze bo wszystko wtopisz. Na tym rynku nie trzyma się pozycji tak jak akcji na giełdzie po kilka miesięcy, najczęściej zamyka się transakcje w przeciągu jednego dnia, do tego dochodzi dźwignia finansowa która zwielokratnia Twoje zyski (i straty :( ) więc jest bardzo mały margines na popełnienie błędu.

XTB
plusy:
-codzienne webinary z analizy technicznej, nauka obsługi platformy transakcyjnej itd.
-strona internetowa
-szkolenia stacjonarne
-konkurs :)

minusy:
-duże spready (EUR/USD 2 pipsy, norma to 1 pips)
-najmniejsza transakcja jaką możesz zawrzeć to 0,1 lota - realatywnie patrząc musisz mieć 1000 USD na start
-minimalny depozyt to 2000 PLN (chyba)

Odpowiedz
Cytat
zenderr

a jak mi moglos isc na gpw jak zaraz po studiach 2003roku wlazlem na hosse
problem polegal na tym ze zastanawialem sie co kupic zeby zarobic najwiecej a nie co kupic zeby nie stracic....

fx pierwsze 4 wplaty poszly z dymem ...:)

xtb odradzam przynajmiej jak u nich bylem w 2007 r czesto robili stop hounting
nie wiem jaka teraz maja polityke ale MM zawsze zagra przeciwko tobie wiec bym tego unikal...

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez zenderr
a jak mi moglos isc na gpw jak zaraz po studiach 2003roku wlazlem na hosse
problem polegal na tym ze zastanawialem sie co kupic zeby zarobic najwiecej a nie co kupic zeby nie stracic....

fx pierwsze 4 wplaty poszly z dymem ...:)

xtb odradzam przynajmiej jak u nich bylem w 2007 r czesto robili stop hounting
nie wiem jaka teraz maja polityke ale MM zawsze zagra przeciwko tobie wiec bym tego unikal...

To jakiego brokera polecasz? Ale mówię, w grę na początek wchodzi polski/polskojezyczny chociaż to chyba to samo.

Co do inwestowania na giełdzie długoterminowo, to ja nie jestem z tych osób, najdłużej miałem w sumie KGHM ok. roku, ale trudno się dziwić skoro to szło do góry, a że udało trafić prawie w dołku i dojechać dość wysoko to praktycznie kapitał został w ciągu roku zwiększony czterokrotnie. Dużo też zarobiłem na NewConekt chociaż tam ze względu na płynność inwestycje były robione mniejszym kapitałem aniżeli by mogły. W każdym razie sporo grałem na amplitudach jednodniowych, na których też dawało się sporo zarobić, chociażby petroinvest, który dziennie tak wahlował, że jak dobrze trafiłeś to mogłeś spokojnie 20% robić na plus Analiza zarówno fundamentalna jak i techniczna są mi znane na dość dobrym poziomie. Tym samym jeśli chodzi o podejmowanie szybkich i trafnych decyzji doświadczenie posiadam, jedyny czego się obawiam, a co w zasadzie mnie przyciąga to dźwignie, które na giełdzie chyba występowały na kontraktach, a które naprawdę przy dobrych decyzjach potrafią spotęgować wygranę. A z tego co słyszałem, że na forexie pazerność ludzi gubi. Bo o ile na giełdzie 1% spadku to jeden procent o tyle na FX o ile dobrze zrozumiałem dźwignie i jej funkcjonowanie, spadek 1% (czyli te pi (coś tam) ) powoduje bardzo często zamknięcie zlecenia i stratę.

W każdym razie nie wiem jak co niektórzy, ale ja wychodzę z założenia, że żeby osiągnąć zysk to tak czy inaczej na początku trzeba ponieść stratę.

Czy to kapitału, czy czasu, czy jednego i drugiego... ale dzięki temu zaczyna przybywać doświadczenia.

Odpowiedz
Cytat

TradingStrategy ? Co, gdzie, jak ? Ktoś wie coś więcej ?

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

Napisane przez Whytek

TradingStrategy ? Co, gdzie, jak ? Ktoś wie coś więcej ?

Nadchodzące innowacje

Odpowiedz
Cytat