Moze offtop ale wg mnie wykres EV to zabawka, która nie powinna mieć pozytywnego wpływu na naszą grę i częsciej przyniesie więcej szkody niż pożytku ("ja jebie lede 50BI poniżej EV FML" lub "wyglada na to ze farce, moze bez tego nie pobilbym stawek). To moje zdanie, winny bo sam z ciekawosci co chwila go obczajam. Ciekaw jestem zdania na ten temat bardziej ogarnietych graczy.
whiler, masz rację. Błędnie to oceniłem, bo na innym stole rękę wcześniej przegrałem trochę i na ogólnym wykresie wygląda to tak jak wcześniej opisałem, ale jak już się ustawi parę filtrów i wykres jest wyraźniejszy to all - in ev "stoi w miejscu". Także sorki za zamieszanie.
Wciąż natomiast nie wiem czy jest sens sugerowania się tą linią. Jak już tu napisał bondzyn może to tylko wprowadzać dodatkową nerwowość..
Nie rozumiesz. Masz 50% equity czyli powinien byc split puli. Tzn. powinienes dostac 50% puli (bo masz 50% equity), a dostales 100%. Czyli jest 50% nad EV, czyli linia EV pojdzie w dol.
Bardzo się nie zgadzam ze stwierdzeniem, że należy nie zwracać uwagi na EV. Ja zwracam praktycznie TYLKO uwagę na wygrane EV adjusted - choć i to nie jest idealna statystyka. Bo jak kiedyś wspomniał Bocian nie ma póki co lepszej statystyki określającej poziom naszej gry. Przy tak wysokiej wariancji z jaką mamy do czynienia w PLO nie powinno się zwracać uwagi na wyniki z małej próbki praktycznie wcale.
W zeszłym tygodniu ułożyłem sobie, póki co w głowie, plan na napisanie obszerniejszego wątku, dotyczącego wartości oczekiwanej i wariancji w PLO. Jak czas pozwoli to postaram się opisać moje spostrzezenia na forum.
Z EV jest ten problem, że jeżeli podejmujemy więcej dobrych decyzji niż złych (może inaczej: mamy przewagę equity przy stakowaniu) to częściej będziemy ponad EV i odwrotnie
Najlepszą oceną gry jest ocena trenera.
Nieprawda, niezależnie od tego, czy podejmujemy dobre, czy złe decyzje, EV działa tak samo i z takim samym prawdopodobieństwem będziemy powyżej jak poniżej.
Wyniki EV adjusted to najbardziej miarodajne przybliżenie naszego rzeczywistego winrate (czyli przewagi nad resztą graczy w dłuższym okresie). Jeżeli chcemy mieć pewność, że nie są w krótszym okresie przesadnie wypaczone coolerami/setupami, warto oprócz samej analizy wykresu EV adjusted obejrzeć też nasze wszystkie największe pule, głównie te, gdzie nie doszło do AI przed riverem.
pzdr
Napisane przez AliAli
artykuly z plo sa chujowe
A filmy? Bo kurczę, ja tu specjalnie od dwóch dni pracuje na złoto, żeby mieć do nich dostęp i trochę mnie zasmuciło to co napisałeś.
A tak z innej beczki, czy mógłby ktoś się podzielić swoim HUD-em pod PLO 6-max? Tylko nie takim podstawowym ale jak najbardziej kompleksowym bo się dopiero uczę i gram na 2-3 stołach próbując wycisnąć jak najwięcej wartości naukowej. Próbowałem stworzyć swój ale jest delikatnie mówiąc daleki od doskonałości. : )
A jakby jeszcze ktoś podał zakresy pod kolorowanie to w ogóle szaleństwo. ; >
Napisane przez pjkruczy
Napisane przez AliAli
artykuly z plo sa chujoweA filmy? Bo kurczę, ja tu specjalnie od dwóch dni pracuje na złoto, żeby mieć do nich dostęp i trochę mnie zasmuciło to co napisałeś.
A tak z innej beczki, czy mógłby ktoś się podzielić swoim HUD-em pod PLO 6-max? Tylko nie takim podstawowym ale jak najbardziej kompleksowym bo się dopiero uczę i gram na 2-3 stołach próbując wycisnąć jak najwięcej wartości naukowej. Próbowałem stworzyć swój ale jest delikatnie mówiąc daleki od doskonałości. : )
A jakby jeszcze ktoś podał zakresy pod kolorowanie to w ogóle szaleństwo. ; >
każdy film Bociana zaczyna się od foty jego hud'a z dokładnym opisam co jest czym
Napisane przez MrBocian
Nieprawda, niezależnie od tego, czy podejmujemy dobre, czy złe decyzje, EV działa tak samo i z takim samym prawdopodobieństwem będziemy powyżej jak poniżej.Wyniki EV adjusted to najbardziej miarodajne przybliżenie naszego rzeczywistego winrate (czyli przewagi nad resztą graczy w dłuższym okresie). Jeżeli chcemy mieć pewność, że nie są w krótszym okresie przesadnie wypaczone coolerami/setupami, warto oprócz samej analizy wykresu EV adjusted obejrzeć też nasze wszystkie największe pule, głównie te, gdzie nie doszło do AI przed riverem.
pzdr
Nie zgadzam się.
Weźmy dobrego gracza, który gdy się stakuje to ma średnio 55% equity. Dla ukazania prostej zależności załóżmy, że zawsze gdy wchodzi AI ma 55% equity. Wówczas przy pierwszym AI na 55% wygra swoją rękę, a na 45% przegra. Zatem na 55% będzie powyżej linii EV, a na 45% poniżej. Skoro bardziej prawdopodobne po pierwszym AI będzie iż jest powyżej lini EV niż poniżej, to po drugim sytuacja będzie podobna.
W nieskończoności Winings -> EV, ale że nikt z nas nie ugra nieskończonej liczby rąk to lepsi gracze będą częściej powyżej EV, a gorsi poniżej. Można to udowodnić indukcyjnie.
Napisane przez furn1
Napisane przez MrBocian
Nieprawda, niezależnie od tego, czy podejmujemy dobre, czy złe decyzje, EV działa tak samo i z takim samym prawdopodobieństwem będziemy powyżej jak poniżej.Wyniki EV adjusted to najbardziej miarodajne przybliżenie naszego rzeczywistego winrate (czyli przewagi nad resztą graczy w dłuższym okresie). Jeżeli chcemy mieć pewność, że nie są w krótszym okresie przesadnie wypaczone coolerami/setupami, warto oprócz samej analizy wykresu EV adjusted obejrzeć też nasze wszystkie największe pule, głównie te, gdzie nie doszło do AI przed riverem.
pzdr
Nie zgadzam się.
Weźmy dobrego gracza, który gdy się stakuje to ma średnio 55% equity. Dla ukazania prostej zależności załóżmy, że zawsze gdy wchodzi AI ma 55% equity. Wówczas przy pierwszym AI na 55% wygra swoją rękę, a na 45% przegra. Zatem na 55% będzie powyżej linii EV, a na 45% poniżej. Skoro bardziej prawdopodobne po pierwszym AI będzie iż jest powyżej lini EV niż poniżej, to po drugim sytuacja będzie podobna.
W nieskończoności Winings -> EV, ale że nikt z nas nie ugra nieskończonej liczby rąk to lepsi gracze będą częściej powyżej EV, a gorsi poniżej. Można to udowodnić indukcyjnie.
co to za brednie?
jezeli masz 55% equity to w tylu % wypadkow wygrywasz calosc puli, ev pokazuje usredniona wartosc czyli powinienes wygrac 55% pota, to co napisales to nie jest powyzej/ponizej ev tylko ponizej/powyzej 0 i owszem dobry gracz bedzie powyzej 0 bo bedzie mial srednio 55% equity ;d
czekamy na dowód indukcyjny
ogólnie twoja wersja miałaby miejsce, gdyby po wygraniu/przegraniu nasze net różniłoby się o taką samą wartość - ale tak nie jest, jeżeli wygrasz z 55% to różnica od EV wynosi 200bb-0.55*200 = 110bb -> jesteś 90bb nad EV, przy przegraniu masz -100bb, a powinieneś być 10bb na plusie (inaczej, powinieneś mieć 110bb, a masz 0)
Więc dobry gracz będzie częściej "nad EV", jednak jego rzadsze, większe "pod EV" będzie to rekompensować. Trochę nie po polsku, ale chyba wiadomo o co chodzi. Więc umiejętności nie wpływają na bycie nad/pod EV, tylko wariancja
Koniec końców bycie nad czy pod EV tak naprawde nie ma znaczenia przy odpowiednim rollu.
Znaczenie ma wartość EV, bo jak jest dodatnia to znaczy ze gramy dobrze, jak ujemna świadczy to naszej słabej grze.
Napisane przez paulussus
Znaczenie ma wartość EV, bo jak jest dodatnia to znaczy ze gramy dobrze, jak ujemna świadczy to naszej słabej grze.
na odpowiednio duzej probce oczywiscie, wtedy moge sie zgodzic
bo inaczej coolery, setupy, nietrafianie boardow i plelepleplpele moze wypaczyc te wyniki lub ofc trafianie boardow, szczesliwe setupy itd moga tez to wypaczyc