Pomysłów jak zawsze będzie tysiące, ale wybrać trzeba ten/te które nam odpowiadają w kwestii wiedzy przez nas posiadanej, osobiście nie chciałbym inwestować w coś o czym wiem mało lub nie posiadam kompletnie żadnej wiedzy. Kilka przykładów jak kontrakty terminowe ,swapy, ogólnie giełda i różnego rodzaju transakcje biznesowe nie są przeznaczone dla kogoś bez odpowiedniego wykształcenia i doświadczenia z prostego względu, można na nich dużo stracić. Jeżeli więc nie jesteś finansistą, nie interesujesz się zaawansowanymi modelami matematycznymi, statystyką, zarządzaniem to nie bierz się za to mówię z własnego doświadczenia jako ekonomista. Często prozaiczne pomysły jak zwykł handel wypadają najlepiej, swego czasu (zaczynając w gimnazjum) handlowałem motorami na początku był to jeden cross, potem zrobiły się 2 crossy, aż pewnego dnia otwierając garaż miałem 12 różnych motocykli wszystko z tego jednego, ale ja się na tym znałem, znam do dziś od dziecka byłem pasjonatem motorowym, łatwo można zostać oszukanym i kupić szrota, to prosty przykład, ale dający do myślenia.
Co do różnego rodzaju "super zwrotów z inwestycji", to moja prywatna opinia jest negatywna, w większości są to piramidy finansowe, na które zostają naciągnięci ludzie, którzy o finansach nie mają pojęcia, niestety, ale jeśli ktoś oferuje Ci "miliony" z paru złotych, to już bez żadnej wiedzy w tym temacie można stwierdzić, że ten ktoś ma nie równo pod sufitem, (nie mówię teraz o żadnym z naszych użytkowników). Takie rzeczy po prostu nie istnieją, można osiągać ponad przeciętne zyski, w krótkim okresie czasu, ale nie przy niskich kwotach początkowych i mówię tu o inwestycjach legalnych, bo istnieje całą masa nielegalnych sposobów na duży zarobek jednak nie muszę wspominać, że przy tym typie prócz wysokiego ryzyka związanego z zyskiem dochodzi jeszcze ryzyko wykrycia procederu i kary