Przejdź do forum
Strategia PLO

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Strategia PLO

35 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
3,138 Wyświetlenia
kumiszcz

Odwiedź najlepszą szkołę pokera na świecie! :f_ugly:

Odpowiedz
Cytat
34 odpowiedzi
AliAli

najprostsza (i chyba najlepsza) odpowiedzia na takie pytanie jest "it depends" :P

zalezy od tego jaki range on otwiera (+jak on widzi nasz 3b range), jak sie sklada na cbety, jak sie sklada na sec barrelle (i czy mamy miejsce na sec barrel), czy jest agresywny (czy pasywny i jak on widzi nas), czy gra abc (czy on widzi nas jako maniaka lub aggro malpe inna :P), czy jest moze kreatywny, czy zamienia slabe rece w blef, jaka jest dynamika, czy tiltuje i plepleple :P

zakladajac ze gramy przeciwko tagowi ktory otwiera dosc wasko z utg to jezeli masz high cards to prawie zawsze gram cbeta za pol puli lub cos kolo tego (zaleznie od planu czy chce grac sec barrel blef jak cos) bo nie mam zadnego equity w puli, jezeli mam overpair + wiem ze gosc otwiera z utg wasko i te karty slabo trafiaja w jego range a jest agresywny to czasami moge zagrac pot control :P

np jak mam blockery (niekoniecznie asa) to juz jestem bardziej skory do grania sec barrela i cbet flopa np itd, ale to naprawde strasznie duzo jest zmiennych a standardem dla mnie jest to co napisalem na gorze :P

Odpowiedz
Cytat

AliAli dobrz napisal.

Sam widzisz Srubka ,ze Omaha jest trudniejsza niz Holdem.
Zadales strasznie ogolnikowe pytanie.Nic nie wiemy i mamy czarowac.
Nie pozostaje mi nic innego niz odeslanie Cie do ogladania filmikow naszego prosa Bociana.

Odpowiedz
Cytat
kumiszcz Autor wątku
kumiszcz

Dziękuję AliAli za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło.

Gex222 dzięki również, oglądam filmiki Bociana, jednak tylko te do których mam dostęp. Jeśli mogę prosić przy następnej okazji abyś pisał czasowniki w damskiej formie byłabym wdzięczna, bo dziwnie się czuję gdy ktoś pisze do mnie per -łeś :P

Odpowiedz
Cytat

Najlepiej Srubka wbij zloto albo kup =]
Jest naprawde masa materialow szkoleniowych odnosnie PLO zarowno POL jak i ENG od zlota.Czeka Cie wiele nauki.Rozgrywanie KKxx ,AAxx , wrapow itd

Odpowiedz
Cytat
matexide

Hej. Podepnę się pod temat, bo już któryś raz próbuję na poważnie zacząć grać w omahę. Oczywiście filmiki Bociana to wiem. Ale co poza tym? Jak jest z artykułami?, bo w holdemie były niektóre trochę "przedawnione".
Przeznaczyłem sobie na "naukę" tej odmiany jakieś 150$, których strata mnie niezbyt będzie przejmować, tylko nie wiem jakie stawki za to grać. Zaczynałem 0,02/0,04 ale szybko mi się znudziło grać za takie drobne i przeszedłem poziom wyżej. Tutaj mam 15 BI, więc podejrzewam że przy tak swingowej odmianie może być mało. Ale jak wspomniałem, to takie na start, nie nastawiam się na jakieś zyski tylko chciałbym się nauczyć solidnych podstaw, które w przyszłości umożliwią mi grę na wyższych limitach.

Odpowiedz
Cytat
arthmax

15 bi wystarczy jeżeli nie będziesz się lekko stackował, grając powiedzmy 4 stoły. Graj top 20-23% na początku i stopniowo poszerzaj zakres jak będziesz czuł się bardziej komfortowo. Na plo10 jest masa donków, szortów którzy nie do końca zasady ogarniają, także skup sie na nich. Staraj sie unikać stołów gdzie gdzie będziesz czuł że mają nad Tobą przewagę, a już na pewno będąc bez pozycji.

I koniecznie przeglądaj wrzucane ręce i oceny Trenerów, da Ci to fajny pogląd co i jak należy rozgrywać w tej grze :)

pzdr

Odpowiedz
Cytat
matexide

Dzięki. Na początku gram tylko 2-3 stoły, żeby się oswoić z grą. Na większą ilość przyjdzie czas. Zauważyłem właśnie, że jest dużo graczy ( gram na ipoker) którzy wchodzą na stół z minimalnym byu-in`em i też są tacy którzy do końca nie znają siły rąk i jak już mają AAxx czy KKxx to już grają to jak monstera niezależnie od flopa.
Jeszcze jedna sprawa: grać na początku z hudem czy starać się raczej samemu oceniać graczy i dostosowywać grę pod nich? A jeśli używać huda to co najlepiej tam ustawić ( nie grałem wcześniej casha więc nie bardzo wiem, które statystyki mi się przydadzą grając w omahę)

Odpowiedz
Cytat
arthmax

Ja bym grał z HUD'em od początku, choć wiadomo im mniejsza próbka tym mniejszy kredyt zaufania dla statów.
Bocian przed filmikami wkleja legende ze swojego HUD'a możesz sobie skopiować, albo częściwo wykorzystać.
Co do znaczenia poszczególnych statów jest taka seria filmów Bociana na której fajnie to tłumaczy.

Odpowiedz
Cytat
olczykandre

ja bym nie gral z 15 bi nawet i 2 stołów... 25 to jest minimum imo

Odpowiedz
Cytat
amichal1

Wierze ze jest to mozliwe granie z tak malym bankrollem trzeba tylko zachowac odpowiednia selekcje stolikow. Optymalnie chcesz miec na stoliku samych pasywnych graczy unikaj grania z agromaniakami i powinno byc dobrze. Jesli nie grales wczesniej PLO to zagraj przynajmniej 5k rak na nizszych stawkach taka drobna sugestia. W ten sposob zobaczysz jak kosztowne moze byc zbieranie do nie najlepszych ukladow i jak czesto przeciwnicy maja to co reprezentuja. Mozesz spokojnie zaczac grac 4 stoliki w tym samym momencie ja przy mniejszej ilosci strasznie sie nudze i nie moge sie skupic na grze

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
olczykandre

hmm, ja chyba wolałbym grać z agromaniakami :P
szybciej oddają kase :)

Odpowiedz
Cytat
amichal1

Napisane przez olczykandre
hmm, ja chyba wolałbym grać z agromaniakami :P
szybciej oddają kase :)

majac taki maly bankrol czyli 15BI no to powodzenia w takich grach wariancja jest zabojcza ostatnio sam probowalem przez kilka dni grac zamiast mojego standardowego 25/18 gralem 31/21 i 3 bet na poziomie 10% mialem sesje gdzie swingi byly prawie po 10BI szczegolnie jesli jest na stoliku kilku graczy ktorzy takze graja agresywnie

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

Jestem fanem i praktykantem ekstremalnych BRMów w PLO, ale 15BI to naprawdę mało. Jak ktoś umie grać, to często mu się uda, ale a nóż trafisz na bardzo złą stronę wariancji i się ładnie udupisz. I po co?

Jak nie masz noża na gardle i nie musisz grać o chleb - ugraj więcej BI i się nie stresuj. Zwłaszcza, że na niskich stawkach PLO to można robić naprawdę szybko te BI.

Odpowiedz
Cytat
AliAli

15bi to zaden bankroll management tylko gambling ale skoro mowisz ze mozesz je stracic...

granie z pasywnymi, luznymi graczami jest zawsze lepsze dla naszego rolla niz gra z maniakami (w znaczeniu gdy roll jest taki maly :P i podatny na swingi ;d)

graj max 2 stoly bo na poczatku bd CI sie wszystko pieprzyc i mieszac, nie bd widziec wrapow tylko open ended a tam gdzie bd mial open ended + outy do 2 par itd bd widziec wrapy

nie stakuj sie luzno, pilnuj table selection, przy graniu tylko 2 stolwo na niskich stawkach to w miare proste :P

artykuly z plo sa chujowe

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

Napisane przez AliAli

artykuly z plo sa chujowe

?( ?( ?(

Odpowiedz
Cytat
matexide

Cieszy mnie to że się pojawiło sporo odpowiedzi.. Co do bankrolla to te 15 BI to jest takie moje wstępne ustalenie:) to nie tak że jak będę -15BI to zwijam się i koniec mojej przygody, bo cały bankroll może spokojnie mi wystarczyć na dużo wyższe stawki, ale żeby tam grać trzeba coś umieć:) Pozostanę przy 2 stołach i zwiększę czas na naukę ( filmy, dział ocena rąk ) i zobaczymy co z tego wyjdzie po tych kilku tys. rąk:)

Odpowiedz
Cytat
matexide

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić na jakie podstawie jest obliczane all-in ev w PT3? Mam np. rękę w której stackuje się preflop:

iPoker - $0.10 PL Hi - Omaha - 6 players
Hand converted by PokerTracker 3

UTG: $11.32
MP: $16.70
CO: $19.66
BTN: $10.00
SB: $9.91
Hero (BB): $8.71

SB posts SB $0.05, Hero posts BB $0.10

Pre Flop: ($0.15) Hero has K♦ A♠ A♣ J♠

fold, fold, fold, BTN raises to $0.35, fold, Hero raises to $1.10, BTN raises to $3.35, Hero raises to $8.71, BTN calls $5.36

Flop: ($17.47, 2 players) 2♥ 8♦ K♠

Turn: ($17.47, 2 players) K♥

River: ($17.47, 2 players) 5♣

BTN shows 6♠ Q♥ A♥ A♦ (Two Pair, Aces and Kings) (PreFlop 50%, Flop 42%, Turn 20%)
Hero shows K♦ A♠ A♣ J♠ (Three of a Kind, Kings) (PreFlop 50%, Flop 57%, Turn 80%)
Hero wins $16.31

Wg. kalkulatora mamy po 50% szans na wygraną. Dlaczego więc na wykresie linia all-in EV leci w dól ? Czy jest sens w ogóle zwracać uwagę na tą linię?

Odpowiedz
Cytat
mko101

Masz 50%, a wygrales 100%.

Czyli srednio wygrasz o polowe mniej (8$), niz to co wygrales (16$).

To tak jak stackowanie preflop z AK vs. AK i zlapanie flusha.

Odpowiedz
Cytat
matexide

Zgadza się, ale wciąż nie wiem, dlaczego linia all-in EV leci w dół.. Skoro mam 50% to powinna biec równolegle, czy coś zamotałem?

Odpowiedz
Cytat