Przejdź do forum
Coaching jako firma

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Coaching jako firma

10 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,134 Wyświetlenia
kuBakuDranski
PokerStrategist

Chcialbym otworzyc firme, ktora bedzie zarabiac jako korepetycje.
Glownie to bedzie nauka gry w pokera, ktory w naszym kraju jest zakazany (poniewaz jestesmy strasznymi ingorantami, a w innych krajach mozna legalnie z tego zyc).
Obilo mi sie o uszy, ze sama nauka gry jest legalna (wkoncu mozna grac na witrualne zetony a strategia jest ta sama - nikt nie naklania do gry na prawdziwe pieniadze) i mozna odprowadzic za lekcje podatek. Gdzie moge udac sie o taka porade, by ktos to potwierdzil (a moze ktos z czytajacych potrafi cos takiego potwierdzic?)
Jak wogole wyglada odprowadzanie podatku od takich lekcji, ile placi sie zusu (czy w chwili obecnej sa jakies znizki? czy jest gdzies strona gdzie moge na ten temat poczytac, jak dziala taka firma ktora uczy pewnych umiejetnosci?).

Generalnie ma ktos cos ciekawego do powiedzenia na ten temat?

9 odpowiedzi

Witaj,

proponuję, żebyś zagadał do Bociana - trenera od Omahy na privie, bo nie wiem czy on czyta forum , on ma właśnie taką firmę, więc wszystko Ci wyjaśni.

babel92
Oldschool Grinder

była już jedna polska firma, która organizowała coachingi pokerowe, ale zawiesili działalność, ponieważ mimo tego, że na papierze wszystko można robić to w rzeczywistości nie jest tak różowo. szczegółów nie znam ;)

kuBakuDranski Autor wątku
kuBakuDranski
PokerStrategist

moze ktos z wiekszym info pomoze :)

preludiumm
PokerStrategist

Taka firma będzie działała jak każda szkoła językowa/ siłownia i inne tego typu firmy usługowe, bo po prostu świadczysz usługę, i z tego masz przychód. ZUS na początek (jeśli pierwsza firma, lub ostatnia działalnośc +5lat temu to 350zł przez 2 lata później ~800zł), księgowość musisz prowadzić, ale jeśli nie będziesz miał dużych obrotów (już nie pamiętam ile) możesz prowadzić uproszczoną, no i naturalnie wszystkie przywileje typu komputer na firme, koszty, rozliczanie VATu. Jeśli robisz to generalnie żeby zarobić, to nie wróżę Ci sukcesu, szczególnie jeśli popatrzysz ile jest ofert coachingowych (nawet na PS.com a ciężko Ci będzie bez pomocy takiego portalu znaleźć ludzi do nauczania). Jeśli chcesz tak prać kasę, to kwity możesz wystawiać na lewo i prawo i powinno być ok :)

Co do podatku, to masz normalnie 19% CIT no i VAT ale masz bardzo duże możliwości przy prowadzeniu księgowości obniżania zysku, poprzez podwyższanie kosztów, o podatku VAT sobie poczytaj to zobaczysz jak to działa, możesz też wybrać opodatkowanie ryczałtowe (karta podatkowa) wtedy niezależnie od wielkości przychodów będziesz płacił taki sam podatek no i naturalnie tracisz możliwość kreatywnej księgowości, bo już nawet nie zatankujesz na firme :P (a raczej nic CI to nie da)

simon1989
BlackMember

Sam nad tym myślę więc wysłucham opinii etc oraz jak coś sam będę wiedział to się podzielę.

kuBakuDranski Autor wątku
kuBakuDranski
PokerStrategist

Jezeli chcialbym udac sie do jakiegos specjalisty/fachowca, ktory bylby w stanie powiedziec jak ma to dzialac to kto to jest? Radca prawny czy ktos inny?

Maksymus007
PokerStrategist

możesz iść po porade, ale jest z nimi taki problem, że potem możesz sobie nimi wytapetowac pokój, bo adwokat da Ci porade, ale się będzie mylil, a za wszystko bekniesz Ty.
A jesli szukasz pora o prowadzeniu firmy jako takiej, to lepiej iść do biura rachunkowego czy innej księgowej.

TheNaturat
PokerStrategist

Jakiś czas temu robiłem rozeznanie w tych kwestiach, generalnie gra jest nie warta świeczki - za dużo opłat, papierków i innych pierdół żeby warto było się tym zajmować tylko pod własne treningi pokerowe. Jedno co mi przyszło do głowy to to że moglibyśmy np. w gronie trenerów PS założyć jedną wspólną firmę i opłacać osobę do prowadzenia tego - nie wiem tylko jakie byłoby zainteresowanie.

Tylko, że wtedy pewnie każdy trener by chciał dostać kasę bezpośrednio na konto w pln a większość jednak woli płacić przez room/mb/netka tą "brudną" kasą ;]