Napisane przez Dziecko33
Napisane przez zenderr
dziecko33
po pierwsze czego oczekujesz od brokera
po drugie czy ma to byc pl czy zagraniczny
po 3 jaki obrot robisz
ja jestem na rynky fx od 5 lat
na poczatku byl to MM
miniss brokera MM kwotowanie stop haunting itp
osobiscie uzywam ECN aktualnie
plusy nie kombinuje tak jak MM poniewaz zyje tylko z prowizji wiec nie robi miedzy innymi takich opcji jak MM czyli rekwotowania zabraniania scalpingu zwrot prowizji itp...
wiec takie twory jak xtb mts czy inne badziewa polskie omijaj...
Ciężko wypowiadać mi się o forex'ie bo tak jak napisałem zaczynam edukacje z tym związaną, więc pytanie czego oczekuje po brokerze, jest dla mnie ciężkie z tego względu, że nie mam pojęcia co ten broker oferuje.
ok wiec tak
to nie chodzi co ten broker oferuje tylko co ty oczekujesz
jak to sie ma w praktyce
po pierwsze
na jakim tf (time framie chcesz podejmowac decyzje lub tradowac )
chodzi tutaj czy chcesz duzo operacji robic czy 1 2 dziennie
czy ma to byc scalp (generalnie technika polegajaca na wielu operacjach dziennie , operacje ta roznia sie od pozycyjnego grania tym ze w przypadku scalpu bedziesz bral krotki ruch na zasadzie hmm kilku kilkuntu pips i zamykal pozyce i czekal na kolejny setup czyli kolejne wejscie w przypadku pozycyjnego grania skupiasz sie na wiekszym ruchu
dla jasnosci podam ci przyklad
tutaj masz tf 5 minutowy :

tutaj masz tf 15 minutowy :

niby to samo ale kazdy moze widziec co innego
wiec sam musisz zdecydowac co chcesz stosowac
dla scalpu unikal bym brokerow MM a skupil sie na stp lub ecn
wydaje mi sie ze w twoim wypadku stp jest jak najbardziej okej
tutaj masz linka do gdzie masz w sposob latwy i logiczny opisujacy roznice pomiedzy ecn stp a MM
http://www.forum.traderteam.pl/viewtopic.php?t=234
Z całą pewnością na początek jestem zainteresowany polskim brokerem z tego względu, że wole mieć dostęp do polskiego oprogramowania / angielski jakiś tam jest, ale nie na tyle dobry, żeby jeszcze tym się przejmować. Forex w odróżnieniu od giełdy liczą się sekundy, więc nie chce ich tracić.
jak napisalem wyzej skup sie na ecn lub stp
z polskich smialo mozesz uzywac FXsalt
uzywalem ich i bylo wszytko okej ...
z tymi sekundami to troche cie ponioslo
ja mieszkam w tajlandi mam spore czasem opoznienia robie czasami po ponad 100 operacji dziennie i daje rade ...
zawsze mozesz zamowic sobie lacze dedykowane broker ci poda swoj serwer do takiego lacza i na koniec kazdego dnia bedziesz mial pelan statystyke jak szybko zlecenia wchodza jakie masz opoznienia itp..najlepsza opcja jak liczy sie dla ciebie kazda sekunda jak powiadasz ....
Co mnie głównie interesuje, jak pisałem konto demo - nie bardzo, dla mnie to jak w pokerze, gra na wirtualne pieniądze, czyli bardziej zabawa, z której za dużo nie wyniosę. Wole zaryzykować prawdziwe pieniądze, co zaprocentuje zdecydowanie lepiej - ale tu pierwsze oczekiwanie, nie chce ryzykować jakoś dużo, dlatego w pierwszej kolejności interesują mnie brokerzy z wymaganym minimalnym depozytem.
u nich bodajze 250 euro dolarow etc minimalny depozyt
sprawdz sobie zreszta sam ..ale na tyle to cie chyba stac diamenie ♠_biggrin:
Co do reszty, po to założyłem temat bo liczę na pomoc z waszej strony wiele z tego co napisałeś jest dla mnie niezrozumiałe, piszesz skrótami, których jeszcze nie doczytałem- dlatego jeśli mogę prosić proszę jaśniej, ewentualnie z jakimś naprowadzeniem.
Jeśli chodzi o moje doświadczenie giełdowe to jakieś ono jest, problem polega na tym, że giełda jak wiadomo od kilku tygodni to wielka niewiadoma, raczej z tendencją spadkową na przyszłość jeszcze o co najmniej 10%. Czyli kapitał, z którym w pore uciekłem chciałbym przerzucić na forexa, oczywiście w pierwszej fazie minimalnie, a jeśli poczuję ten klimat to jakąś część na stałe.
gielda jest wiadoma mozesz na niej zarobic ale glownie na shortach i zastanawiac mnie skad wizoles te 10%
bo ja tam widze grubszy zjazd jesli chodzi o pl gielde to przynajmiej wig20 1500pkt a pewnie zrobia retest ostatnich minimom
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim, którzy dodali więcej lub mniej od siebie.
Pisales o gieldzie, widzisz nie wiem jaka jest twoja wiedza czy to techniczna czy fundamentalna ja ci powiem ze spedzilem pierw 5 lat na gieldzie zanim przeszlem na fx ...
tutaj musisz sie skupic bardzie na anlizie technicznej do wyznaczania loklanych dolkow lub szczytow fundamenty tutaj sa tylko motorem trendu
wiec wiedza twoja z tego zakresu musi byc znacznie duzo wieksza...
zeby przezyc na tym rynku musisz duzo pracowac na soba i opanowac emocje czyli cos ala mindset z pokera ...
duzo czytac analizowac i przedewszytkim skupic sie na money managment
wiele osob to ignoruje i dlatego 95% polega na tym rynku..
pozdrawiam i zycze ci duzo sukcesow na nowych rynku...