Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
62 Posty
29 Użytkownicy
367 Reakcje
8,880 Wyświetlenia

Bóg istnieje tak samo jak dusza ..
Nasza pycha i umysł nie pozwalają nam kochać i przyjąć prostoty Boga ...
Nasz intelekt dzielnie potrafi się bronić by zaprzeczyć istnieniu Boga ...
A przecież tak dużo różnych świadectw i zjawisk nadprzyrodzonych u ludzi którzy wpuścili Boga ...
Tak na prawdę nikt nie chcę stać się podłym cieniem który nie będzie miał w sobie grama miłości tylko
przekonanie o swojej wspaniałości ...
Życie w ciele daje okazje do rozwinięcia w sobie wyższych wartości to jakie wartości i świadomość i to co w duchu
zostanie to przyciągniemy do siebie ...
Miłość bezinteresowna i życie z nią i posiadanie , gromadzenie jej przez dobro do innych istot prowadzi ku lepszemu a pycha , egoizm , duma prowadzi do czegoś czego nie chcę żaden duch do pustki i ciemności a z tej ziemi tak czy siak nic się nie weźmie poza własnym wnętrzem , ale do tego potrzeba już świadomości bo żyjąc z pychą i egoizmem i dumą to siedzenie głęboko we własnej nieświadomości każdy sobą wybiera jaki świat chce zasilić ...

Odpowiedz
Cytat
61 odpowiedzi
przemek9422

ale który bóg istnieje? bo na świecie jest parę tysięcy religii, a pewnie kilka razy więcej w historii już wymarło

Odpowiedz
Cytat
halunoman

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

To oczywiste, że istnieje ale nie jest oczywiste jaki był sens pisania Twojego postu ? w biedronce przy kasie też zaczynasz takie monologi ?

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

Bóg jest jeden i ten sam we wszystkich religiach. Jest jedynie inaczej nazywany, interpretowany lub inne może być jego pochodzenie! Bóg jest miłością i prawdą doskonałą! Po za tym zastanawia mnie skąd znów te minusy; bo ktoś odważył się napisać Bóg i pewną zgodną prawidłowość? Przemku chłopcze w ogóle nie masz pojęcia o czym piszesz. Co prawda znów tutaj ten sam troll przemkowy i pewnie jego banda prostolinijnego myślenia tu minusuje. To już sporo wyjaśnia. WON z portalu bo wykształceniem i logicznym myśleniem to nie grzeszysz :mdr:

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

Polecam znany cykl "W poszukiwaniu Boga z Morganem Freemanem" Bardzo fajnie pokazuje prawidłowości odnoszące się do jednego Boga w wielu religiach nawet w tych gdzie jest wiele bóstw w których to wyznawcy sami przyjmują także istnienie jednej doskonałej absolutnie dobrej siły różnie nazywanej w zależności od religii. Porównaniem może być, że w jednej religii będą wyodrębniać wiele bóstw jako opiekunów człowieka co w naszej np odnosi się do Aniołów. Wszyscy wyznawcy tych religii jednak zawsze zgodnie uznają istnienie jednej najwyższej absolutnie dobrej siły. Podziały religijne powstają jedynie co do sposobu, nadinterpretacji i znaczenia kultu wobec Boga!

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

I kolejny post za nim pójdę na piwo :f_drink:
Każdy w sumie ma prawo pytać o co chce i czasami lepiej mówić o takich rzeczach niż np ciągle o sporcie rozgrywek ligowych co nie wnoszą żadnej wartości i zostają za jakiś czas zapomniane. Problem, że ludzie nie potrafią normalnie już ze sobą rozmawiać o czymś ciekawym. Nie potrafią bo wielu nie ma wiedzy ciekawej ani nie potrafi logicznie myśleć. Swoją drogą możliwe, że wrzucił tutaj także chwytliwy temat bo chce być zauważony i wypromować siebie tak jak ja na swoim doskonałym blogu bez względu na cenę. Nie ważne co piszą ważne aby pisali! _cool: :banana:

Odpowiedz
Cytat
przemek9422

bóg jest miłością xD no to pocytujmy troche biblii:

"Pwt 25:11-12
Jeśli się bić będą mężczyźni, mężczyzna i jego brat, i zbliży się żona jednego z nich i - chcąc wyrwać męża z rąk bijącego - wyciągnie rękę i chwyci go za części wstydliwe,
odetniesz jej rękę, nie będzie twe oko miało litości."

"Wj 22:17
Nie pozwolisz żyć czarownicy. "

"Pwt 21:18-21
Jeśli ktoś będzie miał syna nieposłusznego i krnąbrnego, nie słuchającego upomnień ojca ani matki, tak że nawet po upomnieniach jest im nieposłuszny,
ojciec i matka pochwycą go, zaprowadzą do bramy, do starszych miasta,
i powiedzą starszym miasta: Oto nasz syn jest nieposłuszny i krnąbrny, nie słucha naszego upomnienia, oddaje się rozpuście i pijaństwu.
Wtedy mężowie tego miasta będą kamienowali go, aż umrze. Usuniesz zło spośród siebie, a cały Izrael, słysząc o tym, ulęknie się. "

"Pwt 22:13-14
Jeśli ktoś poślubi żonę, zbliży się do niej, a potem ją znienawidzi,
zarzucając jej złe czyny, i zniesławi ją mówiąc: Poślubiłem tę kobietę, a zbliżywszy się do niej, nie znalazłem u niej oznak dziewictwa...
Pwt 22:20-21
(...) jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety,
wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie."

"Kpł 24:13-14
Wtedy Pan powiedział do Mojżesza:
Każ wyprowadzić bluźniercę poza obóz. Wszyscy, którzy go słyszeli, położą ręce na jego głowie. Cała społeczność ukamienuje go. "

"Kpł 20:9-10
Ktokolwiek złorzeczy ojcu albo matce, będzie ukarany śmiercią: złorzeczył ojcu lub matce, ściągnął śmierć na siebie.
Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica."

"Wj 21:15
Kto by uderzył swego ojca albo matkę, winien być ukarany śmiercią."

"Wj 35:2
Sześć dni będziesz wykonywał pracę, ale dzień siódmy będzie dla was świętym szabatem odpoczynku dla Pana; ktokolwiek zaś pracowałby w tym dniu, ma być ukarany śmiercią."

Troszeczke dyskryminacji:

"Kpł 21:16-20
Dalej Pan powiedział do Mojżesza:
Tak mów do Aarona: Ktokolwiek z potomków twoich według ich przyszłych pokoleń będzie miał jakąś skazę, nie będzie mógł się zbliżyć, aby ofiarować pokarm swego Boga.
Żaden człowiek, który ma skazę, nie może się zbliżać - ani niewidomy, ani chromy, ani mający zniekształconą twarz, ani kaleka,
ani ten, który ma złamaną nogę albo rękę,
ani garbaty, ani niedorozwinięty, ani ten, kto ma bielmo na oku, ani chory na świerzb, ani okryty liszajami, ani ten, kto ma zgniecione jądra. "

"Pwt 23:2-3
Nikt, kto ma zgniecione jądra lub odcięty członek, nie wejdzie do zgromadzenia Pana.
Nie wejdzie syn nieprawego łoża do zgromadzenia Pana, nawet w dziesiątym pokoleniu nie wejdzie do zgromadzenia Pana. "

Odpowiedz
Cytat
przemek9422

I tak się składa, że w odróżnieniu od większości katoli przeczytałem całą biblie i paradoksalnie po takiej "lekturze" dużo ludzi zostaje ateistami :)

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Każdy wyciąga z Pisma Świętego, to co dla niego istotne. Dla mnie osobiście najśmieszniejsze wśród ateistów jest to, że bardzo często w obliczu śmierci się nawracają :yaoming:

Odpowiedz
Cytat
piotrekbytom

moze byscie w tym czasie w pokera pograli?

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

Polecam znany cykl "W poszukiwaniu Boga z Morganem Freemanem" - :spit: :truestory:

długa droga przed Tobą

Bóg jest jeden i ten sam we wszystkich religiach. Jest jedynie inaczej nazywany, interpretowany lub inne może być jego pochodzenie! Bóg jest miłością i prawdą doskonałą! :spit: :truestory:

tips nr1 nie wierz w system

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

Przemku czytasz to językiem obłudy a to co cytujesz wymaga znajomości języka teologii. Podobna rzecz się ma do kwestii Adama i Ewy, którego logika jest zasadna jeżeli potrafisz czytać językiem teologii. Znasz w ogóle chociażby podstawy filozofii? Pomijając czy potrafisz logicznie myśleć to jakie masz wykształcenie; bo widzisz bez tego sorry ale nie zrozumiesz nigdy co autor miał na myśli! :truestory:

Przemku owszem masz rację w jednym, że wiele osób nawet nie przeczytało Biblii. Pamiętaj także, że oprócz tego czy ją przeczytałeś jest ważne czy potrafisz zrozumieć co, kto pisał a pisali to ludzie mądrzy. Widać, że po tym co piszesz to nie zrozumiałeś. Nie wnioskuję już tu nawet czy twój umysł był za płytki czy za szybko to czytałeś skoro nic nie wiesz. Czytałeś i nie wiesz i nadal nie rozumiesz :f_rolleyes: :wtf:
Pamiętaj także Przemusiu ważna sentencję moją taką żeby np zrozumieć Stary Testament to musisz chociażby znać podstawy filozofii i potrafić myśleć. W Nowym Testamencie jest troszkę łatwiej ale i tak aby cokolwiek zrozumieć nie można używać głowy do tłuczenia orzechów! :mdr:

@baadnewz01 Zdecydowana racja! Widać potrafisz jak zawsze trzymać poziom i widać tu, że potrafi bardzo dobrze myśleć. Już mnie lepiej, że są jednak ludzie co potrafią używać głowy do myślenia. BRAWO! :profit:

Edity: Wnerwia mnie to, że co mądrego napiszę to albo przecinek zabraknie albo inny srulek lub bzdety i za grzeczny jestem wtedy no niechcemalemuszem dawać edity (to jakby ktoś się zastanawiał dlaczego) :appl:
Po editach go poznacie! :why:

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

:profit: :profit:

Napisane przez przemek9422
I tak się składa, że w odróżnieniu od większości katoli przeczytałem całą biblie i paradoksalnie po takiej "lekturze" dużo ludzi zostaje ateistami :)

Jakbyś zrozumiał nie pisałbyś katole. Kto zostaje ateistą po przeczytaniu. Zaraz dupę przetrzepie. Nazwiska! :pcuser: :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz

Biblia - książka jak każda inna. Może się podobać, historie w niej zawarte mogą być ciekawe, ale to nie znaczy, że są prawdziwe. Każdą historię można interpretować na wiele sposobów - od "Władcy pierścieni" po "Miasteczko Salem" S. Kinga. Każdą jedną książkę można interpretować na różne sposoby. leeloo80 widzę, że przypisał sobie monopol na jedyne właściwe zrozumienie biblii :yaoming: A mówienie, że pisali ją ludzie mądrzy i że do zrozumienia jej wymagane jest odpowiednie wykształcenie jest co najmniej śmieszne.

A przecież tak dużo różnych świadectw i zjawisk nadprzyrodzonych u ludzi którzy wpuścili Boga ...

Nie więcej niż świadectw ludzi porwanych i gwałconych przez UFO.

Leelo, won z portalu, albo zacznij myśleć logicznie i porzuć zabobony :) W swoim mniemaniu jesteś pewnie wyjątkowo mądry a w dyskusji stosujesz najprymitywniejsze niemerytoryczne narzędzie nazywane argumentum ad personam. Widać, że zatrzymałeś się na podstawówce (według mnie najlepiej zniżyć się do twojego poziomu i odbijać piłeczkę).

Wnerwia mnie to, że co mądrego napiszę to albo przecinek zabraknie albo inny srulek lub bzdety

Widocznie w podstawówce nie doszedłeś do etapu nauczania interpunkcji. A mądrego to ty jeszcze nic nie napisałeś (choć pewnie w swoim mniemaniu piszesz tylko mądre rzeczy).

Odpowiedz
Cytat
imfar
Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

Jakiś czas temu stworzyłem sobie 'świętą trójcę' masonerii. W sensie jakie ciemnoty wkręcają masom.
1 Ateizm
2 Teoria ewolucji
3 Teoria wielkiego wybuchu + kosmos marsy i snikersy , loty na ksiezyc, stacje kosmiczne, ufo itp :D

jeśli jesteście zwolennikami jednej z nich lub więcej, radze zacząć korygować :truestory:

Odpowiedz
Cytat
niemambopoco

Napisane przez DzikiHenry
Jakiś czas temu stworzyłem sobie 'świętą trójcę' masonerii. W sensie jakie ciemnoty wkręcają masom.
1 Ateizm
2 Teoria ewolucji
3 Teoria wielkiego wybuchu + kosmos marsy i snikersy , loty na ksiezyc, stacje kosmiczne, ufo itp :D

jeśli jesteście zwolennikami jednej z nich lub więcej, radze zacząć korygować :truestory:

Rozwin temat. Z checia sie posmieje.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Religie to nie Bóg ...
My jesteśmy boską cząstką a Bóg jest naszym źródłem każdy z nas jest esencją nieskończoności a co do bożków różnych i religii to ci co sie za nich uwazaja kłamią to samozwańce różne istoty za tym stoją oraz Ci którzy chcą mieć władzę nad innymi duszami i nad ich energiami ...
Jaki jest największy przekręt? Święty przekręt i kościół katolicki i te wszystkie religie do niczego nam nie potrzebne bo człowiek potrafi ...

Odpowiedz
Cytat