Mam pytanie: można obejrzeć gdzieś zapis tego treningu? Dziś chciałem obejrzeć, niestety nic nie słyszałem tylko mega zacinający się głos, ponieważ mam starego nieco kompa a do tego miałem odpalone starsy+inne programy więc pewnie to było przyczyną. A czuję że sporo straciłem
Jeżeli jest taka możliwość to fajnie jakby te treningi były nagrywane - głos + czat.
Nie przejdzie, ten pomysł jest zbyt dobry
Ale dla porzadku +1.
Czesc,
Jesli chodzi o tematyke przyszlych treningow, to tak jak mowilem, bede zawsze to podawal albo juz na treningu albo tak, jak dzisiaj - dzien pozniej.
Na nastepny treningu bede chcial omowic pozostale koncepty dotyczace gry na flopie, czyli:
a) donkbet (kiedy i co donkbetujemy oraz jak gramy vs donkbet)
b) gra vs cbet (jakie rece callujemy do cbeta oraz koncept 'top naszego folding range' - zarowno ip jak i oop)
Chce Was zachecic do aktywnego uczestniczenia w treningu, wiec do nastepnej srody wklejajcie wszystko, z czym mieliscie problem na temat wyzej wymienionych konceptow, zarowno konkretne rozdania, jak pytania teoretyczne. Ja wszystko przeczytam, przygotuje sie do nastepnego treningu i omowimy to wszystko razem.
Podaje rowniez linki do dwoch filmow szkoleniowych, ktore moga byc pomocne w zrozumieniu rzeczy, ktore bedziemy omawiac. Na pewno warto przeanalizowac troche te koncepty przed treningiem - bedzie on po prostu efektywniejszy:
https://polska.pokerstrategy.com/video/24579/
https://polska.pokerstrategy.com/video/24685/
Do uslyszenia w srode
edit: Zapomnialem o pytaniach, na ktore obiecalem sie odpowiedzi po treningu - sory. Teraz juz nie mam czasu, ale jutro na pewno na nie odpowiem.
Informacje teoretyczne nt. donkbeta
Spoiler
1. Informacje teoretyczne nt. donkbeta
- Dobrze, żeby wartośc tej statystyki wynosiła u Was 15-20%
- Na co patrzymy, gdy chcemy grać donkbeta z ręką, która potrzebuje FE?
a) fold to donkbet (dobrze, żeby byl nieco mniejszy od fold to cbet - w granicach
45-50%)
b) statystyki showdownu (WTSD, W$SD, WWSF)
c) Cbet flop (donkbet czy ch/r?)
Kiedy i z czym gramy donkbeta ?
Spoiler
- Najsilniejsze made handy typu set w sytuacji, gdy nie spodziewamy się
cbeta za często
- Najsilniejsze i nutsowe (!) combo drawy, zeby budowac pule vs
zdominowane drawy
- Rece, które są za słabe na ch/c:
a) np. slaba top pair (brak kart żywych do top two, brak drawa itd)
b) koncept top naszego ch/f folding
c) Drawy bez showdown value
Donkbet czy ch/r z silnymi madehandami?
Spoiler
1. Otwiera UTG, callujemy ze SB z ręką K :heart:K :diamond:Q :heart:T :club:. Spada flop K :club:8 :club:2
2. Otwiera BU, my callujemy na SB Q :heart:T :heart:9 :diamond:8
oraz calluje BB. Spada flop Q :club:T :club:7
3. Otwiera UTG, calluje BTN i my callujemy na SB z K :heart:K
XX. Spada board K :club:J :club:6
donkbet z nutsowymi, bardzo silnymi combodrawami, zeby budowac pule vs zdominowane drawy
Spoiler
1. Otwiera UTG, calluje MP i CO, my callujemy na BB z A :heart:K :heart:Q :diamond:4 :club:. Spada flop T :heart:J :heart:2
2. Otwiera MP, calluje CO i BTN i my na SB callujemy Q :heart:J :diamond:T :diamond:9 :heart:. Spada flop 3 :heart:7 :diamond:8
Donkbet (ch/r?) z rękoma, które są za słabe na ch/c
Spoiler
1. Otwiera BTN, callujemy na BB A :heart:8 :heart:7 :diamond:6 :diamond:. Spada board A :club:K :spade:9
2. Otwiera UTG, calluje na SB rękę A :club:Q :diamond:Q :spade:T :diamond:. Spada flop K :club:9 :club:2
3. Otwiera BTN, callujemy na BB Q :heart:Q :diamond:9 :heart:8 :spade:. Spada flop K :diamond:T :heart:8
4. Otwiera UTG, callujemy na BB T :heart:T :diamond:J :heart:Q :diamond:. Spada flop 8 :heart:7 :diamond:4
call cbeta czy raise?
Spoiler
a). Callujemy nasz middle range, jednak im agresywniejszy przeciwnik (częściej będzie betował turna), tym
bardziej chcemy mieć rękę, która ma dużo dobrych turnów, na których
będziemy w stanie callowac kolejny bet przeciwnika. Jesli mamy ręke typu TP,
jednak absolutnia gołą (niskie karty boczne, brak drawów) to lepiej
jest ją raisować już na flopie, ponieważ nie będziemy w stanie wytrzymać
agresji w turnie.
b) Oprocz wspomnianego bottom naszego calling range, ktory możemy często
raisować, możemy rownież to robić z rękoma typu top naszego folding range.
Chodzi o ręcę, które są za słabe, żeby callować cbet, natomiast
są rownież troche za silne żeby je foldowac (marginalne i srednie equity
oraz np. blockery do silnych rak). Są to ręce typu 2nd pair + baby flush,
2nd pair + gs albo np. gs + 2x bd fd.
Sytuacje, gdy callujemy cbeta:
Spoiler
1. Otwiera CO, my callujemy z BU rękę A :heart:Q :heart:9 :diamond:8 :club:. Spada flop Q :diamond:7 :diamond:6
i przeciwnik gra cbeta
2. Otwiera CO, callujemy na BU T :heart:T :diamond:9 :heart:8 :diamond:. Spada flop 7 :heart:5 :heart:2
i przeciwnik gra cbeta
3. Otwiera MP, callujemy na BU z ręką K :heart:T :heart:9 :diamond:8 :diamond:. Spada flop K :diamond:J :diamond:2
i przeciwnik gra cbeta
Sytuacje, gdy możemy raisować cbeta
Spoiler
1. Callujemy BB vs SB z ręką K :heart:7 :heart:6 :diamond:5 :club:. Spada flop K :spade:T :diamond:8
i przeciwnik cbetuje
2. Callujemy BU vs CO z ręką T :heart:T :diamond:8 :heart:8 :club:. Spada flop J :heart:7 :diamond:6
3. Otwiera CO, callujemy na BB K :heart:Q :heart:J :diamond:5 :club:. Spada flop A :heart:K :diamond:4
i przeciwnik gra cbeta
pozycja relatywna na preflopie
1. Otwieramy na BU, 3betuje nas SB, BB overcalluje 3beta, my tez callujemy
2. Otwieramy na BU, SB calluje, BB sqzuje, po czym my i SB callujemy sqz.
Donkbet w 3b pocie na odpowiednich boardach i vs odpowiedni przeciwnicy
Spoiler
1. Otwieramy 9 :heart:T :heart:J :diamond:Q
z UTG i dostajemy 3bet od rega 2.5% 3bet z CO. Spada board 7 :heart:6 :club:4 :club:.
Czy ktoś nagrywał wczorajszy trening ?
Mój plik uległ niestety uszkodzeniu
Please o info, moze byc na pw
Napisane przez TOMKX
Mój plik uległ niestety uszkodzeniu![]()
A masz zgodę na nagrywanie od trenera/uczestników?
Nagrywanie bez czyjejś wiedzy jest chyba karalne (wszelkie BOK jak nagrywają, to mówią: "rozmowa będzie nagrywana"
)
Napisane przez Paddre
Nagrywanie bez czyjejś wiedzy jest chyba karalne (wszelkie BOK jak nagrywają, to mówią: "rozmowa będzie nagrywana"
)
a film z telewizji jak nagrywasz to masz zgode ?
nie baw sie w moda, jest ich na forum wystarczajaca ilosc
zreszta to nie temat na dyskusje o tej Ustawie.
mozesz pomoc to napisz, jak nie to... daj na luz po prostu.
Napisane przez Paddre
Napisane przez TOMKX
Mój plik uległ niestety uszkodzeniu![]()
)
Uwielbiam takie posty
Koles prosi o pomoc bo takie treningi by zaaplikować wiedze trzeba obejrzec kilka razy a znajdzie sie "pomocnik" co głupio-madre posty tylko potrafi pisac i trolowac.
Chlopie mamy sobie pomagać a nie zycie utrudniać.
Masz możliwośc pomóc to ekstra, nie możesz to komentarz tego typu zachowaj dla siebie.
Moja propozycja na nastepny trening jest taka aby porozmawiac o sec barrelu. Chodzi glownie o to, jak dany turn wplywa na range rywala, oraz to co mozemy zrzucic z jego rangu.
Nagrałem trening.
Jest kilkuminutowa przerwa w okolicach 9:30 tzn. plik jest scalony z dwóch, dodatkowo niestety moja karta dźwiękowa w lapiszonie nie pozwala na bezpośrednie nagrywanie - tylko źródłem może być mic in lub głośniki - jakość tragiczna , więc nagrywałem darmową wersją softu który pozwala na nagrywkę bezpośredni ze źródła, niestety dorzuca jako bonus co minutę sekundowy trzask.
[Treść edytowana]
Jeżeli ktoś ma lepszą wersję proszę o wrzute.
@tommko, TOMKX: Na żartach się nie znacie?
luz chłopaki, poza tym tommko Ty też komentując mój post nikomu w niczym nie pomogłeś = zachowaj dla siebie ten komentarz
Sam mam nagrane, ale kijowa jakość i czekałem na innych bo może mają lepiej, jak by nikt nie miał to bym się podzielił
Ale widzę, że fozzy nagrał w bardzo dobrej jakości
Siemanko,
Mysle, ze odnosnie flopa omowilismy juz najwazniejsze, podstawowe koncepty i mozemy przejsc teraz do turna. W srode zajmiemy sie glownie 2nd barrelowaniem w turnie (glownie, bo byc moze przygotuje cos, co nie bedzie 2nd barrelem, natomiast na pewno bedzie dotyczylo turna).
Zapraszam Was do wrzucania tutaj rozdan, gdzie mieliscie problemy z gra w turnie lub po prostu pytania teoretyczne, tematy, ktore chcecie zebym poruszyl. Tak jak zapowiadalem - przejrze to, przygotuje calosc i znowu bedzie to wspolnie analizowac
Jeszcze jedna rzecz. Planuje po nastepnym treningu zrobic przerwe od teorii i zrobic 1.5h analizy rozdan. Chodzi o rozdanie, gdzie doszliscie do rivera, poniewaz przy okazji cos ciekawego musialo sie dziac na flopie i turnie, wiec bedziemy mogli wylapywac bledy i analizowac te rozdania z perspektywy tego, co juz przerobilismy na treningach. Nie wklejajcie tego na razie w tym temacie, zeby to wszystko sie nie pomieszalo, ale mozecie sobie zapisywac te rozdania np. w notatniku.
Podsumowujac: za tydzien cbet w turnie (zapraszam do wklejania rozdan do srody!), natomiast za 2 tygodnie analiza rozdan, gdzie doszliscie do rivera (zapisujcie sobie te rozdania np. w notatniku i po nastepnym treningu zaczniecie wklejac je albo mi wysylac).
Tommko, ciezko omowic to, o co pytasz, bo to wszystko zalezy glownie od range przeciwnika. Pomysle jeszcze nad tym i postaram sie cokolwiek dodac na ten temat.
Pzdr
Napisane przez variat
Tommko, ciezko omowic to, o co pytasz, bo to wszystko zalezy glownie od range przeciwnika. Pomysle jeszcze nad tym i postaram sie cokolwiek dodac na ten temat.
Pzdr
![]()
Pomyśl by połączyć to i zrobić cały trening z założeniem, że raz gramy na gracza ogarniającego a raz na fisza.
Różnice pomiędzy nimi itd...
Jak Variat i Admini nie mają nic przeciwko, to chętnie wrzucę audio z pierwszego treningu
pzdr
Napisane przez whiler
Jak Variat i Admini nie mają nic przeciwko, to chętnie wrzucę audio z pierwszego treningu![]()
pzdr
nie mają
whiler nie daj się prosić
Swoją drogą zabawna sytuacja, że ludzie grający w poksa i łamiący prawo (jakkolwiek durne by nie było) pytają czy mogą wrzucić audio z treningu
Ale ja też się piszę jak będzie dostępne